Бюлетин „Либерален преглед в неделя“

Архив по месеци

Ноември 2016

Добре дошли в страницата ни с архиви. На тази страница ще намерите общо 21 от нашите статии, разделени по месеци и години.
Дискусии - Политика
Торстен Бенер
7504

Германия е в състояние да защити либералния ред

Новоизбраният президент най-вероятно ще усили още повече впечатлението, че Съединените щати подкопават принципа за върховенството на закона, вместо да го подкрепят. През последните години Меркел на ня... прочетете повече..

Изкуство - Литература
Невена Борисова
18060

За духа и поезията на Весела Василева

Едно име в литературната ни история, днес познато основно на ценители, продължава да свети, подобно на необикновено цвете под похлупак. Весела Василева, родена през 1919 г., е сред талантливите и хари... прочетете повече..

Дискусии - България
Светлозар Кирилов
9316

Харманли и заразата на самореализиращото се пророчество

Няколкостотин имигранти, основно млади несемейни мъже, се бунтуват в лагера край Харманли на 24 ноември 2016 г., хвърлят камъни по полицаите, чупят прозорци и легла и предизвикват гняв и озлобление от... прочетете повече..

Изкуство - Литература
Неда Антонова
9027

Неда Антонова: Думите са бижута за масово поразяване

Неда Антонова е автор на стихосбирки, исторически романи, повести, театрални пиеси и новели. Актуалните ѝ творби са романите „Съвършената,“ „Царица Елеонора българска“ и „Неговата любима“, които изляз... прочетете повече..

Дискусии - Култура
Мартин Хайдегер
12861

„Само един бог може да ни спаси“. Разговор с Мартин Хайдегер

През септември 1966 германският философ Мартин Хайдегер (1889-1976), един от титаните на мисълта на ХХ век, приема в дома си във Фрайбург представители на списание „Шпигел“, за да отговори на обвинени... прочетете повече..

Видрица – Всичко накуп
Адам Гопник
13405

Правите кроасани и залезът на цивилизацията

Международните пекарски кръгове бяха покрусени, както би се изразил „Ню Йорк Таймс“, от новината, че британската супермаркетна верига „Теско“ е решила да преустанови продажбата на кроасани с формата н... прочетете повече..

Дискусии - Свят
Джон Грей
11784

Железният закон на олигархията

Избирането на Доналд Тръмп е вторият акт в една пиеса, започнала на по-малка сцена. Гласуването за Брекзита изобщо не беше някакво специфично-британско събитие, но можеше да се разглежда като такова д... прочетете повече..

Дискусии - Европа
Стоян Гяуров
7618

Пардон, грешка!

С въвеждането на еврото, ЕС се постави в много трудно положение и сега – ни напред, ни назад. Еврозоната е разделена на печеливши и губещи. Северът, на първо място Германия, има сметка от еврото, дока... прочетете повече..

Дискусии - Политика
Марк Блит
15301

Глобалният Тръмпизъм

Победата на Тръмп беше предсказуема и дори предсказана, но не чрез вглеждане в социологическите проучвания. Тези проучвания напоследък изгубиха доверие, след като не успяха да предскажат победата на К... прочетете повече..

Дискусии - Култура
Гарт Грийнуел
7322

Интервю с Гарт Грийнуел

Наскоро чух някой да казва, че да се разглеждат произведенията на изкуството през призмата на политическото е нещо чудесно за учебната стая, тъй като то ви дава толкова много неща, за които може да се... прочетете повече..

Изгледи - Свят
Аврам Агов
10368

45-ят президент по ръба на острието: какво се случи в Америка?

Америка и светът се опитват да свикнат с факта, че Доналд Тръмп е новоизбраният президент на САЩ, но реалният въпрос тук е как всъщност това стана възможно. Жалко е, че Хилари Клинтън не успя да счупи... прочетете повече..

Дискусии - България
Светла Енчева
12241

Защо проспахме възхода на Тръмп?

На 9 ноември светът се събуди, силно изненадан. Макар почти всички сериозни анализатори да вещаеха победа на Хилари Клинтън на президентските избори на САЩ, победител стана Доналд Тръмп. В България се... прочетете повече..

Изгледи - Свят
Еван Оснос
14638

Америка на Тръмп, скрита пред очите ни

Винаги е било фалшиво-успокоително да си представяме, че привържениците на Тръмп са някъде далеч, запокитени из икономически-трудните ъгли на страната – места толкова западнали, че, за да бъдем честни... прочетете повече..

Дискусии - Европа
Ян Томаш Грос
9128

Източноевропейската криза на срама

Преди не чак толкова дълго време, в годините непосредствено след войната, оцелелите от източноевропейския еврейски Холокост хора бягаха от смъртоносния антисемитизъм на своите полски, унгарски, словаш... прочетете повече..

Дискусии - Европа
Мюмюн Тахир
10263

Конвергенцията и интеграцията – повеля на времето

Една нова епоха е на път да замени предишната и положи своето стъпало в световната история. Тя все още е с неясни контури, но усещаме нейните предизвикателства в качеството на човешките отношения, в и... прочетете повече..

Изгледи - Европа
Ана Биконт
11869

Почетният орден на Ян Грос

Всичко това прилична на déjà vu. По комунистически времена властите също смятаха, че могат да определят какво може да се говори публично. Човек можеше да свърши зад решетките за три години, заради мне... прочетете повече..

Драскулки - Свободен текст
Златко Енев
10066

Имало едно време едно невидимо вълшебство

Мълча и си трайкам като нарицателния заек в голо поле, откъде ще ме удари някой зъл куршум, все това ми е на ума. Възраст, казват хората. Няма по-голям тиранин от опита житейски на тоя свят. Знам, че ... прочетете повече..

Изгледи - България
Марио Игнатов
8265

Битката за българското дясно

Поглеждайки към президентската надпревара в България, бях озадачен от двоичния код ляво-дясно, отвъд който не успях да прозра някакви значителни разлики между претендентите за поста. Предполагам, че и... прочетете повече..

Изкуство - Литература
Стоян Гяуров
9525

Защо, наистина?

Защо, наистина? „Менят се времената“ е обяснението на Левчев, допълнено със задоволство от тази „плесница за академичния вкус“. Плесницата щеше да бъде страшна – също като легендарния дъжд, – но преди... прочетете повече..

Изкуство - Литература
Владимир Левчев
11010

Защо Дилън?

В дома му в Ню Йорк, през декември 1994, на моя въпрос дали поезията не се превръща все повече в камерно изкуство, Алън Гинзбърг ми каза: „Писаната академична поезия е камерно изкуство, но има и друг ... прочетете повече..

Дискусии - Култура
Луи Менанд
11246

Карл Маркс, вчера и днес

Ние можем да върнем Маркс в 19 век, но не можем да го задържим там. Маркс губи абсурдно много време в полемики със съперниците си и погасяване на сектантски огнища на пожари, и разбира се не успява да... прочетете повече..

Резултати 1 - 21 от 21