Бюлетин „Либерален преглед в неделя“

Pin It

 

2017 01 vyzr-proces-moleben
Молебен в с. Могиляне по повод годишнина от т.нар. Възродителен процес
Източник: БГНЕС

 

„Научните“ анализи и хипотези за промените в етническия състав на населението на НРБ, изработени още в края на 1960-те и през 1970-те години за ползване от апарата на ЦК на БКП, са сочели, че между 2010 и 2014 г. броят на турците в страната щял да превиши този на българите. МВР непрекъснато е докладвало на управниците не само за настроенията, но и за промени в броя и раждаемостта на основните малцинства – турци, цигани и помаци.

Когато в навечерието на старта на преименуването през 1984 г. вътрешният министър докладвал на Живков, че турците се увеличават годишно с 15 хиляди души, диктаторът възмутено реагирал с думите: „А представяте ли си какво ще стане след 10-20 години и какво ще се случва!?“.

В новата демографска история на България след Освобождението през 1878 г. турският етнос никога не е превишавал 10% от цялото население. Това обаче не е довод срещу прокарването на огласената още през 1962 г. политика срещу „турчеене“, която започва със забрани на носенето на турски дрехи и на практикуването на религиозни и местни обичаи.

В края на 1967 г. Живков вече открито говори за масово заселване на българи в турските села по южните граници на страната и насилствено преместване на турци във вътрешността. Според диктатора, преподаването на турски език, редом с училищата, пресата и театрите за „малцинствата“, са временно отстъпление, с което бързо трябва да се приключи.


Small Ad GF 1

Само страхът от обостряне на отношенията с арабските страни, които са важен източник на конвертируема валута за режима, спира плановете за забрана на исляма и за закриване на джамиите по примера на албанския комунистически диктатор Енвер Ходжа.

След турската инвазия в Кипър през 1974 г. управляващата клика в България начело с Тодор Живков започва упорито да говори на своите конгреси и пленуми за възможен „кипърски сценарий“ в България – Анкара можела да поиска автономия за населените предимно с турци Лудогорие и Източни Родопи.

Корените на злото

Опитът с „побългаряването“ на цигани и помаци през 1960-те и 1970-те години дава увереност на Тодор Живков и обкръжението му, че ще се справи и със съпротивата на турците в страната срещу смяната на имената им и забраната за използване на родния им език не само на публични места. Ражда се планът за всеобщ „възстановителен“ процес, който скоро е преименуван във „възродителен“.

В неговата „идеология“ цинично е вградена идеята за някакво продължение на българското национално възраждане от 19-ти век, въпреки че идеологът му Васил Левски е мечтаел за „чиста и свята република, в която всички – българи, турци, цигани – ще са равни“. В началото на 1980-те години в ЦК вече открито се говори за „готовността“ за изселване на 100 000 – 150 000 български турци в Турция.

Официално смяната на имената на турците стартира ударно в края на декември 1984 г. с милиционерски блокади и насилие в селата на Кърджалийския окръг. Към 14 януари вече са „възстановени“ българските имена на над 310 000 души.

Бюлетин „Либерален преглед в неделя“

„Новите българи“ обаче не се примиряват със съдбата си. Напрежението ескалира през пролетта на 1989 г. Многобройни манифестации в „преименуваните“ селища завършват с кървави погроми и убийства. Значителен брой от участниците са арестувани от милицията и вътрешните войски и изпратени в Белене и други лагери.

Властите вече виждат в масовото изселване на поне 200 000 – 250 000 български турци спасителен за режима клапан, който да свали напрежението след „възродителната авантюра“ в над 1500 селища в Южна и Североизточна България.

Последствията от „Голямата екскурзия“

От 1984 г. нататък показателите за държавната икономика на НРБ като задлъжнялост, инфлация и всевъзможни продуктови дефицити непрекъснато се влошават. Според историка Михаил Иванов и експерта по стопанска история Румен Аврамов, „Голямата екскурзия“ на бягащи от репресиите на комунистическия режим „нови българи“ след отварянето на границите към Турция през май 1989-та, е камъкът, който преобръща колата на социалистическото производство и бит в НРБ.

„Не бива да се забравя или отрича, че асимилацията на мюсюлманите в България беше предшествана от усилия за модернизация и урбанизация на населяваните от тях райони“, изтъква бившият президентски съветник Михаил Иванов.

Той напомня, че за да ограничи бързото изтичане на кадри от засегнатите от „възродителния процес“ райони, режимът е принуждавал по места кандидатите за задгранични паспорти да работят „до последно“ преди „екскурзията“. Те били заплашвани, че в противен случай няма да си получат документите за преминаване на границата.

Въпреки натиска, през юли 1989 година МВР докладва, че повече от 160 000 работни места в районите с „възстановени имена“ вече са изгубени и цели колективи не се явяват на работа, а хората се подготвят за пътуване към турската граница. Засегнати са големи промишлени обекти дори в София, какъвто е случаят с поне хиляда работници, напуснали внезапно цеховете с непрекъснато производство на металургичния гигант „Кремиковци“.

Икономическите загуби

Въпреки проведената мобилизация и изпращането на специалисти, войници и учащи се към предприятията и полетата в смесените райони, сривът в индустриалното производство и изоставянето на готова земеделска продукция вече е налице.

Стопанският историк Румен Аврамов, който подготвя обширно изследване за икономическите последствия от „Възродителния процес“, твърди, че остойностяването на щетите не е лесна задача. Той предпочита да говори за рязко влошаване през лятото на 1989 г. в макроикономическата рамка на и без това затъващата социалистическа икономика.

„Именно през 1989 г. режимът е принуден за първи път да признае, че темповете на стопански растеж в страната са вече с отрицателен знак“, напомня Аврамов. Той се спира и на един добре известен и твърде значим за финансовото потъване на страната факт – масовото теглене от „екскурзиантите“ на спестяванията им в ДСК.

В условията на социалистическата „икономика на дефицита“, изкараните с много труд заплати от трудолюбивите български турци просто няма къде да бъдат похарчени заради чакания с години ред за апартаменти, коли и дори елементарни стоки за бита. „От архивите на ДСК става ясно, че през юни 1989 година са изтеглени с 912 милиона лева повече в сравнение със същия месец на предходната година. През юни са закрити и 168 хиляди партиди на вложители“, казва Аврамов.

Неконвертируемостта на социалистическия лев и липсата на легален валутен пазар са прекрасни условия за възникването на бурна спекулативна търговия с долари, в резултат на която „на черно“ заминаващите са готови да купуват щатския долар за 20 лева (6-7 пъти над тогавашната му цена „на черно“), а в отделни случаи и за 40 лева.

