Бюлетин „Либерален преглед в неделя“

Архив по месеци

Октомври 2017

Добре дошли в страницата ни с архиви. На тази страница ще намерите общо 12 от нашите статии, разделени по месеци и години.
Дискусии - Европа
Славенка Дракулич
8448

Преодоляване вируса на национализма

Писателката Славенка Дракулич е прекарала голяма част от кариерата си в опити да отразява случилото се в Югославия през 90-те години. Колко трудна борбата с „националистическия вирус“ тя показва в кни... прочетете повече..

Драскулки - Свободен текст
Румен Леонидов
6943

Спящият палач

На Живко Желев НЕДОВОЛСТВАМ ОТ ЖИВОТА не, а от отношението към него, не ми е брат и нямам чувство, че сме сестри от две - три майки, не ми е никакъв да го обичам, да го закрилям, да се втурвам да го ... прочетете повече..

Изгледи - България
Алберт Бенбасат
17647

Алеко Константинов в хватката на антисемитизма.120 години от убийството на писателя

Навремето Илия Бешков изрече пророческите думи „Бай Ганю уби Алеко!“, с което произнесе най-точната присъда над този емблематичен персонаж и неговите реални прототипи. Доста по-рано (1897 г.) Хинек Ма... прочетете повече..

Дискусии - Култура
Administrator
14992

Известни български писатели за евреите

Следващите по-долу откъси – пъстра смесица от „класически“ антисемитски клишета, писани от родните ни класици с непомрачено от нищо усещане за изконно право на омраза, вероятно ще предизвикат у немалк... прочетете повече..

Изгледи - Европа
Анне Хениг
6903

Интегрирайте обаче първо нас!

Когато Министърът на интеграцията на Саксония Петра Кьопинг една вечер в понеделник пристига в дома на пожарникаря в Маркклееберг, тя е там всъщност, за да говори по въпроси за пожарната безопасност: ... прочетете повече..

Дискусии - Култура
Димитър Камбуров
11194

Димитър Камбуров: Честит рожден ден, господин Вагенщайн!

Уважаеми г-н Николов, Първо Ви благодаря за смелостта да публикувате на 12 септември в Портал Култура рецензията ми за филма на Андреа Саймън „Анжел Вагенщайн: изкуството е оръжие“. Не разбирам обач... прочетете повече..

Дискусии - България
Златко Енев
12655

За какво говорим всъщност, когато говорим за антисемитизъм?

Замислих се, ща не ща, върху разпалените дискусии от последните дни – и онова, което постепенно се оформи пред погледа ми, започна да ме изпълва с все повече и повече неприятни въпроси, които няма как... прочетете повече..

Дискусии - Култура
Златко Енев
10561

Мастило, отговорност и публична стигматизация

И така, имаме си (поредно) публично скандалче. Димитър Камбуров, човек добре известен с пристрастеността си към предизвикателни публични изказвания и позиции, отново ни е изправил пред сравнително тру... прочетете повече..

Дискусии - Култура
Димитър Камбуров
18492

Мастилото на киното и обратната страна на почерка

Случи се, че от години живея в САЩ и Европа, напоследък преподавам главно българска литература, кино и култура. Знам какво е единственият превод на българска книга на английски в прочутата библиотека ... прочетете повече..

Дискусии - Култура
Робърт Пакстън
12047

Хитлер, Мусолини и културата

„Когато чуя думата ‚култура‘, посягам към кобура си“. Това просташко острословие често се приписва на райхсмаршал Херман Гьоринг или някое друго нацистко величие, но Бенджамин Мартин веднага ни посочв... прочетете повече..

Дискусии - Култура
Деляна Симеонова
10474

Мастилото на антисемитизма и обратната страна на комплекса за малоценност

Световната премиера на „Анжел Вагенщайн: Изкуството е оръжие“, документален филм на американската кинематографистка Андреа Саймън, продукция на САЩ/България, 84 мин., се състоя тази година през януари... прочетете повече..

Дискусии - Мнения
Иван Димитров
7534

Внимание, пожар!

Светът гори, държавата ни – също. Вероятно всичко е започнало с някое малко пламъче. С небрежно захвърлена кибритена клечка, фас или нещо подобно. Дали на световно равнище това е бил атентатът срещу С... прочетете повече..

Резултати 1 - 12 от 12