Бюлетин „Либерален преглед в неделя“

Архив по месеци

Април 2022

Добре дошли в страницата ни с архиви. На тази страница ще намерите общо 27 от нашите статии, разделени по месеци и години.
Драскулки - Свободен текст
Захари Карабашлиев
3092

Първото украинско семейство, с което се запознахме

На крак искам да разкажа за първото украинско семейство, с което се запознахме. Случи се в ситуационния бежански център в София само минути след като стъпихме там преди няколко седмици. Още в първия д... прочетете повече..

Изкуство - Литература
Майкъл Скот Мур
2860

Денят на Опричника, 16 години по-късно

В саркастичния си роман „Денят на опричника“ Владимир Сорокин си представя една богата, господстваща, свръхмодерна, но реваншистка Русия през далечната 2028 година господня. Възстановен е царскo-подоб... прочетете повече..

Дискусии - Култура
Кайл Чайка
1940

Визията на Елон Мъск за Туитър

Повече от упражняването на свободата на словото, смисълът на Туитър напоследък изглежда е продължаването на дебата за самото слово: абстрактният въпрос кой и къде може да каже какво на кого. Целта на ... прочетете повече..

Изгледи - Европа
Андрей Колесников
2933

Руснаците във война

Днес преобладаващата реакция на обикновените руснаци към войната е агресията. Тя е подкрепена от нещо, което изглежда е почти подсъзнателно усилие да се блокират всички лоши новини, а с тях и всяко ус... прочетете повече..

Дискусии - Европа
Super User
2272

Какво би означавало президентството на Льо Пен за Франция, Европа и НАТО?

Въпреки че френският президент Еманюел Макрон води пред крайнодясната си претендентка Марин льо Пен в проучванията на общественото мнение преди втория тур тази неделя, проблемите с разходите за живот ... прочетете повече..

Изгледи - Европа
Джеймс Маколи
1884

Френската крайна десница идва на меки котешки лапички

Преди всичко друго, неизбежен си остава въпросът за паметта, особено във Франция. Тя е основното средище както на борбата за запазване на паметта за Холокоста, така и на кампанията за неговото отричан... прочетете повече..

Изгледи - Наука
Норман Наймарк
9290

Съветските войници, германските жени и проблемът с изнасилването

Превземането на Берлин е съпроводено от необуздан взрив на сексуално насилие от страна на съветските войници. Посланик Робърт Мърфи заключава в меморандум от 19 юли 1945 г., че „според достоверни... прочетете повече..

Изгледи - Европа
Антъни Бийвър
2917

Британският историк Антъни Бийвър: „Путин иска да внушава страх – също като Сталин и Хитлер“

DER SPIEGEL: Виждате ли прилики между [действията на] съветската Червена армия през Втората световна война и „специалната военна операция“ на Путин в Украйна? Бийвър: Преди всичко трябва да се помни,... прочетете повече..

Дискусии - Култура
Антон Трояновски
4644

Зверствата по време на войната в Украйна имат дълбоки корени в руската армия

Когато говорим за бруталност по време на война, всички сме наясно, че смъртта на цивилни граждани и престъпленията, извършени от войници, са част от всяка война, не на последно място и от тези, които ... прочетете повече..

Дискусии - Европа
Мария Репникова
2181

Дълготрайното отвръщане на Русия от игрите със „свободата“

Докато в миналото признанието на Запада можеше да послужи като щит за някои руски медии, през последните години, и особено след инвазията, предполагаемите връзки със Запада вече са повод за налагане н... прочетете повече..

Изгледи - Европа
Super User
2489

Играта на Путин в Украйна се пренасочва към съвсем различно бойно поле

Въпреки руското предимство по отношение на числеността на войските и въоръжението, откритият терен предлага поне едно предимство на украинските защитници, твърдят анализаторите: Каквато и част и да се... прочетете повече..

Дискусии - Политика
Даниел Трейсман
2174

Путин без ограничения

Като атакува следвоенния международен ред и променя стратегията си за контрол у дома, Путин залага на собственото си бъдеще. Започването на война, която не върви по план, е класическа грешка, която е ... прочетете повече..

Дискусии - Европа
Андрей Солдатов
2631

Могат ли силоваците да предизвикат Путин?

В годините преди войната силоваците, както е известен руският елит по сигурността, бяха един от основните центрове на властта в режима на Путин. Като бивш офицер от КГБ самият Путин отдавна разчита на... прочетете повече..

