Бюлетин „Либерален преглед в неделя“

Архив по месеци

Август 2010

Добре дошли в страницата ни с архиви. На тази страница ще намерите общо 18 от нашите статии, разделени по месеци и години.
Дискусии - Политика
Лайза Милър
12696

Войната за Граунд Зеро

Те имат много общо една с друга, включително и трагедията, която определя животите им. На 11 септември 2001 Сали Регенхард и Адел Уелти са изгубили по един смел и красив син – и двамата пожарникари – ... прочетете повече..

Драскулки - Проза
Красимир Дамянов
9325

Порт Мариел

Започвах да пиша това писмо два пъти. Първият, затаила болката си, без да се интересувам от нея. Типично за мен. Баща ми казваше, че е трябвало да стана актриса. Мисля, че би излязла не лоша от мен. В... прочетете повече..

Дискусии - България
Анастасия Пашова
683871

„Възродителният процес“ и религиозната криптоидентичност – Част 1

Изследване на така наречения „възродителен процес“ на мюсюлмани в Благоевградския окръг, конструирано по архивни документи. Автори: Анастасия Пашова, Петър Воденичаров     „Възродите... прочетете повече..

Изгледи - Свят
Таня Мангалакова
16482

Евро номадите

Иванка работи вече пета година в частна клиника в Лондон. На всеки два месеца симпатичната 44-годишна българка взема самолета и каца на летище София, където я чака нейният съпруг Красимир, за да я отв... прочетете повече..

Драскулки - Проза
Здравка Евтимова
10188

Писмата

Случваше се нещо епохално. Всеки момент очаквах мъжа, с когото вечерях, да извади писмо, напечатано върху жълта хартия. Затова бързах да изям колкото се може повече от шницела по Виенски, който ми бе ... прочетете повече..

Драскулки - Проза
Палми Ранчев
10998

Гого

Изкачвах се по стълбите, без да бързам. Асансьорът не работеше от няколко дни. И не се знаеше кога отново ще проработи. Не се ядосвах, дори бях благодарен, че по-късно ще се прибера вкъщи. Понякога ... прочетете повече..

Дискусии - Култура
Джими Уейлс
12211

Ние вярваме в доброто

Основателят на Уикипедия Джими Уейлс за неговата интернетска енциклопедия и за разума на интернетската общност Автор: Джими Уейлс   Die Welt: Вие сте включен в тазгодишната листа на стоте на... прочетете повече..

Драскулки - Проза
Красимир Дамянов
11479

Из „Дневникът на една пеперуда“ – Част 4

 По време на лятното ми отсъствие бяха се случили и други неща. Някои съвсем непоправими: имам предвид венчалната чума, която се разпространяваше в София с бързината на цунами. Беше нещо ужасно прочетете повече..

Изгледи - Свят
Тони Джуд
17235

Недоимък

След войната всичко беше в недостиг. Чърчил беше ипотекирал Великобритания и довел Съкровищницата до фалит, за да победи Хитлер. Облеклото се разпределяше до 1949, евтините и прости „практични мебели“... прочетете повече..

Дискусии - Култура
Ели Иванова
13684

Антропология на боклука

Според Вико, цивилизацията е възникнала, когато хората са започнали да идентифицират определени неща като боклук, да го отделят и да го изхвърлят. Да го избутват далеч от жизненото си и представител... прочетете повече..

Изгледи - Европа
Владимир Арсениевич
29146

Нашите негри, нашите врагове

За всички бивши югославяни, но особено за сърбите, косовските албанци бяха просто „нашите негри“. Днес обаче те са представяни като основните врагове на Сърбия – един мит, който е безскрупулно експлоа... прочетете повече..

Изкуство - Кино и фотография
Барбара Швайцерхоф
14396

Излъчена литература

„Вярвайте на шумотевицата, това е феноменална серия“: така един американски критик завършва рецензията си за DVD-изданието на американската телевизонна серия The Wire. Автор: Барбара Швайцерхоф &n... прочетете повече..

Драскулки - Проза
Красимир Дамянов
10146

Из „Дневникът на една пеперуда“ – Част 3

Каква беше изненадата ми, когато в края на курса се видях в списъка за лятна студентска бригада в СССР. Трябва да отбележа, че беше наистина странно, че вместо на запад, потеглях на изток. Автор: К... прочетете повече..

Драскулки - Проза
Красимир Дамянов
16286

Из „Дневникът на една пеперуда“ – Част 2

От височината на Кулите Близнаци, които приеха първите си обитатели нея година и от петолъчката на нашия Партиен Дом, на фона на световните събития, проблемът ни изглеждаше направо смешен. Автор: Кра... прочетете повече..

Дискусии - Култура
Джордж Оруел
41642

Политиката и английският език

Повечето хора, които изобщо се интересуват от тази тема, ще признаят, че английският език върви в погрешна посока, но обикновено се приема, че ние не сме в състояние да положим някакви съзнателни усил... прочетете повече..

Драскулки - Проза
Федя Филкова
12684

Залцбургски дневник

Понеделник е прекрасен. Не само защото е начало. Начало на седмица, през която продължавам да съм в отпуск, да съм в Залцбург и да разполагам с времето и с мислите си. Автор: Федя Филкова Понеде... прочетете повече..

Изгледи - Свят
Леополд Федермаир
10681

Живот в японската зима

Някога считана за модел на бъдещето, днес Япония не успява да намери път от кризата. Икономически растеж липсва почти напълно, населението остарява бързо. Как се живее в постоянна криза? Автор: Леопо... прочетете повече..

Дискусии - България
Боян Манчев
17066

Подивяването на народа

Дивотата – или дивотията – на народа представлява своеобразен лайтмотив на особения жанр на българската народопсихология. Автор: Боян Манчев Опиум за масите или безкомпромисна демокрация? 1. За... прочетете повече..

Резултати 1 - 18 от 18