Много от отчаяните за бъдещето си в родината български турци търсят трескаво силно дефицитните в България леки автомобили. Местните народни съвети пък изкупуват „по спуснати отгоре“ цени около 4000 жилища.

Случва се това, което Тодор Живков прогнозира в реплика по време на юнския пленум на ЦК на БКП през 1989 година: „Ще им вземем къщите без пари“. През 1992 година обаче българската държава е принудена да върне жилищата или да възмезди за сметка на бюджета голяма част от прокудените. В крайна сметка огромните размери на изтеглените суми в кеш принуждават БНБ да реализира значителна банкнотна емисия, което е сред причините за бързо покачващата се инфлация и за по-нататъшния срив на лева.

С оглед на създалата се ситуация в българската икономика, банковата система, вътрешната и международната политика, след юли 1989 г. кредиторите на НРБ практически спират отпускането на нови кредити. Това, заедно с излизащата от контрол парична емисия, която подхранва инфлацията, са според Румен Аврамов най-съществените макроикономически шокове, свързани с последната фаза на „Възродителния процес“.

Той твърди, че обявеният на 28 март 1990 г. от правителството на Андрей Луканов мораториум върху изплащането на натрупания външен дълг от 10 милиарда долара и фактическият банкрут на държавата е до голяма степен катализиран именно от нагнетената от Живковия режим „Голяма екскурзия“.

Не по-маловажни са обаче проблемите, които възникват вследствие на обезлюдяването до 50 на сто на обширни райони и произтичащите от това тежки последици за трудовия пазар в тях. Значителна част от завърналите се през последните месеци на 1989 г. около 150 000 „екскурзианти“ заедно с много свои сънародници – българи, по-късно са принудени да напуснат родните си места по икономически причини, свързани и с краха на плановата икономика.

До днес никой не е изчислил човешките загуби от неродените в България млади поколения на принудените да напуснат родината си наши сънародници.

Коментари:

11. 02. 2014 10:19|Чефо

Границите са отворени и да вървят майната си! Ползи от тях нямаме а само вреди и нестабилност.

11. 02. 2014 09:48|redjunk

Тия на снимката въобще нямат турски черти.

11. 02. 2014 09:30|SnowCounter

В статията, въпреки че е наречена анализ, аз не видях нищо аналитично. По-скоро тя е избирателен сбор от факти, които не много натрапчиво внушават, колко лош бил Живков и онези от ЦК и колко добри били работните турци.

Историята е показала, че при всякакви социални промени и катаклизми, само обикновения народ си го отнася, а управниците му се гушат някъде в тила или чужбина и потриват ръчички, как ще спечелят още парички.

Турци, цигани, татари (които не знам дори къде са в България) и българи, от десетилетия са мамени от своите вождове. Боклуци, като псевдо умника Жельо, Догановци и Местановци, хитреца Костов, царчетата, Цветановци и Бойковци, Гейовци Сержовци и цял куп педераси като тях, от 25 години се борят за парите на България и положението в нея става все по-осрано. По логиката на търговията, щом няма положителни финансови резултати, лайнарите трябва да бъдат отстранени от дейност (фалит). Ако прибавим и наглото поведение на тия същите, всеки ден, без срам, без капка чест… все повече се налага извода, че за да се рестартира живота в България се налага проект (операция) подобна на тази от 1934г. При нея, голямите сърца на войните участвали в освобождението на България от ТУРСКО робство и Балканската война, както и Първата Световна Война, генералите Владимир Вазов, Данаил Николаев и др., временно отнемат парламента от джавкащите се лигняри там. Проблема сега е, че нямаме истинска армия, която да защити държавата си от предателите в Парламента. Както казват Маите, първата стъпка е намерението. Случи ли се появата на мисъл и намерение, това ще доведе до преминаване и през следващите стъпки. Какво да правим? Размишлявайте над това! Аз виждам нещата така, създаване на спортни гимнастически дружества, които в даден момент да организират Спартакиада в България, за да я спасят от помиярите, политици.

Естествено това е мое лично мнение, вероятно вие имате други предложения..

23. 01. 2014 11:18|dimat

Вече 25 години се води непрекъсната война СРЕЩУ БЪЛГАРСКИЯ ЕТНОС, от страна на всякакви български и чужди организации за системно духовно и икономическо унищожение на същия. Впрегнати са огромни ресурси за това, като се започне от толериране на слободията на така наречените „малцинства“, мине се през държавните институции и се стигне до многобройните чуждестранни правителствени и неправителствени „организации“, натъпкани с „роден“ башибозук и щедро финансирани от световния ционизъм.

Цялата тази война вече дава своите невъзвратими загуби и в икономиката и в обезлюдаването на страната и най-страшната- убийството на българската духовност и превръщането на българина в духовен роб.

В цялата тази ситуация, „държавните“ институции не само мълчат и се правят на слепи и глухи, но и най-активно съдействат на този процес.

Да не говорим, за медийното присъствие в него, за присъствието на всякакъв род продажни уж „неутрални“ институции. Медиите, наречени български с настървение и перверзно злорадство се надпреварват да публикуват подобен род пасквили и почти винаги пропущат да отразят, какви поражения е дало 5 вековното турско робство, и събитията в поробените до 1913 година български земи.

Само отделни личности подобно на Апостол-Х се мъчат да отворят очите на заспалия и умиращ български етнос.

ТРЯБВА ДОБРЕ ДА РАЗБЕРЕМ, ЧЕ С МЪЛЧАНИЕТО СИ, САМО ПОДКЛАЖДАМЕ, ЦЕЛИЯ ТОЗИ ВОЙ СРЕЩУ НАС И ГО „УЗАКОНЯВАМЕ“ ПРЕД СВЕТА.

ДА НЕ СЕ УЧУДВАМЕ ПОСЛЕ, ЗАЩО СВЕТЪТ ГЛЕДА НА НАС ПО ТОЗИ НАЧИН.

ВСИЧКИ ТЕЗИ „БЪЛГАРИ“, КОИТО СЕ ИЗВИНЯВАХА ОТ ИМЕТО НА БЪЛГАРСКИЯ НАРОД, ЗАБЕЛЕЖЕТЕ, НА ДЪРЖАВАТА ТУРЦИЯ, ПРАВОПРИЕМНИК НА НАШИЯ 5 ВЕКОВЕН ПОРОБИТЕЛ И ИЗВЪРШИЛА ПОГРОМИТЕ ПРЕЗ 1905 И 1913 Г, ЗАСЛУЖАВАТ „НАРОДЕН“ СЪД И ИЗХВЪРЛЯНЕ ОТ БЪЛГАРСКАТА ЗЕМЯ.

