Бюлетин „Либерален преглед в неделя“

Архив по месеци

Октомври 2015

Добре дошли в страницата ни с архиви. На тази страница ще намерите общо 24 от нашите статии, разделени по месеци и години.
Изгледи - Европа
Дирк Пилц
10325

Немската ПЕГИДА: И тоя път ще победим!

И ето ги тук паралелите: социализъм, антифашизъм, солидарност – към края на ГДР всичко това бяха напълно празни понятия. Днес същата логика се прилага и към понятия като демокрация, базисни права, сво... прочетете повече..

Изгледи - България
Златко Енев
9258

Опит за (пределно кратка) равносметка, някъде по пътя...

Не че хората откъм България са си счупили краката да ме питат за мненията ми, но понякога се случва и един или друг малко по-сносен разговор. В случая например – с двама млади и много симпатични колег... прочетете повече..

Драскулки - Проза
Златко Енев
10541

Coito, ergo sum

Наблюдавам внимателно лицето ѝ, докато тя свършва. Опитвам се да го правя по ненатрапчив начин, повече с ъгълчетата на очите, макар че от това едва ли има нужда – нейните собствени, при все и широко о... прочетете повече..

Дискусии - Култура
Гергана Дончева
18467

Homo Balcanicus: кой e той?

Независимо от разноречието и степента на убедителност на аргументите, прилагани при „дисекцията“ на този своеобразен потенциален „Франкенщайн“ наречен условно Homo Balcanicus, съществуват няколко възл... прочетете повече..

Дискусии - Европа
Михаел Жантовски
7995

Бежанци и отговорности в централна Европа

Преди петнайсет години чешкият държавник и драматург Вацлав Хавел писа, че някои чешки политици „признават два вида насилие, геноцид, терор и мафии: единият е по-добър, другият по-лош. По-добрият е па... прочетете повече..

Дискусии - Политика
Иван Бакалов
10995

За депутатския имунитет текат глупости от всички медии. Причината: непознаване на закона

Удивително е, че покрай пиянските скандали с Волен Сидеров започна кампания да се премахне депутатският имунитет, без някой да обясни какво представлява той. Това стана тема на телевизионни преда... прочетете повече..

Дискусии - България
Татяна Ваксберг
12211

Човекът, който описа депортирането на евреите от Тракия и Македония – част 2

Съдбата на Натан Гринберг не е по-различна от тази на книгата му – откритие, което направих едва след прибързаното ми съгласие да напиша предговор към това издание. След едномесечно издирване на следи... прочетете повече..

Драскулки - Проза
Кристин Димитрова
7643

Портретът на Дичо Лесов

Дичо Лесов беше пенсионер и живееше във Фейсбук. Преди осем години, когато на пестеливо учрежденско тържество колективът му поднесе китайски часовник и ножичка за пури, Лесов въздъхна, просълзи се, бл... прочетете повече..

Драскулки - Проза
Владимир Зарев
7168

Откъс от „Орлов Мост“ – Владимир Зарев

Механизмът за изнудване, в себе си той го беше нарекъл „съдебна такса“, бе така рационален и логически обоснован, че щеше да действа безотказно и до днес. На Павел обаче му писна да припечелва по десе... прочетете повече..

Изгледи - Свят
Петър Чолаков
9002

Сбогуване с Токио

Септември. Текат дните на японската култура в България… По топлия асфалт, с който е застлан дворът на училището, срещу което живея, скоро ще затупуркат крачета. Звънците ще запеят с тревожно вибрато. ... прочетете повече..

Дискусии - Свят
Анна Кръстева
9706

За бежанската криза, националните егоизми, лидерството

Уникалността на настоящата криза е във взривоопасния микс на няколко войни: хуманитарната война на Запада срещу Асад, студената война между Русия и Запада, гражданската война между Асад и опозицията; ... прочетете повече..

Дискусии - България
Даниел Смилов
15483

Убит е човек

Убит е човек. Вярно, не е българин. Дошъл е чак от Афганистан с надежда за по-добър живот или Бог знае заради какво. Технически казано – нелегален имигрант. Не му дължим нищо, освен уважението, което ... прочетете повече..

