Бюлетин „Либерален преглед в неделя“

Pin It

 

10

 

Стоеше насред партито с противогаз

Кийра Найтли, играла с него в „Гордост и предразсъдъци“ (2005 г.)

 

05

„Беше странен, прекрасен и обичан от всички “…
Кийра Найтли с Доналд Съдърланд в Гордост и предразсъдъци.
Снимка: Landmark Media/Alamy

 

Доналд беше великан. Когато срещнеш повечето актьори, те са изненадващо малки. Но Доналд беше огромен. Спомням си, че когато го срещнах за първи път, се чувствах невероятно уплашена от ръста и репутацията му. В договора му имаше клауза, според която никой нямаше право да пуши в близост до него. Повечето от останалите актьори бяха в края на тийнейджърските или началото на 20-те си години, всички пушеха.

След това яростно си миехме ръцете и се пръскахме с парфюм, за да не разбере. Разбира се, той ни подушваше веднага щом дойдеше на снимачната площадка и всички се размърдвахме нервно. По някое време по време на снимките дойде на едно парти за всички актьори. Беше с противогаз, за да можем да пушим. Винаги ще го помня как стоеше насред партито с противогаз.

Беше ужасяващ, дяволит и щедър. Намери  подаръци за всички и ни покани да го посетим на езерото му в Канада. Съжалявам, че не отидох. Беше пълен с истории и пакости. Странен, прекрасен и обичан от всички. Ще ни липсва много.


Small Ad GF 1

Болеше го, че никога не е бил номиниран за „Оскар“.

Джеймс Грей, режисьор, Ad Astra (2019)

 

06

„Играеше герои, а не супергерои“ …
Съдърланд с Брад Пит и Шон Блекмор в Ad Astra.
Снимка: Франсоа Дюамел/20th Century Fox/Allstar

 

Невъзможно е да се говори за Доналд, без да се признае перфектния му тайминг. Фактът, че такъв човек може да се превърне във филмова звезда, е доказателство за това колко чудесно плодотворно време са били средата на 60-те и 70-те години за киното. Той е можел да се случи само в този момент. Доналд беше истинско противоречие, рядък талант. Той можеше да предаде както голямо присъствие, така и трагична неловкост. Гениалността му се състоеше в умението да оголи една ранена душа, която воюва със себе си. За разлика от супергероите, от които сега сме обсебени, той играеше изключително сложни фигури, чиито недостатъци допускат себепревъзмогване и красота.

Мисля, че финалът на „Казанова“ на Фелини – в който героят му танцува с куклата – е едно от най-вълнуващите неща, които някога съм виждал, най-вече заради неговата трагична и мъчителна уязвимост. В „Клут“ героят му разкрива престъплението, но това, което ни трогва, е неговото самосъжаление и нежност.

Много е трудно да се изиграе емоционално потиснат персонаж – изпълнителят без много моменти на експлозивни и декларативни сцени задължително трябва да разчита на дълбочината и качеството на мислите си. Всъщност нашите чествания на велики изпълнения често включват такива с много крясъци, но Доналд позволяваше на богатството на вътрешния си живот да говори само за себе си – и това личи в работата му.

Бюлетин „Либерален преглед в неделя“

По този начин той е красив символ – може би дори апотеоз – на актьора от 70-те години. Това, което обичаме и помним най-много в тези филми, може би са техните противоречиви главни герои: Ал Пачино в „Кръстникът“, който се бори толкова дълбоко с дълбоки морални и етични главоблъсканици. Робърт де Ниро в „Разяреният бик“. Джена Роуландс в „Жена под влияние“ – човек, който винаги е в хаос. Работата на Доналд беше свързана със зрялата конфронтация с вътрешните ни разцепления и той изглеждаше напълно безразличен към „харесването“. Призрачното му лице издаваше дълбок източник на тъга и копнеж.

Но на живо той не беше такъв. Всъщност беше доста радостен човек. Написах ролята на Доналд в „Ад Астра“ с мисълта точно за него и направих много корекции в графика на снимките, за да се съобразя с него. По време на снимките станахме много близки. Той беше идеалната комбинация: актьор, който идва с идеи, но и разбира, че това е диктатура, а не демокрация. Наистина почиташе режисьорите, които уважаваше, и изборът му винаги ме изненадваше и вълнуваше. Притежаваше огромна енергия и винаги се бореше за нещата, които го вълнуваха. Почти винаги го оставях да спечели, защото аргументите му бяха по-добри от моите.

Доналд беше много наясно как камерите реагират на физиката му и как различните обективи се отнасят към лицето му. Той беше и един от най-големите слушатели на всички времена и това винаги даваше информация за реакцията му в дадена сцена. В продължение на няколко дубъла той можеше да ви даде красиво различни неща. А след това, ако го коригираш, той щеше да бъде страхотен по съвсем нов начин: признак за изключително обучен и завършен актьор.

