Бюлетин „Либерален преглед в неделя“

Архив по месеци

Октомври 2016

Добре дошли в страницата ни с архиви. На тази страница ще намерите общо 20 от нашите статии, разделени по месеци и години.
Дискусии
Шанон К. Онийл
4988

Популисткият махмурлук на Латинска Америка

Дългият опит на Латинска Америка с популизма предлага някои важни предупреждения за други страни, които в момента флиртуват с подобни политики. Днес Съединените щати и много европейски страни са изпра... прочетете повече..

Дискусии - Свят
Фарид Закарая
7876

Популизмът в настъпление

Светът се трансформира бързо чрез глобализацията на стоки, услуги и информация, като всички тези неща са породили свои собствени конфликти, свързани с изблици на болка и отхвърляне. Но в момента ние з... прочетете повече..

Дискусии - Политика
Шери Бърман
8038

Популизмът не е фашизъм

Макар че днешните десни популисти споделят някои черти с междувоенните фашисти, различията между тях са по-значителни. И, което е по-важно – онова, което днешните сравнения не успяват да обяснят е как... прочетете повече..

Изгледи - Европа
Кас Муде
9931

Популисткият напор в Европа

Настоящата популистка вълна е предизвикана от дълбоки структурни промени в европейските общества. Слабо вероятно е тези промени да бъдат преобърнати в обозримо бъдеще, така че няма основания да се оча... прочетете повече..

Годишници на списанието
Super User
10499

Годишник „Либерален преглед“ – 2016 – ч. 2

В тази част от пълното издание на „Либерален преглед“ ще намерите всички статии, публикувани в списанието за времето от май до август 2016 г. Страници: Налични формати: ... прочетете повече..

Дискусии - Култура
Златко Енев
9363

Против забравата – за кой ли път?

Нека започнем със според мен очевидния факт, че „забравата“ всъщност е невъзможна, особено когато става дума за травматични колективни преживявания, възприемани като дълбинно-определящи „историческата... прочетете повече..

Видрица – Всичко накуп
Ралица Фризон-Рош
12361

Пролетен полъх в Париж

През март месец най-посещаваният парк на Париж привлича погледа най-вече с екзотичните си дървета, парадоксални предвестници на пролетта във все още щипещия студ. Пищни цветове на камелии и магнолии п... прочетете повече..

Дискусии - Култура
Дейвид Рийф
10334

Опасният култ към историческата памет

Колективната историческа памет не зачита миналото. Не става въпрос само за неточности, преднамерени или не, от типа на онези, които виждаме в днешното изобилие от телевизионни мини-сериали, опитващи с... прочетете повече..

Дискусии - Политика
Барак Обама
10123

Барак Обама за технологиите и връзките им с политиката

Трудно е да си представим някоя друга технология, която през следващите 50 години ще оформи света ни в по-голяма степен от изкуствения интелект. В хода на машинното самообучение, което позволява на ко... прочетете повече..

Изгледи - Свят
Даниел Смилов
10196

Глобализирай това!

Светът е изпаднал в страхова психоза. Това, което беше в основата на съвременната цивилизация – а именно глобализацията – сега започва да плаши, фрустрира и води до депресия. Свободата без граници от ... прочетете повече..

Дискусии - Култура
Златко Енев
11513

Боб Дилън и Нобеловата награда за литература

Литературната Нобелова награда от 2016-та отново разбуни духовете, но, за разлика от обичайното „защо?“ (защо тоя, защо не оня), този път, имам чувството, се разпалва едно много по-голямо, много по-се... прочетете повече..

Дискусии - България
Деляна Попова
8576

Но от друга страна…

Дългогодишният феминистичен спор за подхода към проституцията и въпроса дали една жена може да я упражнява доброволно има две страни. В духа на аболиционистката феминистична традиция, която води нача... прочетете повече..

Дискусии - Политика
Емили Базелон
8652

Трябва ли проституцията да бъде престъпление?

Традиционният феминистки аргумент против декриминализацията е, че узаконяването на проституцията ще навреди на жените, като доведе до още по-голямо сексуално неравенство. Аргументът на правозащитницит... прочетете повече..

Годишници на списанието
Super User
11370

Годишник „Либерален преглед“ – 2016 – ч. 1

В тази част от пълното издание на „Либерален преглед“ ще намерите всички статии, публикувани в списанието за времето от януари до април 2016 г. Страници: Налични формати: ... прочетете повече..

Драскулки - Проза
Ицко Финци
12559

Тази есен в Гинци

Седяхме и съзерцавахме природата. Отсреща – високата скала осветена от слизащото слънце, като уста на кит. Последните топли дни. Казах: Това пространство тука ми напомня на „Факултета“, (така се нарич... прочетете повече..

Дискусии - Европа
Диана Иванова
9296

От триумфа към травмата

Признавам, че тези разговори са опит да се справя със собствената си безпомощност – убедеността ми през годините, че отварянето на досиетата на ДС ще придвижи нашето общество към справедливост и истин... прочетете повече..

Изкуство - Литература
Боян Пенев
10092

Свръхземната същност на живота

Общ недостатък на най-младите ни лирици, „модернисти“ е, че зле са разбрали своите учители, за които творчеството не е словесна игра, а вътрешна необходимост. Не се чувства интимната, непосредната връ... прочетете повече..

Изкуство - Литература
Славимир Генчев
15247

Димчо Дебелянов и доброволчеството

Преди няколко години акад. Иван Радев от Великотърновския университет „Св.св. Кирил и Методий“ изказа аргументирано становището си, че поетът Димчо Дебелянов не е заминал като доброволец на фронта за ... прочетете повече..

Дискусии - Европа
Лиляна Радонич
13292

Стандарти на изврътливостта: Хърватска и „Европеизацията на паметта“

По време на войните от 1990-те, последвали разпадането на Югославия, разказите за колективната жертвеност служеха като основания за насилствени етнонационалистически планове. В Хърватска на Франьо Туд... прочетете повече..

Драскулки - Проза
Златко Енев
9124

Аз с какво съм по-лош/а бе?

А от думите си не се отказвам, въпреки това. Не знам колко време ще успявам да удържам още, щото машинката, колкото и да я обгрижва човек, се поизносва с годините и вече май-май започвам да чувствам, ... прочетете повече..

Резултати 1 - 20 от 20