НО, ЗА ВСИЧКО ТОВА, Е НЕОБХОДИМО НАЛИЧИЕТО НА БЪЛГАРСКИ НАРОД, С БЪЛГАРСКО САМОСЪЗНАНИЕ!

КЪДЕ Е ТОЙ!!!

НАРОДЕ????

22. 01. 2014 23:40|Апостол_Х

в село Хухла са убити 42 души, църквата е взривена с бомби, селото е изгорено;

– в село Горно Ибриюрен редовна войска убива 52 души, изгаря живи няколко старици и опожарява селото;

– в Дедеагачко и Гюмюрджинско, където живеели 18000 български християни и 5000 българи мохамедани, са извършени страшни кланета и спрямо двете общности от редовната войска, преоблечена като башибозук;

– бежанска колона от 12000 души е изтребена на място, като преди това според свидетелства на очевидци, са вадени очите на живи хора, хвърляни са полуживи хора в кладенци и пр.

– при преминаването на река Арда са застреляни и издавени около 2000 майки с деца;

– в Армаганската долина са избити около 800 души, главно жени и деца.

В Западна Тракия са избити още няколко хиляди българи, главно жени, деца и старци. Опожарени са 22 български села.

Общо 367 000 българи са прокудени от родните си места в Източна и Западна Тракия и няколко десетки хиляди от тях са избити.

Да, дами и господа!

22. 01. 2014 23:38|Апостол_Х

Турция, която не скрива претенцията си да е наследник и продължител на Османската империя, премълчава и дори нагло отрича.

Кланетата над българите през лятото на 1903 г. и 1913 г. са поредната трагична страница от системното унищожаване на българския народ в продължение на 500 години след окончателното завладяване на България от Османската империя през 1396 г.

Обобщените данни и напълно достоверните конкретни факти за избиванията, опожаряванията и грабежите, според чуждестранните и българските източници, са следните:

1903 г.

– От редовната турска войска е избито пет на сто от мирното българско население в районите на въстанието. Опожарени напълно са 40 села, 8 са унищожени наполовина;

– 20 хиляди бежанци се спасяват на територията на свободна България;

1913 г.

– 2 юли – в село Булгаркьой са избити 1100 жени и деца и 350 мъже;

– 8 юли – в село Енидже е избито цялото население;

– 9 юли – в Одрин са избити 521 българи, преди това бити с железни прътове и сечени с ножове;

22. 01. 2014 23:37|Апостол_Х

Турция, която не скрива претенцията си да е наследник и продължител на Османската империя, премълчава и дори нагло отрича.

Кланетата над българите през лятото на 1903 г. и 1913 г. са поредната трагична страница от системното унищожаване на българския народ в продължение на 500 години след окончателното завладяване на България от Османската империя през 1396 г.

Обобщените данни и напълно достоверните конкретни факти за избиванията, опожаряванията и грабежите, според чуждестранните и българските източници, са следните:

1903 г.

– От редовната турска войска е избито пет на сто от мирното българско население в районите на въстанието. Опожарени напълно са 40 села, 8 са унищожени наполовина;

– 20 хиляди бежанци се спасяват на територията на свободна България;

1913 г.

– 2 юли – в село Булгаркьой са избити 1100 жени и деца и 350 мъже;

– 8 юли – в село Енидже е избито цялото население;

– 9 юли – в Одрин са избити 521 българи, преди това бити с железни прътове и сечени с ножове;

–10 юли – всички пленени жители (неизвестен брой) на село Мустафа паша (днес Свиленград) са избити в кланицата за животни. Учителят дядо Въгляров е обезглавен заедно с майката на свещеника Слав; други са били скалпирани и след това обезглавени;

– 11 юли – в село Османли са обезчестени всички жени;

– 13 септ. – в село Деведере 80 души мъже, жени и деца са мъчени, изнасилвани и убивани в продължение на 3-4 дни;

– 23 септ. – в село Арноуткьой са избити 75 души като повечето жени са съсечени, а 13 от децата са били на възраст между 1 и 9 години;

През периода са засвидетелствани и още садистични убийства:

– в село Гьокчебунар 40 души са изгорени живи в читалището, 400 жени и деца са изнасилвани 4-5 дена от редовна войска и башибозук;

– в село Черничево са избити 90 души от 1 до 80-годишна възраст;

– в село Покрован 20 души са избити с щикове, 45 са разстреляни, жените и децата са мъчени в 3 големи къщи. Труповете са запалени в църквата;

22. 01. 2014 23:19|Апостол_Х

И за тези който ще ревнат с глас как няма турци в България ще кажа само следното.

Научете си историята, кога е имало турско преселване? За Митхад паша чували ли сте нещо???

Ето какво разказва пред френско списание-

… Между българите има повече от един милион мохамедани. В това число не влизат нито татарите нито черкезите. Тези мохамедани не са дошли от Азия, за да се установят в България, както обикновено се мисли. Това са потомци на същите тези българи, преобърнати в Исляма през епохата на завоеванията и следващите години. Това са чеда на същата тази страна, на същата тази раса, и от същото това коляно. А между тях има една част, които не говорят друг език освен български…

И още една обществена тайна, религията не определяла етноса. На практика промива мозъците.

Щом приемеш Христа, носиш християнско име.

Щом приемеш исляма, приемаш турско име…

Но живеем във времена в която поповете предпочитат да се сношават с мъжки проститутки, вместо да бъдат пастири…

За разлика от ислямистите, който превръщат от всяко цигане турчин, а от всяка циганка срещу 100 лева набожна кадъна…

22. 01. 2014 23:11|Апостол_Х

МВР непрекъснато е докладвало на управниците не само за настроенията, но и за промени в броя и раждаемостта на основните малцинства – турци, цигани и помаци.

–------------------------------------------------------------------------------------------------

Още с първите редове замириса на насрано…

От кога ПОМАЦИТЕ са малцинство????

От кога ПОМАЦИТЕ са етнос???

Някой ще припомни ли на тия шваби, дето се праят на много умни, че тия ПОМАЦИ са БЪЛГАРИ с мюсюлманска вяра…

За възродителния процес бил нещо лошо…Я да ва ЕБА В МЪРШИТЕ.

Що не напишете какво прави милата ни южна съседка от азия. Ма за турцизацията дума не убелвате.

Ма те и циганите са турци бе. НАЛИ…

Важното е да не си българин нали ве мюслюмани …

И като сте толкова големи турци, що в Турция сте БЪЛГАРИ???

