Бюлетин „Либерален преглед в неделя“

Архив по месеци

Март 2020

Добре дошли в страницата ни с архиви. На тази страница ще намерите общо 22 от нашите статии, разделени по месеци и години.
Драскулки - Проза
Деян Димитров
3485

Шах и генерали

Аз съм съвестен гражданин от селски тип. Кротко си стоя вкъщи и спасявам света. И от дома, за щастие, мога да упражнявам любимото си занимание (професия) – да играя шах. Но, оказва се, не съвсем, не с... прочетете повече..

Дискусии - Политика
Маргарита Желязкова
17662

Маргарита Желязкова: Холандският модел е деликатен баланс между необходими мерки

Нидерландия/Холандия, страната на лалетата, напоследък се рисува в някои медии със странни клишета. Едва ли не на всяка крачка има червени фенери, всички пушат трева и половината са хомосексуални или ... прочетете повече..

Драскулки - Есеистика
Мишел дьо Монтен
6019

За опита

Болестите са така устроени, както и живите същества. Още от зараждането си те следват своята определена съдба и своите определени дни; който прави опит насилствено да ги съкрати или да върви пряко т прочетете повече..

Драскулки - Проза
Джеръм К. Джеръм
3670

Я по-бодро!

Невероятно, наистина, но просто не мога да прочета някаква реклама за лечебен специалитет, без да стигна до неизбежното заключение, че страдам тъкмо от болестта, за която се разправя в нея, и то в най... прочетете повече..

Дискусии - Мнения
Златко Енев
5919

Един поглед към короната от гледната точка на „несъгласното малцинство“

Живеем в кризисно време. От три месеца насам светът, който обитаваме, започва все повече да заприличва на пословичния разровен мравуняк, из който объркано щъкат насам-натам полудели от ужас мравки, ру... прочетете повече..

Дискусии - Мнения
Златко Енев
5283

Моят дребен и незначителен, но човешки анти-COVID манифест

Преди тридесет години защитих дисертация върху философията на Карл Попър – един от първопроходците в търсенето на логиката, която направлява развоя на научните открития. Винаги съм смятал себе си за ч... прочетете повече..

Дискусии - Мнения
Ювал Ноа Харари
7442

Ювал Ноа Харари: В битката срещу коронавируса човечеството е лишено от лидери

На какво може да ни научи историята по отношение на сегашната епидемия на коронавируса? Първо, историческите уроци потвърждават, че не можете да се защитите, като постоянно затваряте границите си. Не... прочетете повече..

Изкуство - Литература
Евдокия Борисова
5068

Нужно ли е всичко да е чак толкова недвусмислено?

Аристотел твърди, че литературата е по-мъдра и по-философска от историята, защото, за разлика от нея, поетът разказва не за неща, които вече са се случили, а за такива, които биха могли да се случат. ... прочетете повече..

Дискусии - Мнения
Златко Енев
4151

Златко Енев: Измеренията на епидемията могат да се обяснят чрез по-дълбоки страхове

Господин Енев, наскоро публикувахте размишленията на Ювал Ноа Харари за света след Ковид-19. Човечеството, казва той, е изправено пред (може би) най-голямата криза на нашето поколение. Бихте ли комент... прочетете повече..

Дискусии - Свят
Ювал Ноа Харари
78826

Ювал Ноа Харари: светът след коронавируса

Човечеството е изправено пред глобална криза. Може би най-голямата криза на нашето поколение. Решенията, които хората и правителствата ще вземат през следващите няколко седмици, вероятно ще оформят св... прочетете повече..

Дискусии - България
Златко Енев
5344

За болестта – в телата и в главите ни

Време за равносметка би трябвало да бъде по принцип всяко време, поне ако човек би желал да живее някакъв вид пристоен и смислен живот, направляван от усилия за непрестанна себекорекция, а не просто б... прочетете повече..

Изгледи - Свят
Super User
4068

Сдържането на коронавируса: уроци от Азия

Макар че Световната здравна организация предлага на други държави да се учат от Китай, който тя похвали за „може би най-амбициозното, бързо и агресивно усилие за борба с болестта в историята“, някои з... прочетете повече..

Изгледи - Свят
Нуриел Рубини
6923

Нуриел Рубини за коронавирусa: „Тази криза ще се разшири и ще доведе до катастрофа“

Всички смятат, че политиците ще реагират бързо, но това също е погрешно. Пазарите са напълно объркани. Вижте фискалната политика: Можете да създавате фискални стимули само в някои страни като Германия... прочетете повече..

Дискусии - Мнения
Георги Лозанов
6573

Коронавирус: защо се стигна до тази масова психоза?

Коронавирусът не предизвиква първия опасен грип, атакувал планетата. Само дето предишните не бяха с аристократични имена – свински, птичи, луда крава… По данни, цитирани от БТА, пандемията от свински ... прочетете повече..

Изгледи - Свят
Super User
4173

Епидемията в Италия и Южна Корея: различни подходи, различни резултати

Демокрациите на Италия и Южна Корея са полезни и показателни примери за страните, които имат проблеми със създаването на системи за тестване и изостават със седмици след кривата на инфекцията. Засега ... прочетете повече..

Изгледи - Наука
Меган Молтени
3478

Как инвестициите на Гейтс и Зукърбърг помагат в борбата срещу Covid-19

През 2016, когато детската лекарка Присцила Чан и нейният съпруг, основателят на Фейсбук Марк Зукърбърг, обещаха вложения от 3 милиарда долара, които ще бъдат направени в хода на следващите 10 години ... прочетете повече..

Изгледи - Наука
Меган Молтени
3923

Децата също могат да се заразят с Covid-19. Те просто не се разболяват толкова тежко

На 8 януари Шенженският център за контрол и превенция на заболяванията е идентифицирал първия си местен случай на Covid-19 и е започнал мониторинг на пътниците, идващи от провинция Хубей, центъра на о... прочетете повече..

Изгледи - Свят
Ванг Шуинг
4458

Писмо от Китай

Ухан, столицата на провинция Хубей, където вирусът се появи за пръв път, беше затворен на 23 януари. Оттогава насам лошата информация или просто дезинформация доминира в живота на китайците. Преди зат... прочетете повече..

Дискусии - Политика
Джоузеф Рахман
7276

Умберто Еко и възходът на един нов фашизъм

Кои са враговете на Италия? Този въпрос, зададен на покойния Умберто Еко от таксиметров шофьор в Ню Йорк, го накарал да се почувства безсилен. Италианците, осъзнава той, са надарени с необичайното отл... прочетете повече..

Изгледи - Европа
Super User
3944

Европейският зелен пакт – основни информации

Превръщането ни в първия неутрален по отношение на климата континент в света до 2050 г. е най-голямото предизвикателство и възможност на нашето време. За постигането на тази цел Европейската комисия п... прочетете повече..

Изгледи - Наука
Иън Кършоу
3544

Иън Кършоу: Откъс от „Хитлер“, том 1

За Хитлер кризата е като въздуха, който диша. Той се нуждае от нея, за да оцелее. А влошаващите се условия в Германия (с характерния им нюанс в Бавария) с настъпването на есента, когато валутата прежи... прочетете повече..

Дискусии - България
Стефан Дечев
6947

След отмяната на „Луковмарш“. Кой е генерал Луков и защо е целият шум

През последните дни около отмяната на Луков марш отново започна да тече полемика в българското общество. Ето въпросите, които се повдигат: Бил ли е генерал Луков антисемит? Какво представлява организа... прочетете повече..

Резултати 1 - 22 от 22