Бюлетин „Либерален преглед в неделя“

Pin It

 

2017 04 robert biedron
От 2014 насам открито-хомосексуалният Роберт Биедрон е кмет на северния полски град Слупск.
©Michal Fludra/NurPhoto/Getty Images

 

Поредица
„Мястото на гей-тематиката в съвременните общества“

„Бисексуалните видове“ – Емили Дрискол

„Как е, когато се сваляш с някого от същия пол?“ – Криста Бъртън

„Божественост и анално лепило“ – Диаманда Галас

„И отново за думите, дупките и някои неща, които остават след тях...“ – Златко Енев

„Медийната видимост на хомосексуалността като парадокс“ – Николай Атанасов

„Да заминават за Конго!“ – Хилке Гердес

Последният мит: заклеймяването на хомосексуалността в Библията“ – Николай Атанасов

„Да бъдеш хомо в Истанбул“ – Мехмет Мурат Сомер

„Политиката и горделивата нетолерантност“ – Станимир Панайотов

„Новаторска терапия за лечение на хомосексуалност“ – Десислава Петрова

„Комунизъм и хомосексуализъм в България (1944–1989 г.)“ – Михаил Груев

„Рисковано предложение“ – Маргарет Талбот

„Когато „Ню Йорк Таймс" излезе от килера...“ – Чарлз Кайзер

„Отношението на студентите към хомосексуалността“ – Иван Евтимов

„Как хомосексуалността е станала нещо нормално“ – Дейвид Розен

„Идея“ или „ефект“? – Самолет 005

„Три мнения за хомосексуалността“ – Николай Гочев, Мария Иванова Фьон, Александър Мануилов

„Еволюционната мистерия на хомосексуалността“ – Дейвид П. Бараш

Нито ти, нито аз. И двете“ – Мишел Тий

„Защо ,да си роден гей’ е опасна идея“ – Шеймъс Кан

„Защо авторитарните водачи се страхуват от LGBT-правата?“ – Маша Гисън

„Сексуалните промени в Турция“ – Кая Гендж

Подклаждането на открито анти-хомосексуални настроения в Полша – Роберт Биедрон

Глобалната реакция срещу гей-правата – Омар Енкарнасион

„Двама бащи и бебето, което никога не са очаквали“ – Дениз Грейди

Престъпление ли е да си гей? – Айше Рубева

Роберт Биедрон е открито хомосексуален човек и един от най-популярните политици в Полша. В интервю пред немския седмичник Die Zeit той предупреждава срещу подкопаването на демокрацията и стигматизацията на малцинствата.

 

Цайт онлайн: Господин Биедрон, социологическите изследвания постоянно ви показват като един от най-популярните политици в Полша. 91 процента от хората в града ви подкрепят вашата политика. И това в католическа Полша, като открито хомосексуален човек! Как така?

Биедрон: Не искам да се потупвам по рамото сам, но вярвам, че показвам как политика може да се прави и по други начини в сравнение с досега. Много ми хареса когато Хилари Клинтън каза, че ще прави политика, при която никой няма да бъде изоставен. Опитвам се да правя същото в моя град.

И как изглежда една подобна градска политика?

Това са малки, но действени стъпки: например не изкореняваме повече дървета, защото хората страдат от грозната градска гледка. Вместо широки улици, предназначени за автомобили, решихме да строим велосипедни алеи. Вече не транспортираме вода от други региони, а повишаваме качеството на собствената си питейна вода. Вярвам, че по такъв начин може да се постигне над-партийно съгласие.


Small Ad GF 1

Преди известно време казахте, че човек трябва да покаже среден пръст на правителството. Какво искахте да кажете с това?

Призовавам съгражданите си да се противопоставят на хомофобията. Правителството се опитва систематично да унижава и сплашва LGTBQ-общността в Полша. Нашата реакция против всичко това трябва да бъде смела.

Промени ли се общественият климат към хомосексуалните мъже и лесбийките откак Партията за ред и справедливост (PiS) дойде преди 17 месеца на власт?

Да, PiS целенасочено подклажда един хомофобен климат. Правителството си играе преднамерено със стереотипи и обществени образи на врагове. Това може да са бежанци, но също и хомосексуални хора.

Имате ли конкретни примери за това?

Сред управляващите кръгове има списъци на университетски преподаватели, които се занимават с джендър-теории и науки за сексуалната ориентация [Queer Studies]. Те са подложени на наблюдение. Такива действия само още повече изострят вече съществуващите враждебности.

