Бюлетин „Либерален преглед в неделя“

Архив по месеци

Декември 2019

Добре дошли в страницата ни с архиви. На тази страница ще намерите общо 14 от нашите статии, разделени по месеци и години.
Дискусии - Европа
Иван Кръстев
5309

„Бъдещето беше непосредствено до нас“

Иван Кръстев и Стивън Холмс твърдят, че нелиберализмът в централна източна Европа днес е част от едно глобално оспорване на западната либерална хегемония. В интервю за австрийското онлайн-списание Eur... прочетете повече..

Драскулки - Проза
Евдокия Борисова
8999

Москва не вярва на сълзи и клишета

Към Русия, като към никоя друга посока на света, обикновено тръгваме, въоръжени до зъби с клишета. От Хотят ли русские войны до Москва слезам не верит. Предчувствам, че ми предстои среща с тези двете.... прочетете повече..

Изгледи - България
Петър Воденичаров
4626

Искам човекът да е винаги приятен и да си правим моабет… – част 6

На 75 години съм, ще разкажа каквото си спомням, може и да не е много подредено, ама стара съм, каквото се сетя. Родила съм се в село Абланица и там сме живели 29 петнайсет години. И като е починал ба... прочетете повече..

Изгледи - Европа
Игор Торбаков
5227

Турция и Русия: Парадоксът на родовите прилики

Драмата на имперския крах и затрудненията на след-имперското приспособяване са централни за разбирането на начините на мислене при управляващите елити в днешните Русия и Турция. Това са класически пос... прочетете повече..

Дискусии - Култура
Майкъл Гора
4756

Наследството на злото

Малкият баварски град Ландсхут лежи на брега на река Исар, на около час североизточно от Мюнхен. Това е абсурдно красиво място, със сини и розови сгради на главната улица, толкова непокътнати, че прил... прочетете повече..

Дискусии - Култура
Александър Лазаров
5097

Когато телевизията започна да се излъчва по радиото…

Обзорът и анализът в този текст почиват изцяло върху лични преки наблюдения от българския ефир и родното аудио-визуално производство. Заключенията също касаят перспективите преди всичко на местна почв... прочетете повече..

Драскулки - Проза
Дияна Тончева
4187

Не е крайно лошо

Събуди се съвсем рано – тъкмо се беше развиделило – и понеже си знаеше, че няма никакъв шанс да заспи отново внимателно, на пръсти се измъкна от притихналата къща и бавно пое към механата. Фамилните ... прочетете повече..

Изгледи - България
Петър Воденичаров
5903

Искам човекът да е винаги приятен и да си правим моабет… – Част 5

… Да видиме ние как сме със здравето, какво да правим, да поприказваме… На работа бех там на нивата, сам, отидохме, брахме царевица там от нивата… Когато се случи… младите дойдат, помогнат, измъзат ми... прочетете повече..

Изгледи - Свят
Егор Жуков
6002

Мощното слово на Егор Жуков

Че един двадесет и една годишен студент, който публикува в Ютуб видеоклипове, в които призовава към гражданско неподчинение и нарича Путин „луд“, може да се окаже заплаха за руската държава, звучи кат... прочетете повече..

Изкуство - Литература
Юрий Проданов
5337

За из(б)ора на белоногата и за един от несбъднатите геопо(е)тически бракове по сметка на Балканите

Предполага се, че в същността си „езикът свещен на моите деди“ има една изключителна функция – да сътворява свещени текстове. Но точно пък по повод подобни свещени текстове за дадена култура Умберто Е... прочетете повече..

Изкуство - Кино и фотография
Владимир Сабоурин
4547

Метеж на роботърговски кораб или Естетика на съпротивата

Ако се съгласим с Канети, че всяка нация притежава свой уникален, подобен на воден знак идентификационен символ, в случая на България той определено не е морето. Български филм, който започва с рев на... прочетете повече..

Изгледи - България
Петър Воденичаров
4783

Искам човекът да е винаги приятен и да си правим моабет… – част 4

Аз като малък първо изучавах Корана, на джамията; тогава нямаше пуснати още да има да изучават на български. Това 1925 година, та дойде един учител от Кюстендил. Тогава се прехвърлихме да изучавам бъл... прочетете повече..

Дискусии - Култура
Златко Енев
8351

За езика свещен на моите деди…

Интересно е до каква степен и до днес – около 150 години след оформянето на първоначалните ни просвещенски идеи – в масовото българско съзнание и култура е твърдо забита идеята за необходимостта от „п... прочетете повече..

Дискусии - Култура
Златко Енев
5317

Как се правят учебникови издания на класиците в Германия

Да започнем с фактите: работил съм в продължение на около 15 години (1995-2010) за водещото издателство на учебници в Германия, „Корнелзен“, като през по-голямата част от това време основната поредица... прочетете повече..

Резултати 1 - 14 от 14