Бюлетин „Либерален преглед в неделя“

Pin It

Едно от нещата, които знам със сигурност, след като работя толкова години за The Millions е, че тук ние имаме някои невероятно знаещи и страстни читатели – онзи вид хора на книгите, с които толкова обичах да работя когато бях книжар, и които са живецът на литературната култура. И така, когато решихме да направим допитване относно двадесетте най-добри англоезични книги на последните десет години (тоест, на новото хилядолетие), ние подходихме двустранно. След като първо се допитахме до групата на нашите изтъкнати писатели, издатели и критици, ние се запитахме какво ще кажат пък читателите? И така се допитахме до Фейсбук-групата на Милионите, за да узнаем мнението им. Списъкът на читателите, както можеше да се очаква, беше много интересен и се различаваше значително от онзи на професионалистите.

И така, какви са резултатите? Докато всички са съгласни, че Корекциите е великолепна книга (тя спечели в списъка на професионалистите с огромна преднина), читателите поставиха няколко други книги преди нея и поставиха на върха на списъка си Краткият, забележителен живот на Оскар Уао Читателите ни винаги са обичали Оскар, така че това не беше особено голяма изненада, но беше интересно да узнаем, че те ценят много високо и Изумителните приключения на Кавалиер и Клей на Майкъл Чабон, с което коригираха може би най-големия пропуск в списъка на професионалистите. Но пък читателите пропуснаха Познатият свят, така че кой знае.

При масивния избор от потенциално избираеми книги, пропуските бяха неизбежни. Вън и от двата списъка се оказаха книгите на Джонатан Сафран Фьор, Забвение на Дейвид Фостър Уолас (единствената му белетристична книга за това десетилетие), както и много хвалената Дървото на пушека от Денис Джонсън. Читателите също така си умираха да включат Свирепите детективи на Роберто Боланьо, но тя беше неизбираема, тъй като за пръв път е публикувана на испански език през 1998.

Но да се върнем към книгите, които попаднаха в списъка. Хареса ми това, че читателите са включили Джонатан Стрейндж и Мр. Норел, една книга, за която чувам от години насам, както и Половината от едно жълто слънце, която винаги се радва на висок престиж сред литературната общност. Интригуваща е и появата на такъв мега-бестселър като Ловецът на хвърчила.

И накрая, ако се опитаме да потърсим някакъв консенсус между двата списъка, няколко заглавия се появяват и на двете места, като с най-голяма поддръжка се ползват 2666 и Атласът на облаците, които, разглеждани като определящи за литературното десетилетие, което оставяме зад гърба си, изглеждат като много интересен избор.

Small Ad GF 1

А сега, самите списъци:

Професионалисти

Читатели

1

Корекциите
от Джонатан Франзън

1

Краткият, забележителен живот на Оскар Уао
от Жуно Диас

2

Познатият свят
от Едуард П. Джоунс

2

2666
от Роберто Боланьо

3

Атласът на облаците
от Дейвид Мичъл

3

Мидлсекс
от Джефри Юдженидис

4

2666
от Роберто Боланьо

4

Атласът на облаците
от Дейвид Мичъл

Бюлетин „Либерален преглед в неделя“

5

Пасторалия
от Джордж Сондърс

5

Пътят
от Кормак Маккарти

6

Пътят
от Кормак Маккарти

6

Изкупление
от Иън Макюън

7

Аустерлиц
от В. Г. Зебалд

7

Изумителните приключения на Кавалиер и Клей
от Майкъл Чабон

8

Навън, крадейки коне
от Пер Петерсън

8

Корекциите
от Джонатан Франзън

9

Омраза, приятелство, ухажване, любовност, брак
от Алис Мънро

9

Гилеад
от Мерилин Робинсън

10

Никога не ме оставяй
от Кадзуо Ишигуро

10

Бели зъби
от Зейди Смит

11

Краткият, забележителен живот на Оскар Уао
от Жуно Диас

11

Кафка на плажа
от Харуки Мураками

12

Залезът на супергероите
от Дебора Айзенбърг

12

Ловецът на хвърчила
от Халед Хосейни

13

Смъртни
от Норман Раш

13

Никога не ме оставяй
от Кадзуо Ишигуро

14

Изкупление
от Иън Макюън

14

Аустерлиц
от В. Г. Зебалд

15

Видове на безпокойството
от Лидия Дейвис

15

Емпайър Фолс
от Ричард Русо

16

Мидлсекс
от Джефри Юдженидис

16

Беглецът
от Алис Мънро

17

Крепостта на самотата
от Джонатан Лийтъм

17

Маестрото
от Колъм Тойби

18

И по-странни неща се случват
от Кели Линк

18

Половината от едно жълто слънце
от Чимаманда Нгози Адичи

19

Американски гений, комедия
от Лин Тилман

19

Непривикнала земя
от Джумпа Лахири

20

Гилеад
от Мерилин Робинсън

20

Джонатан Стрейндж и Мр. Норел
от Сузана Кларк

 

Източник

С. Макс Мейджи е създател на The Millions (A Blog About Books) – един от добрите и влиятелни блогове, занимаващи се повече или по-малко професионално с въпроси на литературата.

Pin It

Прочетете още...