Бюлетин „Либерален преглед в неделя“

Архив по месеци

Септември 2012

Добре дошли в страницата ни с архиви. На тази страница ще намерите общо 28 от нашите статии, разделени по месеци и години.
Изгледи - Европа
Тони Джуд
16442

Румъния

„Някои страни“, пише Е. М. Чоран, гледащ към румънския двадесети век, „са благословени с един вид сполука: всичко работи за тях, дори неуспехите и катастрофите им. Но има и други, за които нищо не спо... прочетете повече..

Дискусии - Политика
Анастасия Пашова
18179

Политики на тоталитарната власт към ромите в България /1944-1989/

Веднага след 9 септември 1944 година циганите стават обект на държавната малцинствена политика на асимилация, която през различните периоди има различни форми и се провежда с различни средства. Има вс... прочетете повече..

Драскулки - Есеистика
Румен Леонидов
10438

Храмът, който никога няма да бъде осветен

Любимият ми поет, любимият поет на няколко поколения български ценители на словото, навърши странно-страшните 70 години. Странно е, защото непокорен чешит като Константин Павлов не се връзва с някаква... прочетете повече..

Драскулки - Проза
Златко Енев
11832

Дискретният чар на преобърнатото щастие

Разказвал ли съм ви някога собствената си теория за преобърнатата перспектива на щастието? Проста е, и звучи ексцентрично само на първо слушане. Хората на моя възраст, предполагам, са добре запознати ... прочетете повече..

Дискусии - Култура
Рик Гроен
9687

Салман Рушди и нормалното ежедневие

През почти десетте години, през които му беше наложена fatwa – от Деня на Св. Валентин 1989 до есента на 1998 – Салман Рушди беше най-известния писател на планетата, по причини, които никой писател не... прочетете повече..

Драскулки - Проза
Иван Бакалов
11627

Смърт край морето (истински истории)

„А наздраве!“, казва Старият морски вълк и надига чашката с мускатова. Варена е лично от него, с грозде от собственото му лозе, южно от Созопол. Старият морски вълк е мой дългогодишен хазяин в градчет... прочетете повече..

Дискусии - България
Николай Генчев
36967

Външната политика на България (1938-1941)

Повече от 30 години след като текстът на тази книга е бил готов за печат, даже отпечатан, но след това изгорен, тя се появява на бял свят, през 1998. Един от важните трудове на Николай Генчев, малко п... прочетете повече..

Драскулки - Проза
Петко Величков (съставител)
10104

Бежещим през годините. Родопски сладкодумци

Я съм бил турски войник осем години. Служил съм в Емен на ингилицката граница. Мене ме порука [повика] царет – не можеш да не вървиш. Ако не идеш, нема де да седиш тука. Съставител: Петко Величков ... прочетете повече..

Дискусии - Политика
Антонина Желязкова
19262

Връща ли се българското „време разделно“?

Покрай Пазарджишкия процес сред мюсюлманите в България отново се задейства механизмът на лошите спомени. От делото не печелят нито политиците, нито ДАНС. От него губи цялата страна, казва Антонина Жел... прочетете повече..

Изгледи - Европа
Адриан ван Дис
18328

Помощ, аз съм европеец

Едва сега започвам да осъзнавам: не отворената Нидерландия на Хюйзинга е направила от мен европеец, а спарената, боязлива Нидерландия от наши дни. Копнея за чист въздух. Европа се е превърнала за мен ... прочетете повече..

Изгледи - България
Сенем Конедарева (редактор)
27055

Горчиви разкази – част 1

Аз бях в болницата, но още тук в читалището, като на вкараха и най- напред там истилираха камерите (за снимки) и почнаха там да ни удрят, мене ма удрят тук в лявото рамо, един мръсник с дърво ма удряш... прочетете повече..

Дискусии - Свят
Майкъл Луис
11908

Калифорния – и банкрут

Когато хората натрупват дългове, които са много трудни или дори невъзможни за изплащане, те казват няколко неща едновременно. Очевидно те казват, че желаят повече, отколкото могат да си позволят в мом... прочетете повече..

Дискусии - България
Петър Мутафчиев
16612

За културната криза у нас

Ако някой би поискал да си изясни смисъла на живота ни от Освобождението насам, особено през времето на последните десетилетия, останал би слисан от странностите, с които тоя живот е изпълнен. Като че... прочетете повече..

Дискусии - България
Улрих Бюксеншютц
54686

Кратката история на евреите в Народна Република България

След войната българското еврейско малцинство губи възможността си да се изявява като етническа група. То е до такава степен асимилирано, че едва ли може да се възприема повече като национално малцинст... прочетете повече..

