Бюлетин „Либерален преглед в неделя“

Архив по месеци

Декември 2022

Добре дошли в страницата ни с архиви. На тази страница ще намерите общо 27 от нашите статии, разделени по месеци и години.
Изкуство - Кино и фотография
Бен Чайлд
1144

Сагата „Аватар“ очевидно ще бъде с нас още дълго време. И така, как ще изглежда третата част?

Не всички са дълбоко влюбени в Пандора, пищната и зелена горска планета, която Джеймс Камерън върна в мултиплексите с дълго отлагания „Аватар: Пътят на водата“. Питър Брадшоу от „Гардиън“ я нарече „мо... прочетете повече..

Изгледи - Европа
Питър Уотсън
1890

Заслепени от светлината: какво точно светът знае за днешна Германия?

Дори и без Хитлер, дори и без Холокоста, като цяло традиционната германска историография разказва едностранчива история. В книгата на британския културен историк и изследовател Питър Уотсън „Германски... прочетете повече..

Дискусии - България
Юлиана Методиева
1942

За нашето си „тъмно Средновековие“

Ерес ли е във Факултета по журналистика един професионален глас да каже, при това с усмивка – не, не сме живели 45 години в тъмно средновековие! И да, процесите в медиите са вървели успоредно на целия... прочетете повече..

Драскулки - Есеистика
Джошуа Ротман
1175

Същият човек ли сте като преди?

Същият човек ли сте като преди? Изследователите са проучили колко голяма част от личността ни е заложена в детството, но това, което прилича на нас, не е непременно онова, което сме. Автор(и): Джошу... прочетете повече..

Видрица – Всичко накуп
Administrator
1435

20-те най-четени текстове в „Либерален преглед“ за 2022 г.

Както заглавието подсказва, тук са представени двадесетте най-четени текстове от „Либерален преглед“ за миналата година. В случай,че сте пропуснали нещо, тук можете да го намерите отново. Автор(и): А... прочетете повече..

Дискусии - Политика
Тони Джуд
2401

Новият стар национализъм

Ако националистическият партикуларизъм е по-познатият калъп, в който се вливат повечето човешки същества, то ще трябва да се научим не само как да го разбираме, но и кога и по какви критерии да насърч... прочетете повече..

Дискусии - Свят
Майкъл Кимидж
1824

Последният бастион на Путин

Въпреки агресивните си действия и значителния си ядрен арсенал Русия по никакъв начин не е равностоен конкурент на Китай или САЩ. Превишаването на правомощията на Путин в Украйна подсказва, че той не ... прочетете повече..

Дискусии - България
Юлиана Методиева
1589

Чехия и Путин

На Чехия не ѝ трябват пиар консултанти, за да затвърди имиджа си на голяма демокрация. Страната, родила Ян Палах и Хавел, влезе вчера в директна комуникация с хитлероподобния Путин, за да му изправи к... прочетете повече..

Драскулки - Свободен текст
Златко Енев
1088

Кратка коледна история

Идеше Нова Година, бяха ни насъбрали около нажежената печка в едната от двете стаички и този път, по изключение, възпитателките ни нямаха проблеми с опазването на стадото зайчета, защото чакахме... Дя... прочетете повече..

Изгледи - Свят
Маша Гесен
1503

Критично важното посещение на Володимир Зеленски във Вашингтон

Траекторията на Зеленски – от комик до медиен мениджър, от президент до военен президент – често се окачествява като изненадваща, но това, което го прави убедителен като политически лидер, е талантът ... прочетете повече..

Изгледи - България
Нисан Орен
3388

Българският комунизъм: пътят към властта (1934-1944) – част 1

 „Либерален преглед“ започва да публикува в продължения един от важните трудове по най-нова българска история, „Българският комунизъм: пътят към властта (1934-1944)“, на българо-израелския истори прочетете повече..

Дискусии - Култура
Super User
1059

Споровете в Германия около родово-неутралното използване на езика

При езиковите дебати винаги става дума и за културно господство и власт, за разграничаване и индивидуална или национална идентичност. Автор(и): екип на „Дойчландфунк“   Пътният знак „жител... прочетете повече..

Изгледи - Свят
Нуриел Рубини
1211

Епохата на мегазаплахите

Епохата на мегазаплахите Ако не предприемем решителни действия, ще навлезем в период, който ще прилича не толкова на четирите десетилетия след Втората световна война, колкото на трите десетилетия меж... прочетете повече..

Дискусии - Култура
Меган О’Гиблин
961

Дали слушането на аудиокниги е истинско четене?

