Бюлетин „Либерален преглед в неделя“

Архив по месеци

Януари 2016

Добре дошли в страницата ни с архиви. На тази страница ще намерите общо 25 от нашите статии, разделени по месеци и години.
Дискусии - България
Administrator
15523

Отворено писмо: Време е да спрем със злоупотребите с историята

„Маргиналия“ публикува отворено писмо на група български историци относно това, какъв термин да се употребява в учебното съдържание по история на България за шести клас за определяне на периода, в кой... прочетете повече..

Драскулки - Проза
Красимир Йорданов
7304

Пицария Google

– Пицария google, добър ден, слушам ви. – Пицария какво? – Пицария google, какво искате да поръчате? – Но… това не е ли пицария „Дон Домат“? – Уви, беше. Наскоро google я купи и сега предлагаме ку... прочетете повече..

Дискусии - Политика
Аспарух Панов
10585

За свободата и властта

В началото на всяка политическа година, една от най-важните дискусионни теми е за свободата и властта. Тема, която става все по-болезнена и дори драматична. Не само за България, но и за ЕС и Евроатлан... прочетете повече..

Изгледи - Свят
Дахер Дахер
10002

Танцът на чудовищата в Близкия изток

Представяме ви втората част от разговора ни с българския учен от сирийски произход – Дахер Дахер. Този път ще прочетете дори по-фрапиращи факти и истории за ситуацията в Близкия Изток такава... прочетете повече..

Дискусии - Свят
Тони Джуд
9409

Израел без клишета

Израелските действия в хода на годините са произвеждали порои от най-различни клишета от страна на обичайните заподозрени. Почти невъзможно е да се дискутира по въпросите на Близкия изток без да се ст... прочетете повече..

Дискусии - Култура
Александър Кьосев
7715

Опит върху терора

Утопиите винаги са мечта за бъдещ, по-справедлив ред, която предполага, че настоящият ред ще бъде разрушен. Но социалният строй или ред досега винаги се е тълкувал твърде тясно – промяната е засягала ... прочетете повече..

Драскулки - Проза
Мими Михайлова
7562

Сънят на водата

Преди половин час Войчех беше напуснал дома ѝ, но тя все още усещаше вълнението от присъствието му. Бавно отпиваше от чашата. Беше я подала, за да ѝ налее още от виното. С него се чувстваше сигурна, д... прочетете повече..

Изкуство - Кино и фотография
Златко Ангелов
14057

Момичето от Дания

В 21 век операциите за смяна на пола са рутинни и завършват с успех. Един човек става трансджендър тогава, когато си смени пола, хормонално и хирургически. Дотогава той или тя избира да се проявява ка... прочетете повече..

Драскулки - Свободен текст
Ива Тихолова
7831

Ива Тихолова – Импресии

Толкова сте много, навсякъде сте, а всъщност толкова малко, нищожно… пространството ехти, сякаш току що ударено у гонг. Всичко дава вид на нещо с плънка, но в момента в който го захапах то се схруска ... прочетете повече..

Дискусии - Култура
Адам Гопник
8273

Mein Kampf, една все така опасна книга?

Много се изприказва миналата седмица по повод излизането отново в Германия, за пръв път след края на Втората световна война, на Хитлеровата Mein Kampf („Моята борба“) – веднага щом стана законно публи... прочетете повече..

Дискусии - Европа
Кенан Малик
9229

Опасният европейски мултикултурализъм

Защо хиляди млади европейци се увличат по джихадизма и насилието? Какво накара 4000 да заминат за Сирия, за да се сражават за така наречената Ислямска държава, известна още като ИДИЛ? Какво кара европ... прочетете повече..

Дискусии - Култура
Стивън Даниос
22688

Исус обича враговете си… а след това ги избива

Анти-мюсюлманската демагогия се обляга на демонизацията на пророка Мохамед, който се описва като особено яростен и войнолюбив насилник. Тази идея със сигурност е получила широко разпространение в „юде... прочетете повече..

