Бюлетин „Либерален преглед в неделя“

Pin It

 

Image 001

Докато избраните от нас 100 най-добри книги на 21-ви век предизвикваха възхищението на критиците и печелеха награди, други книги се появяваха в новините по различен начин. Предлагаме ви тук един възможен поглед назад към някои от най-запомнящите се моменти на века – досега.

 

2000

ФИЛИП РОТ, СОУЛ БЕЛОУ И ДЖОН ЪПДАЙК – водещите американски литературни икони“, както ги нарича „Таймс“ – издават книги през 2000 г., но „независимо от добрите рецензии и огромния отзвук за смелите литературни замисли на творбите“, продажбите им са слаби. Дали това се дължи на намаляващия брой независими книжарници или на разликата в поколенията между повечето купувачи на книги и тримата автори? Има ли нещо общо с успеха на романите за Хари Потър? Роджър Щраус, президент на Farrar, Straus & Giroux, има друга теория. Той казва пред The Times: „Всички те остаряват, а критиците и публиката търсят нещо наистина вкусно, новаторско. Някъде към 34-ия роман и четвъртото продължение, те започват да си казват: „И какво от това?“.

 

2001

Image 02

Джонатан Франзен изживя лудо пътешествие с „Поправките“ и книжния клуб на Опра Уинфри.

 

В рецензията си за романа „Поправките“ на Джонатан ФРАНЗЕН в „Бук ревю“ Дейвид Гейтс го нарече „конвенционална реалистична сага… с достатъчно примеси на роман за параноя, за да не го присвои Опра и да не развали авторитета на Франзен“. Въпреки това Опра Уинфри го избра за своя известен книжен клуб, макар че когато Франзен се измъкна от опеката ѝ („Тя е избрала някои добри книги, но е избрала и достатъчно скучни, едноизмерни, че да ми иде да се разплача“), тя незабавно отмени поканата.

 

2002

Три години след като беше тежко ранен при катастрофа, СТЕФАН КИНГ обяви, че смята да се откаже от писането. (Оттогава насам той е публикувал поне още 30 книги.)


Small Ad GF 1

Дебютните романи, които по принцип не се продават добре, започнаха просто да хвърчат от рафтовете през 2002 г. Според Publishers Weekly 15 дебютни романа са се продали в над 100 000 екземпляра, а два от тях са истински хитове: „The Lovely Bones“ от ALICE SEBOLD и „The Nanny Diaries“ от EMMA McLAUGHLIN и NICOLA KRAUS.

 

2003

Image 03

Като цяло това не беше много добър период за продажбите на книги, но „Шифърът на Леонардо“ беше неизбежно присъствие по книжарските щандове през 2003 г.

 

В разгара на мрачния спад в продажбите на книги писател на име ДАН БРАУН, чиито първи три книги се продаваха много слабо, публикува романа „Шифърът на Леонардо“, който доминираше в списъците с бестселъри през следващите две години.

 

2004

Image 04

Джена Джеймсън помогна за надигането на вълна от сексуално наситени хитове в книгоиздаването.

 

Сексът се продава: „Предаването“ на Тони Бентли, в която тя разказва как можем да се научим да обичаме аналния секс, мемоарите на Дженна Джеймсън „Как да правим любов като порнозвезда“ и измислените мемоари на Мелиса П. „100 удара с четката преди лягане“ – това бяха само три от провокативните хитове на годината.

Бюлетин „Либерален преглед в неделя“

Според Nielsen BookScan от петте финалисти за Националните награди за художествена литература един е продаден в 2500 екземпляра, три са продали между 700 и 900 екземпляра, а един – само 150 екземпляра. „Ние напълно се затваряме от културата като цяло“, каза Лари Киршбаум, председател на Time Warner Book Group, пред The Times. „Подкрепяме своя залез.“

 

2005

Image 05

Поредицата „Twilight“ на Стефи Майер породи множество имитации.

 

Вампирската литература получи свежа кръв с успеха на „Twilight“ на СТЕФЕНИ МЕЙЕР, първата част от поредицата ѝ за юноши.

 

Бившата бейзболна звезда Жозе Кансеко разкри употребата на стероиди в спорта в мемоарната си книга „Juiced“, което доведе до изслушвания в Конгреса и в крайна сметка до реформи в Главната бейзболна лига.

 

2006

Image 06

Джудит Реган загуби в крайна сметка едноименната си издателска къща ReganBooks заради избора си да работи с О Джей Симпсън.

 

HarperCollins уволни Джудит Реган, ръководителка на издателството ReganBooks, след противоречивото придобиване на книгата на О Джей Симпсън „Ами ако съм го направил“.

