Бюлетин „Либерален преглед в неделя“

Архив по месеци

Декември 2017

Добре дошли в страницата ни с архиви. На тази страница ще намерите общо 20 от нашите статии, разделени по месеци и години.
Дискусии - България
Веселина Седларска
11204

Ах, ние добричките

Не изпратих SMS на „Българската Коледа“. Не гледах и концерта. Срам ме е. Срам ме е от тази приповдигнатост, с която празнуваме липсата на държава. Срам ме е от лицемерието. Срам ме е от безочието, с ... прочетете повече..

Драскулки - Проза
Красимир Дамянов
8806

Силиконовата долина

Първата нощ си избрах един як негър от Южна Африка, който, за да се стопли, подскачаше с боксови стъпки и млатеше сянката си ожесточено под уличния стълб, давайки красноречиво да се разбере какво ще с... прочетете повече..

Дискусии - Европа
Катрин Бенхолд
8366

Какво означава „да зачеркваш миналото“ в Германия?

Наказание по германски: Бьорн Хьоке, печално-известен крайнодесен германски политически активист, трябва сега да изпитва на собствения си гръб какво означава да се опиташ да зачеркнеш миналото в модер... прочетете повече..

Изкуство - Музика
Иван Ланджев
7662

Колтрейн и равноденствието

„Колтрейн е светец“, казват едни. „Колтрейн уби джаза“, твърдят други. Трети си мълчат, за да не изтърсят още някоя подобна глупост. Всички са прави, разбира се. В Сан Франциско наистина има църква, к... прочетете повече..

Дискусии - Политика
Славой Жижек
8913

Против правата на човека

Нека да почнем с фундаментализма. Тук, злото (ако перифразираме Хегел) често обитава втренчения поглед, който го възприема. Вземете Балканите през 90-те години на миналия век, мястото на широко разпро... прочетете повече..

Драскулки - Проза
Красимир Дамянов
6329

Карпe дием

Няма да описвам как ме арестуваха, съставиха акт, за малко да ми конфискуват колата и как се прибрах. Майка ти както винаги се оказа права. Най-странното обаче бе, че въпреки всичко по време на задърж... прочетете повече..

Дискусии - Политика
Маша Гесен
10126

Забележката, която сложи край на една писателска кариера

Корицата на най-известната книга на Рута Ванагаите представя две снимки на млади мъже. „Този тук е евреин“, казва тя, посочвайки снимката вляво. „Бил е шампион по колоездене. Достатъчно добър, за да п... прочетете повече..

Изкуство - Кино и фотография
Атанас Стойчев
9876

Възнишение

Не се притеснявам, че голяма част от зрителите не са чели „Дон Кихот“. Припомням, че Дон Кихот поема на път из земите на тогавашна Испания, яхнал своята кранта – коня Росинант (на испански Росинант оз... прочетете повече..

Видрица – Всичко накуп
Administrator
10359

Най-четените текстове за 2017

По традиция в края на годината ви предлагам двадесетте текста, които са ви се сторили най-интересни за изминалите дванадесет месеца. Но, преди да сте се втурнали през глава, J, най-първо няколко обобщ... прочетете повече..

Драскулки - Проза
Вергил Немчев
6066

204

В десет сутринта на Орлов мост вече е горещо. Краят на август е. Градът е пуст. Останали са само трезвениците и пияниците, тарикатите са на морето. Русата букинистка на спирката подрежда последните кн... прочетете повече..

Дискусии - Култура
Ибрахим Карахасан-Чънар
14459

Кулинарната традиция в културно-битовия модел на българските турци и татари

Проблемът за системите на хранене като етноопределящи и етноразграничаващи привлича отдавна изследователското внимание. Той акцентува върху въпросите за кулинарния код на културата и за кулинарната ид... прочетете повече..

Дискусии - Политика
Джонатан Хейт
14120

Кога и защо национализмът побеждава глобализма?

Националистите виждат в патриотизма добродетел; те смятат, че страната и културата им са уникални и заслужаващи запазване. Това е истинско морално обвързване, а не поза, предназначена да прикрива раси... прочетете повече..

Драскулки - Проза
Красимир Дамянов
6196

Политическа икономия. Първа част

Един е Законът за търсенето и предлагането, сине мой, и Адам Смит е негов пророк. Дали съм го учил в университета като теб? В университета учихме Маркс и Енгелс, Ленин и Сталин. Е, увлякох се: дядо ти... прочетете повече..

Изгледи - Технологии
Administrator
7143

Трябва ли да се страхуваме?

Технологиите променят начина ни на живот толкова бързо и радикално, че това изглежда плашещо. Няколко експерти в тази област оценяват доколко реални са заплахите, идещи от неща като самоуправляващи се... прочетете повече..

Дискусии - Европа
Йорг Баберовски
8481

Сталин, Путин и Западът

Историята на Русия е белязана от страдание, бедност и насилие. До ден-днешен страната тегне под бремето на своето минало. С какво е по-различна Русия? И как трябва да се отнася Западът към нея? Интерв... прочетете повече..

Изгледи - Свят
Александър Баунов
14408

Губи ли Путин контрола над руските консервативни националисти?

През последните месеци руски православни екстремисти направиха опити да извършат два терористични акта. При първия, на 4 септември, те блъснаха кола, натоварена с газови бутилки, в сградата на един ки... прочетете повече..

Дискусии - Култура
Ян Вернер Мюлер
11460

Преразглеждане на европейските политики на паметта

Една обща европейска политика (или култура) на припомнянето би могла да означава три различни неща: изравняване на пост-националистическите практики на припомнянето и критическата конфронтация с минал... прочетете повече..

Тематични сборници
Super User
12509

Национализмът – век 21-ви

Сборник от текстове, публикувани в „Либерален преглед“, посветени на темата „Национализъм“. Страници: Налични формати: Дата на издаване:    1017 PD... прочетете повече..

Научни изследвания
Super User
9422

Правни аспекти на държавната антиеврейска политика в Царство България (1940-1944 г.)

Изследване на д-р Здравка Кръстева – юрист, доктор по право, преподавател в Юридическия факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Страници: Налични формати: ... прочетете повече..

Изгледи - Европа
Матю Брунуосър
6717

Сръбският вид помирение: подкрепа за старите военнопрестъпници

Когато един генерал, осъден за военни престъпления, изнесе миналия месец лекция за кадетите от военната академия в сръбската столица, той получи топъл прием от министъра на отбраната. Нацията трябвал... прочетете повече..

Резултати 1 - 20 от 20