Бюлетин „Либерален преглед в неделя“

Архив по месеци

Април 2016

Добре дошли в страницата ни с архиви. На тази страница ще намерите общо 21 от нашите статии, разделени по месеци и години.
Дискусии - България
Боян Юруков
14006

Националистите в подкрепа на бурката

Идеята, че чрез забрана жени ще спрат да се покриват, показва как не се учим от собственото си минало. Само преди около 40 години комунистическата власт беше решила, че чрез преименуване на българомох... прочетете повече..

Драскулки - Есеистика
Александър Кьосев
26443

Средна Европа и Балканите на пазара на геополитическите образи – част 2

На Залцбургската конференция „Образи на Средна Европа“ (май 1991) унгарският писател Дьорд Далос формулира нещо, което се оказа общо мнение на много от участниците: средноевропейската дискусия е „изпр... прочетете повече..

Дискусии - Политика
Кенан Малик
21231

Провалът на мултикултурализма

Мултикултурните политики се опитват да изградят мост между държавата и малцинствените общности, като издирват определени общности и организации, които да действат като посредници. Вместо да апелират к... прочетете повече..

Драскулки - Проза
Мими Михайлова
11390

На запад от рая

Бях се зачела в летните повърхностни анализи и прогнози, когато се сетих, че закъснявам за часа за масаж. Скочих от шезлонга. Омотах набързо прозрачното тюркоазено парео около тялото си и хукнах. Подс... прочетете повече..

Дискусии - Политика
Джон Колинс
11128

Уроци от легализацията на марихуаната по света

Буквално за отрицателно време международните дебати относно регулацията на канабиса се изместиха откъм въпроса „дали“ към „как“. През 2014 Уругвай стана първата страна, в която употребата на канабиса ... прочетете повече..

Драскулки - Есеистика
Александър Кьосев
17570

Средна Европа и Балканите на пазара на геополитическите образи – част 1

През 1991 г. вървеше един виц: скоро в Европа щяло да има само десет държави. Западна Европа и Източна Европа. И освен това Босна, Херцеговина, Хърватско, Словения, Славония, Косово, Крайна, Македония... прочетете повече..

Драскулки - Есеистика
Атанас Илиев
16497

Проблемата за психологията на съвременните българи

Не е лесно да се характеризува един народ в известна епоха от неговия развой особено ако той се разбива с усилено темпо под кръстосаното влияние на чужди култури. Кои от белезите на неговата психика с... прочетете повече..

Изгледи - България
Александър Андреев
10308

Когато България беше центърът на света

Докато в учебниците по история развързаният цървул на Левски се поставя наравно с Просвещението и с Френската революция, българите ще си останат в една дълбока духовна провинция… Автор: Александър Ан... прочетете повече..

Драскулки - Проза
Костадин Костадинов
10665

Душевадката

Фриц беше изпечен мошеник. Имаше голяма дърводелска работилница, в която произвеждаше фалшиви антични мебели. Плащаше мизерни надници на двайсетина нелегални работници – поляци, румънци и българи. Биз... прочетете повече..

Драскулки - Есеистика
Дж. М. Кутси
10587

Какво означава класическо?

През октомври 1944, когато съюзническите сили воюват в Европа, а германски ракети се сипят върху Лондон, петдесет и шест годишният Томас Стърнс Елиът произнася пред Вергилиевото дружество в Лондон сво... прочетете повече..

Дискусии - България
Щефан Трьобст
19328

Преодоляването на миналото по български

През март 1997, след дълги парламентарни караници, българското Народно събрание прокара „Закон за достъп до документите на бившата Държавна сигурност и разузнавателното управление на Генералния щаб“, ... прочетете повече..

Изгледи - България
Надежда Станилова
9646

Златото на Златна ливада

Няма го на картата. Колкото и да го търсите, няма да го намерите. Даже манастира не носи неговото име – Чирпански манастир, въпреки че е на 15 км от Чирпан. То е толкова малко и сгушено, че се чудиш з... прочетете повече..

Изгледи - Европа
Радмила Младенова
7138

Винаги намираме фотообразите, които търсим

Повод за разговора е книгата „В плен на чуждото“, плод на двайсетгодишен труд, в която немският историк Франк Ройтер прави първото всеобхватно изследване на ролята на фотографията при конструирането н... прочетете повече..

Изгледи - България
Д-р Георги Карев
21029

За двете непримирими носталгии

Още в началото на 90-те години горещата целувка, която Т. Ж. получи в съдебната зала в качеството си на обвиняем по един бутафорен процес от „примата на Народния“ Аня Пенчева, хвърли мост към една дру... прочетете повече..

Дискусии - Култура
Мюмюн Тахир
17505

Мултикултурализъм – конвергенция и/или дивергенция

През 90-те години на ХХ век Самюъл Хънтингтън предложи модел за глобално разпространение на демокрацията на принципа на приливите и отливите, илюстрирайки го с понятието „обратна вълна“. Според него н... прочетете повече..

Изгледи - Технологии
Ребека Мийд
10203

Учи другояче!

Семействата, които изпращат децата си в AltSchool, могат да бъдат представени като ранни ентусиасти на една нова парадигма. Макс Вентила [основателят на фирмата] обаче не харесва това определение. „Ни... прочетете повече..

Дискусии - Култура
Александър Кьосев
13295

Вяра и неверие: диалог на вярващите с невярващите

Аз лично не определям себе си като невярващ или, в по-клишираната форма, като атеист по много причини. Преди всичко защото изпитвам доверие в определени битийни дадености, а това едва ли е форма на „н... прочетете повече..

Драскулки - Проза
Палми Ранчев
7282

Таткото на Мими

Бях забравил, че с жена ми решихме да предоставим известна самостоятелност на дъщеричката ни. До днес винаги я придружавахме – по-често жената, но и аз, поне два пъти седмично – и до училище, и на анг... прочетете повече..

Изгледи - България
Петър Добрев
14243

Димитровград от утопията към „неудобното наследство“

Димитровград е построен между 1947 и 1952 г. – първият български изцяло социалистически град, по модела на Комсомолск в СССР и на подобни проекти в ГДР, Полша и Унгария. Наречен още от началото „град ... прочетете повече..

Дискусии - Култура
Луи Менанд
8728

Железният закон на популярността

През 1993 Том Ханкс спечели „Оскар“ за най-добър актьор, като се наложи срещу Даниъл Дей-Луис, Лорънс Фишбърн, Антъни Хопкинс и Лайъм Нийсън. През 1994 Том Ханкс отново спечели „Оскар“ за най-добър ак... прочетете повече..

Изгледи - Европа
Виктор Канзуров
10984

Виктор Канзуров за настоящия момент в република Македония

Политиците-българофоби в Македония, мислейки че са много хитри, се опитват сега да ползват евфемизми, за да облъчват обществото с антибългаризъм. Сега те не са толкова директни, както през първите две... прочетете повече..

Резултати 1 - 21 от 21