Когато авторът ДЖЕЙМС ФРЕЙ призна, че е измислил части от мемоарите си „Милион малки парченца“, ОПРА, която преди няколко месеца ги беше избрала за своя книжен клуб, извика Фрей в предаването си и му даде думата. „Чувствам се измамена“, каза му тя. „Но по-важното е, че чувствам, че сте предали милиони читатели.“ „Таймс“ описа случилото се като „зашеметяваща драма, която накара хората от цялата издателска индустрия да се залепят за телевизорите си“.

 

2007

Image 07

Дорис Лесинг даде импровизирана пресконференция на верандата си, когато научи, че е получила Нобелова награда.

 

ДОРИС ЛЕСИНГ научи, че е спечелила Нобеловата награда за литература, от журналистите, които бяха се струпали пред апартамента ѝ в Лондон. „О, Боже“, беше първата ѝ реакция.

Amazon пусна първия си Kindle. Той струваше 399 долара и се разпродаде за 5,5 часа.

„Хари Потър и даровете на смъртта“, последната част от известната поредица на Джей Кей Роулинг, се продаде в 11 милиона копия за първите 24 часа.

 

2008

СЮЗЪН КОЛИНС издаде „Игрите на глада“ и получи възторжени отзиви. Последваха десетки антиутопични романи, предназначени специално за юноши.

 

Image 08

Гор Видал не спести нападките си когато неговият съперник Уилям Ф. Бъкли младши почина.

 

ГОР ВИДАЛ, запитан как се е почувствал след смъртта на дългогодишния си съперник УИЛЯМ Ф. БУКЛИ младши, каза пред „Таймс“: „Помислих си, че адът със сигурност ще стане по-оживено място, тъй като той завинаги се присъедини към онези, на които е служил приживе, аплодирайки техните предразсъдъци и разпалвайки тяхната омраза.“

 

2009

Image 09

Наддаването за пишещата машина на Кормак Маккарти помогна за набирането на средства за организация с нестопанска цел.

 

Очуканата синя пишеща машина Lettera 32 Olivetti на Кормак Маккарти беше продадена за 254 500 долара на търг на Christie's в полза на Института Санта Фе, организация с нестопанска цел в областта на науката.

ПРЕЗИДЕНТЪТ БАРАК ОБАМА публикува първия си летен списък за четене, преди да замине за ежегодната си ваканция в Мартас Винярд: „Пътят към дома“ от ДЖОРДЖ ПЕЛЕКАНОС; „Горещо, равно и претъпкано“ от ТОМАС ФРИДМАН; „Пищен живот“ от РИЧАРД ПРАЙС; „Plainsong“ от КЕНТ ХАРУФ; и „Джон Адамс“ от ДЕЙВИД МАКЪЛОУГ.

 

2010

Шест години след смъртта си СТИГ ЛАРСОН, авторът на трилогията „Милениум“, стана първият автор, продал един милион електронни книги в Amazon.

 

Image 10 1

По негово собствено настояване хората трябваше да почакат доста време, докато могат да прочетат автобиографията на Марк Твен.

 

Автобиографията на MARK TWAIN излезе 100 години след смъртта му, точно както той беше поискал в завещанието си. „Когато човек пише книга, която се занимава с личния му живот – книга, която трябва да се чете, докато е жив – той се притеснява да изкаже откровено всичките си мисли“, беше написал той.

 

2011

Тина Фей издаде „Bossypants“, с което поставя началото на тенденцията за събиране на есета за знаменитости. Последваха МИНДИ КАЛИНГ, АМИ ШУМЕР, ЕЛИ КЕМПЕР, СЕТ РОГЕН, САМАНТА ИРБИ, ЕМИЛИ РАТАЙКОВСКИ, ДЖЕНИ СЛЕЙТ, САРА ПОЛИ и др.

 

Image 11

Романите на Джордж Р. Р. Мартин имаха успех още преди HBO да представи „Игра на тронове“ на широката аудитория.

 

HBO започна излъчването на адаптацията на поредицата книги на Джордж Р.Р. Мартин „Игра на тронове“. Мартин разказа пред The Times, че е започнал да пише романа, защото му е омръзнало да пише телевизионни сценарии, които са били отказвани по бюджетни причини: „Ще направя нещо, което е точно толкова голямо, колкото искам да направя. Ще имам всички специални ефекти, които поискам. Ще имам актьорски състав, който наброява стотици. Ще имам гигантски бойни сцени.“

Компанията Borders, която се беше занимавала с търговия на книги в продължение на 40 години, обяви фалит и затвори магазините си.

 

2012

Публикуването на мрачния трилър на Джилиан Флин Не казвай сбогом“ постави началото на две от най-големите издателски тенденции на десетилетието: ненадеждният женски разказвач и използването на думата „момиче“ в заглавията на книги [Оригиналното американско заглавие е „Отнесено момиче“, Бел. пр.].