На снимачната площадка обичах да пускам много класическа музика и Доналд винаги знаеше произведението, независимо колко е неясно. Дори веднъж, при някаква ранна електроника на Елиан Радиг – дрон, продължаващ няколко минути. По някакъв начин разпознаваше всичко.

Така че наистина си паснахме. След снимките продължихме да си говорим с известна честота, докато той не се разболя. Обичаше да обсъжда историята, изкуството, политиката, литературата. По време на ранните локдауни му се обадих и казах, че искам най-накрая да стигнем до „Родства по избор“ на Гьоте, която той, разбира се, беше чел. И докато я четях, имах нещо като личен книжен клуб с Доналд Съдърланд. Беше фантастично.

 

09

„Знаеше много добре как камерата ще реагира на физиката му“ ...
с Леда Лойодиче в Казанова на Фелини.
Снимка: Archivio Gbb/Alamy

 

Беше изключително образован и имаше информирано мнение за почти всичко. Напомняше ми за немския актьор Максимилиан Шел – двамата имаха много сходни нагласи; споделяха някаква примирена мъдрост.

Доналд осъзнаваше, че е оставил следа като актьор. Но знам, че беше дълбоко наранен от факта, че от „Оскарите“ никога не се сетиха да го номинират за нещо. Казвах му колко глупаво е всичко това, но това го караше да се чувства непълноценна част от общността. Кой знае, може би това е направило работата му по-богата.

Освен това беше много наясно с деградацията на киното. Повечето творци, които са преживели 60-те и 70-те години на миналия век, сега изпитват някакво продължително чувство на траур – не само по хората, които са създали някои от тези прекрасни произведения, но и заради системата, която вече не ги приема, както и за пазителите на културата, които изглежда вече не ги искат.

Доналд знаеше, че не е филмова звезда по силата на бизнес решение, а по-скоро благодарение на капризите на историята – и изигра значителна роля в една зряла култура, готова да приеме сложността. Не съм сигурен, че днес той би бил звезда. Толкова голяма част от лошото изкуство се занимава с външната борба, без да признава, че всички ние сме преследвани от разкъсаните си души. Прекалено опростяваме идеите за идентичност и гледаме на света с много черно-бял, манихейски поглед.

Доналд не беше такъв. На екрана беше прецакан. Но прецакването е нещото, което стои в основата на драмата. А Доналд беше нейното сърце.

Имахме такава дълбока, възвишена връзка

Елиът Гулд, колега от филмите Военно-полева болница (1970), Малки убийства (1971) и S*P*Y*S (1974)

 

08

„Най-добрият партньор, който някога съм имал в киното“ ...
Съдърланд и Гулд във Военно-полева болница.
Снимка: 20th Century Fox/Allstar

 

Доналд беше най-добрият партньор в киното, който съм имал. Бяхме като братя и се обичахме. Имахме такава дълбока, възвишена връзка. В нея нямаше нищо интелектуално, просто тази невероятна естествена хармония. Срещнах го за първи път в магазина на 20th Century Fox, когато Робърт Олтман ни покани да обядваме заедно, след като ме включиха във Военно-полева болница. Отначало си помислих: Не, този човек не ме харесва. Но беше точно обратното. Работата беше там, че бяхме такива противоположности. Аз съм евреин от Бруклин, а той беше канадец от Нова Скотия. Но беше съвършено: никога никакъв конфликт, само хляб и масло – връзка, която се чувстваше като чудо.

Снимането на Военно-полева болница ни направи незабавно близки, защото докато всички други работеха с Боб Алтман, ние работехме за Боб Алтман. Той ни държеше малко отделени. И двамата бяхме наистина несигурни относно импровизациите, посоката на филма и подхода на Боб като цяло.

Доналд беше нает доста преди мен, но след като подписах, имахме една и съща сделка: не по-долу от второ място [в реда на имената] и едни и същи пари. По-късно по време на продукцията Ричард Занук, който по онова време управляваше 20th Century Fox, каза, че искат да ми дадат първото място. Помислих си: „О, това е хубава чест. Но Доналд е мой приятел! Няма да проявявам опортюнизъм – той е бил тук пръв и трябва да получи първото място, а аз ще остана на второ“. Ето какво означаваше Доналд за мен. Никога не съм му казвал за това.

