Бюлетин „Либерален преглед в неделя“

Архив по месеци

Май 2020

Добре дошли в страницата ни с архиви. На тази страница ще намерите общо 51 от нашите статии, разделени по месеци и години.
Модерни майстори на краткия разказ
Super User
1713

Хулио Кортасар – „Завзета къща“

Разказът, който ви чета, „Завзета къща“, идва от първия сборник на Кортасар, „Бестиарий“ (1951). Благодаря на преводачката Лиляна Табакова и колегите от издателство „Агата“, които дадоха щедро съгласи... прочетете повече..

Съвременни български разказвачи
Super User
1614

Здравка Евтимова – „Глад“

Престижното национално френско литературно списание LE MATRICULE DES ANGES публикува в своя юнски брой за 2019 година рецензията на литературния критик Ерик Дюсерт за книгата на Здравка Евтимова „Невъ... прочетете повече..

Истории от автора на „Магазинчето“
Super User
1507

Златко Енев – „Провалът – (още един) начин на употреба“

Провалът като теория и провалът като реалност са две доста различни неща, както могат да засвидетелстват куп неща, от размишленията в стил Бекет, та чак до неизличимите белези в душата, примерно. Каза... прочетете повече..

Истории от автора на „Магазинчето“
Super User
1500

Златко Енев – „Възхвала на Ханс Аспергер“ (откъс)

Започвам днес една история, която вероятно с пълно право разглеждам като най-трудната и най-мъчителната в досегашния си живот – историята на раждането и отглеждането на двете ни деца Паул и Леа Енев. ... прочетете повече..

Дискусии - Култура
Адам Гарфанкъл
9025

Ерозията на дълбоката грамотност

Мислещите американци осъзнават, че широко разпространените устройства на ИТ-революцията, от които зависим все повече, влияят върху обществото и културата ни по значими, но все още не съвсем ясни начин... прочетете повече..

Дискусии - Култура
Ирина Недева
3924

Писателят Златко Енев: В България няма никакъв усет за различния

„В момента, в който приемете всичко това, вече получавате някакъв шанс да се борите с най-тежките му прояви.“ Така казва писателят Златко Енев за своя живот лице в лице с аутизма, описан в току-що изл... прочетете повече..

Дискусии - България
Герган Ценов
24902

„Предсмъртен оптимизъм“

В медицинската практика при много случаи на рак, след дни или седмици на невъобразимо силна болка, буквално няколко часа преди настъпването на смъртта болният не само не изпитва никаква болка, но съзн... прочетете повече..

Световни класически разкази
Super User
1596

Орасио Кирога – „Обезглавената кокошка“

Орасио Кирога, един от по-ранните класици на латиноамериканската проза, ни изправя тук лице в лице с реалността на нещо, при мисълта за което повечето от нас вероятно чукат на дърво – и с право, разби... прочетете повече..

Световни класически разкази
Super User
1952

Уилям Фокнър – „Роза за Емили“

Уилям Фокнър е от онзи вид автори, които наричаме „класици“, без да ги четем особено много, може би поради изключителната трудност на романните му текстове. Кратките му текстове обаче са нещо съвсем д... прочетете повече..

Световни класически разкази
Super User
2241

О. Хенри – „Вождът на червенокожите“

Уилям Сидни Портър, известен по-добре под пседвонима О.Хенри, е автор, който не се нуждае от представяне. Тук една от най-обичаните и известните му истории, „Вождът на червенокожите“... [gallery ID... прочетете повече..

Дискусии - Култура
Аманда Тауб
4148

Защо нациите, ръководени от жени, се справят по-добре с Covid-19?

Германия, водена от Ангела Меркел, е с много по-ниска смъртност от Великобритания, Франция, Италия или Испания. Финландия, където 34-годишната министър-председателка Санна Марин управлява в коалиция с... прочетете повече..

Драскулки - Проза
Наталия Бояджиева
4192

Дали да сравняваме народите

Не са само корейците, които бягат към топли и евтини страни. Линда, моя американска приятелка, с която се намерихме в Субик, е живяла с мъжа си пет години в Еквадор – цели колонии от германци, швейцар... прочетете повече..

Дискусии - Свят
Нилс Карлсон
5384

Шведската стратегия срещу коронавируса скоро ще бъде такава на целия свят

Тъй като тежестта от националните блокировки става все по-осезаема и страните осъзнават, че управлението – а не побеждаването – на пандемията е единственият реалистичен вариант, все повече и повече от... прочетете повече..

Изгледи - Европа
Ана Зауербрай
3615

Германия се отваря отново. И се вижда принудена да учи трудни уроци

На 18 март канцлерката Ангела Меркел се обърна към нацията в телевизионна реч, изказвайки се с необичайна емоция и острота. „Това е сериозно“, каза тя. „Вземете го сериозно. От деня на обединението на... прочетете повече..

