Бюлетин „Либерален преглед в неделя“

Архив по месеци

Август 2012

Добре дошли в страницата ни с архиви. На тази страница ще намерите общо 36 от нашите статии, разделени по месеци и години.
Дискусии - България
Ангел Вълчев
23522

Краят на Тъмраш

Рядко има селище в България, свързано с толкова недоразумения, заблуди и противоречия както бившето село Тъмраш, управителното средище през „турско време“ на бившата Рупчоска нахия, а след това, за из... прочетете повече..

Дискусии - България
Любомир Марков
90877

Холокостът и България

В България е създадена една героично-трогателна картина за спасяването на българските евреи, като тя се представя едва ли не като страна герой. Разбираем е стремежът да се изличи фактът, че Бълга... прочетете повече..

Дискусии - Европа
Ян Томаш Грос
17219

Съседи

На 8 януари 1949, в малкото градче Йедвабне, на около 19 километра от Ломз, в историческата полска провинция Мазовше, специалната полиция задържа петнадесет човека. Откриваме имената им в един меморан... прочетете повече..

Дискусии - България
Евгения Иванова
15926

Албуми с икони или учебници?

Скандалите с патриотичен патос се раждат периодически, когато в обществото има някакъв дефицит. Не е задължително дефицитът да бъде непременно духовен – може да е икономически, политически, социален. ... прочетете повече..

Драскулки - Есеистика
Велко Милоев
14398

За еволюцията на живота и лошия късмет на човека

Поомръзнали са ми споровете на тема добър или лош е човекът по природа. Струва ми се, че разбирам по-добре ставащото около мен, като виждам корените и на доброто, и на злото в най-далечното минало на ... прочетете повече..

Драскулки - Проза
Деян Енев
8411

Орландо

Събуди се призори от кучешки студ. Дълго се мъчеше да си спомни къде се намира, но не успя. Когато понечи да се надигне, нещо го дръпна силно за врата. Той изчака малко и пак взе бавно да се надига, н... прочетете повече..

Дискусии - Политика
Красен Станчев
14732

Познатото невидимо

От няколко години ме преследва чувството, че нещо в българския, а и не само в българския, политически живот е колкото неприемливо, толкова и познато.... (За жизнеността на националсоциалистическите ид... прочетете повече..

Дискусии - Култура
Том Бартлет
16413

Новата наука за религията

Един все по-нарастващ корпус от изследователска работа подсказва, че религията или религиозните идеи, могат да насърчат вида поведение, който е добър за обществото… Автор: Том Бартлет Когато някоя... прочетете повече..

Дискусии - Европа
Клаус Легеви
10927

Историята, паметта, Европа…

Налагането на официално гледище върху историята, тоест смесването на държавния монопол върху насилието с един монопол върху историята, е отличителна черта на тоталитарните общества. Автори: Клаус Лег... прочетете повече..

Изкуство - Литература
Гор Видал
12968

Гор Видал и краят...

…предполагам, че се радвам на това, че животът ми отива към края си… Като си помисля, че той би могъл д продължи още петстотин години – е, това вече би било ужасно, в моя случай… Автори: Гор Видал, Л... прочетете повече..

Изкуство - Литература
Христо Блажев
12135

Ричард Докинс и „Делюзията Бог“

„Делюзията Бог“ е книга-“умоповдигач“, както самият Докинс нарича смелите си стълкновения с религиозните постулати. „Най-известният атеист на Великобритания“ е написал една великолепна книга… Автор: ... прочетете повече..

Драскулки - Проза
Джордж Елиът
8890

Мидълмарч

Мис Брук имаше хубост, която сякаш само скромна дреха може добре да открои. Ръцете и китките й бяха толкова изящни, а ръкавите й така изискани, че би могла да се мери по грация с Дева Мария, вдъхновил... прочетете повече..

Драскулки - Есеистика
Виктор Пелевин
12904

Зомбификация

Когато по време на партийно събрание зад прозореца три пъти изграчи гарван и членовете на бюрото незабелязано плюят над лявото рамо или кръстят коремите си под масата, това не е проява на суеверие, вр... прочетете повече..

Драскулки - Проза
Румен Леонидов
9240

Нека все пак преклоним глава... Само за миг

С какво ни превъзхождат като съзнание ония занаятчии, свещеници, даскали, търговци на аби и шаяци, земеделци, списователи, книжари, печатари, читалищни дейци и интелигенти, скочили в огъня с голи ръц прочетете повече..

Дискусии - България
Кристин Димитрова
14926

Паметникът пред НДК да си върви в историята

По новините съобщиха, че ще се проведе допитване дали паметника пред НДК да бъде демонтиран. Разтревожих се, защото едно допитване означава, че този въпрос още не е решен. Автор: Кристин Димитрова ... прочетете повече..

