Бюлетин „Либерален преглед в неделя“

Архив по месеци

Юни 2013

Добре дошли в страницата ни с архиви. На тази страница ще намерите общо 22 от нашите статии, разделени по месеци и години.
Дискусии - Култура
Владислава Нинова
27336

Двусмисленото възприятие на турските сериали в България – Част 2

Ще започна с някои извадки от интервютата, които проведох, за които смятам, че са най-показателни. Като начало ще пресъздам разговора си с В. Х. от Пещера, (50 год., техник), тъй като смятам, че е мно... прочетете повече..

България
Моис Файон
10143

Фотопис на смутното Лето 2013

Смутното лято на 2013, запечатано за поколенията от Моис Файон – един философ с камера в ръка. Автор: Моис Файон Смутното лято на 2013, запечатано за поколенията от Моис Файон – един философ ... прочетете повече..

Изгледи - България
Ивайло Дичев
8941

Протестът създава жива гражданска общност

Коментар за протестите и случващото се на културния антрополог Ивайло Дичев. Разговорът е направен по имейл от Лора Филева, в. „Дневник“. Автори: Лора Филева, Ивайло Дичев Коментар за протестите и... прочетете повече..

Дискусии - България
Мария Тодорова
16255

Османското наследство на Балканите – Част 3

Трета, заключителна част от обширното изследване на професор Мария Тодорова. За пръв път на български език. Автор: Мария Тодорова     Част 1 Част 2 Част 3През шестнадесети век не с... прочетете повече..

Дискусии - Култура
Златко Ангелов
7769

По-близо до България или ...

Интервю на Златко Ангелов, автор на „Комунизмът и угризенията на един по неволя виновник“ (Ангобой, София 2002) и „Еротични спомени“ (Сиела, София 2012) с Жюстин Томс от kafene.bg… Автори: Жюстин Т... прочетете повече..

Изгледи - България
Златко Енев
7887

За поуките на площада

Сегашното брожение е по-различно от предишните, в това не може да има съмнение. Този път не става дума за „баничките“, няма и подозрения в това, че някой купува нечий протест, за да свали някого си от... прочетете повече..

Изгледи - България
Владимир Шопов
6521

Пътеводител на политическия оптимист

Случващото се е възраждане на илюзиите. Още по-страшно за някои, възраждане на мечтите. Това е промяна! За да я видиш, освен всичко останало трябва и малко сърце! Автор: Владимир Шопов В Бъл... прочетете повече..

Дискусии - Култура
Владислава Нинова
33499

Двусмисленото възприятие на турските сериали в България – Част 1

Как може да се обясни бума на този доскоро непознат за българската аудитория феномен – турският сериал? Автор: Владислава Нинова   (Дипломна работа на Владислава Нинова, направена под... прочетете повече..

Драскулки - Проза
Цветозар Цаков
5906

В епицентъра

Нося се в градския транспорт с магнитуд около три по скалата на Рихтер (няколко дни след като и блокът ни се поноси по тая скала) и си мисля... Всъщност това занимание (мисленето) не се оказва толкова... прочетете повече..

Изгледи - Наука
Киара Ботичи
14137

Политически митове и исторически разкази: теоретична рамка

В публичния език митът се асоциира преди всичко с нереалност и неистина, както е видно от изрази като „мит за благоденствието“. Историята, напротив, не буди подобни асоциации. Автор: Киара Ботичи ... прочетете повече..

Дискусии - България
Милен Радев
8132

Новина от страната на розите и мутрите

Днес от България пристига особено безсмислена вест: млад олигарх със съмнително минало, една фигура, която в България за мнозина е символ за срастването на продажни политици със сенчестия свят и ... прочетете повече..

Дискусии - Култура
Даниел Баренбойм
12739

Вагнер и евреите

Когато в днешен Израел се продължава табуто върху Вагнер, това означава, до известна степен, че ние отстъпваме последната дума на Хитлер и признаваме, че Вагнер действително е бил пророк и предшествен... прочетете повече..

Драскулки - Проза
Красимир Дамянов
8319

ЦИЙ КУК

Защо хорът на поробените евреи в Набуко на Верди е накарал публиката да стане от местата си в поробена Италия е пределно ясно. С какво обаче мечката накара четиристотин журналисти, писатели, поети, кр... прочетете повече..

Дискусии - Политика
Джордж Оруел
25352

Бележки за национализма

[В наши дни] е налице и един мисловен навик, който днес е толкова всеобщо разпространен, че засяга мисленето ни в почти всички области, но все още не е получил название. Като негов най-близък еквивале... прочетете повече..

Изгледи - България
Ибрахим Карахасан-Чънар
14846

Етническият облик на Пловдив и Варна в края на ХIХ век

Пъстрота в градското пространство – това е най-правилното определение за Пловдив през втората половина на XIX век.  Автор: Ибрахим Карахасан-Чънар Пъстрота в градското пространство – това е н... прочетете повече..

Дискусии - България
Златко Енев
38904

Преработването на миналото – България, 2013

Докъде са стигнали у нас дебатите около наследството на комунизма – и какво бихме могли да очакваме от тях... Автор: Златко Енев     Ивайло Знеполски, „Българският комунизъм“ изд. „С... прочетете повече..

Дискусии - България
Мария Дееничина
23120

Митология на врага – досиета и послания

С разкриващите се напоследък архиви става възможно да се хвърли поглед към западните радиостанции, излъчващи на български език по времето на социализма, и тяхното битие в полезрението на властта. Авт... прочетете повече..

Драскулки - Проза
Сибиле Левичаров
8076

Блуменберг

Откъс от едноименния роман на Сибиле Левичаров, в – както винаги – разкошен превод на Любомир Илиев... Автор: Сибиле Левичаров   За книгата:   Досегаем, жълт, власат: една нощ... прочетете повече..

Изгледи - България
Тодор П. Тодоров
12021

Медиите в симбиоза на социално и политическо уродство

В една феодално-корпоративна среда, възпроизвела своето политическо въображаемо, медиите функционират като инструмент за съзнание. Това е естественото продължение на една неестествена симбиоза – тази ... прочетете повече..

Дискусии - България
Ангел Пилев
15011

Пастори – агенти на държавна сигурност

Един от мотивите за написването на тази книга бе да разбера и обясня раздвоението на тези духовни водачи, които са шпионирали в Църквата. Те убедено са проповядвали Божието слово (помня мощните пропов... прочетете повече..

Изгледи - Наука
Даниъл Канеман
13854

Мисленето

Когато ни попитат за какво мислим, в нормалния случай мо­жем да отговорим. Вярваме, че знаем какво става в ума ни: съ­знателна мисъл, водеща до друга. Но това не е единственият, нито пък е типичният н... прочетете повече..

Изгледи - Европа
Нийл Ашърсън
8135

Да висиш на врата на Mutti

Едва години по-късно, след като бях посетил „обединения“ Изток, аз започнах да разбирам, че двете Германии са били разделяни и от нещо повече от безмилостното разделение, наложено от Великите сили. От... прочетете повече..

Резултати 1 - 22 от 22