Бюлетин „Либерален преглед в неделя“

Архив по месеци

Август 2022

Добре дошли в страницата ни с архиви. На тази страница ще намерите общо 35 от нашите статии, разделени по месеци и години.
Модерни майстори на краткия разказ
Пиер Гамара
1363

Пиер Гамара – „Машината на Онезим“

Пиер Гамара е френски литературен критик, дългогодишен главен редактор и директор на литературното списание „Европа“, поет и писател на произведения в жанра драма, лирика, исторически роман, детска ли... прочетете повече..

Изгледи - България
Ибрахим Карахасан-Чънар
4028

Град Шумен – между Ориента и Европа

Шумна или Шумла са най-срещаните имена в историческите извори за днешния град Шумен. Въпреки периферното си разположение в североизтока на българския хинтерланд, той не остава изолиран от дълбоките об... прочетете повече..

Архив
Super User
10082

Модерни майстори на краткия разказ
Super User
1218

Ърнест Хемингуей – „Убийците“

„Убийците“ е разказ от Ърнест Хемингуей, публикуван в списание Scribner’s през 1927 г. След появата си в списанието разказът е публикуван в сборниците „Мъже без жени“, „Снеговете на Килиманджаро“ и „Р... прочетете повече..

Свят
Алвин Нг
1343

Последният от пазителите

Някъде в необятните вътрешности на Индия, където пустинният пейзаж, необезпокояван от човека, се простира до хоризонта, докато не докосне небето, се намират родните места на рабарите – коренно етничес... прочетете повече..

Видрица – Всичко накуп
Златко Енев
3369

„Либерален преглед“ – кратко въведение в новия дизайн

След близо десет години на сравнително непроменлив дизайн, „Либерален преглед“ най-после получи нова, по-модерна и, да се надяваме, по-функционална дрешка. И тъй като промените са далеч не само козмет... прочетете повече..

Изкуство
Super User
1271

Изкуството на Индржих Щирски

Първичен предшественик, вселенска жизнена сила, пътеуказател на пътя към модернизма и символ на работническата класа: в продължение на три четвърти столетие живата материя изпълнява най-различни роли ... прочетете повече..

Изкуство
Super User
1724

Давид Черни – Ентропа

На 15 януари 2009 г. в една от сградите на Европейския Съюз в Брюксел беше открита изложба, с която се отбелязва началото на шестмесечното президентство на Чехия в Съюза. До деня на откриването се смя... прочетете повече..

Модерни майстори на краткия разказ
Super User
1169

Дж. Д. Селинджър – „Мече–буболече“

Продължавам с втората част от сагата на Селинджър за семейство Глас, представена под дълбоко забулената форма на описание на един скучен, банален и буквално неразбираем следобед – особено ако човек не... прочетете повече..

Световни класически разкази
Super User
1082

Оскар Уайлд – „Славеят и розата“

Изкуството да се пишат истории, които са еднакво увлекателни и интересни както за възрастни, така и за деца, е по-собственото ми усещане едно от най-редките в литературата. Когато стане дума за това, ... прочетете повече..

Истории от автора на „Магазинчето“
Super User
1057

Златко Енев – „Жълтите очи на ужаса“

Събуди се с ясното усещане, че току-що е разговарял с нея на френски, при това на вие. Удивлението го застигна малко по-късно, когато постепенно започна да се разсънва, осъзнавайки, че френският не е ... прочетете повече..

Модерни майстори на краткия разказ
Super User
1290

Шърли Джаксън – „Лотарията“

Шърли Джаксън е – според мен напълно несправедливо – слабо позната в България. Което не пречи в Америка да бъде считана за класическа авторка, особено с разказа, който ви представям тук. Публикуван пр... прочетете повече..

Модерни майстори на краткия разказ
Super User
1050

Роалд Дал – „Латиноамериканецът“

Наближаваше шест часът, затова реших да си купя една бира, да изляза навън и да се изтегна в някой шезлонг край басейна, за да уловя малко от късното следобедно слънце. Влязох в бара, купих си бирата... прочетете повече..

Световни класически разкази
Super User
1434

Николай Гогол – „Нос“

В тези дни на всеобщо униние и взаимни нападки, може би не е зле да опитаме да хвърлим поглед към една друга Украйна – онази на поетите и мечтателите, най-голям сред които, разбира се, си остава Никол... прочетете повече..

Истории от автора на „Магазинчето“
Super User
1009

Златко Енев – „Либерален преглед: 4000“

Заглавието казва всичко: това е 4000-ят текст, който се публикува в „Либерален преглед“ – днес, на 3 юли 2021, малко повече от 14 години след началото на това донкихотско начинание – и десет дни преди... прочетете повече..