аЙ ДА ВА ЕВА В ЕНИЧАРСКОТО ПЛЕМИ, БАРАБАР С ОНЯ БЕЗРОДНИК ПОМАКА…

22. 01. 2014 21:51|Pomak

Не пожелав отново нещо подобно както на малцинствата в България така и на самата България……

22. 01. 2014 23:22|Апостол_Х

„О неразумни и юроде! Защо се срамуваш да се наречеш българин и не четеш, и не говориш на своя език? Или българите не са имали царство и държава? Толкова години са царували и са били славни и прочути по цялата земя и много пъти са взимали данък от силни римляни и от мъдри гърци. И царе, и крале са им давали своите царски дъщери за съпруги, за да имат мир и любов с българските царе. От целия славянски род най-славни са били българите, първо те са се нарекли царе, първо те са имали патриарх, първо те са се кръстили, най-много земя те завладели. Така от целия славянски род били най-силни и най-почитани и първите славянски светци и просияли от българския род и език, както и за това подред написах в тая история. И за това бъларите имат свидетелство от много истории, защото всичко е истина за българите, както вече и споменах. „

22. 01. 2014 13:41|Емил Станоев

Защо не се споменава за Атентатите извършени от Турци, преди да започне този „възродителен“ процес?

Или тази истина не е удобна? И защо има паметници на тези терористи убили невинни жени и деца?

Повече относно този процес на: http://www. celokupnabulgaria. eu/? p=7023

22. 01. 2014 21:04|Pomak

Защото си като кон с капаци……

21. 01. 2014 23:48|sidergey

НАБЛИЖАВАТ ИЗБОРИ И ПАК СЕ ЗАПОЧНА С ПРОМИВАНЕТО НА МОЗЪЦИТЕ И ПРОПАГАНДА ЗА ВЪЗРОДИТЕЛНИЯТ ПРОЦЕС…ДОГАН НЕ СПИ И И СИ МИСЛИ ЧЕ ОЩЕ ЩЕ МОЖЕ ДА МАНИПУЛИРА ХОРАТА С ТОЗИ ВЪЗРОДИТЕЛЕН ПРОЦЕС……

21. 01. 2014 23:09|k_g_angelov

Не са атентатите предизвикали възродителния процес. Хронологията е обратна

„На 30 август 1984 г. „протурски“ терористи извършват Августовската терористична атака. Взривени са бомби в железопътна гара Пловдив и на аерогара Варна, като и на двете гари в този ден е планирано посещение на държавния глава Тодор Живков. Загива жена и 44 души са ранени. Общо извършените атентати са няколко, следствието на Държавна сигурност установява 3 виновници, които са осъдени на смърт и разстреляни през 1988-1989 г. „

22. 01. 2014 13:51|christo_tamarin

През април 1984 имаше атентат със жертви и в пощата в Горна Оряховица. Извършителят беше разкрит – оказа се битов тероризъм. Нормално е само половината от престъпленията да се разкриват – в цял свят е така. Атентатите на 30 август 1984 просто не са били разкрити и са приписани на турците пост-фактум, след началото на възродителният процес.

21. 01. 2014 23:02|k_g_angelov

Не мога да разбера защо, в т. ч. и в материала, се бърка възродителния процес 1984 и голямата екскурзия – 1989. Това е разлика от 5 години. Хиляди засегнати от смяната на имената са си отишли по реда си от този свят. Всъщност – най-възрастните, т. е. най-засегнатите.

После никой не попита защо беше извършен възродителния процес. И защо в 1984, а не година по-рано или по-късно. Стандартните и глупави реакции в смисъл – а бе от комунисти какво да чакаш- не вършат работа. Най-малкото щото същите тези комунисти управляват държавата от 1946 (не от 1944!). А събитията се развиват в 1984

А по повод голямата екскурзия – как може да си обясни човек такава спонтанност, обхванала 300 000 души, в родопския край и на север – в Лудогорието? В, на практика, един и същи момент.

Не един, не двама, не едно село или град – 300 000 наведнъж.

Били репресирани?

300 000 души?

От държавата?

В напрегнатите за селското стопанство летни дни, когато ден година храни?

Хайде, де…

Очевидно е, че без организация не става.

Ама, кой, защо?

Няма отговори.

Няма даже и въпроси!

21. 01. 2014 23:50|sidergey

ДОГАН И ДС-СЛУЖБИТЕ СТОЯТ ЗАД ТОЗИ ВЪЗРОДИТЕЛЕН ПРОЦЕС…

22. 01. 2014 13:52|christo_tamarin

Милицията ги гонеше.

22. 01. 2014 13:55|christo_tamarin

Естествено е, че насилствената смяна на имената е репресия, масова репресия. Ако мене на сила ме преименуват от Христо на Хасан, и аз ще се чуствам репресиран, и зулуми ще правя.

22. 01. 2014 21:19|Pomak

Аз пък си спомням по същото време какво се слу4ваше в помашките райони през Август 1989 г.

Макар 4е целта беше да не се допусне и помаците да поемат пътя към Турция, това което се правеше изобщо не беше мормално. Млдите ги въвеждаха в лагер край гр. Сливница а възрастните ги мобилизираха в помощ на селското стопанство в районите в които нямаше нужда (Софийско, Пернишко и Кюстендилско). А в същото това време тютюнът в помашкия край изгаряше от лютото авгостско слънце……

21. 01. 2014 20:46|v_p

Е време беше това да се чуе.

На задаващите въпроси ми е интересно дали познават историята и дали сме били под византийско робство?

Като ще търсим сметка за робството имам предложение да караме по реда на историята и преди да потърсим равносметка с Турците да потърсим равносметка с Византийците или техните днешни наследници? Имам ли съгласни?

След това сега за да сме коректни чувствам се като част от изброените малцинства, живея в един от изброените райони, образованието ми е висше и за сега нямам намерения да напускам България. Но имам готовност при втори опит за възродителен процес да се установя в друга държава и все пак да добавя не в Турция, защото не говоря турски език, но нямам проблем с английски и немски.

Следващото нещо което ще споделя няма човек от семейството ми, който да е бил съден или осъждан.

Данъците, които семейството ми плаща в държавата са значително над средно платените данъци от българските граждани. Официално всички членове на семейството ми са на работа, без пенсионерите.

До тук беше рекламата, но това са фактите. От тук следва въпроса иска ли ме българското общество мен и семейството ми в България или предпочита да не бъда част от тази държава?

22. 01. 2014 21:32|Pomak

След като излезе закона за връщане на май4ините имена и си върнах името, зарадван показах зеления си паспорт на много ценен за мен приятел. Неговата реакция ме стаписа, та той визкликна „ти добре ли си бе, как мислиш да правиш кариера с това име“. Та сега съм в Турция и тук правя кариера.

