Бюлетин „Либерален преглед в неделя“

Архив по месеци

Април 2024

Добре дошли в страницата ни с архиви. На тази страница ще намерите общо 7 от нашите статии, разделени по месеци и години.
Изкуство - Литература
Сет Т. Хане
142

Рецензия на графичния роман „Daytripper“ от Фабио Мун и Габриел Ба

Опитвайки се да определя върховото постижение сред всички съвършенства на Daytripper, аз се затруднявам серизоно. В тази творба има толкова много прекрасни неща, че опитът да се издигне едно от тях на... прочетете повече..

Дискусии - България
Юлиана Методиева
207

Битките за паметта и битките за обезпаметяването

Вчера в трагичното село Корница имаше събитие незабелязано от масмедиите. Хората от селото се поклониха на мъченика от „възродителния процес“ Айруш Хаджи. От Комисията по досиета и Съюза на репресиран... прочетете повече..

Изгледи - България
Ибрахим Карахасан-Чънар
457

Враца в дебрите на Балкана: църковните борби и пазарът

Враца с основание е определян от изследователи и творци като едно от големите средища на културен и стопански живот по време на българското Възраждане. В тази бурна епоха градът дава много личности, о... прочетете повече..

Изгледи - България
Ибрахим Карахасан-Чънар
618

Габрово в миналото: възрожденски дух и занаяти

Габрово възниква през средните векове като стратегическо селище в близост до старопланинските проходи. Източно от града се намира крепостта „Градище“, която съществува до началото на VII век. Автор(и... прочетете повече..

Дискусии - България
Юлиана Методиева
296

Дебора от Стара Загора и знаците на времето

Обръснатата до кожа и накълцана с макетно ножче на 400 места по тялото Дебора от Стара Загора, жертва на мъжкарската ревност и извратена любов, можеше да се превърне в героиня на страхотен филм. Когат... прочетете повече..

Дискусии - Култура
Робърт Джей Лифтън
433

Как да оцелеем сред катастрофите: от Хирошима до пандемията COVID-19

Тази книга е за силата на оцеляването. Твърдя, че непосредствено оцелелите са уникално способни да се сблъскат с реалността на катастрофата и да я възприемат, както казва философът Мартин Бубер, „да с... прочетете повече..

Изкуство - Литература
Тим Паркс
538

Томас Бернхард, или Геният на лошите вести

След позорните години на нацизма австрийската средна класа се опитва да си осигури неправдоподобна почтеност. Бернхард изучава членовете ѝ. Кога ли е разбрал, че най-добрият начин да се проникне в опр... прочетете повече..

Резултати 1 - 7 от 7