Бюлетин „Либерален преглед в неделя“

Архив по месеци

Август 2014

Добре дошли в страницата ни с архиви. На тази страница ще намерите общо 20 от нашите статии, разделени по месеци и години.
Изгледи - Европа
Скот Андерсън
20272

Живот в долината на смъртта

„Знаете ли, отдадох три години от живота си за това“, казва Ненад (сръбски участник в Босненската война) – а накрая нямах нищо. Направо бях гладен. Наистина гладен, понякога на ръба на гладната смърт.... прочетете повече..

Изгледи - България
Димитър Кенаров
11457

Медии, власт, пари

Всъщност в Щатите традицията на журналистическия тип писане е доста популярна. Ако погледнем това, което през 60-те години американският писател Том Улф нарича „нова журналистика“, когато казва „Ето и... прочетете повече..

Изкуство - Кино и фотография
Светлозар Василев
12524

Да откриваш светове: „Шърли. Представи за реалност“

Проектът на австрийския режисьор Густав Дойч е израз на отдавнашния импулс да пренапишем границите на времето и пространството като създадем нови реалности. Филмът предоставя пресечна точка на изобраз... прочетете повече..

Драскулки - Проза
Румен М. Еверт
9109

Чужда земя

Всяка вечер в хотелския бар на Пик цареше голямо оживление, застаряващи ромеовци, провинциални чичковци, кръчмарски философи, както и един ушат скорец, който закъсал португалец носеше на лявото си рам... прочетете повече..

Изкуство - Музика
Евгений Дайнов
13388

Елегия за Боуи – Част 2

Боуи посреща последните години на 20-ти век като жител на Земята – нещо, което не му се е случвало от средата на 60-те години. Има прилична музикална репутация, станал е художник, направил е успешно и... прочетете повече..

Изкуство - Литература
Станислава Чуринскиене
7662

„Реквием за никого“ на Златко Енев – безроден ли е хуманистът

Като мнозина изкушени от четенето българи, родени през 70-те, и аз до скоро се оплаквах, че България още няма роман, който описва и обобщава Прехода по достатъчно смислен, убедителен начин. Срещата ми... прочетете повече..

Драскулки - Есеистика
Златко Енев
21603

За остаряването

Позамислих се днес над нещо, което ме занимава сериозно, искам или не. Остаряването. Онова, което ни прави по-различни от ония, които сме били някога, което ни забавя, замъглява, довежда с още една – ... прочетете повече..

Изгледи - Европа
Олег Панфилов
22756

Агресивното невежество убива – технология на пропагандата

В моето съветско минало имаше много легенди които помагаха на хората да се мислят за „пъпа на света“. За целта в зората на болшевишката власт бяха създавани структури, занимаващи се с пропаганда. Но п... прочетете повече..

Драскулки - Проза
Владимир Шумелов
8000

Ще чакам дъгата

Започвам. Мисля, че се готвих достатъчно дълго. От оня „Уестърн“, който пишехме с група откачалки в Плевенската школа за запасни офицери (всеки започваше нова глава или част от нея, а другите двама до... прочетете повече..

Дискусии - Култура
Десислава Андреева
25429

Редакционният апел – същност и паралели

Още в началото е ясно, че си имаме работа с „оne-man magazine“. Редакторът – издател – автор – преводач е „пазачът на входа“, който ще определя темите и ще прави подбора на материалите, които „дайджес... прочетете повече..

Изкуство - Музика
Евгений Дайнов
14086

Елегия за Боуи – Част 1

Да пишеш за Дейвид Боуи е уникално трудна задача. За кого точно пишеш? За онзи ученик на име Дейвид Джоунс, въоръжен с играчка-саксофон, който възкликва: „Чух гласа на Бог!“ когато за пръв път чува па... прочетете повече..

Дискусии - Култура
Пенка Ангелова
49107

От превъзмогване към стопанисване на миналото

И така, германците имат минало, което не премълчават и което от повече от шест десетилетия съответните поколения изучават в училищата, правят се изследвания, младото поколение трябва да се запознае с ... прочетете повече..

Изгледи - Свят
Джейкъб Микановски
15424

Нашето радикално бъдеще

Канудос, свещеният град. Откъм околните планини той е изглеждал като мираж. Петдесет и две хиляди кирпичени колиби и шепа белокаменни църкви, разпилени по един от завоите на реката Ваза-Барис, къ... прочетете повече..

Изкуство - Литература
Д-р Георги Карев
11499

Реквием за всички ни

Започвам с това, че „Реквием“-ът е един прекрасен, и в същото време много странен роман: казвам „странен“, защото необикновен, самобитен, оригинален и т. н. са определения, доста клиширани от употреба... прочетете повече..

Изкуство - Музика
Иън Бурума
24778

Изобретяването на Дейвид Боуи

Дейвид Боуи не само е изобретявал, отново и отново, самия себе си, вдъхновявайки други музиканти, както и безброй много фенове. Той е вършил много повече. През цялата си дълга кариера Боуи изобретяваш... прочетете повече..

Изгледи - Европа
Стилиян Стоянов
12404

Войната на сватбените генерали

През 90-те години работих като лектор по български език и литература в националния университет „Тарас Шевченко“ в Киев. Живеех в студентския хотел на улица „София Ковалевска“, който ми се виждаше стра... прочетете повече..

Изгледи - България
Мадлен Николова, Георги Медаров и Жана Цонева
9206

Културният фронт на протеста и гражданската борба срещу провокаторите

Последните протести често се представяха като борба на гражданското общество и европейските му ценности срещу остатъците от комунистическия режим. На новото, което така и не дойде напълно след 23 годи... прочетете повече..

Дискусии - Култура
Рандал Бейкър
20458

Образованост или експертност?

В „Алиса в страната на чудесата“ Кралят дава на Белия заек прекрасен съвет: „Започни от началото,“ рече Кралят важно, „и продължавай, докато не стигнеш до края. После спри.“ Аз смятам да пос... прочетете повече..

Видрица – Всичко накуп
Златко Енев
13110

Една междинна равносметка

И така, огромната работа по прехвърлянето на съдържанието на „Либерален преглед“ от чисто интернетски към по-подходящ за претърсване, ползване и архивиране, „библиотечно-адекватен“ формат, приключи, п... прочетете повече..

Дискусии - България
Надя Данова
15736

Неспасяването на българските евреи и националните предразсъдъци

Точно преди година, на 26 юли 2013-та, бе представен двутомникът „Депортирането на евреите от Вардарска Македония, Беломорска Тракия и Пирот. Март 1943. Документи от българските архиви“. Издаден ... прочетете повече..

Резултати 1 - 20 от 20