Бюлетин „Либерален преглед в неделя“

Архив по месеци

Май 2007

Добре дошли в страницата ни с архиви. На тази страница ще намерите общо 25 от нашите статии, разделени по месеци и години.
Дискусии - Мнения
Винфрид Флук
23694

Нашествие на културните похитители?

Из света отново броди един призрак – призракът на „американизацията“. За неговото описание понякога биват използвани дори образите от (естествено американския) фантастичен филм Нашествие на похитители... прочетете повече..

Изгледи - България
Александър Андреев
26830

Популизмът няма политическа родина

Моята теза е, че популистките партии са най-вече партии на отрицанието и че в момента, когато бъдат интегрирани във властта, губят голяма част от енергиите и убедителността си. Ще се опитам да я илюст... прочетете повече..

Изкуство - Литература
Франк Рич
24458

Ясното синьо небе

Където и да бяхте в града след като кулите паднаха, въздухът беше тежък; буквално тежък от саждите и вонята на изгоряло месо, която превърна терора в нещо толкова неизбежно, колкото и времето навън. Н... прочетете повече..

Изгледи - Свят
Зигмунт Бауман
34271

Непечелимата война

Вместо да посрещнат задължението на държавата да защищава своите граждани, западните правителства призовават към повече гъвкавост в областите, регулирани от пазарните сили. Едно следствие от отстъплен... прочетете повече..

Изгледи - България
Ивайло Дичев
21268

Здравей, глобализация!

Нека си позволя и аз да взема насериозно евроизборите, макар че те навсякъде из Европа имат друга динамика и трябва да се приемат главно за сведение ...Автор: Ивайло Дичев Нека си позволя и аз да ... прочетете повече..

Изгледи - Свят
Франсис Фукуяма
58058

Идентичност и миграция

Модерните либерални общества имат слаби колективни идентичности. Постмодерните елити, особено в Европа, живеят с усещането, че са се развили отвъд идентичностите, дефинирани от религия и нация. Но ако... прочетете повече..

Драскулки - Проза
Момо Капор
28940

ИЗТОК – ЗАПАД

Махмурлията Изток пъпли през мъгливото зимно утро, псувайки службата, държавата, живота, съдбата … Изтокът е полуобръснат. То е, защото се е бръснал снощи, за да може сутринта малко повече да поспи. Г... прочетете повече..

Видрица – Всичко накуп
Administrator
12213

Материал за размишление

Две фотографии, които може би ще ни накарат да се замислим Без коментарЛондон, 2006: ислямски радикалиТекст на плаката:Обезглавете онези, които обиждат Исляма!Батак, 2007: български патриотиТекст прочетете повече..

Изгледи - Европа
Паскал Брукнер
43319

Просветителски фундаментализъм или нов расизъм?

Паскал Брукнер защищава Айан Хирзи Али срещу Айън Бурума и Тимъти Гартън Аш, определяйки тяхната идея за мултикултурализъм като опит за приковаване на хората към техния произход. Автор: Паскал Брукне... прочетете повече..

Дискусии - Политика
Чалмърс Джонсън
27472

Възможен ли е краят на американската империя?

В политиката, както и в медицината, едно лечение, основаващо се на погрешна диагноза, е почти винаги безполезно, често дори влошаващо болестта, която е трябвало да лекува. Днес САЩ страдат от достатъч... прочетете повече..

Видрица – Всичко накуп
Administrator
26368

25 изобретения, променили живота ни от 1982 насам

USA TODAY представя изобретения, които са променили нашия живот от 1982 насам. USA TODAY представя изобретения, които са променили нашия живот от 1982 насам. 1. Мобилни телефони Автомобилните тел... прочетете повече..

Дискусии - България
Веселин Кандимиров
27659

Хайде сега плачете!

За Батак, митовете и организираното невежество Автор: Веселин Кандимиров   Двама изследователи – българска изкуствоведка и австрийски историк – решават да запознаят света с... прочетете повече..