Дискусии - България
Златко Енев
61366

Учебниците, класиците и родилните мъки на модерността

И така, България си има поредн(ото) скандал(че). Пак историята, пак светините, само че, разбира се, откъм нов, непознат до този момент зрителен ъгъл. Преди десетина години се опитаха да ни откраднат Б... прочетете повече..

Изгледи - България
Анастасия Пашова
10577

Толерантност в различността

Чрез тази книга за пръв път в България на хората от ромския етнос е предоставена възможността да говорят публично, да разкажат за себе си и своите проблеми, за ценностите и смисъла на живота си, за св... прочетете повече..

Дискусии - Европа
Иван Кръстев
13606

ЕС – реалният болен човек в Европа?

Демократичен дефицит, умора от разширението и все повече спасителни фондове: има ли някакво бъдеще за обединена Европа? В дискусия за серията на списание Юрозайн „Европа разговаря с Европа“, известни ... прочетете повече..

Дискусии - България
Ибрахим Карахасан-Чънар
114596

Митът за ислямизацията и проблема за достоверността на българските исторически извори

Погледнато обективно, помохамеданчването на българите в Родопите не е уникално явление, нито пък е резултат от някакви предумишлено организирани асимилаторски планове на Високата порта. В същината си ... прочетете повече..

Видрица – Всичко накуп
Станимир Лучков
12405

България и лампата…

Попаднахме на достоверна историческа информация, че т. нар. „Лампа на Аладин“ се намира в района, който разкопаваме. Надяваме се тя да намери достойното си място, като централно осветително тяло в бъд... прочетете повече..

Изкуство - Литература
Христо Блажев
8526

„Наследство от пепелища“, Тим Уайнър

Книги от този тип красят всяка библиотека. Чудесно оформление, качествен превод, сериозно съдържание и огромно количество бележки, доказателство за него – какво повече от професионална публицистика? ... прочетете повече..

Дискусии - България
Нешка Робева
13399

Чалгата би спорта

Когато България е била шеста спортна сила в света, не може да бъде доволна от 63-ото място в класирането по медали от олимпиадата в Лондон. Ако някой се е надявал на нещо друго обаче, значи дълбоко с прочетете повече..

Изкуство - Литература
Мартин Еймис
16158

Мейлър – отмъстителят и кучката

Годината беше 1955. На тридесет и две, Норман Мейлър беше възхваляван и оскърбяван автор на три романа и известен скандалджия, мъдрец и пияница. По собственото му признание, в този момент той е бил ар... прочетете повече..

Дискусии - Култура
Уейд Дейвис
11086

Copyleft (c): Пирати на XXI век

Историята на човечеството показва, че за да има смисъл и полза от някакъв закон или забрана, трябва и технология за ефективно контролиране на попадащите под този закон дейности. Например, немислимо е ... прочетете повече..

Дискусии - Европа
Велко Милоев
10899

Черепи и кости на първа страница

Често се сърдя на моите босненци, че нищо, ама като че ли нищо не са научили от войната. Най-очевидният пример е, че за цяло десетилетие от началото на мира и след четири или пет тура на общи избори н... прочетете повече..

Драскулки - Проза
Кристин Димитрова
10305

Кръстословици

Американски филм с четиринайсет букви водоравно. Майсторите на кръстословици винаги се изфукваха с по някое дълго заглавие на филм или роман в началото, а после преминаваха към по-малокултурни гатанки... прочетете повече..

Дискусии - България
Красен Станчев
11679

Икономиката на България: отвъд вечното оплакване

Нито една от водещите в момента политически партии няма интерес от реалистичен възглед за икономиката на страната. Ако стопанските развития се тълкуват обективно, ще излезе, че „кризата“ е не толкова ... прочетете повече..

Изгледи - Европа
Джеймс Къркчик
9517

Погрешен път там долу на Дунава

Макар че Фидес не е превърнала Унгария в напълно авторитарна държава, тя подкопа духа на демокрацията, сковавайки свободата на словото и несъгласието. В този смисъл Виктор Орбан – някога една от голем... прочетете повече..

Дискусии - България
Любослава Русева
9917

Будапеща – София

„Моят колега в Унгария Виктор Орбан, понеже завари подобна ситуация, направи един Закон за печата и Брюксел го размаза“, посочи премиерът. Автор: Любослава Русева Демонстрациите на чувствителност ... прочетете повече..

Изкуство - Литература
Христо Блажев
9263

„Оцелелият“ на Чък Паланюк е безчовечен човек

Ето ви я реалността – ръбата и зловеща, която се озъбва сред страниците, а човек без човешко в себе си създава и убива поредния култ. Унищожителният Паланюк отново е тук… Автор: Христо Блажев Чък ... прочетете повече..

Резултати 1 - 30 от 36