Сигурен съм 4е този мой ценен приятел ако му бях задал твоят въпрос тогава, щеше да ми отговори полужително но сигурен съм и в това 4е на другигo ще си премъл4и или ще отговори отрицателно…

Тъй 4е напразно 4акаш отговор……

21. 01. 2014 19:20|jan666

За мен цинично е отношението на Турция към България. Забравено е 500 годишно робство и е заместено с неверната дума присъствие.

НЕЗНАМ НЯКОЙ ДА СЕ Е ИЗВИНИЛ НА БЪЛГАРСКИЯ НАРОД, ЧЕ ПЕТ ВЕКА СМЕ ПОДТИСКАНИ, КЛАНИ И ИЗНАСИЛВАНИ ОТ СЪщИТЕ ТИЯ ТУРЦИ, КОИТО СЕГА РЕВАТ С ЦЯЛО ГЪРЛО КОЛКО ЗЛЕ СА ПОСТЪПИЛИ С ТЯХ, КАТО СА ИМ ДАЛИ ИЗБОР ИЛИ ДА СИ СМЕНЯТ ИМЕНАТА, ИЛИ ДА СИ ХОДЯТ В ТУРЦИЯ. ТОВА АЗ НАРИЧАМ НАГЛОСТ…… и цинизъм.

22. 01. 2014 00:09|SuzanaNN

Абсолютно си прав! За да бъдем точни, сме били под турско владеене 485 години. Но да ми казват на това присъствие?! Когато си поканя гости ДА, те присъстват 1, 2, 5, 10 максимум!!! Аз също се чудя, що за наглост. Когато бях ученичка, учехме за турско робство и някакси не мога да възприема за турско присъствие!!!

22. 01. 2014 21:50|Pomak

Ако желаете може да проверите какви са били по това време правата и задълженията на българският селянин в Османската държава и тези на руският селянин в Русия. Предполагам 4е след това ще полу4иш по-ясна представа за за робство и гражданство…

23. 01. 2014 12:33| vinetu

Една престъпление не оправдава друго престъпление! Руската империя е била също толкова мракобесна като Османската и ни е навредила не по-млако от нея, но все пак: там на селяните не са им взимали децата за да ги направят еничари, нито местните феодали са ги драли с непосилни данъци само защото са неверници (където е основната причина да си сменят вярата).

21. 01. 2014 18:29|christo_tamarin

До burgburg19, позиция 35.

Явно „духът на епохата“ Ви се изплъзва. СССР се гърчеше в агония, СССР щеше да загуби Прибалтика, Закавказието, Украйна. В Полша Ярузелски въведе военно положение. Кой и от какъв зор в Москва ще прави планове за окупация на България? След като проблеми с България СССР нямаше – България беше най-верният съюзник до последно! Поставете се на мястото на Андропов, Черненко, Горбачов. Ами че те проблеми с България нямат, а си имат толкова други ядове. Как тъй ще се сетят за такъв зулум?

До 1986 предстоящият крах на социализмът не се е осъзнавал от съветското ръководство. Едва аварията в Чернобил ги отрезви.

21. 01. 2014 18:23|burgburg19

 

Целта винаги е била една екинствена, „… да се продължи още в България безредицата, да се отчая и омаломощи българският народ и да каже: „Дойдете и ни спасете“ „

„… Русия, нашата фатална освободителка, покровителка, славянската, братската, християнската и великата Русия, с която уж сме една вяра и една кръв!

Да бъде проклета оная минута, когато е стъпил руски крак в нашата земя, когато се е произнесла за първи път думата освободителка и покровителка!… „

21. 01. 2014 18:24|burgburg19

Захарий Стоянов!

22. 01. 2014 00:12|SuzanaNN

А аз казвам – там, където руски ботуш е стъпвал, никога не пониква трева!!!

23. 01. 2014 12:37|vinetu

Надявам се това да го разберат все повече българи. За Руската политика към България, мозъците на българите са промити като на македонците.

21. 01. 2014 18:11|christo_tamarin

Винаги ми е било чудно кой го организира възродителният процес. Не може да е ЦРУ (Тодор Живков, Пенчо Кубадински, Димитър Стоянов не са американски шпиони), не може да го е организирал КГБ, понеже възродителният процес реално навреди на СССР, и пък можеше да се предвиди, че ще навреди.

След няколко години ровене във спомени и мнения из интернет, вече ми е ясно. Никой не го е организирал. Оказва се, че е възникнал спонтанно като „социалистическо съревнование“ между две провинциални области. Спонтанно били въвлечена народната милиция, най-напред на областно ниво. Министърът Димитър Стоянов не си развалил рахатлъкът, не се дигнал да озапти провинциалните си подчинени и нещата ескалирали дотам, че връщане назад нямало.

Ясно беше, че още от последните години на Брежнев България не беше на каишка към СССР, защото „съветските другари ни имаха пълно доверие“, но най-вече защото съветските другари нямаха ресурси да ни държат на каишка. А трябваше: с възродителният процес се изпикахме накриво. Стана ясно и това, че през 1984 и Тодор Живков, отдавна на възраст за пенсия (73-годишен през 1984), е бил

изпуснал вече кормилото и е оставил нещата на самотек. Всеобща некадърност и смотанящина.

Аз съм сигурен, че и в централните органи на БСП, и в „Държавна Сигурност“ е имало достатъчно разумни хора, които да стигнат до изводът, че такава политика би била предварително загубена. Ама въпросът не е бил отнесен навреме до тях.

21. 01. 2014 18:09|christo_tamarin

До burgburg19, позиция 34:

Атентатите бяха следствие от възродителният процес, т. е. възродителният процес предизвика атентатите, а не те него. Ако мене ме прекръстят от Христо на Хасан, и аз може би ще правя зулуми.

Окупация на България от Съветската армия не може да е била целта. Българската армия практически беше част от съветската. На българската армия, както и на българската „Държавна Сигурност“, „съветските другари“ имаха пълно доверие. Нямаше никакъв проблем, ако това е толкова наложително, някои поделения на Съветската армия да се дислоцират в България. Ама СССР нямаха нужда от това. СССР вече имаше огромни проблеми, огромни ядове, че да си създава други ядове.

21. 01. 2014 18:04|burgburg19

 

След 1982 – 83 год съветското партийно и КГБ ръководство знаят много добре, че СоцЛагера е изгубил в надпреварата по всички фронтове, че студената война е спечелена от Запада, че Западът има смазващо превъзходство главно в икономиката, но и че Западът е спечелил и идеологическата война, хората, особено младите искат да са като Западняците добре облечени, да притежават хубави стоки, техника като Западните, да слушат Западна музика, да гледат Западни филми, да имат Западно образование и възможности за развитие и реализация!

