Бюлетин „Либерален преглед в неделя“

Архив по месеци

Юли 2012

Добре дошли в страницата ни с архиви. На тази страница ще намерите общо 39 от нашите статии, разделени по месеци и години.
Изкуство - Литература
Владимир Набоков
20882

Владимир Набоков и бледият огън на съвършенството

Един творчески писател трябва внимателно да изследва творбите на съперниците си, в това число и Всемогъщия. Той трябва да притежава вродената способност не само да рекомбинира, но и да пресъздава съще... прочетете повече..

Изкуство - Литература
Христо Блажев
11154

„Шантарам“ – животът, какъвто е

Понякога си мисля, че Индия е най-мащабната измислица на света. Споделената невъзможност на тази страна от гледна точка на нашето мислене, на западната цивилизация – постигнала много с индивидуализъм,... прочетете повече..

Драскулки - Есеистика
Румен Леонидов
9480

Елементарни частици

Безбожието няма почивен ден. Научихме се да се кръстим, но сме се отучили да вярваме. Да не виждаме невидимото. Да не изпитваме страх от Космическия ум, а искрена почит към душите на близките ни поко прочетете повече..

Дискусии - Политика
Георги Деянов
11666

Недоволство 2.0

Недоволството този път е различно. Целта не е да се излъчат лидери и да се делегира отговорност. Няма да се натоварят шепа хора с надежди, очаквания и разочарования. Гражданската активност не е еднокр... прочетете повече..

Дискусии - Политика
Атанас Кръстев
13649

Представителство без представлявани

Демокрацията у нас е нещо като казионен портрет на Негово величество австроунгарския император Франц Йосиф, окачен в кръчмата на господин Паливец, само за да го плюят мухите. Даже по-зле. Величеството... прочетете повече..

Драскулки - Проза
Деян Енев
9960

Хепиенд

Пристигането на изпълнителката на главната роля се очакваше от целия снимачен екип с огромен интерес. Макар и само на двайсет, тя вече беше звезда. Миналото й на фотомодел широко се коментираше от вси... прочетете повече..

Изкуство - Литература
Христо Блажев
34768

„Моралният пейзаж“ на Сам Харис

„Моралният пейзаж“ е книга първа от нещо съвсем ново. Тя вече е била доволно оспорена и нападана на Запад, тук едва ли това ще се случи на фона на общата потресваща апатия. Но все пак тя поставя начал... прочетете повече..

Дискусии - Култура
Дайан Джонсън
22997

Боен химн на майката-тигрица

Ейми Чуа е професорка по право в Харвард, с две дъщери, които е възпитала строго, възможно най-меко казано. Че разказът за някои от нейните разбирания и методи изпълни с ужас някои от хората сред огро... прочетете повече..

Драскулки - Проза
Таня Рупел – Тера
11303

Дванадесетият продавач на блянове

Морето бавно се приближаваше към мен. Вече дни наред го съзерцавах, притаила дъх, в очакване на неизбежната експлозия. От непонятното му дъно към мене се завихряха спирали, прииждаха вълнения, притегл... прочетете повече..

Изгледи - Европа
Ансон Рабинбах
11144

Добрият европеец: за Юрген Хабермас

Какво ни разкрива продължаващата финансова криза относно жизнеспособността на обединена Европа? Потвърждава ли тя тезата за често дискутирания „демократичен дефицит“, широко разпространения страх от о... прочетете повече..

Драскулки - Проза
Калин Терзийски
11946

На хълма

Беше август, а през август бурите са силни. Не са чак толкова мощни като юлските, но в тях, като че ли, има повече мрак. Не знам – може би природата е назряла, натежала е през август. По всичко и личи... прочетете повече..

Изгледи - Европа
Франсис Фукуяма
24373

Двете Европи

Напоследък се говори много за две Европи, като разговорът тръгна от първоначалната тема за периферните PIGS (Португалия, Ирландия, Гърция, Испания), за да се превърне в дискусия за севера и юга на ЕС,... прочетете повече..

Драскулки - Есеистика
Румен Леонидов
8566

Привидности

Животът понякога е повече от хубав. Неделя. Не Света Неделя, а светлия покой в седмия ден – празнично слънце, синьо небе, сиромашко лятно многочасие, желание да се превърнеш в птица и да полетиш из кр... прочетете повече..

Изкуство - Литература
Христо Блажев
8815

„Приказка за Стоедин“ на Никола Русев

Книга като машина на времето. Когато лежахме, затаили дъх, а баба разказваше приказки отново и отново, за стотен път и все се не насищахме. Езикът, разбира се, е по-стар, по-пъстър, по-автентичен, но ... прочетете повече..

Драскулки - Проза
Мими Михайлова
9328

Тероар

Стоварихме куфарите си във фоайето на хотела и Алекс отиде към регистратурата. Седнах на фотьойла, за да си поема дъх. В сърцето ми още отекваше ритъма на днешния компресиран ден, а в ушите ми не спир... прочетете повече..