Устното разказване на истории предхожда писмеността с хилядолетия и много от най-старите истории в нашия литературен канон са съществували векове наред като приказки на бардове, преди да бъдат записан... прочетете повече..

Дискусии - България
Юлиана Методиева
1360

И все пак тя се върти!

Времето на демократичното ни съзряване се върти в кръг. Като змия, която иска да си захапе опашката. Председателката на СЕМ Соня Момчилова е ярък пример за змията, пардон, за кръга. Автор(и): Юлиана ... прочетете повече..

Изгледи - Технологии
Матю Хътсън
1482

Могат ли компютрите да се научат на здрав човешки разум?

Изследователите в областта на изкуствения интелект постигат напредък по отношение на една дългосрочна цел: да дадат на машините знания, които самите ние приемаме за даденост. Автор(и): Матю Хътсън ... прочетете повече..

Драскулки - Есеистика
Златко Енев
950

За вълшебството на мисленето

Преди да се впусна в описания и обяснения на изборите, които съм направил в тази връзка (примерно по какъв начин снабдявам съзнанието си с необходимото гориво и защо го правя точно така, а не другояче... прочетете повече..

Изкуство - Кино и фотография
А. О. Скот
1704

Голямата синя перла (Рецензия на „Аватар, пътят на водата“)

Джеймс Камерън се завръща на планетата Пандора, а заедно с това и към екологичните теми и визуалните блянове на своя супер хит от 2009 г. Авор(и): А.О. Скот     През далечната 2009 г... прочетете повече..

Драскулки - Проза
Румен Леонидов
2180

Защо няма Апокалипсис?

Тази сутрин жена пада на улицата, на снежната пъртина. Изведнъж ѝ става лошо, губи равновесие и пада. Кучето ѝ стои до нея и се върти безпомощно. Няма кой да я повдигне. Автор(и): Румен Леонидов &... прочетете повече..

Дискусии - Култура
Super User
1069

Супер кратък, социално релевантен, фейсбукарски многолог

Не мога да чета книги вече от много време насам. До скоро търсех обяснения като бесен, това ме нараняваше и огорчаваше до немай къде, мислех си, че нещо съм болен, че изневерявам на себе си, какво ли ... прочетете повече..

Изгледи - Технологии
Стивън Вит
1586

Надпреварата за разработване на квантов компютър, която променя света

Квантовият компютър може да помогне за справяне с изменението на климата и недостига на храна или да разбие интернет. Дали САЩ или Китай ще стигнат първи до него? Автор(и): Стивън Вит   &n... прочетете повече..

Изгледи - Технологии
Иън Бремър
1206

Как дигиталните сили ще променят глобалния ред

От близо 400 години насам държавите са основните действащи лица в световните дела. Това започва да се променя, тъй като шепа големи технологични компании им съперничат за геополитическо влияние. Авто... прочетете повече..

Дискусии - България
Юлиана Методиева
2305

За малките хора

Страхотна подлост е да си мейнстрийм медия и да напишеш некролог с гаднярски подмятания за смъртта на маргинална личност. В случая става дума за кончината на малкия човек Георги Софкин. Автор(и): Юли... прочетете повече..

Изгледи - Европа
Super User
1982

Екипът, който искаше да свали германското правителство

Както е при много други обществени движения, екстремистките групи се развиват по периферията, вярвайки, че могат да постигнат целите си само чрез насилие. През т. нар. „епоха на 1968 г.“ това са групи... прочетете повече..

Дискусии - Култура
Кваси Гямфи Асиеду
1793

За единствената транссексуална музикантка в Гана „всеки ден е опасен“

Максин Анхел Опоку е намерила нова аудитория за своята музика с песните, противопоставящи се срещу предложения в Гана закон, който ще направи незаконно идентифицирането като гей, транссексуален или ку... прочетете повече..

Дискусии - Европа
Кристина Флореа
1742

Дългото самоопределение на Украйна

Украинците са обявявали независимостта си пет пъти – и всеки път са определяли нацията си наново. Руско-украинската война е последният кървав етап както от незавършения разпад на съветската империя, т... прочетете повече..

Дискусии - Свят
Даниел Иммеруар
1771

Наистина ли сме затворници на географията?

Каквито и икономически ползи да е имала Русия от мирната търговия, в съзнанието на Путин те вероятно са били превъзхождани от пристанищата с топла вода, природните ресурси и стратегическия буфер на Ук... прочетете повече..

Резултати 1 - 27 от 27