Бюлетин „Либерален преглед в неделя“

Архив по месеци

Август 2019

Добре дошли в страницата ни с архиви. На тази страница ще намерите общо 14 от нашите статии, разделени по месеци и години.
Изгледи - Наука
Евгения Иванова
4987

Ислямизирани балкани: динамика на разказите – част 1

Целта на този текст е да изследва третата фаза – функционалните употреби на определено историческо събитие или исторически процес – онова, което различни групи в различни периоди „правят от миналото“,... прочетете повече..

Дискусии - Свят
Захари Карабел
5266

Демографският спад и краят на капитализма такъв, какъвто го познаваме

Несъответствието между очакванията за бързо нарастващото глобално население (и всички съпътстващи ефекти върху климата, капитализма и геополитиката), и реалността – както онази на забавените темповете... прочетете повече..

Дискусии - България
Улрих Бюксеншютц
5376

Малцинствената политика в България. Политиката на БКП към евреи, роми, помаци и турци (1944-1989) – част 2

Ако проследим преброяванията на населението през последните петдесет години (Табл. 5) прави впечатление, че общият брой на хората, смятащи се за цигани, се колебае между 170 011 (през 1946 г.) и 313 3... прочетете повече..

Изкуство - Сцена
Фернанда Еберщад
4057

Опасното изкуство на Пьотр Павленски

В един есенен ден в Париж, в изпълнената със слънчева светлина съдебна зала, построена от Ренцо Пиано близо до Порт дьо Клиши, руският артист Пьотр Павленски седи на подсъдимата скамейка и слуша прево... прочетете повече..

Дискусии - България
Аспарух Панов
5352

Битката „ЗА“ и „ПРОТИВ“ АЕЦ „Белене“ тепърва ще се разгаря

Колкото и да се опитваме да не губим чувството си за хумор и ирония, няма никакво съмнение, че „най-горещите“ и решаващи дебати по темата АЕЦ „Белене“ тепърва предстоят. Затова си позволявам да предло... прочетете повече..

Изгледи - Свят
Стивън Коткин
7573

Когато Сталин се сблъсква с Хитлер

Режимът на Сталин обещава не просто държавна модернизация, но и превъзмогване на [властта на] частната собственост и пазарите, на класовите антагонизми и екзистенциалното отчуждение – едно обновяване ... прочетете повече..

Изгледи - България
Д-р Георги Карев
5815

Мерзавецът и нобелистката

Отлично съзнавам, че двете думи от горното заглавие доста трудно „се връзват“ една с друга; между хората, означени с тези две понятия, не би следвало да има абсолютно нищо общо. Но в днешната ни дейст... прочетете повече..

Дискусии - България
Улрих Бюксеншютц
7781

Малцинствената политика в България. Политиката на БКП към евреи, роми, помаци и турци (1944-1989) – част 1

В настоящата работа ще разгледам основните черти на политиката спрямо етническите и религиозни малцинства в България след Втората световна война. В центъра на изследването обаче стоят не толкова назов... прочетете повече..

Изгледи - Европа
Джейкъб Микановски
5804

Призивът на барабаните [писмо от Унгария] – част 1

Великият Курултай – събитие, което се провежда ежегодно близо до градчето Бугач, Унгария, се представя и като „Племенен събор на хунско-тюркските нации“, и като „Най-голямото събитие за конен спорт в ... прочетете повече..

Дискусии - България
Евгения Иванова
6757

За учебниците и пристрастията

През 2010 година направихме изследването „Топоси на историческата памет“, в което се опитахме да разберем какво помнят хората от историята, в кои периоди е съсредоточена най-много памет и кои са основ... прочетете повече..

Изкуство - Литература
Албер Камю
4766

За мястото на писателя в обществения живот

Като приемам наградата, с която вашата свободна Академия най-великодушно ме удостои, изпитвам чувство на огромна признателност и напълно съзнавам до каква степен това високо отличие превъзхожда моите ... прочетете повече..

Дискусии - България
Стефан Дечев
5192

За фалшификатите, историографията, насилието и „разделните“ времена в науката – част 2

През 1973 г. се препечатва самото произведение на Стефан Захариев във фототипно издание с коментар. То е дело на Окръжния исторически музей в Пазарджик. Още в предговора на двамата съставители се казв... прочетете повече..

Изгледи - Европа
Хайке Кловерт
4038

„Петъци за бъдеще“ става на една година

Преди близо година [шведската ученичка] Грета Тунберг, която по онова време беше на 15 години, започна да бяга от часове, за да протестира пред сградата на шведския парламент, Риксдаг, с окачен на вра... прочетете повече..

Изгледи - Свят
Брет Стивънс
5764

Алекс Хонолд, една освободена душа

През 1923 г. алпинистът Джордж Малори дава интервю за New York Times, в което отговаря по един – днес вече пословичен – начин на въпроса защо е решен да се изкачи на връх Еверест. „Защото го има.“ Той... прочетете повече..

Резултати 1 - 14 от 14