Бюлетин „Либерален преглед в неделя“

Архив по месеци

Януари 2020

Добре дошли в страницата ни с архиви. На тази страница ще намерите общо 12 от нашите статии, разделени по месеци и години.
Дискусии - България
Златко Енев
5485

„Да живее България!“ Филмът на Адела Пеева и призраците на времето, в което живеем

„За онова, за което не може да се говори, трябва да се мълчи“, беше казал един от гениите на миналия век. Предполагам, че от факта, че започвам да говоря за това тук нещо, би могло да се направи заклю... прочетете повече..

Видрица – Всичко накуп
Амос Чапъл
6628

Селският гений: Удивителни снимки от съветския живот, намерени в изоставена селска къща

През пролетта на 2016 г. студентът по филмово изкуство Виктор Галуска проучва едно задрямало селце в родната си Молдова, където в развалините на изоставена къща забеляза куп фотографски негативи. Изх... прочетете повече..

Дискусии - Култура
Кристофър де Белаг
5787

Смърт по поръчка: дали евтаназията не е отишла твърде далеч?

Миналата година един холандски лекар на име Берт Кайзер бил повикан в дома на човек във финална фаза от рак на белите дробове, за да сложи край на живота му. Когато Кайзер и сестрата, която трябвало д... прочетете повече..

Драскулки - Проза
Герман Максимов
4420

Последният праг

По заповед на Лак-Ифар-ши Яст бил издигнат Дом на смъртта, който съществувал един период и половина. Ако някой линг, носещ червения знак на пълнолетието, искал да прекъсне нишката на своя живот, той и... прочетете повече..

Дискусии - България
Д-р Георги Карев
4489

И отново за „майсторите на страха“

Току-що прочетох в „Либерален преглед“ есето Майсторите на страха владеят уплашения народ от Херта Мюлер. Както всички текстове на света, и този си има своите плюсове и минуси. За мене плюсовете са мн... прочетете повече..

Изкуство - Литература
Антония Апостолова
3584

„Хотелът на спомените“ на Златко Ангелов – расова семейна сага за либидото, което съзидава и руши

Респектираща е задачата на Златко Ангелов да разкаже семейната сага на няколко поколения през спомените, сякаш отседнали в различните стаи на един и същи хотел. „Съдържатели“ в него са един несъстоял ... прочетете повече..

Дискусии - Култура
Златко Енев
4224

За сексуалното възпитание на подрастващите (и самите нас)

Преведох и публикувах вчера в списанието един текст, Ще се научим ли някога как да говорим с момчетата за секса?, който, сравнително неочаквано за мен, предизвика няколко конфронтационни коментара от ... прочетете повече..

Дискусии - Култура
Пеги Оренщайн
5712

Ще се научим ли някога как да говорим с момчетата за секса?

 Преди известно време, по време на дискусия, която провеждах с група ученици в областта на сексуалната етика, едно от момчетата вдигна ръка и ме попита: „Може ли да се прави секс без чувства?“ Ос прочетете повече..

Дискусии - Култура
Скоти Хендрикс
6886

Наистина ли Бог е мъртъв? Ницше, Бъртранд Ръсел и християнството

За Ницше се говори много. Неговите идеи за Бога, живота, разума и политиката продължават да интересуват дори непрофесионалните читатели на философски текстове. Но идеите на германския философ си имат ... прочетете повече..

Изгледи - България
Петър Воденичаров
6165

Искам човекът да е винаги приятен и да си правим моабет… – Част 7

Сирак съм чедо изгледана, сирак… колка съм била, мачята умрела, я съм останала жива. Гледаха ме бащата и нането (баба)… гледаха ме… колка да бех, колка, е таквая бех… Ожени се бащата за една от Палево... прочетете повече..

Дискусии - България
Серкан Исмаил
4841

Едно… две… три (2)

Стана така, че 1989 моето семейство посрещна новата година на едно „друго“, доста „по-различно“ място… През лятото се бяхме изселили от България… Днес вече приемам, че и в това сме имали ИЗБОР. Опълч... прочетете повече..

Изкуство - Кино и фотография
Владимир Сабоурин
5584

Болка и Глория по Алмодовар

Последният филм на Педро Алмодовар е възхвала на остаряването и старостта в епохата на все по-безскрупулното убиване на уморените от възрастта коне. Макар че главният герой (великолепен Бандерас) няма... прочетете повече..

Резултати 1 - 12 от 12