Бюлетин „Либерален преглед в неделя“

Как може да се промени това?

Много неща започват още в сферата на правораздаването. В Полша няма право на узаконено [хомосексуално] съжителство; няма параграф в наказателния кодекс, който да защитава индивидите от хомо- и трансфобни престъпления, няма и антидискриминационно право. Освен това ни е необходимо законодателство, което да санкционира посланията на омразата. Всичко това е нещо отдавна нормално в Германия, а у нас липсва. Полша е един вид открит музей, в който може да се наблюдава как по-рано е изглеждала хомофобията в Европа,

По какъв начин правителството подклажда хомофобията?

От една страна има публични обиди, а това насърчава низостта и подлостта. Например народната представителка на PiS Кристина Павлович каза, че хомосексуалните хора са обществено безполезни. Освен това е налице целенасочена реторична борба срещу организации, които се застъпват за защита на малцинствата. Един от обичайните аргументи против тях е, че те били финансирани и управлявани от чужбина, например от Германия.

Офисът ви е бил нацапан, самият вие сте нападан многократно. Какво се случва с човек след такива неща?

Днес не се чувствам сплашен – и си мисля: сега трябва още повече [работа]. Но моята ситуация не е типична: като кмет аз имам повече независимост, поддържам контакт с повече хора. Но разбира се не мога да изключа възможността да се срещна с неправилни хора нощно време на улицата. Във верните на режима медии се разпространяват фалшиви съобщения за мен, което само увеличава яростта на тези или онези.

Като оставим настрана опитите за сплашване срещу хомосексуални хора – как промени PiS страната за година и половина?

PiS има мнозинство в парламента, тя съставя правителството и държи под контрола си много институции. Целта си – да създаде една националистическа Полша – партията преследва много решително. Има паралели с държавното преустройство в Унгария, което се вижда и от договореностите между Вишеградските страни [Словакия, Чехия, Полша и Унгария, Бел. пр.]. PiS се опитва да разклати основните елементи на демокрацията. Планът е да се създаде фасадна демокрация, която в действителност се управлява авторитарно.

От друга страна обаче се увеличава и парламентарната съпротива. Как оценявате състоянието на полската опозиция?

Имам чувството, че парламентарната опозиция се намира в състояние на шокова вцепененост. Мисля, че Доналд Туск и неговата Гражданска платформа (PO) са изхождали от убеждението, че е нужно само да се дават на хората нови автомагистрали, летища и стадиони, изградени със средства от ЕС – след което всички те ще станат европейци и ще започнат да ценят неща като човешките права, демокрацията и върховенството на закона. Днес започва да става ясно, че стадионите и автомагистралите са изградени, но хората не са си изградили непременно и едно по-добро разбиране за демокрацията.

И все пак има спонтанни инициативи за съпротива. Например Комитетът за защита на демокрацията (KOD) събира седмица след седмица хиляди хора за протестни маршове.

Не е случайно това, че начело на KOD се намира не професионален политик, а информатикът Мачей Кийовски. Това убедително показва кризата на полските политически партии. Хората не се чувстват адекватно представени в парламента. Те не вярват, че членовете на полския Сейм представят техните интереси.

В немските медии често се пише, че демокрацията в Полша загива, откак PiS е на власт. Споделяте ли това гледище?

Не. Демокрацията е жива. PiS се опитва да лиши от съдържание институционалната демокрация. Всички фундаменти на демокрацията, които сме изграждали в течение на последните 25 години, се разграждат последователно. Но за щастие има много хора, които обич-ат демокрацията и не се страхуват да я защитават.

Интервюто води Ян-Александър Карон

Източник

Роберт Биедрон е открито хомосексуален човек и един от най-популярните политици в Полша. Следвал е политически науки в универстетите в Олщин и Виена. През 2005 е избран в полския Сейм от прогресивната партия Ruch Palikota. От 2014 е кмет на северния полски град Слупск. В същата година е избран от седмичното списание Polityka за „Народен представител на годината“. Живее в Слупск заедно с партньора си Кристоф Шмишек, който е юрист.


Pin It

Прочетете още...

Воините на Путин

Андрей Солдатов и Ирина Бороган 14 Ян, 2023 Hits: 1263
И тук може би се крие една сурова реалност,…

Нашето унижение

Ахмет Алтан 13 Мар, 2010 Hits: 14041
Турция трябва най-после да намери смелостта…