Бюлетин „Либерален преглед в неделя“

Pin It

 

2021 12 CIS vs Queer
Холивудските знаменитости просто не могат да спрат да играят ЛГБТК персонажи - дори когато имат добри намерения.
JON KOPALOFF/GETTY; DAN MACMEDAN/USA TODAY; STEVE GRANITZ/WIREIMAGE

 

Трансджендърна тематика

Ръководство за това как да бъдем съюзници на трансджендърните и небинарните младежи

Пълен обзор на спора около трансджендър коментарите на Джей Кей Роулинг

Джей Кей Роулинг пише за причините, поради които се изказва по въпросите на пола и джендъра

Даниел Радклиф отговаря на туитовете на Джей Кей Роулинг относно джендърната идентичност

За „случая“ Джей Кей Роулинг, или измамността на човешкия опит

Кастинг дилемата на Холивуд: Трябва ли хетеросексуални актьори да играят ЛГБТК герои?

Куиър речник

Британският закон за признаване на джендъра е противоречив

Ми Джей Родригес е първата трансджендър-жена, номинирана за наградата „Еми“ за водеща женска роля

Трансджендърното детство не е „скорошна тенденция“

В САЩ се оформя законодателна борба около правата и грижите за трансджендърните тийнейджъри

Моето транс-пътешествие: История в 6 паспорта

Битката за джендър терапията

За единствената транссексуална музикантка в Гана „всеки ден е опасен“

Селена Гомес, която е известна с това, че е имала връзки с Джъстин Бийбър и Ник Джонас, наскоро подписа договор за ролята на лесбийката алпинистка Силвия Васкес-Лавадо. Цисджендър актриса Хали Бери обмисляше дали да приеме неразкрита мъжка транссексуална роля през лятото.

През предходните години хетеросексуалните актьори Тимоти Шаламе и Арми Хамър се вживяха на екрана като любовници в „Призови ме с твоето име“. Цисджендър актьорът Джефри Тамбор изигра транссексуална жена в [сериала на Амазон] „Transparent“. Ник Робинсън, също хетеросексуален актьор, се превъплъти в млад гей, борещ се със своята идентичност, в „Любов, Саймън“.

Какво не е наред с тази картина? Ами, сложно е – макар че е свързано най-вече с недостига на роли, които са на разположение на ЛГБТК актьори да играят ЛГБТК герои.

На теория всички актьори би трябвало да могат да играят всички роли, но актьори и експерти от индустрията говорят открито за необходимостта куиър и транссексуалните актьори да играят роли, които представят тези общности.


Small Ad GF 1

„Би било хубаво, ако имаше достатъчно ЛГБТ роли, за да може всеки да ги изиграе, защото нямаше да има недостиг на представителство“, казва Джейн Уорд, професор по изследвания на пола и сексуалността в Калифорнийския университет в Ривърсайд. „Това обаче не е така.“

Според годишния индекс на GLAAD за отговорността на студиата, 22 от 118 филма, пуснати от големите филмови студия през 2019 г., включват герои, които са лесбийки, гейове, бисексуални, транссексуални и/или хомосексуални (18,6%), което е малко повече в сравнение с предходната година (20 от 110 филма, или 18,2%). Трансджендър героите бяха изключени за трета поредна година.

В телевизията се очаква ЛГБТК героите да представляват рекордно висок дял – 10,2 % от редовните участници в сериали в праймтайма (в сравнение с 8,8 % през предходния сезон), според доклада на GLAAD „Къде сме в телевизията“ за 2019-2020 г.

Дали единият проблем е по-остър от другия?

Хетеросексуален човек, който играе куиър, или цисджендър, който играе транссексуален, са две различни неща, както са сексуалната ориентация и половата идентичност.

Хетеросексуалните актьори, играещи куиър роли, са „нещо, за което даваме пропуск на определени хора“, казва журналистът Тре'вел Андерсън, бивш директор на отдел „Култура и развлечения“ в списание Out. Андерсън отбелязва, че филм като „Любов, Саймън“ е избегнал критиките за участието на хетеросексуален актьор в главната роля, защото е първият филм на голямо холивудско студио, който се фокусира върху гей тийнейджърски романс.

Бюлетин „Либерален преглед в неделя“

Андерсън, който е хомосексуален и транссексуален, смята, че въпросът за хетеросексуалните хора, играещи хомосексуални роли, и за цисджендър хората, играещи транссексуални роли, е спешен.

