Бюлетин „Либерален преглед в неделя“

Архив по месеци

Януари 2017

Добре дошли в страницата ни с архиви. На тази страница ще намерите общо 19 от нашите статии, разделени по месеци и години.
Дискусии - Европа
Щефан Тробиш-Лютге
7286

Децата на жертвите говорят често с езика на Щази

Последна част от своеобразната трилогия на Диана Иванова, посветена на един от най-важните аспекти от тоталитарното наследство: травмите, свързани с дейността на тайните комунистически служби (в случа... прочетете повече..

Дискусии - Европа
Рут Хофман
6382

Децата на Щази по особен начин също са жертви

Журналистката Рут Хофман, авторка на първото в Германия изследване за децата на хората, работили за тайните служби на ГДР, разговаря с Диана Иванова за тежкото наследство, което те носят и до днес.. ... прочетете повече..

Дискусии - България
Диана Иванова
17103

Децата на ДС: гордост и несигурност

Преди няколко години установих, че в моя кръг на познати и приятели има такива, чиито родители са били в системата на Държавна сигурност – явно или под прикритие – и че моите познати по-ск... прочетете повече..

Дискусии - България
Юлиана Методиева
14043

Как зад гърба на историята една партия стана „демократична“

Преди да настъпи 2017 година кабинетът в оставка реши датата 21 февруари да е ден на памет за борците срещу нацизма. Идеята бе посрещната от социалистите с раздразнение и подозрение в опортюнизъм на у... прочетете повече..

Изгледи - Наука
Мирослав Хрох
19489

От националните движения към напълно формираната нация: процесът на изграждане на нациите в Европа – част 1

Нацията представлява неотделим елемент от модерната европейска история. Не е трудно да се иронизира по повод постиженията на „национализма“ в минало и настояще, да се критикува неговата ро... прочетете повече..

Дискусии - Култура
Мюмюн Тахир
9565

Асиметрия и междукултурно общуване

Живеем в условията на асиметрично общество и междукултурно общуване. В областта на тяхното функциониране доминира смесването (или замяната) на местата на отделните компоненти, при което не става ясно ... прочетете повече..

Дискусии - България
Румен Аврамов
17179

Екзодус: човешката вълна от 1989 г.

През нито един момент от историята на комунистическа България (а и на междувоенния период) изселванията на турската общност не са достигали размаха на случилото се през 1989 г. Измерена чрез среднос прочетете повече..

Драскулки - Проза
Иван Димитров
8920

Четвъртък сутрин

Настоящият текст е откъс от „Софийски дует“ – втори роман на българския автор Иван Димитров, издаден от „Жанет 45“ в началото на миналата година. Действието се развива в ... прочетете повече..

Дискусии - България
Татяна Ваксберг
8037

Колко струват погромите над българските турци?

Така нареченият „Възродителен процес“ вече може не само да се илюстрира с текстове от Наказателния кодекс, но и да се пресметне в пари. В току-що излязло изследване икономистът Румен Аврам... прочетете повече..

Изгледи - Европа
Рикардо Дуда
10182

Синдромът на оцелелите – мисли по повод историческата памет в Украйна

Всяко поколение украинци е изправено отново пред необходимостта да се справи с историческите травми на страната. Испанският журналист Рикардо Дуда разказва за опасностите на миналото, които отклоняват... прочетете повече..

Изгледи - България
Николай Цеков
11909

Цената на „Възродителния процес“

„Научните“ анализи и хипотези за промените в етническия състав на населението на НРБ, изработени още в края на 1960-те и през 1970-те години за ползване от апарата на ЦК на БКП, са сочели, прочетете повече..

Изгледи - Свят
Administrator
12242

Тайното досие „Тръмп“ – извадки

Настоящият текст представя отделни части от нашумялото „тайно досие“ на Доналд Тръмп, събирано в продължение на месеци от британска фирма, специализирана в областта на икономическото и п прочетете повече..

Изгледи - Свят
Скот Шейн
10449

Сензационното тайно досие и поредната криза около Доналд Тръмп

Преди седем месеца един уважаван бивш британски шпионин на име Кристофър Стийли спечелва договор за съставяне на тайно досие относно връзките на Доналд Тръмп с Русия. Миналата седмица експлозивните по... прочетете повече..

Дискусии - България
Боян Знеполски
15661

Студентските окупации от 2013 г. във фокуса на две рационалности

Протестните движния могат да се разглеждат като неотделима част от политическата динамика на едно общество: от гледна точка на промяната в съотношението на силите между политическите партии, на размес... прочетете повече..

Изгледи - Европа
Халил Карàвели
10557

Пътят на Ердоган

Ердоган би искал да бъде новият „баща на Турция“. Но започването на война срещу собствените граждани едва ли е начинът, по който той е желал да продължи стъпките на Ататюрк. Неуспехът му д... прочетете повече..

Дискусии - Европа
Даниел Грос
7051

Може ли Европейският съюз да надживее популизма?

В последно време Европейският съюз се превърна в основна мишена на популистите. Феноменът се появи за пръв път в Гърция, когато левичарската партия Сириза дойде на власт през 2015. Но Сириза не се опи... прочетете повече..

Дискусии - Политика
Ян Вернер Мюлер
15257

Що е популизъм?

Няма предизборна кампания от близкото минало в Съединените щати, в която за „популизъм“ да се е говорело по-често, отколкото в кампанията през 2015-2016 г. И на Доналд Тръмп, и на Бърни Сандърс бе при... прочетете повече..

Изгледи - Европа
Александър Баунов
7656

Приказка за две статуи

Вниманието на Русия е погълнато от две нови статуи. И двете представляват средновековни монарси, но посланията, които изпращат, са много различни. На 4 ноември близо до Кремъл беше издигнат паметник н... прочетете повече..

Драскулки - Есеистика
Малкълм Гладуел
11656

Истински цветове

Когато през 1956 г. започва кампанията „Тя прави ли го, или не?“, повечето реклами, насочени към жените, преливат от блясък и изисканост – „череши в снега, огън и лед“, к... прочетете повече..

Резултати 1 - 19 от 19