Бюлетин „Либерален преглед в неделя“

Архив по месеци

Февруари 2018

Добре дошли в страницата ни с архиви. На тази страница ще намерите общо 19 от нашите статии, разделени по месеци и години.
Изкуство - Живопис
Лара Марлоу
12039

Най-еротичната година в живота на Пикасо

Към 1932 Пабло Пикàсо е вече най-известният художник на света. На 50 години е, живее в луксозен апартамент в централен Париж, притежава замък в Нормандия и пътува между двете места в [автомобил] Hispa... прочетете повече..

Изгледи - България
Аспарух Панов
35934

Предстоящите през 2019 г. местни избори и влиянието на контролирания корпоративен вот

От началото на годината, най-важното за страната ни е ротационното председателство на Съвета на ЕС. Въпреки това, не би трябвало по никакъв начин да забравяме, че освен „европредседателска“, 2018 е и ... прочетете повече..

Драскулки - Проза
Мюмюн Тахир
6511

Пастирката или мъртвешкият шум

Тази история ме копаеше отдавна. Все си мислех, че ще я забравя, но когато ставаше дума за стада, кошари, егреци, се сещах за нея, и тя продължаваше да ме дълбае. И тогава за сетен път разбирах, че не... прочетете повече..

Изгледи - Наука
Тад Френд
8139

Силициевата долина и търсенето на вечния живот – част 2

Бенджамин Рапопорт, неврохирург в Центъра за изследване на мозъка към Корнелския университет, който работи по собствен проект за осъществяване на директна връзка между мозък и изкуствен интелект, казв... прочетете повече..

Изгледи - Свят
Гема Мартин Муньоз
6622

Тихата феминистка революция в арабския свят

На външните наблюдатели арабските общества често изглеждат сковани и съпротивляващи се на промените, защото това, което те виждат, са управляващите режими, които най-често силно се съпротивляват на пр... прочетете повече..

Изгледи - Наука
Тад Френд
13066

Силициевата долина и търсенето на вечния живот – част 1

В продължение на десетилетия решението на проблема със стареенето е изглеждало кажи-речи на прага. През ранните деветдесет години изследвания, извършени върху C. elegans, мъничък кръгъл червей, който ... прочетете повече..

Дискусии - Европа
Волха Чарниш
9361

Пренаписването на историята в Източна Европа

Полша не е единствената посткомунистическа страна, която се опитва да представи по нов начин историята на ролята си във Втората световна война и да защитава собственото си разбиране за това какво е би... прочетете повече..

Дискусии - Европа
Иван Кръстев
7966

Отвъд голямото разтуряне: сигурността най-после се завръща в Европа

И така, едва ли беше голяма изненада, че след 2016 – годината на Голямото разтурване – 2017 се оказа за Европа още една година-бъбречен-камък: тя донесе болки, но и облекчение. Болестта се оказа несмъ... прочетете повече..

Дискусии - Култура
Джонатан Хейт
10650

Как капитализмът променя съзнанието

Светът ни се променя бързо – екологически, икономически, демографски, а и по толкова много други начини. Организации като Центъра за хората и природата – както и онлайн-форуми като този – съществуват ... прочетете повече..

Изкуство - Живопис
Румен Леонидов
9201

Красотата убива

Унищожение. Това изплува като изречено от вътрешния ми глас, докато слушах гениалното гравитиране на Евгени Божанов – тази вечер в преливащата от възторг зала „България“ – където той с лекота дописва... прочетете повече..

Дискусии - Култура
Сюзън Зонтаг
8756

Идеята за Европа (Още една елегия)

Европа? Какво означава за мен Европа? [Първо], какво тя не означава: Европа на евробизнеса, евродоларите. Така наречената, предполагаема европейска „общност“, от която се очаква да помага на отделнит... прочетете повече..

Дискусии - Свят
Иън Джонсън
10886

Кой е убил повече хора: Хитлер, Сталин или Мао?

На същите тези страници, преди около седем години, Тимъти Снайдър зададе провокативния въпрос: Кой е убил повече хора, Хитлер или Сталин? Колкото и полезно да беше това упражнение в морална строгост, ... прочетете повече..

Дискусии - Култура
Морис Кранстън
9662

Какво са правата на човека?

Това което понастоящем се нарича „човешки права“ или „правата на човека“ преди това се наричаше „естествени права“ и разбирането на хората за тях бе свързано със схващането им за естествения закон. Ра... прочетете повече..

Дискусии - Свят
Е. Тами Ким
5992

Политиката се намира в центъра на корейската Олимпиада

През 1986, две години преди Сеул, столицата на Южна Корея, да стане домакин на лятната Олимпиада, кинематографът Ким Донг Вон започва да живее и снима документален филм в Сангие-Донг – бедно селище, к... прочетете повече..

Дискусии - Политика
Марси Шор
7240

Полша копае дупка в паметта си

Откак дойде на власт в Полша през 2015, Право и справедливост (ПИС), националистическата популистка партия, водена от Ярослав Качински, предприе поредица от „облекчаващи мерки“. Най-скорошната от тях ... прочетете повече..

Изгледи - Свят
Жиюн Баек
7756

Отварянето на севернокорейската мисъл

В една студена и ясна нощ през септември 2014, един мъж, когото ще наричам Аан, върви по брега на река Тюмен, от китайската страна на строго охраняваната граница между Китай и Северна Корея. По най-те... прочетете повече..

Дискусии - Култура
Валерия Новодворская
6771

За Родината! За Сталин!

Тук аз не цитирам популярния сред щатните пропагандисти лозунг, с който, според мнението им, всички наши войници и офицери са се хвърляли в атака по време на Втората световна война. Много фронтоваци о... прочетете повече..

Драскулки - Проза
Красимир Дамянов
6365

Втора хирургия

Да срещнеш стар познат преди Нова година, с пари в джоба и цял следобед пред теб, какво по-приятно от това за човек, тръгнал да се поразходи. Такъв слънчев и безгрижен трийсет и първи декември беше, ч... прочетете повече..

Изгледи - Европа
Юлия Йоффе
6971

Играта на Путин – част 2

Иронично е, че Путин полага основите за именно онзи вид хаотичен колапс, в опити за избягването на който е прекарал политическия си живот – а именно колапсът, който доведе до собственото му управление... прочетете повече..

Резултати 1 - 19 от 19