Бюлетин „Либерален преглед в неделя“

Архив по месеци

Април 2017

Добре дошли в страницата ни с архиви. На тази страница ще намерите общо 18 от нашите статии, разделени по месеци и години.
Дискусии - Свят
Никола Бенин
9452

Свободата в американската и в европейската мечта

В своята многовековна история човечеството е имало различни мечти – епохално велики и съдбовни за развитието на цивилизацията, но и безумни, авантюристични, водещи до кръвопролития и унищожаване... прочетете повече..

Дискусии - Европа
Райнер Херман
8116

Защо немските турци са по-добре интегрирани, отколкото изглежда?

Дали голямото одобрение за турския президент Ердоган и неговата нова конституция е доказателство за неуспешната интеграция на немските турци? В никакъв случай, казва Дъг Сондърс, канадски журналист и ... прочетете повече..

Дискусии - Култура
Дъг Сондърс
9492

Десет западни мита за мюсюлманите

В книгата си „Митът за ислямската вълна“ известният канадски журналист и изследовател Дъг Сондърс описва някои широко разпространени на Запад лъжливи представи за мюсюлманската емиграция. ... прочетете повече..

Видрица – Всичко накуп
Невша Таваколиан
11683

Ваканция в Иран

През 1980-те, когато бях дете, семейството ми рядко си позволяваше ваканции. В Иран току-що бе се случила революцията, бушуваше война [с Ирак]. Повечето от пътуванията ни бяха до вилите на семейни бли... прочетете повече..

Изгледи - Свят
Ерик Хобсбом
13379

От Рузвелт до Буш

Ако всички интелектуалци от моето поколение имаха две страни, тяхната собствена и Франция, то през 20 век всички обитатели на западния свят, а впоследствие всички градски жители навсякъде по света, жи... прочетете повече..

Драскулки - Есеистика
Малкълм Гладуел
9871

Нещо назаем

Вярно ли е тогава, че думите принадлежат на този, който ги е написал, така както други видове собственост принадлежат на своя притежател? Всъщност не съвсем. Както изтъква професорът по право Лорънс Л... прочетете повече..

Дискусии - Свят
Самант Субраманиан
8930

Македонският комплекс за производство на фалшиви новини

Първата статия за Доналд Тръмп, която Борис публикувал, описва как по време на предизборен митинг в Северна Каролина кандидат-президентът зашлевил плесница на човек, който не бил съгласен с него. Това... прочетете повече..

Изгледи - Европа
Роберт Биедрон
7564

Подклаждането на открито анти-хомосексуални настроения в Полша

Роберт Биедрон е открито хомосексуален човек и един от най-популярните политици в Полша. В интервю пред немския седмичник Die Zeit той предупреждава срещу подкопаването на демокрацията и стигматизация... прочетете повече..

Дискусии - Култура
Мюмюн Тахир
23880

Междукултурното общуване – философия или бифуркация

Комуникацията между хора от различни култури през последните десетилетия неимоверно се разраства. За разлика от миналото, днес интеркултурните контакти за все повече хора са част от всекидневния живот... прочетете повече..

Дискусии - Свят
Питър Померанцев
10772

Защо сме пост-факт

Докато армията му безсрамно присъединяваше Крим, Владимир Путин се появи по телевизията и със самодоволна усмивка заяви пред целия свят, че в Украйна няма руски войници. Той не толкова лъжеше, колкото... прочетете повече..

Изгледи - Европа
Дьорд Конрад
7663

Отворено писмо на Дьорд Конрад до Виктор Орбан

Известният унгарски писател и есеист Дьорд Конрад е написал следното „Отворено писмо до министър-председателя на Унгария“ – един документ на леденостудения гняв срещу „най-вред... прочетете повече..

Дискусии - България
Super User
11786

За травмата, мълчанията и вината от „Възродителния процес“

Средната възраст на участниците беше над 50 г. Повечето от нас се изкачиха трудно на третия етаж, по стръмните стълби. Според един от най-младите участници в разговора, годините, изминали от тези врем... прочетете повече..

Дискусии - България
Румяна Коларова
10213

Десните – делене и събиране на празни черупки?

Какво се случва с т. нар. традиционна десница и защо нито една от фракциите вдясно не успя да влезе в Народното събрание? Ще има ли свое представителство в 44-ия парламент дясно-ориентираната, непопул... прочетете повече..

Дискусии - Европа
Саймън Хед
9091

Великобритания: икономика на ръба на пропастта

Евентуалните опити на Обединеното кралство да ползва предимствата на членството в общия пазар, но без неговите задължения, ще се срещнат с решителна съпротива. Но именно тази стратегия е в центъра на ... прочетете повече..

Изгледи - Европа
Джордж Стайнър
11686

Идеята за Европа

Гръмоотводът трябва да бъде заземен. Дори най-абстрактната, най-спекулативната идея трябва да бъде закотвена в действителността, в същността на нещата. Как се отнася това към „идеята за Европа&l... прочетете повече..

Дискусии - Европа
Максимилиан Поп
26363

Кончината на анадолския тигър

Турската икономика страда тежко сред политическата несигурност, която цари в страната. Инвеститорите са изгубили доверие, туристите не идват, а лирата бързо губи стойност. Президентът Ердоган едва ли ... прочетете повече..

Изгледи - Свят
Емил Коен
14394

Тимъти Снайдър: „Постистината е предфашизъм“

Това не е исторически трактат, не е изследване на някакви исторически събития или период. Книгата е замислена като кратък наръчник, или малък и написан съвсем достъпно учебник върху вероятно най-важни... прочетете повече..

Изгледи - България
Веселина Седларска
11257

Ясно е как, неясно е защо

Най-краткият коментар за тези избори съвпада със забележителното изречение, което главният герой в романа „1984“ записва в дневника си: „Разбирам КАК, не разбирам ЗАЩО.“ Разби... прочетете повече..

Резултати 1 - 18 от 18