Бюлетин „Либерален преглед в неделя“

Архив по месеци

Януари 2022

Добре дошли в страницата ни с архиви. На тази страница ще намерите общо 23 от нашите статии, разделени по месеци и години.
Изгледи - Свят
Сабрина Имблър
3986

В САЩ се оформя законодателна борба около правата и грижите за трансджендърните тийнейджъри

Още откакто Зара, трансджендърно момиче, е на 8 години, тя е сигурна, че иска да порасне като жена. След разговори с родителите си и сеанси с терапевт тя започва социален преход: променя името си на З... прочетете повече..

Изкуство - Литература
Дуайт Гарнър
3113

„Книгите на Яков“ – изтънченият и смайващ роман на носителката на Нобелова награда

За най-амбициозен роман на Токарчук – Шведската академия го нарече неин „magnum opus“ – отдавна се счита „Книгите на Яков“, публикуван за първи път в Полша през 2014 г. Сега той е тук. С почти 1000 ст... прочетете повече..

Изгледи - Европа
Катрин Бенхолд
2163

Еко-левичарите и крайната десница: необичайна коалиция от протестиращи в Германия

Перспективата за въвеждане на задължителни ваксини предизвика протестно движение в цялата страна, което привлече както природозащитници, така и неонацисти и обикновени граждани. В началото на пандеми... прочетете повече..

Изгледи - България
Маршал Лий Милър
8181

България по време на Втората световна война – част 10 (последна)

Като цяло комунистическото въоръжено съпротивително движение в България е слабо организирано, слабо въоръжено и слабо ръководено. На 24 юни 1941 г., два дни след германското нахлуване в Съветския съюз... прочетете повече..

Дискусии - Култура
Румен Петров
3109

Новак Джокович, или балканският синдром

Доц. Петров, поканих ви да разговаряме за случилото се с Новак Джокович. Властите в Австралия окончателно го депортираха, вече е в Белград. През публичните реакции на сърбите и неговите собствени към ... прочетете повече..

Дискусии - България
Зейнеп Зафер
12372

Срещу бариерите. Необикновената история на обикновения Юсеин Машев

За спасение от комунистическите репресии и извоюване на свободата си, антикомунисти или защитници на личните си граждански права поемат големи рискове и успяват да пресекат силно охраняваните гръцка, ... прочетете повече..

Изгледи - Европа
Катрин Бенхолд
2406

Историята на Франко А., или войната за демокрацията в днешна Германия

В разгара на мигрантската криза в Европа в полицейския участък влиза брадат мъж по потник. Джобовете му са празни с изключение на стар мобилен телефон и няколко чуждестранни монети. На развален англи... прочетете повече..

Дискусии - Култура
Джулс Джил-Питърсън
3226

Трансджендърното детство не е „скорошна тенденция“

Знам една история за трансджендърно момиче от селски район на Уисконсин, което още преди да навърши 5 години показало на родителите си толкова ясно, че е момиче, а не момче, че те променили името ѝ и ... прочетете повече..

Изгледи - Технологии
Брайън Х. Чен
2521

Защо е цялата шумотевица около „метавселената“?

Днес терминът „метавселена“ е навсякъде. Във вторник Microsoft посочи т. нар. метавселена като причина за купуването на разработчика на игри Activision Blizzard за 68,7 млрд. долара, като заяви,... прочетете повече..

Изгледи - Наука
Линда Родригес Макроби
2953

Пълно припомняне: хората, които никога не забравят

Ако помолите Джил Прайс да си спомни някой ден от живота си, тя ще ви отговори на мига. Какво е правила на 29 август 1980 г.? „Беше петък, отидох в Палм Спрингс с моите приятелки, близначките Нина и М... прочетете повече..

Драскулки - Проза
Хорхе Луис Борхес
2341

Фунес паметливият

Помня го (въпреки че нямам право да произнасям тази свещена дума – само един човек на земята имаше това право и той е мъртъв) с тъмна китка пасифлора в ръка, гледащ я тъй, както никой друг не може да ... прочетете повече..

Драскулки - Проза
Александър Хемон
2383

Аквариумът

Вярвам, че има психологически механизъм, който не позволява на повечето от нас да си представят момента на собствената си смърт. Защото, ако беше възможно да си представим напълно този миг на преминав... прочетете повече..

Изгледи - България
Маршал Лий Милър
6065

България по време на Втората световна война – част 9

Когато България обявява война на Съединените щати и Великобритания през декември 1941 г., декларациите се описват като символични жестове, целящи да успокоят германците и по този начин да компенсират ... прочетете повече..

Изгледи - Свят
Джошуа Яфа
2769

Голямото сибирско размразяване

В продължение на хиляди години замръзналата земя е поглъщала всякакви органични материали – от пънове на дървета до вълнести мамути. С размразяването на вечната замръзналост микробите в почвата се съб... прочетете повече..

Дискусии - Култура
Super User
3423

Ми Джей Родригес е първата трансджендър-жена, номинирана за наградата „Еми“ за водеща женска роля

„Това е някак сюрреалистично – никога не съм мислила, че ще бъда в тази категория заедно с всички тези други невероятни жени, с които мога да споделям пространството“, казва 30-годишната Родригес. „И ... прочетете повече..

Дискусии - България
Петър Воденичаров
4905

„Човек живее за едното име“

Офицерите. Когато планувах изследването, очакванията ми бяха, че ще чета критически един експертен и делови дискурс, различен от публицистичния, нали в други държави тези служби се наричат Intelligenc... прочетете повече..

Дискусии - Култура
Роберт Юте
2237

Към историята на защитната ваксинация

В обединена Германия от известно време се наблюдава „либерален завой в дискурса за превенцията“, при който все повече се апелира към индивида като „превантивен Аз“, който да ориентира собствения си на... прочетете повече..

Изгледи - Европа
Super User
8024

Бягство от Корона: Общност на германски антиваксъри на брега на Черно море

Намирайки се извън полезрението на широката общественост, група корона-скептици, заинтересовани да напуснат Германия, е обединила усилията си в приложението за съобщения Telegram. И значителна част от... прочетете повече..

Изкуство - Литература
Гиш Джен
2920

След „Малък живот“ новият голям роман на Ханя Янагихара пренаписва историята

Може ли една американка от азиатски произход да напише голям американски роман? Трябва ли големият американски роман да се разпростира от Ню Йорк до Хаваите, пропускайки Средния Запад? Може ли да прем... прочетете повече..

Изгледи - България
Маршал Лий Милър
3633

България по време на Втората световна война – част 8

Професор Богдан Филов първоначално е избран за министър-председател, защото от него се очаква да бъде „блестящо придворно украшение“ и „готов инструмент на царя“. След смъртта на цар Борис обаче ... прочетете повече..

Дискусии - България
Жанет Сампимон
5716

Ставането на българщината – част 6

Както видяхме в §3.3, до XIX в. единственото възможно образование в българските земи е било в манастирски килийни училища или гръцки училища. Централен въпрос в развитието на българската национална ид... прочетете повече..

Дискусии - Култура
Мариса Мазрия Катц
2773

Войната на Израел срещу културата

През последните години парламентът на Израел прие редица по същество цензурни закони, включително и законодателство, ограничаващо финансирането на организации за защита на правата на човека, а съвсем ... прочетете повече..

Драскулки - Проза
Етгар Керет
2506

Навън и гола

Навън пече слънце, а долу на моравата моята приятелка лежи гола. Двайсет и първи юни, най-дългият ден в годината. Хората, които минават покрай блока, се заглеждат в нея, а някои дори си намират причин... прочетете повече..

Резултати 1 - 23 от 23