Дискусии - Свят
Уил Хътън
25412

Нов Китай. Нова криза

През последното десетилетие Китай все по-често беше представян като мощна, възраждаща се икономическа сила, която в дългосрочен план може да измести Америка от позицията на водещата глобална суперсила... прочетете повече..

Дискусии - България
Ивайло Дичев
36215

Българските карикатури

Всеки, който смята, че колективната истерия, предизвикана от застрашени символи, е чисто мюсюлманска културна особеност, би трябвало да дойде тия дни в България ...Автор: Ивайло Дичев (сайт на автор... прочетете повече..

Изгледи - Европа
Юрген Хабермас
19774

От какво се нуждае Европа в момента

По случай петдесетгодишнината от подписването на Римските договори (приети като рождена дата на Европейския Съюз), немският философ и социолог Юрген Хабермас посочва кои според него са най-належащите ... прочетете повече..

Дискусии - Политика
Красимир Кънев
17608

По български в Европа

България трябваше да изостави репресивното си минало в момента, когато се присъедини към ЕС, но случаят с Анадурди Хаджиев показва, че някои неща не се променят никога.Автор: Красимир Кънев Ког... прочетете повече..

Изкуство - Литература
Мартин Халтер
18783

Тези мъже знаят защо ...

Епосът „Разруха“ на Владимир Зарев е големият роман на прехода на една малка източноевропейска страна. Поне от литературна гледна точка с този роман България доказва своята европейска зрелост. Автор:... прочетете повече..

Видрица – Всичко накуп
Administrator
21680

Стоте най-влиятелни интелектуалци на съвременността

Кои са водещите световни интелектуалци? Американското списание Foreign Policy и британското Prospect ви предлагат своя избор. Кои са водещите световни интелектуалци? Американското сп... прочетете повече..

Изгледи - Свят
Бернар-Анри Леви
21334

Европа е възможна

През 2004 г. френският философ и журналист Бернар-Анри Леви беше поканен от американското списание Atlantic Monthly да пътува из САЩ, „по следите на Токвил“. В резултат на това пътуване се появи ... прочетете повече..

Изкуство - Музика
Дарси Фрей
24349

Една много, много инди-група

Това е Аркейд Файър, групата родена в Монреал, която скоро ще има концерти в Лондон, Ню Йорк, Дъблин, Париж, Амстердам, Осло, Стокхолм и Берлин – може би най-голямата сензация в момента на световната ... прочетете повече..

Изкуство - Литература
Георг Дийц
18847

Американските отличници

Едно ново поколение на преждевременно мъдри, ранозрейни писатели от САЩ е убедено в това, че светът може да бъде обяснен в романи – и се опитва да го докаже на практика. Автор: Георг Дийц Има ед... прочетете повече..

Видрица – Всичко накуп
Дара Колуел
31828

Защо американците се страхуват от голотата?

Когато преди известно време гневни католически демонстранти блокираха една изложба в Ню Йорк, представяща гол Исус в естествен ръст, скулптиран от шоколад, шумотевицата не беше напълно неочаквана ... ... прочетете повече..

Дискусии - Мнения
Тони Джуд
32287

Лоби, а не конспирация

При наличието на един примитивен, дори първобитен антисемитизъм, който се шири из българското интернет-пространство, да се публикува статия за влиянието на т. нар. „Израелско лоби“ върху политиката на... прочетете повече..

Изкуство - Литература
Роберт Маршал
37820

Неясното наследство на Карлос Кастанеда

Под ръководството на дон Хуан, Карлос Кастанеда ползваше пейот, раговаряше с койоти, превръщаше се във врана и се учеше да лети. Всичко това се случваше в едно пространство, наречено от дон Хуан „отд прочетете повече..

Дискусии - Мнения
Ката Полит
24170

Погрешна война, погрешна дума

Ако контролираш езика, контролираш и дебатите. Докато близкоизточната политика на администрацията затъва все по-дълбоко в кървава непоследователност, „войната срещу тероризма“ получи тиха лингвистична... прочетете повече..

Резултати 1 - 25 от 25