От същия автор

Бюлетин „Либерален преглед в неделя“

Pin It

 

2022 01 Anti Vax
Протест срещу ваксините в Нюрнберг, Германия, този месец. Организираната съпротива срещу ваксините в Германия е значителна и обединява различни политически групи.
Снимка: Laetitia Vancon за The New York Times

 

Перспективата за въвеждане на задължителни ваксини предизвика протестно движение в цялата страна, което привлече както природозащитници, така и неонацисти и обикновени граждани.

 

Нюрнберг, Германия – Мария Либерман дойде увита в приказни светлини и размахваше знаме на мира с бял гълъб. Мартин Шмидт носеше германско знаме, на което с големи букви беше изписана думата RESIST.

Тя се самоопределя като „еко-левица“. Той гласува за крайнодясната партия „Алтернатива за Германия“. Двамата не са съгласни по всички въпроси – от имиграцията до изменението на климата, но в един от последните понеделници те маршируваха рамо до рамо срещу перспективата за общ мандат за поставяне на ваксини срещу Ковид, викайки „Свобода!“.

В началото на пандемията Германия беше широко възхвалявана като модел на единство в борбата с коронавируса. Общото доверие в правителството насърчаваше гражданите да се съобразяват със забранителните мерки, маските и ограниченията за социално дистанциране.


Small Ad GF 1

Но плановете на новия германски канцлер Олаф Шолц да направи ваксинацията задължителна активизираха общонационално протестно движение, което всяка седмица мобилизира десетки хиляди в шествия в градове и села, дори и когато случаите на Covid нарастват до нови върхове с разпространението на варианта Omicron.

Германия, където процентът на ваксинираните е 69%, има най-голям дял неваксинирани хора сред големите западноевропейски държави и организираната съпротива срещу ваксините е може би по-силно изразена тук, отколкото където и да било другаде в Европа.

Повечето германци подкрепят не само ваксинациите, но и мандат за поставяне на ваксини, но опозицията срещу него е създала съюз от странни съмишленици, който се простира през целия политически спектър. Голяма част от нейния център на тежестта остава в крайната десница, което дава нов тласък на Алтернатива за Германия (AfD) – една партия, известна най-вече с антиимигрантските си възгледи.

Но опозицията не се ограничава само до екстремистки настроените крайнодесни. Към националистите, неонацистите и хулиганите, към движението против ваксините се присъединяват хипита, т.нар. езотерици и много обикновени граждани, изплашени от две години на блокади, полицейски час и перспективата за мандат.

Всички те могат да бъдат открити, понякога маршируващи само на няколко метра един от друг, от Берлин и Хамбург на север до Щутгарт и Мюнхен на юг, както и в градове и села на изток и на запад. През изминалата седмица по оценки на полицията около 100 000 души са протестирали в стотици децентрализирани демонстрации.

Бюлетин „Либерален преглед в неделя“

Разнообразието на движението срещу ваксините беше демонстрирано в една от последните понеделнишки вечери в баварския град Нюрнберг, където тълпата си проправяше път през центъра на града, биеше барабани, свиреше със свирки и, поне в един случай, предлагаше на минувачите „космическа енергия“.

Имаше природозащитници и неколцина неонацисти – мъже, които държаха плакати срещу „Голямото пренастройване“, което е код за антисемитски конспиративни теории – както и много семейства с деца и пенсионери, които носеха собственоръчно нарисувани знаци.

„Ние не сме морски свинчета“, гласеше един от надписите. „Долу ръцете от децата ни“, гласеше друг. Един от лозунгите, който заемаше видно място: „Свобода, свобода и демокрация“.

Г-жа Либерман, 64-годишна пенсионирана физиотерапевтка, беше сред демонстрантите и раздаваше въздушни целувки на хората, които наблюдаваха шествието от прозорците си.

„Ние отстояваме конституционните си права“, каза тя. „Ваксината е посегателство върху телесната неприкосновеност. Перверзно е, че държавата, която трябва да защитава своите граждани, иска да ни ваксинира насила“.

Запитана дали не я притеснява фактът, че някои от нейните колеги протестиращи не се притесняват от крайно десните си възгледи, г-жа Либерман повдигна предизвикателно рамене. „Този марш е огледало на обществото“, каза тя. „AfD е част от обществото. Всички ние сме тук, за да демонстрираме срещу мандата на ваксините“.

Германските политици отдавна изключват възможността за мандат за ваксините. Но дори когато проучванията показват, че ваксинацията е най-ефективният начин за предотвратяване на заразяване с Ковид – както и за избягване на хоспитализация или смърт, ако се заразите – убеждаването на тези, които са дълбоко скептични към ваксините, се оказва почти невъзможно.

Оливър Нахтвей, социолог от Базелския университет, който е изследвал протестното движение срещу коронавируса в Германия, нарича ниския процент на ваксиниране „политическо несъгласие“.