Още повече, че именно копелдаците на Червените вождове и величия дават такъв пример, имат Западни стоки, карат Западни коли, предпочитат да учат на Запад!

В тия условия Империята на злото се опитва да заграби още земи и пороби още народи, и естествено както винаги цел № 1 е България, на нея те винаги са гледали като на тяхна територия!

Въпросът е да се предизвикат събития и намери повод щото СА не само да влезе и окупира, Българския народ не само да е съгласен, но да го желае, да вижда окупацията като защита, като спасение!

Ако е възможно дори да каже „Елате и ни спасете „…… „братушки“!

Не вярвате?

Прочетете всичко от Ботев, Захари Стоянов, Стамболов, Д. Петков, и най -вече документалната книга на Иван Лилов „Освободителни мисии на Русия … „, и особено частта за заграбването на Крим!

„Братушки“

21. 01. 2014 17:45|burgburg19

 

Целта на т. н. Възродителен процес беше далеч по -зловеща, и ненапразно на циганина Амет Доган е отредена после ролята на водач на ДпС! … Забележете, казах ЦИГАНИНА, не турчин!

Та, мероприятието е замислено от КГБ -ДС, и целта е да се нагнети напрежение мужду България и Турция

до степен евентуална заплаха от страна на Турция, дори и словесна, за да имат повод войски на СС Сере да влезат в България, отново „братушките“ идват да „защитят и спасят“ Българските народ и държава!

Бяха организирани бомбени атентати в Пловдив, Варна, Сливен, гара Буново, те трябваше да събудят омразата на Българския народ срещу иначе мирните турци и да подготвят почвата за „възродителния процес“, което мероприятие се организира изцяло от ДС и агенти на ДС от средите на турския етнос!

Барети, каскети, фуражки и шапки са били инструктирани да инициират напрежение, ексцесии, дори и там където са били склонни да приемат български имена, да се действа така, че да възниква напрежение и повод за насилие!

Целта, турското население да бъде предизвикано да емигрира, Турция да бъде предизвикана да се намеси, и както казах, да се създаде повод СА да окупира България!

Само че Тургут Йозал и правителството на Турция не се хванаха!

21. 01. 2014 17:37|christo_tamarin

До г-н ivantodorov, позиция 30:

Кипърските събития от 1973 трябва да водят до изводът, че с по-силните не трябва да се бъзикаме.

Има турска поговорка: „Камък на яйце да падне – вай за яйцето, яйце на камък да падне – пак вай за яйцето. „

Я да Ви я разтълкувам: „Турция с Кипър да се заяде – на Кипър горко му си пише. Кипър с Турция да се заяде – пак на Кипър горко му си пише.

През 1973 кипърските гърци провокираха Турция. Получиха си го.

През 1984-85 България провокира Турция с така нареченият възродителен процес, но поради Варшавският договор и съветската ядрена мощ на България турска окупация ѝ се размина.

21. 01. 2014 17:25| christo_tamarin

До г-н ivantodorov, позиция 30:

Кипърските събития от 1973 трябва да водят до изводът, че с по-силните не трябва да се бъзикаме. Има турска поговорка: „Камък на яйце да падне – вай за яйцето, яйце на камък да падне – пак вай за яйцето. „

Преименуването бе извършено през 1984-85. „Голямата екскурзия“ беше през юни 1989.

Събитията през 1989 ескалираха след три години затишие заради гласността и перестройката в СССР. Приблизително по същото време Унгария пусна източните немци да бягат на запад през унгарската граница, а полските комунисти сдадоха властта на профсъюзът Солидарност. ЦРУ си няма друга работа, че с България ще се занимава. Стига мания за величие – за ЦРУ сме екскремент от муха върху картата на светът.

Нашите служби ще да са следвали мъдрият съвет на другарят Тодор Живков: да се снишим и да чакаме бурята да отмине. Ама то беше ураган, довел до безусловната капитулация на СССР в студената война.

Нашите служби проспаха този ураган. Пък и какво да направят завалиите, нищо не им е било по силите да направят, освен да скътат пари в западни банки и да подготвят личното си бъдеще на капиталисти.

Не сме виновни, че сме българи. Виновни сме, че не сме разумни, че акъл нямаме. Виновни сме, че българките не раждат деца. Виновни сме, че в Бога не вярваме.

21. 01. 2014 17:08|christo_tamarin

Засега резултатът за България от така нареченият възродителен процес е негативен.

Нищо не спечелихме.

Загубихме около 300000 души, съвсем интегрирано в стопанството население, не цигани. Много от тях с образование. На Турция тези с образование ѝ дойдоха като дюшеш.

Загубихме наставката -ов/-ова при имената на турците. Другарят Ахмед Доганов и другарят Наим Сюлейманов станаха г-н Ахмед Доган и г-н Наим Сюлейманоглу.

През 11 (единадесет) от 23-те години на преход (1990-2013) ни управляваше партията на мюсюлманите в България начело с изтъкнатия си лидер Ахмед Доган ефенди, носител на орден Коджа-Балкан, един от най-изтъкнатите политици в съвременна България, с когото могат да се мерят само Андрей Луканов и Иван Костов.

21. 01. 2014 18:16|opa1993

Сега си имаме всичко – и турци, и цигани, и помаци, и „бежанци“ – сирийски, африкански, всякакви.

И какво от това?

По-добре ли живеем?

А 1 000 000 българи емигрираха, при това най-кадърните и младите.

И държавата е в разруха

Възродителният процес няма нищо общо, той беше само едно средство за постигане на някаква цел от външни за България фактори.

22. 01. 2014 00:22|SuzanaNN

А и не се сетихте да преброите времето, когато ни разпределяха в Ялта – 1989 година беше последната изтичаща година.

