Бюлетин „Либерален преглед в неделя“

Архив по месеци

Януари 2018

Добре дошли в страницата ни с архиви. На тази страница ще намерите общо 18 от нашите статии, разделени по месеци и години.
Драскулки - Проза
Евдокия Борисова
9798

Тайната вечеря

Необикновено скрежна е ранната миланска утрин на 18 януари. Минавам предългото разстояние от хотела, в близост до Централната гара, през Ла Скала, където се бавя поне два часа, по Виа Данте и Двореца ... прочетете повече..

Изгледи - Европа
Юлия Йоффе
8636

Играта на Путин – част 1

В продължение на известно време Путин беше се опитвал да намери за Русия роля вътре в западния политически ред. Когато Борис Елцин, първият пост-съветски президент на Русия, го нарече свой приемник пр... прочетете повече..

Дискусии - Култура
Марио Игнатов
12016

Що е джендър и има ли той почва у нас?

Истанбулската конвенция за защита на жените от насилие предизвика истерични реакции у мнозина журналисти и други воини на перото в България, които – по неясни за мене причини – провидяха в нея някакви... прочетете повече..

Дискусии - Политика
Татяна Ваксберг
8601

Защо комунизмът не е геноцид – част 2

Къде са демократите? Този въпрос звучи с цялото си възмущение всеки път, когато някоя империя на злото извърши ново зло. Или когато започне да въвлича традиционните демокрации в твърде очевиден процес... прочетете повече..

Драскулки - Проза
Марин Дамянов
8070

Ескимоско иглу на припек

Всичко започна, когато преди четири месеца на майка ми ѝ откраднаха един цял тир с дамски обувки. Майка ми има малка обувна фабричка, или по-точно – цех; там работят, както се казва, на ишлеме. От Ита... прочетете повече..

Дискусии - Европа
Стефан Дечев
10163

„Заробени“ в историята

В Македония, като югославска република, от 1945 до 1991 г. е насаждана версия на „македонизъм“, която е далеч от идеите на „преродбениците“, от ТМОРО/ВМОРО и Илинденци, както и от междувоенната ВМРО. ... прочетете повече..

Изгледи - Европа
Елиф Шафак
7759

Елиф Шафак: Народите не винаги се учат от историята си

В хода на все по-голямото дистанциране на Турция от Европа, увеличаващото се неразбиране беше експлоатирано от националисти и ислямисти. Управляващият елит започна да говори за присъединяване към Шанх... прочетете повече..

Драскулки - Проза
Красимир Дамянов
7234

Циганската лъжица

След като дълго се колебах в коя най-сигурна банка да си внеса парите, избрах Банесто. Банката управлявана от Марио Конде, мой връстник и бизнесмен на годината. Внесох на мое име петстотинте хиляди пе... прочетете повече..

Дискусии - Политика
Татяна Ваксберг
8366

Защо комунизмът не е геноцид – част 1

Въпросът в заглавието, разбира се, е подвеждащ. Идеологиите не могат да бъдат квалифицирани като правни понятия и е абсурдно да дискутираме това. Ако нещо ще е „геноцидно“ или „не-геноцидно“, то би сл... прочетете повече..

Изгледи - Европа
Джошуа Яфа
10821

Възходът и падението на най-възхвалявания руски театрален режисьор

Отношението на руската държава към света на културата започна да се променя през късната 2011 и ранната 2012, когато, в отговор на изборната измама и решението на Путин отново да се върне на президент... прочетете повече..

Изгледи - Наука
Щефан Трьобст
9681

Александър Везенков: 9 септември 1944 г.

Монографията на Александър Везенков „9 септември 1944“, колкото лаконична, толкова и съдържателна, е важно явление в българската историография. Тук драматичната история на България от 1940-те е фокуси... прочетете повече..

Дискусии - Европа
Татяна Журженко
19799

Правенето и развалянето на революциите

Революцията от 1917-21 играе важна роля в най-новата глава от историята на украинските политики на паметта, започнали през 1991. Официалните възпоменателни политики на украинското правителство и Украи... прочетете повече..

Драскулки - Проза
Красимир Дамянов
6794

Дзен или на лов за азиатски тигри

Заминах за Бангкок на двайсет и пети октомври хиляда деветстотин деветдесет и трета година. Една от най-дългите в живота ми. Междувременно Бил Клинтън бе поел кормилото в Съединените Американски Щати ... прочетете повече..

Дискусии - Европа
Ричард Дж. Еванс
7458

От нацизъм към „никога повече“

Следвоенните германски опити за изграждане на нова идентичност не могат просто да прескочат Третия райх, сякаш той изобщо не е съществувал. В края на краищата германците трябва да се изправят лице в л... прочетете повече..

Изгледи - Европа
Алекс Кокотас
9058

Крайнодясното полско правителство и положението на жените в Полша

Последиците от новия полски законопроект щяха да бъдат мрачни: край на всякакви форми на аборт в Полша, затворнически присъди за жени, които правят нелегални аборти, криминални разследвания на „подозр... прочетете повече..

Изкуство - Кино и фотография
Евдокия Борисова
10892

Падингтън, Коледа и Брекзит – или за сериозните политически послания в историята на едно мече

– Мече? На гара Падингтън? – и госпожа Браун удивено погледна съпруга си. – Не ставай смешен, Хенри. Не може да бъде! Може да бъде и още как. Невероятно свежо попадение на Нова телевиз... прочетете повече..

Драскулки - Проза
Мюмюн Тахир
7067

Предчувствие за септември

Говорел за необикновените неща с обикновени думи, гласът му бил възглух, ала нищо особено, пък и когато исках да го опишат, хората се замисляха, споглеждаха се смутено и вдигаха рамене: „Ами нищо особ... прочетете повече..

Изгледи - Свят
Дейвид Уолас-Уелс
18016

Земя: необитаемата планета

В хода на последните няколко десетилетия понятието „антропоцен“ излезе извън чисто академичния дискурс и се разпространи сред популярното въображение – едно название, дадено на геологическата ера, в к... прочетете повече..

Резултати 1 - 18 от 18