„Всички тези въпроси са важни за мен едновременно и мисля, че можем да се застъпим за всички тях едновременно, защото в крайна сметка искаме нашите медии да бъдат точно отражение на света, в който живеем“, казват те.

Актьорът Били Айхнер, който е гей, заяви пред Deadline по-рано тази година, че Холивуд е „толкова лицемерен“ в отношението си към ЛГБТК актьорите, тъй като много от известните холивудски лица присъстват на благотворителни събития за общността, но не разказват ЛГБТК истории с ЛГБТК актьори.

„Ние имаме живия опит, за да пренесем интелектуалния нюанс на екрана“, каза той пред изданието. „Не е нужно да отида и седна с 30 гейове и да се опитам да разбера какво е да си гей. Аз знам и никой не го знае по-добре от мен и моите приятели. Мисля, че трябва да спрем да подценяваме усещането, че ако гей играе гей, това не е актьорско майсторство, но ако хетеросексуален играе гей, му даваме „Оскар“.“

Райън Касата, транссексуален актьор („Две очи“), рядко има възможност да се яви на прослушване за цисджендър герои. „Това няма нищо общо с моите агенти“, казва той пред USA TODAY. „То е просто начинът, по който е устроена индустрията.“ Тъй като транссексуалните хора нямат възможност да се явяват на прослушвания за цисджендър роли, той смята, че цисджендърите не трябва да отнемат ролите на транссексуалните.

Трансджендър хората внасят автентичност в транс разказите, която цисджендър хората не могат да придадат. „Не мисля, че един цис човек някога би могъл наистина да разбере транс преживяването или какво означава да си транс и през какво потисничество преминаваме ежедневно“, казва Касата.

Този въпрос за автентичността се отнася и за лесбийките, гейовете и бисексуалните хора, макар че тези букви на ЛГБТК са по-приети идентичности, казва Касата.

Актрисата Леа ДеЛария („Оранжевото е новото черно“) познава проблемс с представянето твърде добре.

„Говоря за това от години насам“, казва ДеЛария, която играе лесбийската героиня Биг Бу в сериала на Netflix. Тя казва, че единствените хора, които са говорили за това през 1993 г., когато тя е била първата открита гей-комедиантка по телевизията в САЩ, са били тя и Харви Фиърстийн.

ДеЛария смята, че проблемът е по-лош за лесбийките, тъй като дори в собствената им общност се възприема като нормално да ги играят хетеросексуални жени. „По същество аз съм изтрита от собствения си (експлицитен) разказ“, казва тя.

Кастинг директорът Майк Пейдж, който е хомосексуален, казва, че за съжаление индустрията трябва да мисли кои проекти ще развълнуват инвеститорите и кои ще получат медийно отразяване. Ето защо хората се изкушават да изберат по-голямо име, което обикновено означава хетеросексуален, цисджендър актьор.

„Наистина трябва да преценим това спрямо възможностите за автентичен кастинг и това е общият натиск на индустрията“, казва Пейдж.

Но това вече не е приемливо. „Трябва да дадем възможност на маргинализираните общности не само да се представят, но и да разкажат своите истории“, казва той.

Проблемът с „транс лицето“

Сюзън Страйкър, преподавателка по женско лидерство в колежа Милс в Оукланд, Калифорния, смята, че цисджендър хората, които играят роли на транссексуални, приличат на расово превъплъщение[1]. „Транс лице“, ако щете, казва Страйкър, която е трансджендър. Когато известен цисджендър актьор получи престижна роля в ролята на транссексуален герой, това само изостря проблема.

„Избирането на особено известни цис актьори в транс роли помага да се затвърди идеята, че трансджендърството е вид измама и че всъщност под всичко това ние сме просто цис хора в драг [облечени в дрехи на другия пол]“, казва Страйкър.

Всъщност кастингът на транссексуални хора в транссексуални роли засилва тезата, че именно такива са транссексуалните хора в ежедневието, казва Страйкър. примери за това са Джен Ричардс в „Госпожа Флетчър“ и Джейми Клейтън в „Sense8“.

„Когато има толкова малко представители, с които ЛГБТ зрителите могат да се идентифицират, и след това като зрители разберем, че всъщност тези актьори са цис или хетеросексуални, това е много разочароващо, защото зрителите отчаяно търсят модели за подражание и търсят хора, с които могат да се идентифицират“, казва Уорд.

