Бюлетин „Либерален преглед в неделя“

Архив по месеци

Септември 2015

Добре дошли в страницата ни с архиви. На тази страница ще намерите общо 27 от нашите статии, разделени по месеци и години.
Изгледи - Свят
Петя Стоянова
11719

Азербайджан – невероятна източна приказка (част 1)

Пътят към лелеяния Изток започна за мен с един проект, свързан с отричания в много европейски страни мултикултурализъм. И както казва една турска поговорка: „Ако Аллах ти затвори сребърната врата, ти ... прочетете повече..

Драскулки - Свободен текст
Златко Енев
9143

Реквием за една светица

Разбирам, че няма как всичко, което ще ви кажа след малко, да не прозвучи някак, простете, едно такова сополиво, но въпреки това не мога да не го напиша. Просто наоколо няма никой друг, с когото да го... прочетете повече..

Дискусии - Култура
Шери Търкъл
8684

Престанете да гугълствате. Нека поговорим…

Технологиите имат сериозно влияние върху отслабването на емпатията сред различните поколения. Ние сме свикнали да бъдем свързани по всяко време, но сме намерили начини да заобикаляме разговорите – или... прочетете повече..

Изгледи - България
Ибрахим Карахасан-Чънар
11477

Томбул джамия

Процесът на изграждане на ислямски култови обекти в Балканите започва към ХIV-XV в., паралелно с инвазията на Османската империя в земите на Европейския Югоизток. Оттогава досега, в продължение на шес... прочетете повече..

Драскулки - Есеистика
Колъм Тойбин
8696

Ман срещу Ман

Внушителната къща на Стоктън Стрийт в Принстън, където Томас Ман живее от 1938 до 1941, днес е собственост на католическата църква. Холът е достатъчно голям, за да побере сбирка на богомолците, и сега... прочетете повече..

Дискусии - България
Стефан Дечев
8554

Разединението за Съединението – част 4

В последните двадесетина години на всеки 6 септември от ранна утрин медиите се надпреварват да канят историци, литератори и общественици за да коментират славната дата и нейното значение. Те говорят з... прочетете повече..

Дискусии - Политика
Стивън Ерлангер
8533

Губят ли западните ценности привлекателността си?

Западът внезапно е изпълнен с неувереност.Доскоро изглеждаше така, сякаш векове на превъзходство и глобално влияние са достигнали нов връх с колапса на Съветския съюз, докато в същото време страните, ... прочетете повече..

Дискусии - Европа
Иван Кръстев
12291

Как да се избегне разпадането на Европа?

Един от основните мотиви в развитието на настоящия европейски разговор се върти около въпроса дали не сме прекалено европоцентристки настроени, така че не успяваме да обясним себе си на другите. Украи... прочетете повече..

Изгледи - България
Зелма Алмалех
9778

Емил Джасим: За българските революционери от Възраждането свободата е по-важна от хляба

  „Преподавам – сега започвам единайсета учебна година, преподавам история в гимназиалния курс. Историята трябва да се преподава така, че учениците, умишлено не казвам децата, а учениците трябва прочетете повече..

Дискусии - Европа
Даниел Смилов
7013

Криза на доверието

Кризата в Европа е криза на доверието в политиката – убедеността, че чрез колективни действия животът на всички може да се подобри. А политиката умира без идея за общото благо, без вяра от страна на х... прочетете повече..

Дискусии - България
Стефан Дечев
8841

Разединението за Съединението – част 3

В самото начало след края на режима през 1989 г. като че ли нищо не подсказва, че Съединението ще бъде обявено един ден за официален празник. През първите две години след началото на промените тържест... прочетете повече..

Изгледи - Свят
Дахер Дахер
28464

Зад кулисите на бежанската криза

Интервю на Димитър Панайотов от сайта „Под моста“ с българския сириец Дахер Дахер – известен книжен блогър, български учен и човек с огромни знания по въпросите в Близкия Изток и най-вече Сирия, къдет... прочетете повече..

Дискусии - Европа
Волфганг Шойбле
8709

Не можем просто да се присвиваме…

Германският финансов министър Волфганг Шойбле в разговор с журналисти от Frankfurter Allgemeine Zeitung: за промяната на времената, за шансовете и границите на миграцията, водещата роля на Германия в ... прочетете повече..

