Бюлетин „Либерален преглед в неделя“

Архив по месеци

Април 2015

Добре дошли в страницата ни с архиви. На тази страница ще намерите общо 22 от нашите статии, разделени по месеци и години.
Изгледи - България
Румен Леонидов
9771

Отровен мед от търтеи

Последната порция мед от търтеи бе пусната в медийното пространство. Макар че ваденето на досиетата отдавна не е масово чудо, нито чудо за масите. Всяко ново картонче се превръща в еднодневна вестника... прочетете повече..

Дискусии - Политика
Едуард Саид
9156

Как да говорим истината на властимащите

Самият аз мисля, че критиката на обективността и авторитетите все пак ни извърши добра услуга, като подчерта начина, по който в секуларния свят човешките същества конструират своите ценности. Например... прочетете повече..

Драскулки - Проза
Александра Джандева
7104

Щъркел

Разводът не мина лесно. Петър нае адвокат и направи всичко възможно да я спре – беше прекарал със Силвия 40 години. Въпреки загърбените 63 зими, бившата учителка издържа на натиска и след 10 месеца ве... прочетете повече..

Изгледи - Наука
Евгения Иванова
19507

Изгубената История

Целта на това изследване е не толкова да очертае събитията, свързани с османското нашествие на Балканите през ХІV и ХV век, колкото да открои паметта за тях – какво и как се помни, забравя или изобрет... прочетете повече..

Изкуство - Литература
Мартин Еймис
13891

Кърт Вонегът: след кланицата

„Някога имаше Дрезден. Красив град, пълен с музеи и зоопаркове – човекът в неговото най-голямо величие. А когато дойдохме ние, градът си отиде… Нападението не скъси войната и с половин секунда, не отс... прочетете повече..

Изгледи - Европа
Николай Митрохин
15230

Руският задгробен живот на „Charlie Hebdo“

Някои руски социални мислители (с които настоящият автор е съгласен) споделят разбирането, че от гледна точка на социалното развитие руското общество изостава с няколко десетилетия след определящите т... прочетете повече..

Драскулки - Есеистика
Джеймс Уд
10726

Как се освободих от библиотеката на моя тъст

Минавах край къщата на Едмънд Уилсън, когато отивах в Канада, на гости на родителите на жена ми. Макар на вид в не лошо състояние, домът на Уилсън винаги е изглеждал затворен, забравен, а и по някакъв... прочетете повече..

Дискусии - Култура
Любомир Калудов
21152

За религията и образованието

През последните години въпросът дали е необходимо изучаване на религия в училище периодично зазвучава или заглъхва. По времето на Народната република такъв проблем нямаше, както и не съществуваше диле... прочетете повече..

Изкуство - Литература
Салман Рушди
10446

Величието на Гюнтер Грас

На седемдесетия му рожден ден множество писатели – Надин Гордимър, Джон Ървинг, плюс цялата германска литературна сцена – се бяха събрали, за да го възпяват в театъра „Талия“ в Хамбург, но онова, коет... прочетете повече..

Драскулки - Проза
Мими Михайлова
9467

„Достойно ест“

Константин беше черноризецът, негова беше първата стъпка. Разполагаше априори с един ход повече според координатната мрежа от 19 линии по 19. За Конкурента имаше 361 възможности, а за него – Белия – 3... прочетете повече..

Изгледи - Европа
Ричард Дж. Еванс
9594

Целувки за дучето

В Италия генерална амнистия за политически и военни затворници е била издадена през юни 1946; не е имало последователна политика за преследване на италиански граждани поради военни престъпления, а фаш... прочетете повече..

Драскулки - Проза
Елена Мечка
9801

Три дни в Малайзия

 Осми Апрел. Аааа! Туй не е живот! Много е топло! Дърво и камък ся разтича. Искам да ви река, че таз история, дето ви я разказвам е твърде повлияна от една много добра книга на Миленча, дето не с прочетете повече..

Изгледи - Наука
Дейвид П. Бараш
30542

Еволюционната мистерия на хомосексуалността

Критиците твърдят, че еволюционната биология е въпрос на предположения, в най-добрия случай. Реалността обаче е друга. Еволюционистите са успели да обяснят начина, по който са еволюирали огромен брой ... прочетете повече..

Изкуство - Литература
Хорхе Луис Борхес
10840

Борхес и бог

Струва ми се много сериозно, че един човек или народ може и да не притежават етически инстинкт или усет. Нещо повече, налице е тенденция или навик, да се съди за дадено действие по следствията му. Сег... прочетете повече..

Изгледи - Европа
Женевиев Зубржицки
17161

Кръстовете на Аушвиц

Както показва срещата между равина Йоскович и папа Йоан Павел II, „папският кръст“ в Аушвиц днес вече се е превърнал в многосмислов и натоварен с прекалено много значения символ: напомняне за конфликт... прочетете повече..

Дискусии - Политика
Аспарух Панов
14150

Ще си върне ли либерализмът ключовата роля в европейската политика?

Две много позитивни и обнадеждаващи политически събития ме стимулираха да коментирам отново същността и бъдещето на модерния политическия либерализъм. Първото бе появата на младата българска либерална... прочетете повече..

Дискусии - Култура
Павел Янчев
14573

Паметта за изтриване

Аз не знам дали днес ние трябва да местим или разрушаваме паметници. Това, което знам, е, че когато потомците ни видят българските градове и публичните им пространства, те трябва сами да могат да си з... прочетете повече..

Изгледи - България
Веселина Седларска
12544

Гето

Гетото е смислен хаос. То е парцелирано с чертожническа точност. „Коя си ти и къде отиваш?“ – питали са ме на такова място. „Имам си водач, той е наясно къде отивам“ – отговарям. „Водачът ти е от орс-... прочетете повече..

Изкуство - Кино и фотография
Джеймс Ласдан
10166

Уелбек на живо

„Желанието ми да не се харесвам маскира едно безумно желание да бъда харесван“, обявява Уелбек на друго място. „Но аз искам хората да ме харесват ‚заради самия мен‘, без опити да ги съблазнявам, без д... прочетете повече..

Дискусии - Политика
Емил Коен
19343

Да изтръгнеш душите на хората. За една книга върху т. нар. „Възродителен процес“

Престъплението „Възродителен процес“, ако съдим за него по крайния резултат, т. е. по изгонването през лятото на 1989 г. на повече от 300 000 турци вън от пределите на България, е напълно съпоста... прочетете повече..

Изкуство - Литература
Етгар Керет
10980

Етгар Керет, предизвикателят…

За мен писането на истории е нещо много интуитивно. Нямам никакъв особен план или метод. Обикновено имам пред очи някакъв образ, мисъл или изречение. И когато пиша, усещането е много силно, сякаш съм ... прочетете повече..

Изгледи - Европа
Ксантипи Котзагеорги-Зимари
55856

Спомени за българската окупация на източна Македония: три поколения

Без съмнение за всички, най-болезнените спомени от периода на окупацията бяха онези, касаещи събитията от злополучното Драмско въстание. Това са най-важните сред тях – спомени, които са дълбоко вкорен... прочетете повече..

Резултати 1 - 22 от 22