 

Image 12 1

Хилари Мантел спечели наградата „Букър“ за две от трите си книги от трилогията за епохата на Томас Кромуел.

 

ХИЛАРИ МАНТЕЛ спечели втората си награда „Букър“ с „Донеси телата“, втората книга от трилогията за възхода на Томас Кромуел към властта в двора на Хенри VIII. (През 2009 г. тя вече беше получила наградата и за първата книга от поредицата – „Wolf Hall“).

 

2013

Image 13

След сливането на две от най-големите издателски вериги в САЩ, новата фирма-гигант Penguin Random House вече контролираше 25 процента от книгоиздаването в САЩ.

 

Сливането на Penguin и Random House, две от най-големите издателства в света, даде на новата компания 25 процента от целия книжен бизнес в САЩ.

 

2014

Image 14

Томас Пикети имаше нетипичен хит с икономическото си изследване „Капиталът“

 

Изненадващият бестселър на годината беше „Капиталът през XXI век“ (704 страници) на ТОМАС ПИКЕТИ, която „Таймс“ нарече „книгата на голямата мисъл на момента“.

Поредицата „Петдесет нюанса сиво“ на Ел Джеймс, която въведе еротиката в масовия свят, достигна важен етап: повече от 100 милиона продадени копия.

 

2015

Image 15

Превръщането на дълга биография на отдавна починал политик в хитов мюзикъл изглеждаше малко вероятно, преди да се появи Лин-Мануел Миранда.

 

Беше стартирана премиерата на „Хамилтън на ЛИН-МАНУЕЛ МИРАНДА, който превърна 800-страничната биография на бащата-основател на САЩ на РОН ЧЕРНОУ в музикален хит на Бродуей. Миранда разказа пред Playbill: „Взех книгата с мисълта, че може би ще изкарам от нея забавна песен – някакъв шеговит рап за дуела между Хамилтън и Бър. Но докато я четях, осъзнах, че целият живот на Хамилтън е свързан със силата на думите и сигурно ще е страхотно да чуем хип-хоп албум за това как е била създадена тази страна.“

HarperCollins издаде „Go Set a Watchman“, продължение или по-скоро ранен вариант на любимата класика на Харпър Ли „Да убиеш присмехулник“.

 

2016

Книжките за оцветяване за възрастни дойдоха на мода – и то не за първи път. През 1962 г. вестник „Таймс“ беше публикувал статия за популярността на книгите за оцветяване за възрастни, като например „Книга за оцветяване на Джей Еф Кей [Кенеди]“ и „Книга за оцветяване на изпълнителната власт“ (примерна страница: „ТОВА Е МОЯТ КОСТЮМ. Оцвети го в сиво или ще загубя работата си“).

 

Image 16

Пол Бийти, който е израснал в Калифорния и е учил в колеж в Бостън, беше първият американец, спечелил наградата „Букър“.

С романа си „Разпродажбата“ ПОЛ БИЙТИ стана първият американец, спечелил наградата „Букър“.

Боб Дилън получи Нобеловата награда за литература. (През 1971 г. Робърт Кристгау, който пише в Book Review, беше заявил остро, че „Дилън не е литературна фигура. Литературата се предлага в книги, а той не възнамерява нещата му да бъдат четени“).

Треската по [Елена] Феранте продължаваше да се разраства, като продажбите на четирите „неаполитански романа“, в които се проследява приятелството на две жени в хода годините, достигнаха 5,5 милиона в световен мащаб до края на 2016 г.

 

2017

Image 17

Когато излиза „1984“, действието се развива 35 години напред в бъдещето. Тя отново влезе в списъка на бестселърите 33 години след събитията в книгата.

 

Седмица след встъпването в длъжност на Доналд Тръмп „1984“ – класическият роман на Джордж Оруел от 1949 г. за тоталитарния режим – отново е в списъка с бестселъри.

Рийз Уидърспун основа свой клуб за книги, който стана изключително популярен и я превърна в литературен посредник.

Парен валяк смачка дисковото устройство с непубликуваните произведения на Тери Пратчет, следвайки инструкциите, дадени от автора на фентъзи преди смъртта му.

 

2018

Осемдесет и седем години след написването ѝ беше публикувана книгата на ЗОРА НЕЙЛ ХЪРСТОН[1] „Barracoon“.

 

Image 18 1

Урсула К. Ле Гуин добави „твърдоглава феминистка чувствителност към научната фантастика и фентъзито“ според некролога ѝ в „Таймс“.

 

Урсула К. Ле Гуин, блестящата писателка на научна фантастика и фентъзи, почина. „Ние четем книги, за да разберем кои сме“, пишше тя.

Н.К. Джемисин, най-известната писателка на научна фантастика и фентъзи от своето поколение, спечели за трета поредна година наградата „Хюго“ за най-добър роман.

