Бюлетин „Либерален преглед в неделя“

Архив по месеци

Октомври 2021

Добре дошли в страницата ни с архиви. На тази страница ще намерите общо 19 от нашите статии, разделени по месеци и години.
Изкуство - Телевизия
Super User
3206

Игра на калмари: Жаждата за кръв като огледало на обществото?

Според „Игра на калмари“ много бедните и много богатите хора имат едно общо нещо: животът им не е забавен. Някои от тях не знаят как да изхранват себе си и семействата си, а други са отегчени от изоби... прочетете повече..

Дискусии - Европа
Ян Вернер Мюлер
2678

Пруският Дисниленд

Преди тридесет години Бундестагът гласува да се премести от заспалия Бон в новообединения Берлин. По онова време имаше много тревоги, че промяната може да означава появата на една по-националистическа... прочетете повече..

Дискусии - Европа
Нада Бошковска
2860

ЕС, Балканите и транснационалната политика на историята

ЕС, изправен пред проблеми от всички страни и уморен от разширяването, позволява на България да постъпи така, както преди това го позволи и на Гърция. Съюзът пропилява възможността да действа енергичн... прочетете повече..

Дискусии - Мнения
Златко Енев
2282

За успеха

Но какво изобщо представлява „успехът“, разглеждан sub specie eternitatis, а не от гледната точка на постижимите и по някакъв начин измерими, негови форми? Нищо друго освен една цел, която е зададена ... прочетете повече..

Изгледи - Наука
Чавдар Маринов
8275

Комунизъм и национализъм на Балканите: брак по сметка или взаимно привличане?

Както показа прегледът на „македонската“ политика на БКП и КПЮ, идеята, че комунистическите режими са „замразили“ формите на традиционен национализъм, който уж се завърнал след 1989 г., е особено погр... прочетете повече..

Дискусии - Култура
Юлиана Методиева
4883

Битката за живота – интелектуална и не съвсем

Две професорки от софийския университет се оказват коренно противоположни аватари на хуманитарния елит. Нещо като Ин и Ян. Като деня и нощта…и така нататък. Едната е готина, окуражава хората в разумни... прочетете повече..

Драскулки - Свободен текст
Златко Енев
2671

За надеждата

Виждам, че много български интелектуалци (никакъв ироничен подтекст) изказват повече или по-малко принципни съмнения в смисъла на това човек да се придържа към някакви стандарти на „рационалност“ или ... прочетете повече..

Драскулки - Свободен текст
Златко Енев
2750

Никчемные мысли никчемного человека

Неспособността ни да се учим от собственото си минало е поразителна. Бих могъл да разбера всякакви приказки за „зелен фашизъм“ и пр., ако биха идвали от хлапета. Но когато ги чувам от зрели хора, коит... прочетете повече..

Изкуство - Литература
Абдулразак Гурна
4026

Абдулразак Гурна, емигрантът

Дори като казахте това, за Монтен, вие се усмихнахте, защото мисля, че ни доставя удоволствие като читатели да си кажем: Ах, знам какво прави той! Това разпознаване на интертекстуалността до известна ... прочетете повече..

Дискусии - Европа
Яковос Михайлидис
3791

Войната на статистиките: Традиционни рецепти за приготвяне на македонска салата

Наскоро бяха публикувани няколко доклада на различни международни организации, в които се описва състоянието на правата на човека на Балканите. Такива доклади за малцинствата и правата на човека едва ... прочетете повече..

Дискусии - Култура
Светлозар Желев
2754

„Времеубежище“ на Георги Господинов с наградата Premio Strega Europeo

От автора: Това е текста, който написах на 30 април 2020 г., няколко дни след излизането на „Времеубежище“. Поздравления за Джузепе Дел’Агата, преводачът на романа на италиански, за това, че тази наг... прочетете повече..

Драскулки - Проза
Златко Енев
2520

На тъмно – част 4

Аудитория номер шест, най-голямата в Тъменския университет, беше претъпкана до пръсване, че и още веднъж отгоре. Е, не точно със студенти. На пръв поглед публиката изглеждаше пъстра и разнолика като н... прочетете повече..

Драскулки - Проза
Златко Енев
2476

На тъмно – част 3

Мехмед Аслан, лидерът на Движението за индивидуални свободи, още известно като „Движение за пари и свободи“, пристъпи в студиото с походката на цар-лъв, огледа я уж небрежно, но тук деца няма, тя знае... прочетете повече..

Изкуство - Музика
Дейвид Ремник
3101

Пол Маккартни наистина не иска шоуто да спре

Маккартни е на седемдесет и девет години, но – по начина, по който сме свикнали да очакваме от публичните изпълнители със строги режими на грижа за себе си – изглежда като забележително младежка верси... прочетете повече..

Изкуство - Кино и фотография
Анджела Уотъркътър
2724

Денис Вилньов за „Дюн“: Наистина бях маниак

Денис Вилньов никога не е страдал от липса на амбиция. От борбата с наркотиците по границата между САЩ и Мексико в „Сикарио“ до общуването на Ейми Адамс с невербални извънземни в „Пристигане“, филмите... прочетете повече..

Изкуство - Телевизия
Super User
2904

Обадете се на агента ми: френското комедийно бижу, в което отчаяно искат да се снимат звездите от А класа

Сериалът „Обадете се на агента ми“ [заглавие на оригинала: „Десет процента“], който стартира през 2015 г. по обществения канал France 2, разказва подробно за ежедневните щуротии в една от двете най-го... прочетете повече..

Драскулки - Проза
Златко Енев
3604

На тъмно – част 2

Да ви поразкажа сега малко за Мойше, викам, преди да съм подхванал всичко останало, щот на вас няма как да ви е ясно що за птица беше това еврейче, що за образ. Ех, Мойше, Мойше! Познаваме се с него ... прочетете повече..

Изгледи - Европа
Super User
1934

Защо радикалната десница е толкова силна в Източна Германия?

Дясно-радикалната партия AfD излезе от изборите миналата неделя като най-силната политическа сила в източните германски провинции Саксония и Тюрингия. В какво точно грешат основните партии? Автор(и):... прочетете повече..

Дискусии - Култура
Super User
3360

В Португалия почти не са останали хора, които все още трябва да се ваксинират

Португалия е сред страните с най-висока степен на ваксинация в света. Вицеадмирал Енрике Гувея е Мело, който ръководеше кампанията, казва, че има един ключ към успеха: Да не се намесва политиката. Ав... прочетете повече..

Резултати 1 - 19 от 19