Бюлетин „Либерален преглед в неделя“

Архив по месеци

Август 2013

Добре дошли в страницата ни с архиви. На тази страница ще намерите общо 29 от нашите статии, разделени по месеци и години.
Драскулки - Проза
Мими Михайлова
9211

По пълнолуние

Тази бяла луна, дето гнезди в тополата, я познавам не от един живот: имаше я в безсънните ми вечери, огряваше детските ми страхове, беше изпуснатата монета на пътя от Стопанина… Беше обицата на красив... прочетете повече..

Изгледи - България
Златко Енев
11323

Израснахме с културата на необходимия враг

Митологията на комунизма – както и неговото най-опасно, най-трудно за преодоляване наследство – не е класово-партийна. Тя е остро националистическа и в тази си форма продължава да живее в днешна Бълга... прочетете повече..

Изгледи - Европа
Алекса Джилас
12745

Портрет на Слободан Милошевич

Безогледността и умението на Милошевич при печеленето на вътрешно-партийни битки, чрез използване на заменими доверени лица, става най-очевидна когато той елиминира от президентството стария си прияте... прочетете повече..

Дискусии - България
Надя Данова
25550

Дългата сянка на миналото

В следващите редове ще се опитам да очертая мястото на темата за депортацията в българската историография, като, въпреки риска от повторения, ще спазвам хронологичния, а не проблемния принцип. Така по... прочетете повече..

Дискусии - България
Румен Аврамов
13636

За човешката цена на националния идеал

Най-недостойното в държавната и в част от публичната позиция към събитията от 1943 г. е фикс идеята да се снеме всякаква отговорност. Дори тогава, когато е неоспорим факт, че българската държава орган... прочетете повече..

Изкуство - Живопис
Джон Кейтлин
13253

Давид Черни: хулиганството и модерното чешко изкуство

За пръв път Давид Черни привлича вниманието в Чехия през 1991, когато пребоядисва в розово танка, служещ като „Паметник на съветските танкови части“ в Прага. Първоначално танкът е бил поставен на един... прочетете повече..

Дискусии - България
Цветозар Цаков
8683

Розово

Покрай предишното оцветяване на паметника на Съветската армия бурно и настоятелно апелирах той да бъде демонтиран и разкаран от центъра на столицата ни, защото исторически и морално мястото му не е та... прочетете повече..

Изкуство - Живопис
Иън Лесли
19576

Ефектът Пикасо

Какво можем да научим за радикалното обновление от историята на кубизма? Автор: Иън Лесли Париж, 1907. В едно порутено студио в Монмартр, двадесет и шест годишен испански художник представя пред м... прочетете повече..

Драскулки - Проза
Нели Лишковска
5763

Отговорен

Нямаше да умре в деня, в който трябваше да умре. Може би защото никога не бе понасял самата думичка трябва. Автор: Нели Лишковска Нямаше да умре в деня, в който трябваше да умре. Може би защото ни... прочетете повече..

Изгледи - Европа
Александър Везенков
21935

Историята срещу географията: винаги ли трябва да изследваме Балканите като част от Европа?

Независимо от различните подходи, мнения и ниво на компетентност на отделните публикации [за Балканите], между всички тях има нещо твърде общо: те не поставят под въпрос един „конструкт“, на който всъ... прочетете повече..

Изгледи - България
Ибрахим Карахасан-Чънар
18027

Католическата църква в България

Накъсана и непоследователна, католическата следа в българската история е колкото стара, толкова и ярка. Тя започва още по времето на княз Борис I Покръстителя, минава през епохата на цар Калоян, отбел... прочетете повече..

Дискусии - България
Румен Аврамов
20087

Четейки архивите на депортацията

Съдбата на евреите в контролираните от България територии през Втората световна война не е преставала да привлича вниманието на исто­рици и на широки кръгове в страната и извън нея. Отразявал политиче... прочетете повече..

Дискусии - Култура
Джордж Стайнър
16840

Един луд проект

Неведнъж съм бил канен от отговорните ведомства на ЮНЕСКО, на Европейската комисия в Брюксел и от различни културни фондации да изготвя сравнително проучване върху идеалите и реалните постижения на ср... прочетете повече..

Дискусии - Култура
Манол Пейков
8425

Промяната започва от душата

Не ни познават, литературата ни няма агенти по света, смята издателят на „Жанет 45“ Автори: Елица Иванова, Манол Пейков Цинизмът е най-големият ни проблем, казва издателят Манол Пейков… (Интервю з... прочетете повече..