„Хората се противопоставят на ваксинациите“, казва г-н Нахтвей. „Това е ново и изненадващо движение, защото свързва две много различни среди – хора, които имат алтернативен произход и може би преди са гласували за Зелените или за левицата, както и хора, които са в твърдата десница.“

В бившия комунистически Изток движението срещу ваксините се подхранва главно от крайнодясната екосистема, която варира от AfD до неонацистки групи като Свободните саксонци и Третия път, които призовават водещи политици да бъдат „обесени“. През последните седмици управителите на две източни провинции получиха смъртни заплахи от противници на ваксините.

В Западна Германия ситуацията е по-сложна.

Утвърдената традиция на хомеопатията и природните лекарства означава, че сред средната класа в Германия отдавна е широко разпространено недоверието към науката и медицината. Лекарите хомеопати са често срещани, а услугите им се заплащат от обществените здравни застрахователи. Германската езотерична индустрия на новото време – книги, кристали, курсове и други подобни – носи приходи от около 20 милиарда евро годишно. В Бавария има най-голям брой сертифицирани лечители в страната.

Като добавим към това и романтизма по отношение на природата, който датира от индустриализацията на Германия през XIX в., германската реакция срещу ваксината в някои отношения е по-скоро мейнстрийм, отколкото маргинална, казва Миро Дитрих, основател и старши изследовател в CeMAS, берлинска изследователска организация, фокусирана върху дезинформацията и конспиративните теории.

„Търсехме проблема в периферията на обществото, но той винаги е бил в средата ни“, казва г-н Дитрих.

„Съществува определен регресивен и ненаучен светоглед, който идва от езотеричния ъгъл, където алтернативните лечения отдавна са се наложили в определена зелена и лява нонконформистка среда“, добави той. „Това са хора от средната класа, които се доверяват повече на чувствата си, отколкото на експертите, а при пандемията това е проблем.“

За разлика от Съединените щати, където антиваксърското движение в много отношения се припокрива плътно с Републиканската партия, в Германия нито една политическа партия не успя да улови разнородните групи хора, излезли на улицата.

„В Германия все още нямаме груповата поляризация, която наблюдаваме в САЩ“, казва Едгар Гранде, директор-основател на Центъра за изследване на гражданското общество към Центъра за социални науки WZB в Берлин. „Една част от тях гласуват за AfD. Но това са предимно хора, които вече не се чувстват представени от нито една партия или група. Те са политически бездомни.“

София, 22-годишна жена, която описва себе си като „енергиен лечител“ и която разговаря с приятели около час преди шествието в Нюрнберг, изрази съжаление за липсата на опозиция от страна на леви партии като Зелените, които традиционно оспорват статуквото.

„Сега всички те подкрепят мандата за ваксините“, каза тя. На неотдавнашните избори в Германия София, която отказа да назове фамилията си, е подкрепила партията „Базис“ – новосъздадена антиваксърска партия, която събра по-малко от 3% от гласовете.

София произхожда от семейство на лекари, а родителите и по-големият ѝ брат са се ваксинирали напълно и са я призовавали да направи същото. Но тя се опасява, че ваксината е разработена твърде бързо, и не вярва, че правителството ще разкрие евентуални сериозни странични ефекти.

„Тялото ми казва, че това не е добра идея“, казва тя. „Имам доста добра връзка с тялото си.“

Приятелите ѝ се съгласяват. „Не става дума за това да ни поддържат здрави, а за това да дадат на всички ни QR код“, казва Стефан, 35-годишен баща на пет деца, който се застъпва за гражданско неподчинение и също не пожела да използва пълното си име. „Те управляват със страх. Това е вид тирания.“

„Основното течение на науката е религия“, добавя той.

Недоверието в „мейнстрийм науката“, както и в мейнстрийм политиката, е едно от нещата, по които езотериците и крайната десница могат да се съгласят, казва г-н Гранде от WZB.

„Общият знаменател е недоверието“, каза той. „Това, което обединява тези две много различни групи, е отчуждението от традиционните партии, от науката, от медиите.“

Г-н Гранде казва, че високото доверие в правителството, демонстрирано от германците в началото на пандемията, когато девет от всеки десет са подкрепили ограниченията за коронавирусите, е започнало да се понижава след първото блокиране, тъй като се е появило изтощение от пандемията.

Опасността сега, казва г-н Гранде, е, че ежеседмичният контакт с крайната десница по улиците нормализира тази група за онези, които принадлежат към това, което той нарича „недоверчив център“. И двата лагера споделят вярата в конспиративните теории, които имат силата да радикализират движението отвъд периферията.

Проектозаконът за ваксините, който ще бъде обсъден в парламента в края на месеца, е решаващият двигател на протестите. „Дебатът за мандата за ваксините е масло в огъня на радикализацията“, казва г-н Гранде.

„Опасявам се, че ни предстои труден политически етап в тази пандемия“, каза той.

 

Източник 

Катрин Бенхолд е кореспондентка на The New York Times в Лондон. Германка, която е прекарала по-голямата част от кариерата си във Франция, тя е писала по най-различни теми – от терористически атаки в Алжир до младежки бунтове в етнически смесените предградия на Париж и незаконни сделки, извършвани в една от най-големите френски банки.

Pin It

Прочетете още...

Отомания

Елиф Батуман 13 Юни, 2014 Hits: 26522
Погледнат повърхностно, „Великолепният век“…