Бюлетин „Либерален преглед в неделя“

Архив по месеци

Октомври 2011

Добре дошли в страницата ни с архиви. На тази страница ще намерите общо 28 от нашите статии, разделени по месеци и години.
Дискусии - България
Велко Милоев
18551

Балканска приказка

Д-р Херкулес Милас, преподавател по турска литература и история в Егейския университет, Родос, Гърция, разказва на срещата на Балканския политически клуб в Истанбул през 2003 година един турски анекдо... прочетете повече..

Драскулки - Проза
А. М. Хоумс
22907

Истинска кукла

Свалям се с Барби. Три следобеда всяка седмица, докато сестра ми е на уроци по танц, аз отнемам Барби на Кен. Упражнявам се за бъдещето. Автор: А. М. Хоумс     Свалям се с Барби. Три... прочетете повече..

Изкуство - Литература
Тим Паркс
18727

Грозните американци на Франзен в чужбина

Франзен утвърждава една картина на нефункционираща Америка, от която европейците се чувстват щастливи. Чрез Франзен те могат „да оправят“ Америка и да се отърват от нея веднъж завинаги. Автор: Тим Па... прочетете повече..

Драскулки - Проза
Калин Терзийски
21840

Лотос и секвоя

Знам какво трябва да направи всеки четиресетгодишен мъж, за да е щастлив. Да стане в шест, навън да е полумрак и да мирише на есенни листа, самият той да е здрав като есенно дърво. Да обуе любимия с... прочетете повече..

Изкуство - Литература
Харуки Мураками
14435

Винаги на страната на яйцето

Баща ми почина и отнесе със себе си спомените – спомени, които аз никога няма да познавам. Но присъствието на смъртта, която дебнеше около него, си остава в паметта ми. То е едно от малкото неща, коит... прочетете повече..

Видрица – Всичко накуп
Атанас Шопов
18550

Изъ живота и положението на българиѣ въ вилаетитѣ – Част 2

И действително, на селяните по тия страни е непонятно как може гражданин да бъде българин. Щом виждат человек гражданин, който да говори езика им, се отнасят към него подозрително, недоверчиво, защото... прочетете повече..

Драскулки - Проза
Румен Леонидов
17484

Безсмъртие по време на свобода

Днес Ботев е немислим. Нито като поет, нито като вестникар, нито като певец на волното слово. Волнодумник като него щеше да бъде безработен учител… Автор: Румен Леонидов Ако Ботев днес беше жив, щ... прочетете повече..

Дискусии - Култура
Малкълм Гладуел
20664

Трите правила на епидемиите

В средата на 90-те в град Балтимор избухва епидемия от сифилис. В рамките на една година – от 1995 до 1996 г., броят на децата, родени с това заболяване, нараства с 500 процента. Ако разгледате график... прочетете повече..

Драскулки - Проза
Васил Славов
14233

Из „Записки на препарирания“

Говоря често с мъртвите приятели. Необяснимо верен съм им и знам, че им е тъжно, а петите им са студени. В сънищата си желаем лека нощ. Спете кротко. Автор: Васил Славов Жетва е в сънищата. И разг... прочетете повече..

Дискусии - Култура
Джаред Даймънд
15624

Един естествен експеримент в историята

Как географията е моделирала човешките общества на полинезийските острови. Автор: Джаред Даймънд Джаред Даймънд, „Пушки, вируси и стомана“Изд. „Изток-Зпад“, 2006 г. На Чатъмските острови[1], отст... прочетете повече..

Дискусии - Култура
Едуард Докс
29942

Постмодернизмът е мъртъв

И така, ако модернистите като Пикасо и Сезан се концентрираха върху неща като дизайн, йерархия, майсторство и пр., то постмодернистите като Анди Уорхол и Вилем де Кунинг, се занимаваха предимно с… Ав... прочетете повече..

Изгледи - Европа
Ан Епълбаум
13699

Единственият фен на Европа?

Последните полски избори в светлината на двадесетгодишния демократичен опит. Автор: Ан Епълбаум Макар че не можете да ме видите, аз съм на снимките, публикувани на сутринта след последните полски ... прочетете повече..

Изкуство - Теория
Галя Симеонова-Конах
23697

Гибелта на Буколическа България

През 1947 г. Ален Роб-Грийе участва в международна младежка бригада в България и описва своите впечатления и преживявания в един от първите си публикувани текстове „Четири дни в България“... Автор: Г... прочетете повече..

Дискусии - България
Велко Милоев
35174

Митът за етническата толерантност на българина

През 2006 година – когато столичен вестник ни подари за Трети март карта на Санстефанска България, а същия ден на огромен митинг партия „Атака“ обяви похода си за сваляне на правителството – се случих... прочетете повече..

