Бюлетин „Либерален преглед в неделя“

Архив по месеци

Ноември 2023

Добре дошли в страницата ни с архиви. На тази страница ще намерите общо 13 от нашите статии, разделени по месеци и години.
Изгледи - Европа
Лудвика Влодек
1099

В очакване на нова Полша

На 15 октомври избирателната активност беше над 74% – рекордна и по-висока от тази на изборите през 1989 г. Гласуваха повече жени, отколкото мъже, и делът на жените в избирателните бюлетини беше по-ви... прочетете повече..

Дискусии - Свят
Джошуа Лайфър
1391

Доктрината Нетаняху

Бивш командос от специалните части, превърнал се в консултант по мениджмънт, Нетаняху олицетворява новия израелски синтез на ястребския неолиберализъм. Той е едновременно технократ и популист. Автор(... прочетете повече..

Дискусии - Политика
Super User
1329

Отворено писмо относно злоупотребата с паметта за Холокоста

Всъщност сравненията на кризата, която се разгръща в Израел и Палестина, с нацизма и Холокоста – най-вече когато идват от политически лидери и други, които могат да влияят на общественото мнение – са ... прочетете повече..

Дискусии - Свят
Хелън Оуян
805

Големият момент на #MeToo най-накрая настъпва и в медицината

Сега стената на мълчанието може би най-накрая се пропуква: Движението #MeToo набира скорост и в медицинската професия. Автор(и): Хелън Оуян     През януари 2016 г. Ая Нюман отива в с... прочетете повече..

Изгледи - Технологии
Дейвид Стрейтфелд
658

Дългата сянка на Стив Джобс висне над сътресенията в OpenAI

 Сам Олтман, най-изявеният популяризатор на изкуствения интелект, научи от собствен горчив опит, че е трудно да бъдеш основател-визионер по подобие на Стив Джобс. Автор(и): Дейвид Стрейтфелд прочетете повече..

Изгледи - Технологии
Стивън Леви
1220

Какво всъщност си желае OpenAI

През ноември миналата година, когато OpenAI пусна своя чудовищен хит ChatGPT, той предизвика технологична експлозия, каквато не е имало, откакто в живота ни навлезе Интернет. Автор(и): Стивън Леви ... прочетете повече..

Дискусии - Свят
Михаил Зигар
845

Новата история на Путин за войната в Украйна

Днес посланието, което се разпространява от руските пропагандисти, е, че всяка свръхсила има право на насилие. В продължение на десетилетия само американците са имали възможност да започват войни и да... прочетете повече..

Изгледи - България
Ибрахим Карахасан-Чънар
1390

София между Ориента и Европа: Историческата съдба на един град

В доклада на османския военачалник Лала Шахин до султан Мурад I през 1384 г. четем: „Тя [Софийската крепост] е била столица и главна постоянна резиденция на всички кюфарски [невернически] военачалници... прочетете повече..

Дискусии - България
Юлиана Методиева
2707

За жестокостта на „невинните“

В пернишкото училище вчера са били момче като Румен. Тийнейджър със СОП. Момичето му удря шамари, а той плаче. Тя не спира, пробва колко ще издържи. Шамар – още един шамар, а той продължава да плаче. ... прочетете повече..

Изкуство - Кино и фотография
Манола Даргис
660

Преглед на „Убиецът“: историята на един смъртоносен скучняр

Един от проблемите на филма е, че без антихуманистичните тиради на Убиеца, историческите му препратки и политическите му плетеници не остава особено много, освен виртуозността на Финчър, притъпената х... прочетете повече..

Дискусии - Култура
Алекс Бладел
830

Дните на чакала: как Андрю Уайли превърна сериозната литература в голям бизнес

Дните на чакала: как Андрю Уайли превърна сериозната литература в голям бизнес Автор(и): Алекс Бладел     Андрю Уайли, най-известният – и дълго време най-мразеният – литературен аген... прочетете повече..

Изкуство - Литература
Хефзиба Андерсън
800

Най-недоразбраният роман на света

Великият Гетсби е синоним на партита, блясък и разкош – но това е само едно от многото недоразумения около книгата, които започват още с първото ѝ публикуване. Автор(и): Хефзиба Андерсън   ... прочетете повече..

Дискусии - Европа
Ибрахим Карахасан-Чънар
1073

Турция: Политическият ислям в контекста на плурализма и проектирането на религиозните ценности върху политическото поле

Плурализмът, и по-точно политическият плурализъм, днес се оказва в центъра на проблема за демокрацията, разтърсваща почти всички мюсюлмански общества, в т.ч. и турското. Използването на религията за п... прочетете повече..

Резултати 1 - 13 от 13