21. 01. 2014 16:33|ivantodorov

Това е един антибългарски „анализ“ на платен драскач! Да, кипърската трагедия показа на всички, че Турция е агресивна, непридвидима страна, да, турците стоят все на 10% от населението, но само благодарение на постоянните им изселвания към Турция. И, впрочем – защо ли Гърция се раздели още преди 92 години с цялото си турско малцинство, на разменни начала с гръцкото в Турция. Сега там турци няма. И какво, Гърция рухна или обедня? Или гърците са по-недалновидни от българите, или по-малко прозорливи, или имат по-слаби политици от нас? А къде е българското малцинство от Одринска Тракия? Изклано и прогонено още през 1913 година. А ние не докоснахме нашите турци. Защото сме по-благородни, не искам да кажа друго. Цялото изселване от 1988 година беше организирано от ЦРУ и МИТ(турските секретни служби). Защо ли? Ами защото преименуването на българските турци бе извършено през 1986г. Цели две години – нищо. И изведнъж – юруш към Турция. Това е все едно някой да ме наругае, а аз да се разсърдя след две години. Тези именно две години бяха необходими на ЦРУ да създаде необходимата организация(а за такова нещо се иска наистина сериозна организация и ресурс), да се инструктират местните отговорници, да съвпадне това и с кампания в мас-медиите. Проспаха ли нашите служби тази завера. Не, но бяха парализирани от хаоса, който създаде в целия Източен блок безумната перестройка в СССР на един неподготвен и глупав човек – Горбачов.

А иначе – да, ние сме виновни за всичко, най-вече за това, че сме българи – ето какво се опитват да ни втълпят американците(Дойче Веле е напълно под контрола на САЩ, както и абсолютно ВСЯКО средство за масова информация в Германия).

21. 01. 2014 15:45|gotini4913

ВЪЗРОДИТЕЛЕН ПРОЦЕС – НЯМА

ЗАЩОТО ТОВА Е ВРЪЩАНЕ НА БЪЛГАРСКИТЕ ИМЕНА НА ПОТУРЧЕНИТЕ БЪЛГАРИ

И ВРЪЩАНЕ НА ВЯРАТА – ПРАВОСЛАВНАТА

21. 01. 2014 14:43|trongc

До сега никой не каза…колко такива екскурзии е имало…щото тази от 1986г не нито първата нито последната.

21. 01. 2014 14:29|Бегемот

Анализът е доста несериозен.

Оценката на икономическите загуби и ползи от една криза е изключително комплексна и обикновено след всяка криза или война където се унищожават съществуващи отрасли, предприятия и се губи работна ръка следва период на икономически подем.

Да, липсвала е работна ръка в предприятия където и без друго организацията на производството е била толкова първобитна, че с 1000 души се е произвеждало нещо което на Запад са произвеждали 100 души.

Да, част от българските турци са напуснали държавата и тяхната работна сила се губи.

А какво правят останалите? 25 години живеят на държавни подаяния – сиреч на субсидии за производството на тютюн които се ПЛАЩАТ ОТ ВСИЧКИ НАС – ДАНЪКОПЛАТЦИТЕ КОИТО РАБОТЯТ!

И какво постигнаха българските турци гласувайки за ДПС – поставиха българската политика на колене пред корупционни схеми и мафиотски структури – несправедливост заради която 1, 5 МИЛИОНА БЪЛГАРИ напуснаха България – много по-голяма загуба за държавата от загубата на напусналите заради възродителния процес.

21. 01. 2014 14:53|tsr

Браво за коментара. Перфектен!

21. 01. 2014 13:26|69

„До днес никой не е изчислил човешките загуби от неродените в България млади поколения на принудените да напуснат родината си наши сънародници. „– това го пишеш за турците, а за българите какво ще кажеш? Или българите цъфнаха и вързаха за тези 25 години „демокрация“ и не напускаха Родината?! Плачеш на чужди гробища и, най-вероятно, по поръчка.

21. 01. 2014 13:12|gotini4913

Принципите за планиране, вземането на решения и реализацията им

с колективните методи на управление създадени от КОМАНОИДИТЕ след 1944 год.

в държавата са в основата на ФАЛИТА на нашата държава.

Затова че сега искат да се препише този ФАЛИТ на някакъв възродителен процес е ИЗКРИВЯВАНЕ НА ИСТИНАТА.

Възродителния процес е част от една порочна репресивна диктатура на команоидите.

Знаем много добре че за да увеличи броя на турско мислещите в османската империя са потурчвали много българи чрез ислямизиране на вярата и приемане на турски имена.

След освобождението 1878 год част от турско мислещи се заминават за ТУРЦИЯ,

след това има още няколко изселвания. В същото време в ТУРЦИЯ

всички българи които са останали там са приели смяната на имената.

С какво право в нашата държава местностите, градовете и селата

няма да носят български имена, а и самите граждани.

Когато си гражданин на една държава трябва да се гордееш с това и да я защитаваш.

Защо родените в БЪЛГАРИЯ граждани ще издигат чужди флагове и не спазват законите.

И защо ако си мислят че не са българи не си отидат там където мислят че им е родината.

БКП = БСП от 1990 г. до сега е изгонила 2 милиона българи.

Този политика която води една ВРЕДНА за НАРОДА и ДЪРЖАВАТА

ПАРТИЯ която трябва да се ЗАБРАНИ, както и КОМАНОИДНАТА ИДЕОЛОГИЯ

21. 01. 2014 13:02|десертов

После БКП /БСП/ си създаде и ДПС за да им пази имената!!!

21. 01. 2014 12:56|darkeye

както е казал Г. Димитров ''с малцинствата полека другари. '' тази статия не е случàина също западните ни приятели биха направили една югославия и от нас, че им замря търговията с органи, оръжие и наркотици в косово.

21. 01. 2014 12:54|darkeye

''Борба без оръжие'' е една добра книга по темата струва 25 лева.

21. 01. 2014 12:53|darkeye

Щом не са се върнали явно в Турция им е по-добре а представете си, чè възродителния процес не беше направен всички тези хора или щяха да имигрират след 89-та или сега щяха да робуват и умират от глад като нас.

21. 01. 2014 12:51|mambo-mamba

Този на който отказаха ДА ОСНОВЕ ПАРТИЯТА …ОТОМАН…В БЪЛГАРИЯ…Един с фес…

Той си прави веригата Дюнери--- ОТТОМАНН--с униформа ФЕС…и той си ХОДИ С ФЕС.. той се бута в немските медии…………не му помня името…само че ходи с фес..

21. 01. 2014 12:53|mambo-mamba

Дюнерите ги прави в Германия…даваха предаване рекламка…по немската за него…

21. 01. 2014 12:54|mambo-mamba

той дриска…само той е ходил в дойче веле…!

==================================

21. 01. 2014 12:48|mambo-mamba

Точно тоя от --дюнерите--- Оттоманн…НЯКАКЪВ СЪС ФЕС Ходи-- в ГЕРМАНИЯ СЕГА----Мазни се на Германците и плюе по----България………Даваха рекламно филмче за Модерните му Дюнери…

––––––––––––––

Вътре --работят с Фесове…Фесът е Униформа……Е тоя има връзка с Медиите и е ДАЛ ТАЗИ ИНФОРМАЦИЯ -

–---За да подкрепя ----Мафията на Доган и Отмъщава си че----Не можа да стане Турчина ----с феса ----

Политик в България като Дуган……!!!

