Бюлетин „Либерален преглед в неделя“

Pin It

 

2021 12 Edi Redmayne

 

В началото на юни 2020 г. авторката на „Хари Потър“ Джей Кей Роулинг попадна под мощен обстрел заради противоречиви туитове относно транссексуалната общност, които беше публикувала по-рано. Позицията ѝ накара фенове и звезди като Даниел Радклиф, Ема Уотсън, Рупърт Гринт и Еди Редмейн да се изкажат срещу нея.


Трансджендърна тематика

Ръководство за това как да бъдем съюзници на трансджендърните и небинарните младежи

Пълен обзор на спора около трансджендър коментарите на Джей Кей Роулинг

Джей Кей Роулинг пише за причините, поради които се изказва по въпросите на пола и джендъра

Даниел Радклиф отговаря на туитовете на Джей Кей Роулинг относно джендърната идентичност

За „случая“ Джей Кей Роулинг, или измамността на човешкия опит

Кастинг дилемата на Холивуд: Трябва ли хетеросексуални актьори да играят ЛГБТК герои?

Куиър речник

Британският закон за признаване на джендъра е противоречив

Ми Джей Родригес е първата трансджендър-жена, номинирана за наградата „Еми“ за водеща женска роля

Трансджендърното детство не е „скорошна тенденция“

В САЩ се оформя законодателна борба около правата и грижите за трансджендърните тийнейджъри

Моето транс-пътешествие: История в 6 паспорта

Битката за джендър терапията

За единствената транссексуална музикантка в Гана „всеки ден е опасен“

Еди Редмейн, звездата от филмовата поредица „Фантастични животни“, се изказа срещу антитранс туитовете на Джей Кей Роулинг, докато споровете около авторката и нейните убеждения продължават да се разгарят.

„Уважението към транссексуалните хора остава културен императив и през годините се опитвах постоянно да се образовам“, казва Редмейн в изявление, предоставено на Variety. „Това е постоянен процес.“

„Като човек, който е работил както с Джей Кей Роулинг, така и с членове на транссексуалната общност, исках да заявя абсолютно ясно къде стоя“, продължава той. „Не съм съгласен с коментарите на Джо. Транссексуалните жени са жени, транссексуалните мъже са мъже и небинарните идентичности са валидни. Никога не бих искал да говоря от името на общността, но знам, че моите скъпи транссексуални приятели и колеги са уморени от това постоянно поставяне под въпрос на тяхната идентичност, което твърде често води до насилие и злоупотреба. Те просто искат да живеят живота си спокойно и е време да им позволим да го направят.“

Роулинг, създателката на „Хари Потър“ и филмовата поредица „Фантастични животни“, публикува наскоро поредица от туитове, в които твърди, че обсъждането на половата идентичност обезсилва биологичния пол.


Small Ad GF 1

„Ако полът не е нещо истинско, няма и еднополово привличане. Ако полът не е реален, то житейската реалност на жените в световен мащаб е заличена. Познавам и обичам транссексуалните хора, но заличаването на понятието за пол премахва възможността на много от тях да обсъждат смислено живота си. Не е омраза да говориш истината“, пише Роулинг. „Идеята, че жени като мен, които от десетилетия са съпричастни към транссексуалните, чувствайки се роднини, защото са уязвими по същия начин като жените – т.е. уязвими от мъжкото насилие – „мразят“ транссексуалните, защото смятат, че сексът е реален и има житейски последствия, е глупост.“

Куиър активисти и организации като GLAAD, както и фенове на поредицата, осъдиха коментарите на Роулинг, като отбелязаха, че те отричат реалните житейски последици от преживяванията на транс хората.

В допълнение към работата си като Нют Скамандър във „Фантастични животни“, Редмейн получи номинация за „Оскар“ за работата си във филма „Момичето от Дания“. Там той играе Лили Елбе, датска транссексуална жена, която е сред първите хора, получили операция за смяна на пола.

Във вторник Даниел Радклиф, който изпълнява ролята на Потър във филмовата поредица, също разкритикува забележките на Роулинг в есе, публикувано на уебсайта на проекта „Тревор“ – организация с нестопанска цел, занимаваща се с кризисна интервенция и превенция на самоубийствата на ЛГБТК хора. Той отбеляза, че близо 80% от транссексуалните и небинарните младежи са дискриминирани заради половата си идентичност.

„Транссексуалните жени са жени“, пише Радклиф. „Всяко твърдение за обратното заличава идентичността и достойнството на транссексуалните хора и противоречи на всички съвети, дадени от професионалните здравни асоциации, които имат много по-голям опит по този въпрос от Джо или от мен.“

 

Източник

 

Pin It

Прочетете още...