Истории от автора на „Магазинчето“
Super User
1226

Златко Енев – „Реквием за никого“

Миризмата ѝ – остра и възбуждаща, го подлудяваше не на шега, но той не ѝ се поддаваше, държеше юздите здраво, в очакване на момента, когато тя ще бъде готова. Не знаеше кога точно – беше наредил да я ... прочетете повече..

Световни класически разкази
Super User
1246

Марк Твен – „Знаменитата скоклива жаба“

По искане на един мой приятел, който ми писа от Изтока, посетих добродушния и бъбрив старец Саймън Уилър и както ми беше заръчано, попитах за приятеля на моя приятел, Лионидъс У. Смайли. Тук прилагам ... прочетете повече..

Световни класически разкази
Super User
1241

Ханс Кристиан Андерсен – „Новите дрехи на царя“

Преди години живееше един цар, който обичаше толкова много да се облича в нови дрехи, че харчеше за това всичките си пари. Той не се грижеше за войниците си, дори рядко посещаваше театъра и обичаше са... прочетете повече..

Видеогалерия
Super User
1118

Златко Енев – Интервю за сайта bukvar.bg

Доста продължителен разговор върху нещата и проблемите, които занимават този тук човек, в различните му житейски поприща и превъплъщения. Последната книга, „Възхвала на Ханс Аспергер“, как работи, как... прочетете повече..

Истории от автора на „Магазинчето“
Super User
924

Златко Енев – „За спомените и детството“

Сигурен съм, че всеки/всяка от нас има поне по един такъв спомен в главата си: някакво четиво, което сте чели дълбоко в детството, и което е оставило в главата ви неизличим спомен, но за жалост всичко... прочетете повече..

Истории от автора на „Магазинчето“
Super User
987

Златко Енев – „Елитният човек“

Започвам този текст със сравнително ясното съзнание, че чрез него ще осъществя някаква ултимативна версия на онзи първороден философски грях – contradictio in adjecto, противоречие в определението. Ел... прочетете повече..

Истории от автора на „Магазинчето“
Super User
988

Златко Енев – „Въпросът, който не можем да подминем“

Защо българите – един народ, който само четиридесет години по-рано беше спасил еврейското си малцинство (с всички уговорки, свързани с най-новите исторически факти, които ни се налага да преглътнем въ... прочетете повече..

Световни класически разкази
Super User
1377

Франц Кафка – „Присъдата“

Бе неделна утрин в най-хубавите пролетни дни. Младият търговец Георг Бендеман седеше в стаята си на първия етаж в една от ниските летни сгради, които се нижеха в дълга редица покрай реката и се различ... прочетете повече..

Истории от автора на „Магазинчето“
Super User
1047

Златко Енев – „За остаряването“

Да остаряваш – това означава да ставаш все повече самият/самата себе си. Но дали наистина е така? Нека да започнем с промените. Те, вече казахме, са очевидни. А може би не съвсем, инак защо би трябва... прочетете повече..

Истории от автора на „Магазинчето“
Super User
1144

Златко Енев – „Възхвала на Ханс Аспергер“, част 2

Случвало ли ви се е някога да се замислите над смисъла на думата „милост“? Знам, знам, звучи малко нафукано, един вид, ей сега ще ви просветля, ще ви обясня всичко, нали? И все пак, замисляли ли сте ... прочетете повече..

Изкуство - Телевизия
Стивън Кели
4748

Пясъчният човек: как един „нефилмируем“ комикс стигна до Netflix

Публикуван за пръв път от DC Comics през 1989 г., Пясъчният човек се смята за един от най-интелигентните, предизвикателни и изобретателни комикси, създавани някога. В него се проследява Морфей, повели... прочетете повече..

Дискусии - Свят
Лорънс Фрийдман
2099

Защо войната не е решение

Човек трябва да бъде внимателен, когато извлича големи поуки от войни със свои собствени особености, особено от такива, чиито пълни последици все още не са известни. Анализаторите и военните плановици... прочетете повече..

Дискусии - България
Зейнеп Зафер
4670

Смях през сълзи – анекдотите за насилствената асимилация и етническото прочистване в комунистическа България

Не ми е известно досега в България да са събирани и проучвани анекдотите на турците и другите мюсюлмани, в това число и тези за насилствените асимилаторски кампании и етническото прочистване на турцит... прочетете повече..

Дискусии - Култура
Ривка Галхен
2192

Защо се подчиняваме на правилата?

„Правилата: Кратка история на това, с което живеем“ от историчката на науката Лорейн Дастън, също представя разума и кралете, създаващи правила, като харизматични второстепенни герои. Дастън анализира... прочетете повече..

Изкуство - Музика
Марк Н. Грант
2580

Изчезващите модернисти

За разлика от композиторите за концертни зали, филмовите композитори са винаги добре платени (както и техните кописти и оркестранти), изпълняват се веднага и се записват само от елитни студийни музика... прочетете повече..

Резултати 1 - 30 от 35