Драскулки - Есеистика
Чеслав Милош
19714

Шестов или Чистота на отчаянието

Не възнамерявам да твърдя, че „прочетох“ Шестов. Когато ни попитат, чели ли сме Паскал, отговорът винаги трябва да е отрицателен, независимо колко пъти сме се навеждали над неговите страници. Автор: ... прочетете повече..

Драскулки - Есеистика
Джордж Оруел
23985

Лир, Толстой и Шутът

Характерът на Толстой винаги е пробуждал някакъв вид съмнение, както и характерът на Ганди. Той не е бил груб лицемер, за какъвто го обявяват някои хора, и вероятно би си наложил още по-големи саможер... прочетете повече..

Драскулки - Есеистика
Румен Леонидов
9519

Прашинка от Бога

Тогава, в жегата на лятото на 2003-а, в старата черква на гробището в Банско Иван Методиев лежеше лимонено жълт в черен ковчег и мълчеше. Лежеше с пети срещу иконостаса, откъдето мълчаливо го проучвах... прочетете повече..

Изкуство - Литература
Сюзън Зонтаг
15553

Идеалният съпруг

Онова, което Камю разработваше, беше не толкова някаква интелектуална позиция, колкото едно увещание към определен вид чувство – с всички рискове на политическо безсилие, които това води със себе си. ... прочетете повече..

Драскулки - Проза
Милорад Павич
7372

Бой с петли

– Като си помисля: откога съм; като си помисля: никога вече!…Тъй шепнеше в брадата си Дед ага Очуз, докато бързаше към Белград по най-краткия път, който през онази 1739 година бе задръстен с австрийск... прочетете повече..

Изкуство - Литература
Христос Хартомацидис
8394

„Уплашеният човек“ и Блудницата Вавилонска

Нека не се заблуждаваме. Истините в тази книга са болезнени, макар и изказани по удивителен начин, и колкото по-рано критиката оцени всичките й достойнства, толкова по-полезна тя ще бъде за читателите... прочетете повече..

Изкуство - Литература
Христо Блажев
9044

„Благосклонната чума“ на Росица Казакова

Писането на антиутопии е много деликатна работа – твърде лесно е влизането в крив коловоз, в нелепица, в нещо насилено и изкуствено. С герои деца и действие през техния поглед – дваж по-сложно. Автор... прочетете повече..

Дискусии - Европа
Хуго Портиш
16734

Книга за смелост, не за ярост

В издателството на Международно дружество Елиас Канети излезе книгата на Хуго Портиш „Сега накъде“. Автори: Хуго Портиш, Пенка Ангелова Хуго Портиш, „Сега накъде“МД „Елиас Канети“, 2012Превод: Пен... прочетете повече..

Драскулки - Проза
Деян Енев
9060

Заложна къща

Звънчето, закачено на дръжката на вратата, издрънча. Калин Бандеров вдигна очи от огромната като картата на бившия Съветски съюз кръстословица, с която се бореше вече цял предио- бед и погледна към вл... прочетете повече..

Дискусии - България
Хюсеин Мехмед
33510

Помаците в периода 1912-1923

Втора част от изследването на най-новата история на помашкия етнос у нас и в съседните области и страни: „Помаците и торбешите в Мизия, Тракия и Македония“. Автор: Хюсеин Мехмед   Покръств... прочетете повече..

Дискусии - България
Антоанета Алипиева
15367

Учебниците, отново учебниците

Учебникът е фундамент, внедрен в културното съзнание на една държава, която чрез него гради глобалната визия за собствената си идентичност. В културата на всеки народ основополагащо значение имат учеб... прочетете повече..

Дискусии - Мнения
Златко Енев
13015

Нещо като манифест…

И така, нека да уточним каква е философията на това издание. За да го направя, ще започна с едно кратко двустишие на Валери Петров, което формулира проблема (но не и решението му)... Автор: Златко Ен... прочетете повече..

Дискусии - Политика
Веселин Кандимиров
11153

Отвъд либерализма

Либерализмът крие още много възможности и в същност няма с какво и няма защо да бъде заменян. Но един ремонт в консервативна посока ще му бъде само от полза – колкото и странно да изглежда съчетанието... прочетете повече..

Дискусии - Култура
Стивън Сауърдс
11002

Азия започва с Ландщрасе

Обществото, културата и историята на Румъния или Югославия се различават от ония на Великобритания и Франция, разбира се. Кои тогава са ключовите фактори, които определят Балканите и обясняват различи... прочетете повече..

Изкуство - Сцена
Апостол Карамитев
16195

Един ден… кой знае… може би…

Т. нар. „Завет“ на Апостол Карамитев – най-искрената му и пълна предсмъртна изповед – става популярен благодарение на записа на Мирчо Сливенски от 14.Х.1973 за БНР и публикацията на Мария Карамих... прочетете повече..

Резултати 1 - 30 от 39