Бюлетин „Либерален преглед в неделя“

Архив по месеци

Май 2018

Добре дошли в страницата ни с архиви. На тази страница ще намерите общо 20 от нашите статии, разделени по месеци и години.
Дискусии - Култура
Юрген Хабермас
8268

Юрген Хабермас: „За Бога, спестете ни философите-управници!“

Въпрос. Говори се много за упадъка на ангажирания интелектуалец. Смятате ли, че е честно да се каже, че тази тема на разговор рядко отива по-далеч от чисто интелектуалната сфера? Отговор. Въз основа ... прочетете повече..

Драскулки - Поезия
Чарлз Буковски
9854

7 по стил от Чарлз Буковски

Кратка сбирка от няколко стихотворения на Чарлз Буковски. Включва заглавията нирвана отбой ура, казват розите Хемингуей не е правил това нощта, в която щях да умра о, да геният на тълпата Авто... прочетете повече..

Изгледи - Европа
Ерик Джоунс
5444

Бунтът на Италия срещу ЕС

Преди тридесет години двама италиански икономисти, Франческо Джавази и Марко Пагано, публикуваха студия, в която се обяснява защо [италианските] правителства трябва да се обвързват с международни... прочетете повече..

Дискусии - Мнения
Любослава Русева
6916

Тъпи ли са младите?

Впрочем тезата „Младите не четат“ е също толкова елементарна, колкото и невярна. Тези дни излязоха данни от национално представително изследване на Институт „Отворено общество“, които показват, че бли... прочетете повече..

Дискусии - Свят
Рана Дасгупта
9678

Разграждането на националната държава

Има всички основания да се смята, че следващият етап от техно-финансовата революция ще бъде още по-катастрофален за националната политическа власт. Това ще се получи като естествено продължение на веч... прочетете повече..

Дискусии - Култура
Super User
6575

Движение „РЕФОРМИ В КУЛТУРАТА“ – Манифест

Днес, на светлия български празник 24 май, даваме начало на гражданско движение за реформи в културата. То мобилизира съмишленици от културния сектор, за които е ясно, че такива реформи са наложителни... прочетете повече..

Дискусии - Култура
Славенка Дракулич
5846

Две мнения за просветителското наследство на комунизма и положението на жените в днешна Източна Европа

Когато американците чуят за комунизъм в Източна Европа, те обикновено си представят ограничения за свободата на пътуване, мрачни пейзажи от сив бетон, служби за сигурност, бъркащи се в личния живот, н... прочетете повече..

Тематични сборници
Super User
6234

Полша, противоречивата

Сборник от текстове, публикувани в „Либерален преглед“, посветени на най-голямата посткомунистическа демокрация в Европа. Страници: Налични формати: Дата на издаване:&n... прочетете повече..

Дискусии - България
Аспарух Панов
6559

За зейналите дупки и пробойни в българската политика

На Гергьовден, за пореден път и то със специално „напудрена“ национална гордост отбелязахме „Деня на храбростта и Празника на българската армия“. Оттук нататък обаче, ще ни е нужна и значителна допълн... прочетете повече..

Дискусии - Политика
Константи Геберт
6518

Представянето на Полша и нейното минало

Чували ли сте някога за Полокоста? PR-гуруто на Ярослав Качински – лидерът на управляващата партия в Полша – си е поставил за цел да ви накара да го направите. „Полската държава няма на разположение ... прочетете повече..

Дискусии - Култура
Д-р Георги Карев
6341

За истините от последната световна война и за новата съветска (кино)пропаганда – част 3

От няколкото сериала, принадлежащи към новата съветска кинопропаганда, сериалът за забравените вождове безусловно заема първото място. Той „бие по точки“ дори и сериала, в чието заглавие най-безскрупу... прочетете повече..

Драскулки - Свободен текст
Златко Енев
5591

Малки нощни музики

Следващите текстове представляват рехава сбирка от мисли и наблюдения, появили се хаотично по различни времена и поводи. Като бях дете, в моето малко градче турци, българи и цигани живееха заедно (ак... прочетете повече..

Изгледи - Технологии
Майкъл Шуман
6378

Новите икономически стратегии на Япония

Някои икономисти и бизнесмени вярват, че днешната Япония, характеризирана от бавен растеж, може би си изгражда нова, критична роля в глобалната икономика: да произвежда нещата, които на свой ред ... прочетете повече..

Изгледи - Свят
Нийл Макфаркуар
5121

Никол Пашинян и новата Армения

Никол Пашинян, временният премиер-министър на Армения, обещава да разбие уютната система на олигархични монополи и да оживи икономиката, която е оставила една трета от населението на страната в беднос... прочетете повече..

Дискусии - Политика
Роналд Ингълхарт
8234

Епохата на несигурността

След Втората световна война много хора в богатите страни са израснали, схващайки оцеляването си като даденост. Могли са да го правят благодарение на безпрецедентния икономически растеж, силните социал... прочетете повече..

Дискусии - Култура
Д-р Георги Карев
9019

За истините от последната световна война и за новата съветска (кино)пропаганда – част 2

 А в полза на кинотворците от онова време следва да кажем, че кинопропагандата е толкова груба и недодялана, а напъните за възвеличаване на „вождовете“ са толкова видими и с невъоръжено око преди прочетете повече..

Годишници на списанието
Super User
9729

Годишник „Либерален преглед“ – 2018 – ч. 1

В тази част от пълното издание на „Либерален преглед“ ще намерите всички статии, публикувани в списанието за времето от януари до април 2018 г.   Страници: Налични ф... прочетете повече..

Драскулки - Проза
Евдокия Борисова
6702

О, Лимасоле мио

„Гответе се за женски десант на острова на Афродита.“ Това съобщаваме на мъжете си и ги напускаме за четири дена. Дванайсети април е, денят на космонавтиката. По пътя към аерогарата Пламен го глобяват... прочетете повече..

Изгледи - Наука
Кейд Метц
8123

Борбата между човешкия и изкуствения интелект продължава (засега)

Ая Хуанг бръква в дървената купа, пълна с полирани черни камъни и, без да гледа, стисва един между средния пръст и показалеца си. С поглед, втренчен през очилата с телени рамки, той поставя черния кам... прочетете повече..

Дискусии - Култура
Д-р Георги Карев
19591

За истините от последната световна война и за новата съветска (кино)пропаганда – част 1

Само хора крайно ограничени или много недобросъвестни могат да не забелязват или да отричат незапомнения взрив от разюздана великосъветска и великосталинска пропаганда, на който сме свидетели. По ред ... прочетете повече..

Резултати 1 - 20 от 20