Видрица – Всичко накуп
Златко Ангелов
25804

За Япония отдалеч – Част 2

В момента сме на 11 етаж на хотела в Осака, Fraser Residence (Резиденция Фрейзър). Издигнат в самия център на града, хотелът е част от верига, придържаща се към една интересна концепция... Автор: З... прочетете повече..

Дискусии - Култура
Тим Паркс
19524

Какво не е наред с Нобеловата награда за литература?

И така, шведският поет Томас Транстрьомер спечели тазгодишната Нобелова награда за литература. Освен няколко дълги стихотворения, които могат да се намерят из мрежата, аз не съм чел Транстрьомер, и вс... прочетете повече..

Дискусии - България
Велко Милоев
16513

НИЕ и ТЕ

Душеуспокоителното, но всъщност злочесто разделение на ТЕ и НИЕ е дълбоко вкоренено в съзнанието на българина и на балканските му съседи. То замъглява взора към миналото и изкривява картината на насто... прочетете повече..

Дискусии - Култура
Таня Мангалакова
31730

Да пием турско кафе

„Да пием турско кафе“ е изследване на традицията от Османско време за приготвяне на кафе на джезве в няколко региона на съвременна България. Проектът представя географията на турско кафе в ежедневието... прочетете повече..

Видрица – Всичко накуп
Златко Ангелов
25013

За Япония отдалеч – Част 1

През юни 2011 жена ми, професор по лингвистика, беше поканена да изнесе четири лекции в два университета в Токио. Аз заминах с нея като придружител. Децата искаха да им изпращам снимки и да пиша бло... прочетете повече..

Видрица – Всичко накуп
Атанас Шопов
15199

Изъ живота и положението на българиѣ въ вилаетитѣ – Част 1

Беше началото на прелестната пролет на 1891. Даде ми се възможност най-после да предприема пътуване по някои малко известни за мен места в европейските вилаети на Отоманската империя. Жъден бях да в... прочетете повече..

Изкуство - Литература
Улрих М. Шмид
9275

Ново, но познато

Българската литература се представя на висотата на европейското разказно изкуство. Автор: Улрих М. Шмид Рядко се случва притежателката на печатница да бъде едновременно и авторка. Божана Апостолов... прочетете повече..

Дискусии - Култура
Светла Кьосева
10684

Историята като муза

Тази Книга за Пловдив – книга за градското битие, родено в древността и оцелявало до наши дни – е издадена преди повече от 5 години. Чета я и ми се струва, че би трябвало кардинално да промени предста... прочетете повече..

Видрица – Всичко накуп
Аврам Агов
26357

Ванкувър – лицата на Канада – Част 2

Достигаме кея на Ванкувър от южната страна на залива Бърард. Ако островът Гранвил е сърцето на града, кеят е неговата душа. Кеят е широко понятие (и място) в северната част на града... Автор: Аврам... прочетете повече..

Драскулки - Проза
Антон Терзиев
11486

Ню Йорк. Изгубено и намерено

Месец в Манхатън мина като щракване с пръсти. Днес обаче бързам да посрещна Катя. Втори ден планувам взимането й от летището в детайли. Оставям телевизора на Фокс Нюз, преписвам за последно прекачва... прочетете повече..

Драскулки - Проза
Калин Терзийски
25598

Почти нищо за майка ми

Не мога да кажа всичко за своята майка. Чудя се на Педро Алмодовар. Как леко и приятно се е подвел по добре звучащите думи и ги е сложил като заглавие на филма си. Наистина – звучи прочувствено това... прочетете повече..

Драскулки - Проза
Мая Кисьова
11343

Храната от вчера

Всичко, което правеше за него, беше хубаво. Той я намираше за романтична и невинаги я понасяше. Не отговаряше понякога на телефонните й повиквания. И в това „понякога“ имаше железен алгоритъм. Автор:... прочетете повече..

Дискусии - Култура
Джаред Даймънд
18826

Защо световната история прилича на луковица?

Целта на тази книга е да предложи една кратка история на всичко случило се през последните тринайсет хиля­долетия. Основният въпрос, на който се градеше и мотивацията ми, бе: Защо историята се разви... прочетете повече..

Дискусии - Култура
Емил Войников
16013

Гласът на Америка

Уилис Коновър – „най-известният американец, за който буквално никой друг американец не беше чувал“... Автор: Емил Войников Време: СССР по време на перестройката; Място: Оживена улица в неголям съ... прочетете повече..

Резултати 1 - 28 от 28