Помислете за Лавърн Кокс, чернокожа транссексуална жена, която играе чернокожата транссексуална жена София Бурсет в „Оранжевото е новото черно“, срещу Джефри Тамбор, цисджендър мъж, който играе транссексуалната жена Маура Пфеферман в „Прозрачен“.

„Когато имаш цис актьор, който играе транссексуална роля, тази връзка, тази линия от София Бурсет до Лавърн Кокс и черните транссексуални жени в твоята общност, просто я няма“, казва Андерсън. „И мисля, че това е налице и когато става въпрос за хетеросексуални актьори, които играят куиър роли.“

Част от проблема е, че много звезди не желаят да кажат, че хетеросексуалните и/или цисджендър хората не трябва да играят ЛГБТК герои.

„Трябва да ми бъде позволено да изиграя всеки човек, или всяко дърво, или всяко животно, защото това е моята работа и изискванията на моята работа“, каза Скарлет Йохансон в интервю за As If през 2019 г., около година след като се отказа от участие във филма „Rub and Tug“ на фона на отзвука за намерението ѝ да изиграе транссексуален мъж. „В момента се очертават много социални граници и в изкуството се отразява много политическа коректност“.

Преди да се откаже от проекта, Йохансон отговори на критиките, като се позова на други актьори, които са приемали роли на транссексуални. „Кажете им, че за коментар могат да се обърнат към представителите на Джефри Тамбор, Джаред Лето и Фелисити Хъфман“, каза Йохансон.

Кейт Бланшет, която изигра главна героиня лесбийка в „Карол“ от 2015 г., защити практиката хетеросексуални хора да играят куиър, докато показваше филма на филмовия фестивал в Рим. „Ще се боря до смърт за правото да прекратявам недоверието и да играя роли извън моя опит“.

Разбира се, има и случаи, при които ЛГБТК актьори са били поставяни в хетеросексуални роли поради липсата на налични куиър роли. В случая с гей актьора Уентуърт Милър от „Бягство от затвора“ той заяви в публикация в Instagram по-рано този месец, че не се интересува повече от това да играе хетеросексуални герои и продължи да обсъжда необходимостта от по-добро представяне.

Уорд, професор по изследвания на пола и сексуалността, смята, че дилемата на Милър е логична.

„Ако аз бях актьор и бих бил представян най-вече в хетеросексуални роли, щях да чувствам много ясно, че има разминаване между моята житейска реалност и историите, които телевизионните мрежи разказват на хората за това какъв е светът“, казва Уорд от Калифорнийския университет.

Андерсън казва, че е чудесно някой като Милър да иска да играе само куиър герои и да се съсредоточава върху тези разкази. Но има множество актьори, които не искат да бъдат ограничавани да играят само гейове и транссексуални герои.

„Куиър актьорите като цяло все още са ограничени до това да играят куиър персонажи, така че тази двойственост, която е налице за хетеросексуалните актьори, за да играят не само хетеросексуални, но и куиър и транс, просто не е налице за куиър и транс актьорите, които са там“, казва Андерсън.

Що се отнася до ДеЛария: „Никога не ме прослушват за хетеросексуална роля, дори и да съм абсолютно перфектна за нея“, казва тя.

Накъде отиваме?

Разбирането ще дойде с добавянето на все повече ЛГБТК персонажи в историите и все повече актьори, които изпълняват тези роли, а хората ще се образоват по този начин.

Документалният филм на Netflix за историята на транссексуалните „Разкриване“ е един от начините хората да се образоват. Документалният филм обхваща транссексуалния опит в Холивуд – от транссексуалния герой Еди Стоукс в „Джеферсънови“ на CBS през 1977 г. до новаторската бална драма на FX „Pose“, която може да се похвали с много чернокожи транссексуални редовни участници в сериала.

„Когато знаем по-добре, се справяме по-добре“, казва Кокс пред USA TODAY през юни, обсъждайки „Разкриване“.

През последните години в областта на развлеченията има повече победи за ЛГБТК общността. Любимецът на критиката „Schitt's Creek“ на Pop TV, създаден от и с участието на гей актьора и писател Дан Леви, спечели наградата „Еми“ по-рано тази година. Били Портър беше първият открито хомосексуален мъж, който спечели „Еми“ за най-добър актьор в драма през 2019 г. за „Pose“. „Фантастична жена“, с участието на транссексуалната Даниела Вега, която играе транссексуален герой, спечели наградата за най-добър чуждестранен филм на Оскарите през 2018 г.