Дискусии - България
Цветан Тодоров
10338

Крехкостта на доброто – Част 2

Паметите се намират в конфликт едни с други защото славната роля в миналото – ролята на героя или, в други контексти, на жертвата – предоставят ценен символичен капитал в настоящето, такъв, който прид... прочетете повече..

Дискусии - Култура
Златко Енев
40999

Отворено писмо до Милена Фучеджиева

Отказвам да приема, че единственият начин да се пише и действа успешно в тази страна, е да се принизява човек до нивото на онова, което дълбоко в себе си вижда като „инстинктите на тълпата“. Отказвам ... прочетете повече..

Изгледи - България
Мартин Касабов
8427

Нека принцът събуди лъва

Винаги съм ненавиждал зоопарковете. Не само заради неописуемата воня, но и поради нещо друго. Погледът в очите на животните. В тях можеш да видиш примирение, безнадеждност и умора. Мисля, че България ... прочетете повече..

Дискусии - Култура
Маргарита Карамихова
11013

Етюд за „онези дни“ и петел (без крилца)

Вечер, когато се предполага семейството да се е събрало около трапезата, и вместо към огнището в края на първата декада на ХХІ в. погледите да са насочени към телевизора, рекламните прекъсва... прочетете повече..

Изгледи - Наука
Стефан Дечев
39973

За разказаните и неразказани Балкански войни – сто години по-късно

Макар и явно доминирани изцяло от собствените си национални рамки на осмисляне на събитието, балканските държави от 2012-13 г. не позволиха спомнянето на войната да доведе до отваряне на нито един ста... прочетете повече..

Драскулки - Проза
Цветозар Цаков
8202

Стриптийз

Става дума за онази топла пролетна вечер в този красив и богат на история (и на немци, за съжаление!) град, в който двама около 23-годишни младежи от видимо български произход стигат до заключението, ... прочетете повече..

Видрица – Всичко накуп
Златко Енев
9501

Моята собствена теория за доброто

Работата, която съм си избрал – а всъщност, ако трябва да бъда реалист – която избра мен, след като криво-ляво се измъкнах от кризата на средната възраст, е да будя хората. Сега, не знам колцина от ва... прочетете повече..

Дискусии - България
Евгения Иванова
12020

Отхвърлените „приобщени“ или процеса, наречен „възродителен“

Промените в имената на българите мюсюлмани привидно следват трийсетгодишен цикъл: 1912 – 1942 – 1972. Всъщност – това са пиковите години, периодичните обостряния – „възпаленията“ на един хроничен проц... прочетете повече..

Дискусии - Култура
Орхан Памук
9934

Орхан Памук за площад Таксим, Ердоган и литературата

Събитията от Таксим бяха добър начин да се каже на Ердоган, или на който и да било бъдещ ръководител в Турция, или който и да било в тази част от света, че щом само някоя страна стане богата и комплек... прочетете повече..

Дискусии - България
Александър Везенков
7715

Солидна документална публикация, практически неатакуема

За атмосферата и дебатите (доколкото ги има) около двутомника „Депортирането на евреите от Вардарска Македония, Беломорска Тракия и Пирот, март 1943 г.“ на проф. Надя Данова и Румен Аврамов. Интервю с... прочетете повече..

Дискусии - България
Чавдар Маринов
25092

От „интернационализъм“ към национализъм – част 2

Още преди идването на комунистическия режим, съсредоточеното в Западните и Средни Родопи, както и в Тетевенския край, мюсюлманско население с български майчин език е обект на повече или по-малко насил... прочетете повече..

Видрица – Всичко накуп
Манол Глишев
17684

Заключителна рекапитулация

В късната есен, когато пари няма да има, разходите ще растат и наглостта на правителството, „Народното“ събрание и полицията ще е още по-голяма, всички ние ще бъдем длъжни да мятаме камъни, да потроши... прочетете повече..

Драскулки - Есеистика
Евгений Дайнов
11544

Бельо и власт

Понятието за бельо се оформя тогава, когато нито българите, нито русите са ползвали подобни луксове; и затова трябва да се пренесем на запад, във Франция, по времето на „есента на Средновековието“. Ня... прочетете повече..

Драскулки - Проза
Уве Телкамп
6432

Кулата – Уве Телкамп

На ректора Шефлер му личеше, че не е съвсем наясно кой път да избере: от една страна, другарят Леонид Илич бе починал преди по-малко от два месеца и големият кораб на социализма се носеше по вълните б... прочетете повече..

Драскулки - Проза
Д-р Георги Карев
8637

Преславски историйки

Всяко провинциално градче си има няколко чешити, известни сред съгражданите си със самобитното си чувство за хумор и с премеждията си, разказите за които образуват своеобразния градски фолклор. Не пра... прочетете повече..

Резултати 1 - 29 от 29