Изгледи - Свят
Дахер Дахер
12826

Сирия, Турция и лудостта

Ще ви разкажа една история, която ще ви се стори много позната. Защото всички истории се повтарят, но поради непонятни причини човек така и не научава уроците от тях. Или може би не иска, когато не му... прочетете повече..

Изкуство - Литература
Александър Кьосев
9999

Класици и политици

Напоследък мнозина от българските литератори са се отдали на спешно препрочитане на литературното наследство. Амбицията им (поразително съвпадаща със социалната поръчка на деня) е основателна и благор... прочетете повече..

Дискусии - Култура
Филип Дженкинс
32590

Призиви към насилие в Корана и Библията

Може би несъзнателно, множество християни считат исляма за един вид мрачна сянка на собствената си вяра, при което грозните думи от Корана се намират в абсолютен контраст с писанията, които самите те ... прочетете повече..

Дискусии - Европа
Ралица Ковачева
6227

Златко Енев: Германия трябва да остане толерантна

Германия трябва да продължи да отстоява своите ценности на толерантност, независимо от случаите като този в Кьолн, смята публицистът и издател Златко Енев, който живее в Берлин. В интервю за еМисия Бъ... прочетете повече..

Дискусии - Европа
Боян Юруков
8887

Сексуалното насилие в Германия, емигрантите и бежанците

Почти невъзможно е да говоря за сексуалното насилие като мъж. Жертвите са предимно жени, а извършителите са почти винаги мъже. Събитията около Нова година в Кьолн и други немски градове обаче повдигна... прочетете повече..

Дискусии - Политика
Златко Енев
12213

И още един, още по-кратък, коментар (буквално от последния момент)…

Интервюто на Тома Томов от 7 януари 2015 пред BTV е доста показателно поне в няколко отношения, които, както изглежда, НЯМА как да бъдат видяни откъм България (инак идеите му не биха били споделя... прочетете повече..

Дискусии - Култура
Ейми Клайн
19724

Защо донорските яйцеклетки са табу като опция?

Законите, регулиращи даряването на яйцеклетки, са различни по света. В САЩ този вид дарителство е законно, а донорите могат да остават анонимни. Цената може да достигне 10,000 долара, плюс пътни разхо... прочетете повече..

Изкуство - Музика
Стоян Гяуров
10277

Чудото на интерпретацията

Глен Гулд беше пианист. Това кратко и скучно като лекарски бюлетин заявление, с което започва монографията „Глен Гулд: изпълнителят и произведението“, изглежда излишно само на пръв поглед. Склонността... прочетете повече..

Дискусии - Европа
Златко Енев
21866

Пределно кратък коментар

Понеже различни български „наблюдатели“ ме питат за коментар по повод нещата, които се случиха около Нова година в няколко големи немски града (Кьолн, Щутгарт, Хамбург) – сексуални нападения срещу мла... прочетете повече..

Драскулки - Проза
Евдокия Борисова
13792

Коледа във Виена

Нищо по-банално от Коледа във Виена, ще кажете. Баба ти все във Виена е ходила. Е, ходила е. Което си е така, така си е. Средата на 70-те е, дядо ми Радослав купува билети за кораб по Дунава и отплава... прочетете повече..

Дискусии - България
Щефан Трьобст
7800

„Антибългарската дейност“ на един западногерманец

Когато един западногерманец учи доброволно в комунистическа България, той може да е само едно: шпионин. Така са смятали в ДС. И затова 22 години са следили германския историк Щефан Трьобст. С него раз... прочетете повече..

Дискусии - Култура
Сюзън Зонтаг
10917

Интервю със Сюзън Зонтаг за списание „Boston Review“, 1975

Писането е мистериозна дейност. Човек трябва да се намира на различни нива на концептуализиране и реализация, в състояние на изключителна будност и съзнателност, но също и в състояние на голяма наивно... прочетете повече..

Видрица – Всичко накуп
Administrator
12578

Най-четените текстове за 2015

И така, онова, което започна като експеримент миналата година, тази година продължава, вече под формата на традиция. Подредени според броя на посещенията, по-долу ще намерите 30-те най-четени тек... прочетете повече..

Резултати 1 - 25 от 25