Дискусии - Европа
Ян Вернер Мюлер
7244

Унгария – „Молим за извинение заради нашия министър-председател“

През цялото време Виктор Орбан продава на външните наблюдатели версията, че става дума за избор между него и неонацистите – партията Йобик. Едно от следствията от агресивното му поведение по време на ... прочетете повече..

Изкуство - Литература
Владимир Зарев
10553

Когато свободата е безнаказаност, а беззаконието – ред, трябва да виним собственото си овчедушие

По подобие на Оруел в „1984 година“, моят герой Павел Премянов от новата ми книга „Орлов мост“, участник в протестите на знаковото място в София, си съставя абсурдни опозиции, които извиняват неговия ... прочетете повече..

Изгледи - България
Георги Петров
8924

Един ловен ден на другаря Тодор Живков

Георги Петров написва спомените си „Куражът да бъдеш“ (издателство „ЕТО“, София, 2015), когато е на 80 години, тоест преди седем години. Замислени като „разказ на живота ми, за да го знаят децата и вн... прочетете повече..

Изкуство - Музика
Луи Менанд
20652

Бийтълс: защо остават ненадминати

„Бийтълс“ притежават дълбоко вкоренена в характерите им язвителна подозрителност към мотивите на външния свят, те имат и добре развит усет за капризната природа на славата. През октомври 1963, когато ... прочетете повече..

Дискусии - България
Татяна Ваксберг
12512

Човекът, който описа депортирането на евреите от Тракия и Македония – част 1

Тази книга е отхвърляна в продължение на почти 70 години. Потулена е веднага след първото ѝ издание през 1945. После не е преиздавана, не е изучавана, десетилетия наред не е дори цитирана в България. ... прочетете повече..

Дискусии - Култура
Златко Енев
8955

За неизбежната необходимост на симпатията

Започвам този текст след леко триумене. От една страна, никак не ми се иска да се впускам в онзи тип писане, който в момента изглежда определя тона на „интересните неща“ в България – тоест, изливане н... прочетете повече..

Изгледи - Технологии
Арун Сандарараджан
15987

Задава се „ангажиментната икономика“. Какво означава това за работата ни?

В САЩ „ангажиментната икономика“ (gig economy) днес е толкова видима, че самата фраза и въпрос вече навлизат в ранните дебати около президентската кампания. По-рано този месец, когато един от водещите... прочетете повече..

Изгледи - Свят
Петя Стоянова
10291

Азербайджан – невероятна източна приказка (част 2)

Сградата на Фонда е от началото на ХХ век, с изключителна архитектура. Вътрешността ѝ е малко позанемарена – начупени тук там мозаечни плочки, поолющени стени, с указателни табели на руски език за ета... прочетете повече..

Изгледи - Свят
Гаит Абдул-Ахат
11889

Някои съвети за пътуващите на далечни разстояния, или как да се достигне Германия…

В продължение на десетилетия пътищата, които водеха към спасение от война, разрушение и бедност, към сигурен живот в Европа, бяха строго прикривана тайна, собственост на контрабандисти и мафиоти, коит... прочетете повече..

Дискусии - България
Димитър Панайотов
11021

За Георги Марков, „Задочните репортажи“ и изродения (анти)комунизъм

Написах този текст преди няколко седмици. Дълго време се чудех дали да го публикувам. Не ми се палеха пак евтино страстите, а и не бях убеден, че имам капацитета да говоря за „Задочни репортажи за Бъл... прочетете повече..

Драскулки - Проза
Super User
12323

Вальтер Беньямин. Московский дневник

Пять фрагментов о Москве и москвичах из дневника Вальтера Беньямина. Одна библиотечная карточка, 13 фотографий Москвы и москвичей Игоря Пальмина. Автор: М., Ad Marginem, 2012      ... прочетете повече..

Изкуство - Теория
Дж. М. Кутси
10492

Човекът, който отиде да пазарува истина

Комплексен и брилянтен автор, Валтер Бенямин умира, бягайки от нацистите, преди да успее да довърши последния си проект. Днес най-после фрагментите от тази книга получават по-широко разпространение. Н... прочетете повече..

Резултати 1 - 24 от 24