Дискусии - Култура
Йордан Иванов
15685

Богомилски книги и легенди

Едно от класическите изследвания на богомилството – акад. Йордан Иванов (1872–1947), един от най-добрите познавачи на българската средновековна литература и култура.„Сѣмената на дуализма, хвърлен... прочетете повече..

Дискусии - България
Евгений Радушев
22616

Смисълът на историографските митове за ислямизацията

Ако парафразираме Ханс-Георг Гадамер, то тогава историята е това, което сме искали да бъдем и искаме да сме. В такъв един смисъл историческият мит, а не историята (това което сме били), става необходи... прочетете повече..

Дискусии - България
Румяна Конева
25614

Съседът между мира и войната

Народите от Балканския полуостров развиват своята модерна национална култура в сложна взаимовръзка на градеж върху основателното отрицание. Опозицията култура – въстание, култура – борб... прочетете повече..

Дискусии - Политика
Кенан Малик
19109

Интелектуални шарлатани и академични ловци на вещици

Критиците, които се противопоставят на отдаването на наградата „Адорно“ за Джудит Бътлър, се интересуват не толкова от интелектуалната плиткост на нейните писания, колкото от недопустимостта на полити... прочетете повече..

Дискусии - Политика
Динчо Желязков
25484

Българска антисемитска логика в 1940 г. и 60 години по-късно

Ако преди и след освобождението си България активно заимства идеологии от развития свят, след промените от 1989 г., наред с това, активно се реставрират и идеологически модели от българския опит до Вт... прочетете повече..

Изкуство - Кино и фотография
Александър Хемон
14215

Отвъд „Матрицата“

Проблемът с пазарно-мотивираното правене на изкуство е в това, че филмите получават зелена светлина въз основа на преценки, идещи от предишни филми. И така, по същия начин, по който природата не търпи... прочетете повече..

Драскулки - Есеистика
Петър Мутафчиев
36978

Поп Богомил и Свети Иван Рилски

Духът на това отрицание тежи върху нас и днес. Между другото и защото – изправени пред задачите на едно сурово настояще и принудени да се обръщаме към миналото, за да черпим от него упование и нравств... прочетете повече..

Драскулки - Есеистика
Любослава Русева
20862

Конспирация за посредствени

Навремето, разправя Н., правели жертвоприношения с християни. През 1144 г. в Норуич, Англия, едно момче било убито и ТЕ източили кръвта му, за да си замесят мацата, в смисъл – да си опекат хляб. Авто... прочетете повече..

Драскулки - Есеистика
Румен Леонидов
11834

Умиване лицето на Богородица

По пладне някъде, на връх Никулден, на Малката Коледа, както старите хора наричат този голям християнски празник, Йордан Радичков за пръв път в седемдесетгодишния си живот стана кръстник. Не на едно, ... прочетете повече..

Дискусии - България
Джеймс Фрусета
52784

Общи герои, отделни претенции: ВМРО между Македония и България

Когато са налице много и съперничещи си претенции за историческите символи на една нация, историята се превръща в игра без печеливши. Всяко твърдение на съперничещата традиция заплашва стабилността на... прочетете повече..

Дискусии - България
Олга Тодорова
35486

Евреите в българската словесност от началото на ХIX век до Освобождението

Отношението на възрожденския българин към евреите се оформя колкото под въздействието на актуални за ХIХ век социално-икономически, културни и политически фактори, толкова и в резултат на наследе... прочетете повече..

Драскулки - Проза
Таня Рупел – Тера
10698

Лятно кино

Надлъж и нашир не се забелязваше жива душа. Дребните живи душички – насекоми, издаваха своите дребни звуци. Тя ги отчиташе с периферията на слуха си. Стрелкането на гущери в тревата си оставаше част о... прочетете повече..

Изкуство - Литература
Елиф Батуман
28591

Убийството на Лев Толстой: едно съдебно-медицинско разследване

„Толстой умира през ноември 1910 на провинциалната железопътна гара Астапово, при обстоятелства, които могат да бъдат описани като странни“, написах аз. „Но странността на тези обстоятелства бива неза... прочетете повече..

Дискусии - Политика
Мария Иванчева
9915

Недоволство 1.0

„Гражданско общество е многообразие на икономически агенти, които се превръщат в политически активни винаги, когато интересите им са застрашени.“ Това чухме от Георги Деянов в статията му „Недово... прочетете повече..

Резултати 1 - 28 от 28