Дискусии - Европа
Жак Рупник
10147

Другата Европа

И така, първият парадокс е, че източноевропейските страни, които, след половин век на живот в заграждения, винаги са считали свободата на придвижване за най-голямо постижение на революциите от 1989, д... прочетете повече..

Дискусии - България
Тони Николов
9683

Балът на жертвите

Има нещо стъписващо в българския досег с паметните дати в историята. Това особено проличава на всеки 9 септември, а и не само тогава. Не знам как да го определя иначе, освен като исторически гърч, чий... прочетете повече..

Изгледи - Технологии
Сю Халпърн
9418

Човекът за Марс

През 1989, по време на парти в Канада, където по това време той учи, осемнадесетгодишният южноафриканец Елон Маск се приближава до младо момиче и казва: „Често си мисля за електрически коли. Вие мисли... прочетете повече..

Дискусии - Култура
Орлин Спасов
8522

Да напуснеш публиката: точка на пречупване

Един от ключовите моменти в теорията на комуникациите е, че медиите и аудиторията са свързани в система и взаимно си влияят. Но когато се стигне до критическа оценка за влошено състояние на медийната ... прочетете повече..

Дискусии - Култура
Рада Москова
10357

Рада Москова: Характерът е с подпис от Бога, с него, иска не иска, всеки се ражда

Музите ни напускат с пубертета. Остава  въображението, то не търси специално място – скита насам натам из божия свят, подскача на куц крак,  откъсва  цвете, хвърля се в пропаст,&nb... прочетете повече..

Видрица – Всичко накуп
Джули Зевелоф
18383

Как изглежда една вечеря в Нома, най-добрия ресторант на света?

Копенхагенският ресторант Нома е бил обявяван на няколко пъти за най-добрия ресторант в света. Ресторантът, с две звезди според скалата на Мишлен, е спечелил наградата отново през 2014, след като пре... прочетете повече..

Дискусии - България
Стефан Дечев
9270

Разединението за Съединението – част 2

И във времето след края на Първата световна война Денят на Съединението (от 1916 г. вече отбелязван по нов стил на 19 септември, макар точната дата да би трябвало да бъде 18 септември) запазва своята ... прочетете повече..

Изгледи - Свят
Джейкъб Микановски
13731

Нома, или модерното изкуство на кулинарията

Областта на Залива [Сан Франсиско] е американският инкубатор на утопии. А в продължение на последните четиридесет години един от основните начини, по които тези утопии са артикулирали своите визии за ... прочетете повече..

Дискусии - България
Стефан Дечев
13250

Разединението за Съединението – част 1

При официалните чествания през последните двадесетина години, повече от столетие след акта от 6 септември 1885 г. остават скрити за широката публика, както и за немалко специалисти, редица факти и обс... прочетете повече..

Изкуство - Кино и фотография
Куентин Тарантино
14561

В разговор с Куентин Тарантино

Почти готов с осмия си филм, уестърна „Ненавистните осем“, в който се разказва за група бандити, приклещени от снежна буря в малък бар, режисьорът говори за множество неща, сред които расисткото насле... прочетете повече..

Изкуство - Кино и фотография
Златко Енев
10727

It don’t mean a thing if it ain’t got that swing

Филмът „Паметник на Майкъл Джексън“, взет като жанров представител, е изграден около вечна и важна тема: онази за тихичкото отчаяние на провинциалното безвремие и безбъдещност, както и борбата човешка... прочетете повече..

Изкуство - Литература
Евдокия Борисова
25433

Другостта и двойничеството в три балкански романа за Изтока и Запада – част 3

Съществува интимна връзка между паметта и границата. Освен всичко друго тя символизира и „непрекъснатото завоевание на цивилизацията срещу варварството", тя „периодически служи за трамплин на национал... прочетете повече..

Дискусии - България
Аспарух Панов
10771

Да разлистим христоматията по литература за ХI клас от 1955 г.

Преди началото на учебната година отново се разгарят позатихналите през летните горещини дискусии на тема образование. Те са най-емоционални за тези, които ще бъдат в 11 и 12 клас, като са особено дел... прочетете повече..

Дискусии - Европа
Василис Гунарис
16990

Социални разцепления и национално „пробуждане“ в османска Македония

Много пъти е повтаряно, че пристигането на Европейското възраждане на османските Балкани се е получило в резултат на доста бавна процедура. Но да се описват пред-освободителните националистически чувс... прочетете повече..

Резултати 1 - 27 от 27