„Чудесно е да се види колко по-често се случва ЛГБТ актьори да бъдат избирани за ЛГБТ роли“, написа Джордж Такей в Twitter през юни, заедно с видеоклип с участието на ЛГБТ актьори в ЛГБТ роли.

Пейдж, член на Кастинг обществото на Америка и съпредседател на неговия комитет за равнопоставеност в развлекателната индустрия, казва, че е било трудна битка да се поставят ЛГБТК актьори в ЛГБТК роли, но има определен успех. Въпреки че някога е било обичайна практика агентите да разубеждават актьорите да се разкриват или да приемат хомосексуални роли (от страх, че това може да навреди на кариерата им), това е намаляло с излизането на актьорите от анонимност.

Това обаче не означава, че проблемът е изчезнал – дори когато кастинг директорите водят кампания за промяна. „Има представители на нашата професия, които все още са заклещени в старото мислене, което е невероятно сърцераздирателно и жалко“, казва Пейдж.

Все пак 80% от американците твърдят, че не познават лично транссексуални хора, според GLAAD. Това означава, че по-голямата част от това, което аудиторията научава за транссексуалните хора, идва от медиите.

Тъй като все повече транссексуални хора имат по-голямо влияние в индустрията, се наблюдава по-високо ниво на образование, а и повече хора на по-високи нива обръщат внимание, казва Страйкър.

„Не искам да казвам, че само ЛГБТ актьорите могат да изиграят добре тези роли; всъщност не мисля, че това е вярно“, казва Уорд. „Въпросът е по-скоро за политиката на зрителите и на труда. Развлекателната индустрия е работно място и ако трябва да бъде равноправно работно място, тогава е необходимо ЛГБТ актьорите да имат достъп до роли.“

Кристен Стюарт, която е хомосексуална и играе хомосексуална героиня в новия коледен филм „Най-щастливият сезон“, няма „сигурен отговор за това“.

„Никога не бих искала да разкажа история, която наистина трябва да бъде разказана от някой, който е преживял този опит“, каза тя пред Variety. „Това е хлъзгав разговор, защото то означава, че никога не бих могла да изиграя друга хетеросексуална героиня, ако ще държа всички да спазват буквата на този конкретен закон. Мисля, че това е такава сива зона.“

Пейдж казва, че ще настъпят още промени, тъй като активистите продължават да призовават за действие, а публиката се настройва на истории, които точно представят тези общности.

Той се извинява от името на професията на онези членове на общността, които не са получили своя ден в светлината на прожекторите. „Много от нас се борят за точно представяне, борят се за приобщаване“, казва Пейдж.

Въпреки че целта е по-голяма видимост, повишеното внимание има и негативни последици, особено за транссексуалната общност.

„Важно е да се има предвид, че повишеното ниво на видимост на транссексуалните проблеми има парадоксалния ефект на увеличаване на насилието, насочено срещу най-маргинализираните членове на общността, особено цветнокожите транссексуални жени“, казва Страйкър.

По данни на Кампанията за човешки права досега през 2020 г. са били убити най-малко 38 транссексуални или полово несъответстващи хора. Повечето от тях са чернокожи и латиноамерикански транссексуални жени.

Въпреки това промяна може да настъпи само ако индустрията се промени значително. „Бъдете ангажирани с кастинга на куиър лица в куиър роли. И между другото, това ще направи проекта ви 1000 пъти по-добър“, казва ДеЛария.

Тя признава, че индустрията се е подобрила, но все още има да извърви дълъг път; наскоро тя е загубила постоянната роля на лесбийка в „Закон и ред: SVU“, която в крайна сметка е била поверена на хетеросексуална жена.

„Как мислите, защо Биг Бу се открояваше толкова много в („Оранжевото е новото черно“) и защо хората я обичаха толкова много?“, пита ДеЛария. „Защото тази роля беше написана от лесбийка и изиграна от лесбийка. През цялото време бяхме там, за да сме сигурни, че всичко, което тя прави, е правилно в хомосексуален план“.

Източник

 

[1] Става дума за представянето на чернокожи персонажи от бели актьори, добре известно от историята на американския водевил под названието „черно лице“ [black face]. В наши дни то се отъждествява с директното расово потисничество. Бел. пр.

Pin It

Прочетете още...