Бюлетин „Либерален преглед в неделя“

Архив по месеци

Декември 2013

Добре дошли в страницата ни с архиви. На тази страница ще намерите общо 24 от нашите статии, разделени по месеци и години.
Видрица – Всичко накуп
Христо Стоянов
16021

Най-посредствените, които напуснаха България

През последните години оревахме ортаклъка, че най-качествените българи напуснали страната. Най-интелигентните, най-умните, най-трудолюбивите… През същото това време световните конкурси и интелектуални... прочетете повече..

Драскулки - Проза
Жозе Сарамаго
5645

Проглеждане

Лошо време за гласуване, оплака се председателят на комисията в избирателна секция номер четиринайсет, след като рязко затвори подгизналия чадър и съблече шлифера, който не му беше послужил много по в... прочетете повече..

Драскулки - Проза
Кристин Димитрова
7283

Снимката

Случайно го видях на летището. Обикаляше напред-назад с нещо като минимален букет от синчец и поглеждаше към таблото. Едва го познах. Поколебах се, но все пак реших да му се обадя. Устата му се усмихн... прочетете повече..

Дискусии - Политика
Тодор П. Тодоров
15046

„Десните“ убеждения на Ранобудните са маркистки евангелизъм

Това, което ме отблъсна по-късно, е мракобесната и инфантилна атмосфера. Тикоподобното повтаряне на едно и също, неуместният инквизиторски дух. Призракът на комсомола. Тези хора все едно са глътнали н... прочетете повече..

Дискусии - България
Пламена Стоянова
49559

Покръстването на българите мюсюлмани

На 5 октомври 1912 г. избухва първата Балканска война. Надеждите и ентусиазма на цяла България бликат и от печата. Дори и най-критично настроените опозиционни вестници одобряват този политически и вое... прочетете повече..

Дискусии - Култура
Джонатан Франзен
16300

Джонатан Франзен – какво не е наред със съвременния свят

Ако бих бил роден през 1159, когато светът е бил по-стабилен, бих могъл да чувствам, на 53, че следващото поколение ще споделя ценностите ми и ще цени същите неща, които ценя и аз; не предстои никакъв... прочетете повече..

Дискусии - Политика
Антоний Гълъбов
7333

Създаването на една дясна партия е най-грешният път

Демокрацията ни е лесно преодолима от добре организирани малцинства, които налагат волята си над мнозинството, коментира политологът Антоний Гълъбов. В момента избирателят пречи на политиците, защото ... прочетете повече..

Изкуство - Литература
Габи Ууд
14576

Какво могат да ни кажат за Дж. Д. Селинджър непубликуваните му разкази

Когато три от непубликуваните разкази на Дж. Д. Селинджър наскоро изтекоха онлайн, това предизвика редица остри въпроси във връзка с пиратството и правото на лично пространство – но заедно с това ни п... прочетете повече..

Дискусии - Европа
Евгения Иванова
22200

Изобретената памет

Сръбският Голям национален разказ е изграден върху поражението и травматизма. Български Голям национален разказ по-скоро липсва. Ако непременно трябва да се очертаят някакви сюжети, напомнящи или пре... прочетете повече..

Изгледи - България
Поп Кръстю
8837

Паметникът на свещенодякона Игнатия Левски

Поп Кръстю не е се замълчал, нито приема да замълчи да не отговори на клеветите на такива подли хора, които, за да закрият недостойнството си в добри отношения, и лошевините, които под булото на патри... прочетете повече..

Драскулки - Проза
Александра Джандева
9515

Кожата, в която живеем

Решавам да ида на кино случайно. Чувствам се зле, уморена съм, ядосана съм, криво ми е. Седях пред програмата поне десет минути, но не защото имах някакъв избор. Тази вечер имаше само един филм точно... прочетете повече..

Изгледи - Наука
Надя Данова
23664

Тъй рече Йоан Златоуст...

