Бюлетин „Либерален преглед в неделя“

Архив по месеци

Ноември 2015

Добре дошли в страницата ни с архиви. На тази страница ще намерите общо 22 от нашите статии, разделени по месеци и години.
Дискусии - Култура
Александър Кьосев
10855

Не-радикален манифест, написан с помощта на чук

През 1989 г. бях написал нещо, наречено „Радикален манифест“. Полусериозното му послание гласеше: „Пред българската литература няма бъдеще!“ Причината, твърдеше манифестът, е, че отсъства цялостната с... прочетете повече..

Изгледи - Европа
Евдокия Борисова
12472

До Бурса и обратно – осемдесет години след Чудомир

Случвало ли ви се е да посрещнете изгрева над Златния Рог? Аз имах този късмет в края на ноември, когато с група по проект, посветен на юбилейната годишнина от рождението на Чудомир, посетих отново мо... прочетете повече..

Драскулки - Проза
Силвия Чолева
7293

Описание на нощта

Целувката не я зашемети, обикновена целувка, страстна, но не замая главата ѝ. Не успя да измъкне веднага ръцете си изпод чаршафа и остана известно време така неподвижна, докато той продължаваше да я ц... прочетете повече..

Изгледи - България
Александър Кьосев
14174

Българският самиздат

В сравнение със самиздата в СССР Чехия, Унгария и Полша равносметката на българския самиздат е твърде скромна. Той се появи за съвсем кратък период от време (месеци преди падането на Тодор-Живковото п... прочетете повече..

Изгледи - Свят
Юлия Йоффе
44383

Майките на ИДИЛ

Тези жени са само четири от хилядите, които са изгубили дете за организацията Ислямска държава, известна още като ИДИЛ. Откак сирийската гражданска война избухна преди четири години, около 20,000 чужд... прочетете повече..

Дискусии - Европа
Александър Андреев
15935

Мюсюлманите и каскадата от грешки на Запада

Много обичаме тази опростена версия: на тези проклети араби с безумната им религия просто не може да се помогне. Но ислямският свят е такъв и заради арогантните вмешателства на Запада – най-вече на СА... прочетете повече..

Изкуство - Кино и фотография
Борислав Гърдев
11852

Мостът на шпионите

Ченгета и съдии желаят претупан процес, с който врагът да получи смъртно наказание. Донован обаче е продукт на американската демократична правова система. Дори в жестоките години на Студената война ... прочетете повече..

Дискусии - Политика
Administrator
19354

Отворено писмо до български и международни медии във връзка с бежанската криза

Шокът от поредните изстъпления на ИДИЛ във Франция доведе до нов сблъсък на тесногръдия шовинизъм и широко скроената хуманност. Европейският съюз поредно е атакуван от провокациите на консервативни по... прочетете повече..

Дискусии - Европа
Ибрахим Карахасан-Чънар
20491

Европа и ислямът

Чувствайки се дискриминирани от европейските общества, включително по отношение на заетостта, образованието, социалните помощи, както и в религиозната сфера, много млади мюсюлмани от второ и трето пок... прочетете повече..

Драскулки - Есеистика
Златко Енев
13144

Провалът – (още един) начин на употреба

Това, че започвам да мисля точно по тази тема не е случайно, разбира се. Провалът като теория и провалът като реалност са две доста различни неща, както могат да засвидетелстват куп неща, от размишлен... прочетете повече..

Дискусии - Култура
Гергана Дончева
14309

Повторната ориентализация: дихотомията „Балканите – Европа“

Назоваването като форма на отграничаване и идентификация е в основата на дълго просъществувалата биполярна опозиция на понятията „Балкани – Европа“. Назоваването, разбирано, преди всичко, като ценност... прочетете повече..

Дискусии - Култура
Юрий Проданов
13559

Нови медии и обществено (съ)мнение

Непонятната зависимост и в някаква степен необичайна привързаност на хората към общественозначимата информация в свят, в който медиите вече са започнали да играят решаваща роля по отношение на индивид... прочетете повече..

Дискусии - Култура
Златко Енев
15277

За вчерашния атентат във Франция, или как всичко на тоя свят е делене на плява от зърно

Получих днес кратичко съобщение във Фейсбук, след като бях публикувал там още по-кратичко траурно съобщение, „Мълча…“ Та ми пише, значи, една бойна дама с нежното име Кети Костадинова, следното: Защ... прочетете повече..

Драскулки - Проза
Шърли Джаксън
6376

Лотарията

Оригиналните принадлежности за провеждането на лотарията бяха се изгубили преди много време, а черната кутия, която сега лежеше върху столчето, беше поставена в употреба даже още преди Старецът Уорнър... прочетете повече..

Дискусии - Култура
Александър Кьосев
10407

Герои срещу сладкиши

Слухове от Загреб донесоха учудваща новина: хърватски националисти преследвали албанските сладкари и чупели витрините на техните сладкарнички. Причината, трудно постижима за обикновеното въображение, ... прочетете повече..

Изгледи - Европа
Джон Фефър
9830

Източна Европа – завръщане към нормалността?

Такава изглежда е съдбата на Централна и Източна Европа – онзи клин от територия между нещото, което някога беше Съветския съюз на изток и Европейската общност на запад – да се бори срещу собствената ... прочетете повече..

Драскулки - Проза
Мюмюн Тахир
6543

Азбуките на вечността

Всеки път Картал говореше така неразбираемо и непостижимо за детския ум, но онази сутрин Шахин запомни недоволството му от човешкото прахосничество и беше съгласен с него. Всъщност, винаги взимаше стр... прочетете повече..

Драскулки - Проза
Кристин Димитрова
6257

Пратеникът

Петър, наричан в тесни кръгове още Брадата, а пред мащабните държавни институции с незабележимо презиме, завършващо на „ов“, загърна халата си и стана да отвори. Позвъняването беше еднократно, изчаква... прочетете повече..

Драскулки - Проза
Фани Цуракова
6746

Фитилчо

Прага-Залцбург. Името на гарата е излетяло от паметта ми. На австрийска територия. Лято. Мога да изчакам със същия билет два часа до влака в същата посока и да разгледам градчето. От пероните се слиза... прочетете повече..

Драскулки - Есеистика
Хънтър С. Томпсън
9738

Любов на Палм бийч експрес: Бракоразводното дело Пулицър

Бележки от поведенческото бунище и други неестествени истории от Палм бийч… Необуздани лъжи и невъзмутими лъжесвидетелства… Съдията-баракуда среща гола Пепеляшка… Мрачни дни на Златния бряг, безкрайни... прочетете повече..

Драскулки - Проза
Харуки Мураками
17009

Да срещнеш 100 % идеалното момиче в ясна априлска утрин

През една слънчева априлска утрин, на малка улица в квартал „Хараджуку“ се разминах със 100% идеалното момиче. Ако трябва да съм честен, не беше особено хубава. У нея нямаше нищо, което да я откроява... прочетете повече..

Драскулки - Проза
Златко Енев
7556

Хелоуин

– Е, това вече не мога да го разбера! – По челото на Дерменджиев бяха избили ситни капчици пот; както винаги в моменти на възбуда той започваше леко да заеква и да опъва шия сякаш преглъща големичък з... прочетете повече..

Резултати 1 - 22 от 22