Няколко години по-късно отказах сценария за филма, който се превърна в S*P*Y*S, за двама неумели агенти на ЦРУ. Тогава Доналд се обади и каза: „Би ли го направил с мен?“ И аз казах: „О, това вече е друго. Разбира се!“ На първия снимачен ден в Лондон пътувахме заедно към работата и той каза: „Какво мислиш за сценария?“ Аз свалих прозореца, изхвърлих го и казах: „Това е боклук. Единственият начин да се получи е да си разменим ролите.“ Но продуцентите не можаха да преглътнат това, така че просто направихме филма. И все пак внесохме някои от собствените си идеи. Например нямаше финал – затова с Доналд се съгласихме, че просто ще вървим по пътя с гръб към камерата и ще пеем Side By Side.

Работихме заедно и успяхме заедно, но не общувахме много – макар че възможността да развия отношения с някои хора от семейството му беше пълна радост. Веднъж Доналд снимаше филм на Бахамските острови и аз му отидох на гости, защото имах една седмица почивка от снимките на Дългото сбогуване и се интересувах от главната му партньорка Дженифър О’Нийл. Кийфър, синът му, беше на пет или шест години и Доналд ни представи. Кийфър искаше да остана, така че когато се сбогувах, казах: „Целуни ме, Кийфър.“ Той държеше в ръката си кофичка със сладолед и я сложи на лицето ми – целуна ме с кофичката.

Доналд беше истинско човешко същество – а не всички от нас са такива. Можеше да се идентифицира с всеки от нас. Присъствието и природата му, животът и умът му са ценност за всички. Всички идваме и си отиваме физически, но като същество той беше наистина специален и уникален.

Не поставям нищо в миналото. При мен всичко е в настоящето. Усещането ми е, че докато съм жив, Доналд ще бъде с мен. Не се съмнявам в това и не съм сантиментален. Сега вече мога да видя Доналд. Ще го виждам завинаги.

Разболяваше се от нерви преди първия снимачен ден – дори след като беше направил 120 филма

Франсис Лоурънс, режисьор на Игрите на глада

 

07

„Беше политически ангажиран. Затова искаше да прави тези филми“…
Игрите на глада. Снимка: Lionsgate/Sportsphoto/Allstar

 

За първи път се срещнах с Доналд през 2012 г., когато бях подписал договор за режисура на втория филм Игрите на глада. Той искаше да се срещнем на 4 юли – официалния празник в САЩ, което ми се стори странно. Избра някакъв стейкхаус в 9 ч. сутринта, което ми се стори още по-странно. Бях неспокоен, защото той имаше такава тежест. Спомням си, че влезе в ресторанта Pacific Dining Car, седна и веднага започна да се шегува: ако някога срещна жена му, каза той, да не ѝ казвам, че сме яли за закуска гигантски нюйоркски пържоли, защото той вече не трябвало да ги яде. Това напълно ме обезоръжи и аз моментално се влюбих в него.

Когато бяхме на снимачната площадка, той ме наричаше „губернатор“ и понякога ме държеше за ръка, докато вървяхме. Един ден ми се стори тъжен и го попитах защо. Той каза: „Защото това почти свърши.“ Аз си казах: „Не! Имаме още няколко дни, а това дори не е последният филм.“

Същата вечер той ми написа този забавен имейл, в който обвиняваше за тъгата си шепа лошо грозде, което изял. Пишеше, че веднага щом се върнал в караваната си след разходката ни, „направил дупка“ в тоалетната. Сега щели да изгорят карваната и той се надявал това да не прекъсне снимките. Беше много забавно и беше написано наистина прекрасно. Сега ще трябва да сложа този имейл в рамка.

Доналд беше много политически ангажиран и точно затова искаше да участва в Игрите на глада. Хареса му, че вкарваме тези идеи за последиците от войната в попкултурен феномен. Със сигурност не му пукаше, че е знаменитост. Ставаше дума за работата, занаята и сътрудниците.

Много хора възприемат героя, който той изигра, президента Сноу, като злодейския антагонист на тези филми. И той е такъв – но ние трябваше да разберем каква е неговата система от убеждения. Сноу вярваше в Хобсовата идея, че всички на този свят са диваци и затова трябва да бъдат управлявани с железен юмрук. Говорихме много за това, на основно тематично ниво.

Беше изненадващо крехък и уязвим. Преди първия снимачен ден беше много нервен, дори болен, въпреки че беше направил 120 филма. И въпреки това на екрана изглеждаше толкова спокоен. Всеки, който се издигне до неговото ниво, притежава някаква магическа харизма, която е трудно да се определи. А Доналд беше изпълнен със сложност: човек с огромна власт, интелект и достойнство, който също така притежаваше детско непочтителност и злобно чувство за хумор. Беше много лесно да го обичаш. Но със сигурност не бих искал да бъда от лошата му страна. Мисля, че именно тези противоречия го правеха толкова интересен. Много хора не притежават нито едно от тези качества. Той притежаваше всички тях.