През 1889 г. в студията си „Значението и задачите на нашата етнография“ Иван Шишманов разказва следното: „В 1852 г. една англичанка, Elisabeth d’ Orbiney, при преминаването си през Париж показала на е... прочетете повече..

Изгледи - Свят
Ян Пул
8136

Африканската дигитална революция

В разстояние от само десет години мобилните телефони и Интернет са променили ежедневието на множество африканци по-драматично от всяка друга социална промяна след като африканските нации извоюваха нез... прочетете повече..

Драскулки - Проза
Елена Феранте
9418

Дни на самота

Вкарах език в устата на домакина си с демонстративна настървеност, продължително, сякаш преследвах кой знае какво в гърлото му и исках да го хвана, преди да се е плъзнало в хранопровода. Прегърнах го,... прочетете повече..

Дискусии - България
Ибрахим Карахасан-Чънар
38601

Образованието по майчин език в България – предизвикателства и перспективи

Настъпването на новото хилядолетие съвпада с огромно разрастване на мащаба и обхвата на информационно-комуникационните средства, на мобилността на населението в света, на бързата промяна на етнокултур... прочетете повече..

Драскулки - Проза
Димитър Симов (бай Митко)
6725

Ако бяхте на мое място

В една скърцаща от сух студ януарска заран Димо Моравенов отвори вестника на страница Обяви раздел Предлагам работа както прави всеки ден откакто заключиха клуба на пенсионера заради неплатени ток и в... прочетете повече..

Изкуство - Литература
Хулио Кортасар
11747

За късия разказ и околностите му

Някога Орасио Кирога опитал да състави „десет божи заповеди на съвършения разказвач“, чието заглавие вече има стойността на намигване към читателя. Ако без девет от поученията спокойно може да се мине... прочетете повече..

Изгледи - Европа
Йолина Брунер
12114

Как се става швейцарски гражданин

Моето разрешително за престой в Швейцарската конфедерация е въз основа на трудовия ми договор. Фактът, че години след началото на пребиваването си тук се омъжих за местен гражданин не оказа влияние на... прочетете повече..

Изгледи - Европа
Том Бартлет
12074

Науката на омразата

...често си мисля за един определен момент, за една ситуация. Когато се случват масови убийства и са ви вързали, а след това ви водят до дупката, в която хвърлят мъртвите тела, и когато виждате как те прочетете повече..

Изкуство - Литература
Лори Пени
9513

Беше много по-приятно, когато бях напълно неизвестен

„Хората често ме питат, ‚Какво мислите за факта, че писането ви е фундаментално искейпистко?‘. А аз отговарям, ‚Вижте, основният въпрос за мен е, че няма нищо лошо в бягството‘“, казва Нийл Геймън. „А... прочетете повече..

Дискусии - България
Георги Зеленгора
32501

Българи ли са помаците и още куп други въпроси

Призрак броди из българското медийно пространство. Призракът на помашкия етнос. Ефрем Моллов щял да прави етническа партия. Щял да ислямизира цяла България. Новината за предстоящото учредяване на парт... прочетете повече..

Изгледи - България
Руслан Трад
8649

Писмо до Телиш

Знам за Телиш малко. Че се намира в област Плевен; че има прекрасно вино; че има невероятни места за риболов; че има останки от праисторическо селище; че са се водили ожесточени боеве по време на Осво... прочетете повече..

Изгледи - България
Сенем Конедарева (редактор)
11770

Горчиви разкази – част 3

Беше лошо по време на възродителния процес, лошо че събраха доста хора за затвора, това стана така, че си избираха хора. Ние влезнахме трима човека в затвора от Плетена, за които нашия кмет – Къдрев н... прочетете повече..

Драскулки - Проза
Орасио Кирога
7655

По течението

Мъжът настъпи нещо меко и веднага усети ухап­ването по крака. Скочи, извърна се с проклятие и съзря една навита на кълбо ярара, която се готвеше за втора атака. Той хвърли бърз поглед на крака си, к прочетете повече..

Резултати 1 - 24 от 24