Бюлетин „Либерален преглед в неделя“

Архив по месеци

Юли 2007

Добре дошли в страницата ни с архиви. На тази страница ще намерите общо 15 от нашите статии, разделени по месеци и години.
Изгледи - Европа
Пери Андерсън
24446

Направляваната руска демокрация – Част III

Трета част от нашето представяне на културно-политическата ситуация в съвременна Русия. Автор: Пери Андерсън   Икономически, културно и политически руската интелигенция беше разединена от ... прочетете повече..

Дискусии - Свят
Георг Блуме
26306

Индия и Китай по пътя на взаимното откриване

Може ли авторитарната свръхсила Китай да се поучи от индийската демокрация? Колко брутални трябва да бъдат реформите? Китайският философ Ванг Хуи и индийският писател Панкадж Мишра разменят мисли по т... прочетете повече..

Изгледи - Европа
Пери Андерсън
24271

Направляваната руска демокрация – Част II

Втора част от нашето представяне на културно-политическата ситуация в съвременна Русия. Автор: Пери Андерсън Но как бяха възприети промените в самата Русия? Реакциите по отношение на режима са раз... прочетете повече..

Изкуство - Литература
Илан Ставанс
33069

Тоталният роман на Гарсиа Маркес

Сто години самота от Габриел Гарсиа Маркес отпразнува тази година своята четиридесетгодишнина. Същевременно това е осемдесетият рожден ден на автора и двадесет и петата година откак той получи Нобе... прочетете повече..

Изгледи - Европа
Пери Андерсън
30951

Направляваната руска демокрация – Част I

В поредица от три последователни материала ще ви представим тук един изключително интересен анализ на настоящата политическа, икономическа и културна ситуация в Русия Автор: Пери Андерсън   ... прочетете повече..

Драскулки - Проза
Здравка Евтимова
23441

Къщата

Къщата е направена от дядо ми Горан, търговец на жито, желязо и памук, все стоки, които изнасял в Румъния и Сърбия. Натрупал доста чували с пари, изчезнал с някаква румънка и изоставил баба ми Младена... прочетете повече..

Изгледи - Европа
Адам Михник
23889

Полският лов на вещици

Наскоро полското правителство се опита да отнеме на Бронислав Геремек мястото в Европейския парламент, за което той беше избран през 2004 година. Парламентът незабавно гласува за осъждане на действият... прочетете повече..

Изгледи - Свят
Бартоломеус Грил
28727

Новите колониални господари

Китай завладява Африка. В борбата за петрол и полезни изкопаеми всички партньори са добре дошли – включително и диктаторите. Автор: Бартоломеус Грил Какво се строи тук? Работникът не отговаря. Заб... прочетете повече..

Драскулки - Проза
Кристин Димитрова
22163

Псевдонимът

Лампата на отворения хладилник освети части от лицето му, заедно с торбичките под очите. А след два дена безсъние те изпъкваха като гипсови орнаменти върху фасадата на областен театър.Автор: Кристи... прочетете повече..

Дискусии - Мнения
Ричард Рорти
19841

Демокрация и философия

Поуката от моята анти-основателска проповед е, че за страни, които не са претърпели секуларизацията, която беше най-важното последствие от европейското Просвещение или които едва сега започват да преж... прочетете повече..

Изкуство - Кино и фотография
Тимъти Гартън Аш
28545

Щази в нашите сърца

Едно от най-удивителните постижения на Германия се състои в това, че в представите на света тя е изключително тясно свързана с най-големите злини на двете най-зловещи политически системи на най-жесток... прочетете повече..

Изкуство - Кино и фотография
Златко Енев
30781

Sicko, или за помощта, която убива

След около три години на мълчание и потайност Майкъл Мор отново излиза на сцената – този път с филм, който поставя под лупа американската система на здравеопазване. Отново документален филм, разбир... прочетете повече..

Дискусии - Политика
Андре Глюксман
19367

Живот, прекаран във възмущение

Дейвид Сигнър посещава Андре Глюксман – философът, който направи кариера от яростта, и разговаря с него за живота и автобиографията му „Яростта на едно дете“, която току-що се появи в Германия. Автор... прочетете повече..

Дискусии - Политика
Волфганг Ухатиус
20788

Клатещата се държава

Германия стои пред решаващ избор: социалната държава ще бъде или демонтирана, или финансирана чрез по-високи данъци. Но нито червено-зелените, нито черно-жълтите искат да вземат това решение. Автори:... прочетете повече..

Изгледи - Европа
Имре Кертес
26267

Потисническото наследство на Европа

Нобеловият лауреат Имре Кертес говори за наследството на последния век и предизвикателствата, пред които е изправена Европа през идещото столетие. Автор: Имре Кертес Сред ужасните изпитания на век... прочетете повече..

Резултати 1 - 15 от 15