Изгледи - Европа
Маша Гесен
2413

Мемориалът на Холокоста, разрушен от друга война

В речта си в навечерието на февруарската инвазия Путин нарече украинското правителство – което се ръководи от президента евреин Володимир Зеленски – правителство на „радикали и националисти“. Той заяв... прочетете повече..

Дискусии - Мнения
Славой Жижек
2217

Бунтът на платената буржоазия

Как Бил Гейтс стана най-богатият човек в Америка? Богатството му няма нищо общо с това, че Майкрософт произвежда добър софтуер на по-ниски цени от конкурентите си или „експлоатира“ работниците си по-у... прочетете повече..

Дискусии - Култура
Исая Бърлин
4946

Мълчанието в руската култура

От 1880-те години нататък руската интелигенция е заливана с огромна, сега вече нечетивна маса от книги, статии и брошури, които се стремят да докажат, че Русия е обречена да се подчинява на уникални с... прочетете повече..

Изгледи - България
Ибрахим Карахасан-Чънар
4669

Имало едно време – дунавските градове Русе и Видин на границата между XIX и XX в.

В османско време Русчук е столица на Дунавския вилает и дължи своя разцвет на управленския талант на известния Митхад Паша. Именно той дава тласък за развитието на града и го прави един от най-значими... прочетете повече..

Драскулки - Свободен текст
Златко Енев
4053

Зверствата в Украйна – истина или фейк?

С риск да разпаля ненужни страсти, ще се опитам тук да представя собственото си разбиране за „механиката на избора“ в случаи като този (а вероятно и всичко друго, което правим като избори). 1. Реални... прочетете повече..

Дискусии - Свят
Стивън Коткин
5042

Вечната геополитика на Русия

Разглеждано повърхностно, може и да изглежда, че през последните няколко десетилетия именно арогантният Запад е отхвърлял руските инициативи, а не обратното. Но подобна гледна точка омаловажава динами... прочетете повече..

Драскулки - Есеистика
Сюзън Зонтаг
2945

Да гледаш болката на другите

Да бъдеш зрител на бедствията, които се случват в друга страна, е квинтесенция на съвременното преживяване, което е резултат от повече от век и половина работа на професионалните, специализирани турис... прочетете повече..

Дискусии - Култура
Константин Акинша
4730

Не плачи за мен, Достоевски

В началото на март университетът Милано-Бикока реагира на руската война срещу Украйна, като отмени семинар за Достоевски. Тази своеобразна позиция срещу руския империализъм предизвика разгорещена диск... прочетете повече..

Дискусии - Европа
Анна Рейд
3257

Войната на Путин срещу историята

Аргументът на Путин, че Украйна винаги е била едно и също с Русия и че е била насилствено колонизирана от западните сили, отдавна е определяща част от неговия мироглед. Още по време на народното въста... прочетете повече..

Драскулки - Есеистика
Златко Енев
4245

Симптомът Буча

Как точно се стига дотам, че в някакъв момент започваме да оправдаваме убийството? Съмнявам се дълбоко, че е възможно мотивите за нещо такова да бъдат рационални. Искам да кажа, напълно възможно е те ... прочетете повече..

Дискусии - Мнения
Маргарет Макмилан
2734

Лидерство по време на война: Как Путин и Зеленски определят лицето на конфликта в Украйна

Ако Путин беше рационален лидер, ангажиран със защитата на собствените си позиции в Русия и с гарантирането на нейната сигурност в чужбина, той нямаше да заложи на огромна война. Той очевидно нямаше д... прочетете повече..

Изгледи - Свят
Никълъс Еберщадт
2878

Умиращата мечка

По различни показатели демографските показатели на Русия приличат на тези в много от най-бедните и най-слабо развити общества в света. През 2009 г. очакваната продължителност на живота на 15-годишна в... прочетете повече..

Изгледи - Европа
Фарида Рустамова
10220

„Сега ще ги прее…м всичките“. Какво се случва с руския елит месец след началото на войната

„След като са предприели санкции срещу нас, ние пък ще ги прее…м. Сега те ще трябва да купуват рубли на Московската борса, за да купуват газ от нас. Но това е само лек предвкус. Сега ще ги прее…м всич... прочетете повече..

Дискусии - Политика
Франсис Фукуяма
5197

Либерализъм и национализъм

За либералите е важно да не се отказват от идеята за нацията. Те трябва да признаят, че в действителност нищо не прави универсализма на либерализма несъвместим със света на националните държави. Нацио... прочетете повече..

Резултати 1 - 27 от 27