 

2019

Image 19

След като „Разказът на прислужницата“ се радваше на успех и като роман, и като телевизионно шоу, Маргарет Атууд продължи историята със „Заветите“.

 

МАРГАРЕТ АТУУД издаде „Заветите“, продължение на „Историята на прислужницата“.

E. ДЖЕН КАРОЛ обвини Доналд Тръмп в сексуално посегателство в книгата си „За какво ни трябват мъжете?“

Image 20

Животът на Тони Морисън беше почетен в катедралната църква „Свети Йоан Богослов“ в Ню Йорк.

 

Почина ТОНИ МОРИСЪН, Нобелова лауреатка, чиято лирично и язвително творчество описва живота на чернокожите в Америка.

 

2020

КОЛСЪН УАЙТХЕД стана един от четиримата автори, спечелили по две награди „Пулицър“, когато наградата беше присъдена на романа му „The Nickel Boys“.

Пандемията се оказа полезна за книжния бизнес: Продажбите на печатни издания нараснаха с почти 8% през 2019 г.

Image 21

Книгата на Жанин Къминс „Американска мръсотия“ предизвика много въпроси за културното присвояване.

 

„Американска мръсотия“ – нашумял роман за мексикански мигранти, написан от ЖАНИН КЪМИНС – предизвика разгорещени спорове за културното присвояване: Кой има право да разказва чии истории?

Книгите за ДОНАЛД ТРЪМП и неговата администрация доминираха в списъците с бестселъри. „Като цяло политическите книги работят повече или по-малко пропорционално на това колко поляризираща е фигурата, около която се въртят“, обяснява Еймън Долан, редактор в Simon & Schuster.

 

2021

Позовавайки се на расови и етнически стереотипи, които са „обидни и погрешни“, наследниците на д-р СЕУС изтеглиха от разпространение шест негови детски книги, включително „Мисля, че го видях на Мълбъри стрийт“.

 

Image 22

Аманда Горман се прочу благодарение на изпълненията си по време на встъпването в длъжност на президента Байдън и на Супербоул.

 

АМАНДА ГОРМАН, която току-що приключи рецитала си по време на встъпването в длъжност на президента Байдън, стана първият поет, който ще изпълнява свои произведения на финала на Супербоул.

 

2022

Повече от 30 години след като иранският аятолах Рухола Хомейни издаде фетва, призоваваща за смъртта на САЛМАН РУШДИ заради романа „Сатанински стихове“, мъж с нож намушка автора, докато той беше на сцената на литературно събитие в Западен Ню Йорк.

 

Image 23

Колийн Хувър се превърна в литературна сензация с помощта на общността BookTok в TikTok.

 

TikTok се превърна в мощен двигател на продажбите на художествена литература, като изстреля няколко автори – най-вече Колийн Хувър – на върха на списъците с бестселъри.

Опитите за забрана на книги нарастнаха двойно в сравнение с 2021 г. Най-често забраняваното заглавие беше „Gender Queer“ от MAIA KOBABE.

Аудиокнигите, най-бързо развиващият се сегмент на издателската индустрия, носят 1,8 милиарда долара.

 

2023

Image 24 1

Мемоарите на принц Хари се превърнаха в задължително четиво за хората, които търсят кралски клюки.

 

Мемоарите на ПРИНЦ ХАРИ „Резерва“ – най-бързо продаваната нехудожествена книга на всички времена – дадоха възможност на американците да надникнат в едно невероятно дисфункционално семейство и да научат британски термини като „todger“ и „biro“.

Класическите романи на Агата Кристи, Ян Флеминг, Роалд Дал и Джорджет Хейър бяха преработени, за да се премахне от тях обидният език.

 

2024

Преди да умре през 2014 г., ГАБРИЕЛ ГАРСИЯ МАРКУЕС поиска последният му роман „До август“ да бъде унищожен. Семейството му все пак реши да го публикува.

Издателите, които се борят с появата на генеративния изкуствен интелект, подчертават, че индустрията трябва да разбере как да го използва, и то бързо. Издателят на Simon & Schuster Джонатан Карп го оприличава не на слона в стаята, а на „цикадата в света“. „Нали разбирате, много бръмчене и много чукане. Ясно е, че правата се нарушават, а нашите книги, нашите автори, са градивните елементи“.

 

[1] Зора Нийл Хърстън (1891–1960) е американска писателка, антроположка, фолклористка и режисьорка на документални филми. Тя описва расовите борби в американския Юг в началото на XX век и публикува изследвания върху худу и карибското воду.

 

Източник

 

Тина Джордан е заместник-редакторка на NYT Book Review и авторка на книгата „The New York Times Book Review: 125 години литературна история.“


Pin It

Прочетете още...