=====================

21. 01. 2014 12:42|Jackson

Спешно е необходим нов възродителен процес. А, защо половината екскурзианти се върнаха? И бяха приети като блудния син? И им върнаха имотите?? Преди да дойдат демократите?

21. 01. 2014 12:41|mambo-mamba

Я СЕГА ПЪК ГРАМОТНИ БЪЛГАРИ ДА ОБЯСНЯТ НА ДОЙЧЕ ---ВЕЛЕ---КОЙ УПРАВЛЯВА…

=======================ТУРСКИЯ МАФИОТ --ДУГАН……

21. 01. 2014 12:40|mambo-mamba

тоя ОТТОМАНН --Си прави верига от Лукс Дюнери и си Отмъщава феса че не му дадоха да си направи поредната турска Партия…в БЪЛГАРИЯ

„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„

21. 01. 2014 12:38|mambo-mamba

Дуган е проблема а той е мафиот-----!!!!!!

21. 01. 2014 12:20|Фюрерът

Добре, че ги изметоха, че сега половин България щеше да е второ Косово.

21. 01. 2014 11:48|bobtod_1

Дивотиите направени от комунистите за тяхното над 60-годишно властване се заплаща от хората, които без да усещат стават заложници на абсолютно вредната за нас социална политика на комунетата!!!

Сега каквото и да анализираме е вече все тая. Защото комунистите през метаморфозите си в социалистическа и социална лява партия досъсипа останалото и неразграбено в Булгаристан!

Но вече властването и и оставането и във властта на тази комунистическа праткротична олигархия ни съсеп съсипа!!

А иначе ония ДС агентите и доносниците никога няма да получат оценката за техните си съсипии!!! Защото ДС доносника Сава си стои в сянка в сарая, нашите комунистически подлоги тичат при него за да си сверяват часовниците, после не знаели кой какво предложил и мислел. -

Просто комуно-турска съсипия!

Докато не променим този скапан и неработещ фалшив модел на парламентарната ни „демокрация“ все с някакви 10-ина партии на избори ще се явяваме и някакви 4-5 „партии“ ще влизат в кенефа и после мандат лайна по главите ни!!!!

Затова трябва и да имаме амбицията за нова конституция и поставяне БКП и производната и БСП ИЗВЪН ЗАКОНА!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

21. 01. 2014 11:44|Буча

Дойче ВЕЛЕ И ЕС--Съюз разгарят ОМРАЗАТА КЪМ ЦИГАНИТЕ…

=========================================================

Защото са,, А Познайте Какви…??????

21. 01. 2014 11:49|bobtod_1

Не разпалват омразата, ами ни правят анализа защо година след година с тези турско-цигански далавери вървим все назад!!!!!

22. 01. 2014 00:35|SuzanaNN

Ей, хора, не е необходимо да идват човечетата от Космоса! Ние сами ще се изядем! От злоба и завист. А всъщност, всички се печем на един огън!!!

21. 01. 2014 11:42|extext

всеки 5-ти е манго

21. 01. 2014 11:50|bobtod_1

Проблемите са цигано-турската смрад ни заливат и няма спасение.

нека си имат правата и свободите, но не и да злоупотребяват с тях!!!!

21. 01. 2014 11:41|Буча

Проблема е от турската Мафия…!…

21. 01. 2014 11:40|extext

Турците не са ни проблем, работят и си плащат данъците, проблем са циганите които са над 1. 3 милиона

21. 01. 2014 11:42|Буча

Дуган е проблема а той е мафиот-----!!!!!!

====================================

21. 01. 2014 15:34|extext

Доган и партията са за разстрел това е факт

21. 01. 2014 11:40|haralampi

Каква отговорност ще поеме серГЕЙ, Херсонски чифут? Никаква.

21. 01. 2014 11:51|bobtod_1

Ти от комунист очакваш срам и извинение!!!!!!!!!!!!!!!!!

Няма по-голяма смрад от комунистите, а пък нашите са в първата 5-ца!

21. 01. 2014 11:40|Буча

Българинът не е виновен за Възродителния процес. Сергей и БСП да поемат отговорност. Дойче веле пропуска, че фесовете от ДПС и „Атака“ управляват.

––––––––––––––––

Дуган и на Дойче веле ли плаща.. там тоя ОТТОМАНН --Си прави верига от Лукс Дюнери и си Отмъщава феса че не му дадоха да си направи поредната турска Партия…в БЪЛГАРИЯ

„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„

Я СЕГА ПЪК ГРАМОТНИ БЪЛГАРИ ДА ОБЯСНЯТ НА ДОЙЧЕ ---ВЕЛЕ---КОЙ УПРАВЛЯВА…

=======================ТУРСКИЯ МАФИОТ --ДУГАН……

21. 01. 2014 11:34|StZvest

Хм. В статията проблема е описан доста елементарно. Тези, които като мен са свидетели на „Голямата екскурзия „си спомнят, че болшинството от заминалите за Турция не бяха прокудени, а тръгнаха с голям мерак към югоизточната ни съседка. Тогава, както и сега Турция беше най-важния щатски съюзник на Балканите и се възприемаше, като част от „запада“. Явно от деца на българските турци се внушава, че Турция е тяхната райска родина, а не България.

И ако бяха „прокудени“, защо половината от тях се върнаха?

21. 01. 2014 11:30|CowHunter

Всичко това са глупости на търкалета!

Тогава държавите бяха наистина национални!

Нали вече всички живеем заедно в равноправие в ЕС?

Нали вече няма значение какъв си? Нали вече сме просто европейци?

21. 01. 2014 11:23|berck

„Колелото 6те се варти напред“ беше казал тои забравяики, 4е този 'Взародителен процес ще баде кама4ето, което обраща коли-БКП.

22. 01. 2014 00:39|SuzanaNN

Абе Берк, научи правописа! Съществено е!

21. 01. 2014 11:18|mihailivanov123

От Дойче Веле пишат най-големите журналисти-садисти. Защо искат всички българи да се чувстваме виновни за нещо, което не сме извършили повечето от нас?

21. 01. 2014 11:13|spitfire

Българинът не е виновен за Възродителния процес. Сергей и БСП да поемат отговорност. Дойче веле пропуска, че фесовете от ДПС и „Атака“ управляват.

Източник

Николай Цеков е български журналист и дългогодишен кореспондент на „Дойче веле“.


Pin It

Прочетете още...