Спомням си тази мечешка прегръдка и нейната топлина

Ралф Файнс, колега в Страната на слепите (2006 г.)

Работих с Доналд по един малко познат филм, наречен Страната на слепите, чието действие се развива в мрачен, футуристичен, леко оруелски свят. Той играеше ляв революционер, хвърлен в затвора от десен режим. Аз изиграх служителя на затвора, който помага за освобождаването му и става свидетел на това как той на свой ред се превръща в автократичен и безмилостен диктатор.

Първият път, когато се запознах с Доналд, беше преди репетиция на снимачната площадка. Баща ми току-що беше починал и предполагам, че някой трябва да е казал на Доналд, защото когато се приближих до него, той протегна двете си ръце и ме обгърна в огромна мечешка прегръдка. Това каза всичко. Спомням си много силно топлината, която ми даде.

Това, което ме впечатли в него, беше гладът му, удоволствието му от играта и любовта му към откриването на сцената. Притежаваше добронамерено състезателно качество – искаше да те предизвика с изпълнението си в най-добрия смисъл на думата. Искаше да се изправи срещу теб, но с игриво удоволствие да сподели сцената.

Беше пълен с чудесни шеги, мръснишки шеги, непочтителни шеги. В очите му имаше фантастичен, палав блясък. Не можеше да понася пушенето и знам, че имаше строги правила да не се доближава на толкова и толкова метра до някой, който пуши. Както много актьори на определена възраст (по това време той трябва да е бил в края на 60-те си години), имаше много точни изисквания за условията, в които ще работи.

Беше жив и пълен с удоволствието да играе, с прекрасна жажда да усъвършенства даден момент, даден кадър. Спомням си щедростта на духа му и само съжалявам, че нямах възможност да работя отново с него. Каква загуба е това. Какъв велик актьор.

Той научи името на всеки член на екипа. Какъв джентълмен

Кевин Макдоналд, режисьор, Орелът (2011)

Висок и внушителен, с характерните сини очи под големи вежди и ястребов профил, при първа среща Доналд беше доста плашещ. Невероятно начетен в областта на историята и литературата, с онзи характерен акцент между патрицианското и фермерското, той създаваше усещането, че „не търпи глупаци“. Но не след дълго разбрах, че под забранителната му външност се крие мил, чувствителен, понякога несигурен и безкрайно любопитен човек. Изключително характерна жизнена сила.

Когато работех с него, той вече беше навлязъл в 70-те си години, а графикът му беше необикновен. Обикаляше по света и изпълняваше епизодични и поддържащи роли с такава скорост, че беше изтощително да го гледаш. Да бъде звезда вече не го интересуваше. Просто обичаше да играе.

Като режисьор човек се притеснява, че такъв актьор ще се появи и просто ще изиграе нещо стандартно. Но Доналд не беше такъв. Появяваше се на снимачната площадка преди всички останали и оставаше там през целия ден, без значение в колко часа е неговата сцена. Научи името на всеки член на снимачния екип и в последния си ден лично раздаде благодарствени картички на всички. Какъв джентълмен.

Изпращаше ми безкрайни бележки, написани с неговия характерен почерк с мастилено перо, в които се вълнуваше от предстоящите сцени. Когато ги коментирах, той ми поръча огромна кутия с любимите му химикалки за еднократна употреба. Все още ги ползвам и се сещам за него, когато го правя.

За човек, който на пръв поглед се чувстваше като абсолютен професионалист, той беше трогателно нервен и малко суеверен по отношение на представянето си. Единственото му непременно изискване беше да заснемем първите му две участия във филма в края на графика, след като вече е навлязъл в образа си. „Имаш само един шанс да покажеш на публиката кой е този герой“, каза той, „и не искам да го прецакам“.

Няколко пъти излизахме на вечеря и той не изглеждаше да се дразни от безкрайните ми въпроси за творчеството му и множеството брилянтни режисьори, с които е работил: Роуг, Фелини, Олдрич, Пакула, Стърджис. Списъкът е дълъг и продължителен. Дори се отдаде на детската ми страст към филма Героите на Кели, в който играеше Чудака, луд командир на танк от Втората световна война, който весело разказва истории за хаоса, който предизвикал, докато карал танка си пиян в малко селце в Югославия.

По време на последната ни вечеря, преди да отлети за фермата си в Канада, Доналд ми даде копие от фундаменталния анализ – и разнищване – на книгата Джон Мейнард Кейнс за Версайския договор и ми каза, че по нея може да се направи страхотен филм и че искал да играе Клемансо. Много съжалявам, че не го приех.

https://www.theguardian.com/film/article/2024/jun/24/donald-sutherland-keira-knightley-ralph-fiennes-elliott-gould

 

Pin It

Прочетете още...