Бюлетин „Либерален преглед в неделя“

Архив по месеци

Април 2010

Добре дошли в страницата ни с архиви. На тази страница ще намерите общо 23 от нашите статии, разделени по месеци и години.
Дискусии - Европа
Криста Волф
15395

При мен всичко трае много дълго

15 години след немското обединение – един разговор с източногерманската писателка Криста Волф за родния край, забравянето и въздействието на Гьоте. Автор: Криста Волф Интервю на „Ди Цайт“ с извест прочетете повече..

Дискусии - Европа
Джейкъб Хейлбрън
10947

Тевтон, интровертираният

Само ако юначната канцлерка Меркел успее да пробуди страната си от нейното вцепенение, Германия отново ще се превърне в мотор на Европа и силен съюзник на Америка. Автор: Джейкъб Хейлбрън Фрайбург... прочетете повече..

Изкуство - Литература
Светла Кьосева
10037

Дебют в Будапеща

В книгите на европейските дебютанти – на възраст от 20 до 48 години – думата не е само за движение в пространството: в тях се осъщестяват интересни преходи от език в език, от култура в култура, между ... прочетете повече..

Дискусии - Свят
Светлана Алексиевич
23061

Чернобил – знакът, който не разбираме

Новият облик на злото – един разговор с белоруската писателка Светлана Алексиевич за поуките от атомната катастрофа. Автор: Светлана Алексиевич Светлана Алексиевич е обсебена от Чернобил. В продъл... прочетете повече..

Драскулки - Проза
Чавдар Ценов
11031

Сън в съня в съня

А в съня се бил протегнал зид. Мъх и здравец пълзели по него. Тук и там изпадал камък, звезди запушвали пролуките. По зида кацали захарни петлета, размятали гребени и се надвиквали. Автор: Чавдар Цен... прочетете повече..

Видрица – Всичко накуп
Владимир Левчев
17474

Парите като културен феномен

Парите са сатанинско изобретение. Голямото сатанинско изобретение на модерния свят. Автор: Владимир Левчев Парите са сатанинско изобретение. Голямото сатанинско изобретение на модерния свят. Пари... прочетете повече..

Изгледи - Европа
Виктор Ерофеев
14501

Катин е повече от просто Катин

Но сега Катин изиска пресни жертви от Полша. Има някакъв чудовищен, мистичен смисъл в тази кръвожадност, която отразява един фатализъм, характерен за руската душа и чиито корени са по-скоро в славянск... прочетете повече..

Дискусии - Политика
Даниел Кон-Бендит
12903

Философската Мадона

Един разговор за Хана Аренд с немския политик и ляв активист Даниел Кон-Бендит. Автор: Даниел Кон-Бендит Даниел Кон–Бендит, роден през 1945 в Монтобан (Франция) и израсъл в Германия, е един от иде... прочетете повече..

Дискусии - Култура
Сандра Келайн
14121

Табула раза

Между възмущението от картината на Густав Курбе Произходът на света от 1866 – едно натуралистично представяне на женското лоно – и гледката на някоя напълно обръсната дама в обществените къпални или н... прочетете повече..

Дискусии - Мнения
Ирис Радиш
19998

Цената на щастието

Младите жени слушат отвсякъде: раждайте деца, и то по-бързо! За последствията от това не се говори много. Тук няколко неудобни истини. Автор: Ирис Радиш Да бъдеш днес на двадесет и три е доста тру... прочетете повече..

Изкуство - Литература
Филип Рот
15655

Филип Рот очи в очи

Не се интересувам от Х повече книги. Интересува ме да съм зает с писане. Искам времето ми да е заето с писане. Рядко, ако изобщо някога, съм мислил за следващата книга, докато съм писал предишната. А... прочетете повече..

Изгледи - Европа
Артур Бекер
14164

Ние, трагичните герои от Катин

Трагично загиналият президент Лех Качински – често критикуван в чужбина и преди всичко в собствената си страна – постигна една от най-важните си цели: сега целият свят знае какво означава Катин за пол... прочетете повече..

Драскулки - Проза
Касиел Ноа Ашер
47252

Рокля „Луна“

Винаги когато искам да направя впечатление на мъжете, заявявам, че съм родена в семейство на самоубийци и медиуми. Хем истина, хем лъжа близо до невероятната вероятност. Автор: Касиел Ноа Ашер &nb... прочетете повече..

Видрица – Всичко накуп
Златко Енев
15878

Упражнения по минимализъм – Част 5

Моите хербаризирани прозрения. Долетели неизвестно откъде, уловени без мрежа, летящи накъдето си поискат... Автор: Златко Енев  Моите хербаризирани прозрения. Долетели неизвестно откъде,... прочетете повече..

Изгледи - Европа
Ласло Фьолдени
9549

Европейското барутно буре

На 11 април в Унгария предстоят избори. Унгарският писател Ласло Фьолдени говори за заплахата от радикален десен популизъм. Автор: Ласло Фьолдени DieWELT: Унгария се намира пред решителни избори. ... прочетете повече..

Дискусии - Култура
Сюзън Зонтаг
45059

Да мислиш против самия себе си: размишления върху Чоран

Нашето време е такова, в което всяко интелектуално, артистично или морално явление е обгърнато от една хищническа прегръдка на съзнанието: историзирането. Всяко твърдение или действие може да бъде опр... прочетете повече..

Дискусии - Европа
Адам Михник
14517

Отричайки човечността

4 юни 1989 беше важен ден в историята на комунизма. Това беше първият път при който на комунистическа партия на власт, съгласила се да допусне изборно състезание, беше нанесено съкрушително поражение,... прочетете повече..

Дискусии - България
Ивайло Дичев
16583

Дигитално Възраждане

Знаем, че нацията е проект за съвпадение на политически и културни граници. Нацията е такъв тип модерна човешка група, в която културата не разделя, а обединява. Автор: Ивайло Дичев Знаем, че наци... прочетете повече..

Дискусии - Култура
Павлина Върбанова
35095

Представям ви нашата нова колега

Не, няма грешка в заглавието. Този тип изрази са приети в определени среди и се използват като обичайни. За огромната част от българите обаче словосъчетанието нашата нова колега звучи най-малкото стра... прочетете повече..

Дискусии - Европа
Тони Джуд
16417

Революционери

Роден съм в Англия през 1948 – достатъчно късно, за да избегна военната повинност, но навреме за Бийтълс: бях на четиринадесет, когато те излязоха с Love Me Do. Автор: Тони Джуд Роден съм в Англия... прочетете повече..

Драскулки - Есеистика
Петер Надаш
15435

В един паметен ден от живота му

Когато Милан Фющ завършва творбата на своя живот, Европа е в пламъци. Автор: Петер Надаш (Послеслов към новото немско издание на романа на Милан Фющ „Историята на жена ми“)   Милан Фющ И... прочетете повече..

Дискусии - Култура
Тим Блек
20942

Защо всъщност те се страхуват от Хайдегер?

Философът все още кара някои членове на академичните среди да се чувстват неудобно – не защото те действително вярват, че неговият нацизъм внезапно ще изскочи от страниците на книгите му, а защото дъл... прочетете повече..

Изгледи - Свят
Леонардо Падура
14712

В Куба всичко е сложно

Кубинският писател Леонардо Падура говори за надеждите за промяна и границите на литературната свобода в родината си. Автор: Леонардо Падура   Улица с душа1 Раул Мансебо, 26 Ведадо, Хавана ... прочетете повече..

Резултати 1 - 23 от 23