Бюлетин „Либерален преглед в неделя“

Архив по месеци

Февруари 2017

Добре дошли в страницата ни с архиви. На тази страница ще намерите общо 18 от нашите статии, разделени по месеци и години.
Дискусии - Култура
Александър Джордж
14460

Нашият главнокомандващ фалшификатор

През 1930-те и 40-те холандският фалшификатор Хан ван Меегерен печели цяло състояние като успешно предлага много от имитациите си като автентични картини на Йоханес Вермеер. Във всичко това няма нищо ... прочетете повече..

Изгледи - Свят
Никлас Зенстрьом
9438

Скандинавският модел

(Разговор с Никлас Зенстрьом – основател на Skype и един от най-известните млади новатори-предприемачи в днешна Швеция) Как мислите, дали видът разрушаване [на стари технологии], които ваш прочетете повече..

Дискусии - България
Михаил Иванов
10149

„Икономиката на ‚Възродителния процес‘“ е значимо изследване

На етническата политика на комунистическия режим и особено на нейната най-брутална форма, придобила известност с абсурдното название „Възродителен процес“, са посветени вече редица историо... прочетете повече..

Дискусии - България
Неда Антонова
11670

Убиец ли е Левски?

Не остана ни един що-годе приближен до Левски съратник, който на ум или на глас да не бъде заподозрян – от историци, мемоаристи, писатели, публицисти и дори политици – за съпричастие към н... прочетете повече..

Дискусии - Култура
Джери З. Малър
14557

Капитализъм и неравенство

В днешния глобализиран, финансиализран, постиндустриален свят, човешкият капитал е по-важен от всякога при определянето на индивидуалните житейски шансове. А това прави ролята на семейството значителн... прочетете повече..

Дискусии - Култура
Д-р Георги Карев
21809

За турците и за техните пословици – част 3

Доста пословици показват уважението към майсторлъка и професионализма, и то придобити с практика, а не с наблюдение: „Бакмакла уста олунсайдъ, кьопеклер касап олурду“ (С гледане ако с... прочетете повече..

Дискусии - България
Захари Карабашлиев
16686

Истинското предателство към Дякона Левски

Факт е, че ние, българите, трудно постигащи съгласие и за най-елементарни неща в ежедневието, на въпроса „кой е най-великият българин“ отговаряме подозрително единодушно – Васил Левс... прочетете повече..

Дискусии - Свят
Дан Дайнър
9876

Остава ни да разчитаме единствено на историческия си усет

За да се разбере феномена „Тръмп“ трябва да се различават две принципно различни неща: от една страна, структурните предпоставки, тоест онова, което го направи изобщо възможен, а от друга,... прочетете повече..

Изгледи - Свят
Никълъс Еберщадт
14523

Демографското бъдеще на планетата

Като цяло е очевидно, че бъдещата глобална икономика няма да може да разчита на вида демографски прирасти, които подпомагаха растежа от времената преди настоящата световна рецесия. За днешните богати ... прочетете повече..

Дискусии - България
Невена Борисова
9521

Ганчо Савов – политзатворник-философ

Как става възможно за един човек да започне да гледа на дългата си присъда и на престоя като политзатворник философски? Разговор с Ганчо Савов и проблемът за времето в гранична ситуация като политзат... прочетете повече..

Дискусии - България
Иван Д. Стоянов
31343

Ролята на „историята“ в българската история

Човешкият потенциал не може да нараства в държава, която чрез цялата си образователна система оглупява и озлобява новите си поколения, отново и отново ги залива с високопарни и цинични лъжи. Необходим... прочетете повече..

Дискусии - Култура
Д-р Георги Карев
29731

За турците и за техните пословици – част 2

Вълци, лисици, кучета и зайци – за всички се е намерило място в турските пословици. Към вълка е показано нужното уважение: „Курт биле комшусуна зарар вермез“ (Дори и вълкът на съседа... прочетете повече..

Дискусии - Политика
Славой Жижек
9201

Бъдещето след Тръмп

„Как е възможно да бъда религиозен фанатик, когато сам принадлежа към потиснато малцинство?“ Тази умонагласа е широко разпространена сред белите LGBT-хора. Още по-опасно е, че светът на LGBT до голяма... прочетете повече..

Дискусии - Култура
Д-р Георги Карев
22765

За турците и за техните пословици – част 1

Когато турците започват да навлизат в Ислямския свят, общественият им статут в него бил нисък; първоначално те били използвани като наемници и пазачи от халифите на Багдат и техните подчинени. Но през... прочетете повече..

Дискусии - Европа
Айхан Кая
18231

Възходът на популисткия екстремизъм в Европа: теоретични инструменти за сравнение – част 2

Целта на това изследване бе да направи обзор на литературата въз основа на теоретичните и емпирични анализи, свързани с въпросите за причината и следствието: какви фактори са причина все повече гражда... прочетете повече..

Драскулки - Есеистика
Малкълм Гладуел
17189

Давид и Голиат

„Давид и Голиат“ описва какво се случва, когато обикновени хора се изправят срещу великани. А под „великани“ имам предвид всякакви всесилни врагове – армии и могъщи воини, но също и недъзи, беди и пот... прочетете повече..

Дискусии - Европа
Айхан Кая
17932

Възходът на популисткия екстремизъм в Европа: теоретични инструменти за сравнение – част 1

Замисълът на това есе е да опише теоретичните спорове с цел по-добро разбиране на сегашното състояние на популистките движения и политически партии в Европейския Съюз, засегнат от различни социално-ик... прочетете повече..

Изгледи - Наука
Мирослав Хрох
10696

От националните движения към напълно формираната нация: процесът на изграждане на нациите в Европа – част 2

Но защо, може да се попита, етническите и езикови аргументи толкова често придобиват основна важност в програмите на много от новите национални движения в Централна и Източна Европа – при това т... прочетете повече..

Резултати 1 - 18 от 18