Истории от автора на „Магазинчето“
Super User
1557

Златко Енев – „Малка нощна приказка“

Една собствена история, която би трябвало да говори сама за себе си. История за прекрачване на граници и наказание. Писана с класически образци пред очите, да видим какво е излязло...   [gall... прочетете повече..

Драскулки - Проза
Франц Кафка
4234

В наказателната колония

– Това е особен апарат – каза офицерът на пътешественика-изследовател и хвърли почти възхитен поглед към очевидно добре познатия му уред. Пътешественикът, изглежда, само от учтивост бе приел поканата... прочетете повече..

Драскулки - Проза
Жозе Сарамаго
3424

За една епидемия от (не)човешко ослепяване

За една епидемия от (не)човешко ослепяване Заради страховитото и почти пророческо звучене от днешна гледна точка на романа „Слепота“ на португалския нобелист Жозе Сарамаго идва предложението с избран... прочетете повече..

Дискусии - Свят
Джина Колата
6383

Как приключват пандемиите

Кога ще приключи пандемията Covid-19? И как? Според историците пандемиите обикновено имат два типа окончания: медицинското, което се появява, когато паднат заболеваемостта и смъртността, и социалното... прочетете повече..

Световни класически разкази
Super User
1718

Франц Кафка – „В наказателната колония“

„В наказателната колония“ е произведението на Кафка, с което може би я най-голяма степен е свързана почти мистичната вяра в пророческите способности на писателя. И действително, алюзиите за нещата, ко... прочетете повече..

Изгледи - Свят
Светлана Христова
4737

Живот във време на пандемия и след това

Вече повече от три десетилетия приемаме размирното време, в което живеем, за нещо обичайно. Но когато внезапно се появи заразата, човешкото съществуване се промени за една нощ. Флуидната, „течна“ моде... прочетете повече..

Световни класически разкази
Super User
1641

Николай Василиевич Гогол – „Записки на един луд“

Странен, банален, гениален – в хода на изминалите две столетия този текст е бил определян по всевъзможни начини, но онова, което самият аз откривам в него, е трагедията на разбитите човешки мечти и ко... прочетете повече..

Световни класически разкази
Super User
1770

Орасио Кирога – „Хуан Дариен“

Орасио Кирога, един от любимите ми латиноамерикански майстори, изглежда е роден малко прекалено рано, в смисъл, че по времето, когато той работи – началото на 20 век – латиноамериканската литература е... прочетете повече..

Истории от автора на „Магазинчето“
Super User
1528

Златко Енев – „Страхът“

Интересно, понякога човек установява, с (приятно) удивление, че най-тежките, най-страшните периоди от живота му са били и най-творческите. Поне така се случи с мен – нещо, което неволно ме довежда до ... прочетете повече..

Модерни майстори на краткия разказ
Super User
1639

Дж. Д. Селинджър – „В навечерието на войната с ескимосите“

Един от „просто човечните“ разкази на Селинджър, в който се срещаме с герой, много подобен на Холдън Колфийлд от „Спасителят в ръжта“. И, както в романа, така и тук, той има някакво почти мистично, об... прочетете повече..

Световни класически разкази
Super User
1647

Едгар Алън По – „Гарванът“

Моят опит за един „български прочит“ на може би най-известната поема в по-новата световна литература. Без финтифлюшки, но с мой собствен предговор, под формата на най-съкровения текст, който съм писа... прочетете повече..

Модерни майстори на краткия разказ
Super User
1579

Роалд Дал – „Хазяйката“

Пореден разказ от „Приказки за неочакваното“ на Роалд Дал – и поредна изненада в края на историята. Един предизвикващ леки тръпки разказ за първото (и може би последно) посещение на седемнадесетгодиш... прочетете повече..

Съвременни български разказвачи
Super User
1663

Георги Господинов – „Сляпата Вайша“

Днес е ред на може би най-известния кратък разказ в най-новата българска литература: „Сляпата Вайша“ на Георги Господинов. Разказът, както всички знаем, получи широко международно признание и известно... прочетете повече..

Модерни майстори на краткия разказ
Super User
1744

Габриел Гарсия Маркес – „Монолог на Исабел, докато гледа как вали над Макондо“

Любимият на всички ни вълшебник от Макондо е представен тук с един кратък разказ, в който става дума за..., хм, какво всъщност? Може би относителността на времето? Или човешкото съществуване? Трудно е... прочетете повече..

Съвременни български разказвачи
Super User
1795

Светослав Терзийски – „Натюрморт с потна баба и Пасат“

В поредицата „Съвременни български разказвачи“ днес ще ви представя един разказ и автор, с които се надявам да ви изненадам. Работата е там, че става дума за разказ на Терзийски... но не Калин. Светос... прочетете повече..

Световни класически разкази
Super User
1006

Франц Кафка – „Преображението“ (част 2)

В литературата на 20 век едва ли има друг разказ или новела с по-голямо, по-осезателно влияние върху по-нататъшния развой на европейската чувствителност и култура, в сравнение с „Преображението“ на Фр... прочетете повече..

Резултати 1 - 30 от 51