Бюлетин „Либерален преглед в неделя“

Архив по месеци

Декември 2015

Добре дошли в страницата ни с архиви. На тази страница ще намерите общо 22 от нашите статии, разделени по месеци и години.
Дискусии - Европа
Джулиан Барнс
10076

Дори още по-лошо, отколкото си мислехме

Безсрамните твърдения, че нито един етнически поляк не е бил замесен в клането от Йедвабне също идват в най-различни и конфликтни форми. Имало е многократни лъжесвидетелствания, някои от тях от особен... прочетете повече..

Дискусии - Култура
Александър Кьосев
11625

Музеят: четири фигури на кражбата

През 1997 г. по неизвестни пътища и канали оригиналният ръкопис на „История славянобългарска“, за който всички знаеха, че се намира в манастира Зограф в Атон, се появи внезапно в касата на Националния... прочетете повече..

Дискусии - Политика
Марио Игнатов
10575

Глобализация и изборна демокрация или защо социалното неравенство е проблем

В последно време политическите анализатори споделят с тревога опасенията си, че намалелият интерес към участие в избори е в състояние на подкопае устоите на демократичния порядък и да доведе на власт ... прочетете повече..

Изкуство - Литература
Невена Борисова
10184

In Memoriam: Архипелагът Гриша Трифонов

Архипелаг е странно географско понятие, обозначаващо възможността островите да се доближават един до друг. Хората-архипелази в литературата и в живота като цяло са малко. Те умеят да свързват хората ч... прочетете повече..

Дискусии - Политика
Мария Черешева
10219

Спирането на „Деконструкция“ – защо не изпитвам истинска солидарност

Тъй като получих покана за събитието, а и размишлявах доста по казуса, ми се иска да напиша своите лични мотиви защо не мога да се солидаризирам с екипа на „Деконструкция“. Започвам с едно уточнение: ... прочетете повече..

Дискусии - България
Щефан Трьобст
30209

За отношението между партия, държава и мюсюлманско малцинство в България 1956-1986

Но политиката на партията и държавата беше насочена против турците в България още от началото на петдесетте години, под формата на асимилация, при която понякога се променяха методите, но не и генерал... прочетете повече..

Драскулки - Свободен текст
Стоян Гяуров
10510

Апострофи

Как е възможно вечерта да слушаш Шуберт, а на другия ден да хвърляш живи хора в пещите? Според Джордж Стайнър обяснението трябва да се търси именно в Шуберт: колкото повече се култивира човек, толкова... прочетете повече..

Дискусии - Европа
Аспарух Панов
10776

България в Съвета на Европа. Предизвикани размисли

Измина почти месец от церемонията в Страсбург, на която официално бе даден стартът на българското шестмесечно ротационно председателство на Комитета на министрите на Съвета на Европа. За България това... прочетете повече..

Драскулки - Проза
Силвия Чолева
6941

Диригентът

Едно, две три. Начало. Когато слагаше костюм, свиреше на пианото. Малко се беше разакордирало, но в този момент не можеше да си позволи да плаща на акордьор. Не и преди да получи пенсията. Иначе парит... прочетете повече..

Изкуство - Литература
Пол Ели
32732

Тайната история на „Сто години самота“

Габриел Гарсия Маркес започва да пише Cien Años de Soledad – Сто години самота – преди повече от половин век, като го завършва през късната 1966. Романът излиза от печат в Буенос Айрес на 30 май 1967,... прочетете повече..

Изкуство - Сцена
Радмила Младенова
8718

ХаХаХаИмПро – нов модел за генериране на реалност

Най-просто казано ХаХаХаИмПро е театър, в който представлението се измисля на момента в непосредствен диалог между актьорите и публиката. Друг по-подробен начин да се опише този театър е през играта с... прочетете повече..

Дискусии - Политика
Юлия Кръстева
9583

Какъв бунт днес?

Именно с Френската революция думата със сложна и богата етимология за „бунт“ [révolte] е придобила настоящото си ясно политическо значение. Така, когато днес говорим за бунт, разбираме преди всичко ос... прочетете повече..

Изкуство - Литература
Асен Валентинов
11203

Старозаветният поет

Заслушан в глухите рими на езика, Борис Христов бавно руши класическия стих. Така той се опитва да обхване най-трайните изменения, както и най-нетрайните измерения на живота. Читателят има чувството, ... прочетете повече..

Дискусии - Култура
Александър Кьосев
11246

Частният живот на публичния език

Както всяка друга национална култура в условията на тоталитаризъм в периода 1945-1989 г. българската култура имаше два полюса – официален и неофициален (между тях се простираше спектър от междинни със... прочетете повече..

Изкуство - Живопис
Стоян Гяуров
10970

Кой се страхува от Вернер Тюбке?

Лайпцигският хотел „Астория“ е затворен от години. Но който е бил в панаирния град Лайпциг, ще си спомни може би импозантната късноимперска фасада на хотела, допълващ гаровия ансамбъл, още повече, че ... прочетете повече..

Дискусии - Бизнес
Джош Баро
104176

Защо е прекалено рано да се критикува благотворителната инициатива на Марк Зукърбърг

Публичното изявление на Марк Зукърбърг от миналата седмица, че той и жена му, Присила Чан, ще отдадат 99 процента от богатството си за Инициативата Чан-Зукърбърг, предизвика огромен интерес, състоящ с... прочетете повече..

Изкуство - Литература
Хюсеин Мевсим
10308

Иво Андрич и/в Турция

Би могло да се каже, че темата „Андрич и/в Турция“, в по-глобален мащаб – „Андрич и/в Ориента“, е сравнително неизследвана в иначе безспорно богатите традиции и постижения на андричевистиката и, без с... прочетете повече..

Дискусии - Мнения
Марио Игнатов
15247

Контактната хипотеза или кой се страхува от бежанците

В рамките на последния четвърт век светът около нас преживя огромни промени. Рухна един обществен строй, което доведе до промяна на облика на цяла Източна Европа. Войни в Близкия Изток, Северна Африка... прочетете повече..

Изкуство - Литература
Карл Уве Кнаусгор
15706

„Подчинение“ на Мишел Уелбек

Решаващото в романа е, че политическите събития, които той портретира, са психологически колкото убедителни, толкова и достоверни, защото това е всичко, около което този роман се върти – огромната заг... прочетете повече..

Изгледи - България
Анета Генова
15589

За границите на садистичното

Дълго мислих дали да разкажа тези истории. Те са тежки. Те са жестоки. В тях справедливостта не побеждава, въпреки че правото се намесва. Разказвам ги, защото без много допълнителни обяснения те показ... прочетете повече..

Изкуство - Литература
Светлана Алексиевич
10517

Светлана Алексиевич: Руснаците не могат да живеят със свободата

Всъщност имам три различни родни места: западноукраинският град Иваново-Франкивск, откъдето произхожда майка ми и където съм родена; белоруското село, в което съм израснала; накрая, руската култура, к... прочетете повече..

Дискусии - Свят
Елизабет Колберт
7658

Париж, Сирия и промяната на климата

В списъка с ужаси, довели до сирийската гражданска война е трудно да се посочи точното място на сушата и нейните дестабилизиращи последствия – покачването на цените на хранителните продукти, вътрешнит... прочетете повече..

Резултати 1 - 22 от 22