Бюлетин „Либерален преглед в неделя“

Архив по месеци

Май 2010

Добре дошли в страницата ни с архиви. На тази страница ще намерите общо 27 от нашите статии, разделени по месеци и години.
Драскулки - Проза
Светлана Дичева
17285

Заекът на Гала – Част 1

Когато за пръв път стъпих в Париж бях младо и зелено същество в незабравим зелен гащеризон с презрамки. Фотографиите са запаметили завинаги този образ на размазана размечтаност в асансьора на Айфелова... прочетете повече..

Драскулки - Проза
Неда Антонова
13473

Ромео, Жулиета и тишината

Заради тях двамата преди повече от година си създадох вредния навик да пия сутрешното си кафе права до кухненския прозорец, наблюдавайки отсрещната сграда – стара постройка, основно ремонтирана от общ... прочетете повече..

Дискусии - Култура
Джоана Блейкли
11761

Уроци от свободната култура на модната индустрия

Съзнавам, че с решението да представя тук просто един англоезичен видеоклип, аз донякъде ограничавам читателския кръг. Но темата ми се струва прекалено важна ... Автор: Джоана Блейкли Съзнавам, че... прочетете повече..

Драскулки - Проза
Красимир Дамянов
29810

Из „Приказки за злояди деца“ – Част 1

Някога макароните ги правели по-дълги. Продавали ги сварени и на кълбо, като прежда, или просто на метър. Чак после се сетили да ги подрязват и сушат, а дотогава човек можел да си ги навие на някоя кл... прочетете повече..

Дискусии - България
Христо Буцев
23773

Писмо до П.

Понякога се питам – това ще прозвучи еретично за мнозинството читатели в страната – кога счупването, преобръщането в българската култура е по-голямо: след 9 септември 1944 г. или след 10 ноември 1989 ... прочетете повече..

Изкуство - Литература
Петър Увалиев
27391

Похвално слово за българското слово

Простете ми. Пръв аз съзнавам – и признавам, че съм донякъде натрапник в този дом на духа, закрилял и окрилял рой мислители, ревнители за културния възход на България. Автор: Петър Увалиев Простет... прочетете повече..

Дискусии - Култура
Георги Господинов
34005

Невидимите кризи

Пледирам за невинност още в началото. Поканен съм да говоря тук като писател за една криза, която не съм предизвиквал. Нито аз, нито цялата писателска гилдия… Автор: Георги Господинов Текстът е че... прочетете повече..

Изгледи - Свят
Владимир Левчев
12246

Забързването на света

Спомням си как се присмивах на стихотворението на един български поет от комунистическото минало, който беше написал, че окото на кравата му е телевизор. Автор: Владимир Левчев Смъртен гърч или ро... прочетете повече..

Видрица – Всичко накуп
Мария Станкова
11880

Вавилонско неразбирателство

Изразът „Не говорим на един и същи език“ може да се каже, че съществува още от строежа на Вавилонската кула. Автор: Мария Станкова Изразът „Не говорим на един и същи език“ може да се каже, че съще... прочетете повече..

Видрица – Всичко накуп
Александър Теодоров-Балан
20575

За различните форми на протеста

През 1916 г. проф. Александър Теодоров-Балан прочел във вестниците, че е уволнен от софийския университет „Климент Охридски“. Изпълнен с възмущение той изпратил писмо-протест до министъра на просветат... прочетете повече..

Изгледи - Свят
Михаел Туман
16274

Обкръжена от приятели

Атомна сделка с Иран, помиряване с Гърция – как Турция се издига до нивото на регионална сила. Автор: Михаел Туман Двама опитват да се бунтуват. Против великите сили, против вечните победители от ... прочетете повече..

Изкуство - Литература
Administrator
12551

За „Жегата“

  Златко Енев живее и работи в Берлин, откъдето издава популярното електронно списание „Либерален преглед“. Този сборник представя подбор от текстовете, написани за „Прегледа“ през последните прочетете повече..

Видрица – Всичко накуп
Златко Енев
13876

За конските мухи

Интервю на Златко Енев за списание Капитал Light, направено във връзка с новата му книга Жегата като въплъщение на българското. Автор: Златко Енев Интервюто води Янко Терзиев, в. „Капитал“  ... прочетете повече..

Дискусии - Култура
Спайк Ли
11972

Сикх или мюсюлманин, няма значение

Режисьорът Спайк Ли за американското безхаберие, борбата на културите в Ню Йорк и последния си филм Inside Man. Автор: Спайк Ли Ди Цайт: Знаете ли, че ви смятат за режисьорът с най-лошо настроение... прочетете повече..

Дискусии - Култура
Ели Иванова
11326

Как се учи четене (в училището на сина ми)

Четенето не е просто разбиране на буквите и свързването им в думи. То е разбиране на идеите зад тях и възможността да боравим с тях. А покрай Голямото четене дискусиите за това отново поникнаха. Ав... прочетете повече..

Дискусии - България
Емил Иванов Димитров
13842

Политикът Михаил Арнаудов

Институцията, която признава М. Арнаудов за политик от национален мащаб, е ... Дирекция на полицията Автор: Емил Ив. Димитров Да не подготвяме неволно триумфа на фашизма и комунизма. М. Арнаудов... прочетете повече..

Драскулки - Проза
Антон Терзиев
9366

Офицери и пешки

Всичко в приземната ми кантора на „Македония“ 16 щеше да следва своя естествен ход в тази последна за септември сряда, ако не бях получил съобщение да се явя на дело в петък сутринта, на малко повече ... прочетете повече..

Видрица – Всичко накуп
Мария Станкова
23051

След Ной – и потоп!

С годините се убеждавам, че историята на Ной е написана, за да се отбележи съществуването на „синдромът на погрешния избор“. Той ни съпътства още от раждането и малцина могат да се освоб... прочетете повече..

Изгледи - Технологии
Дейвид Гелернтер
13832

Второто пришествие – един манифест

Нашите проблеми са не само големи, те са големи и очевидни. А решенията им са не само прости, те са прости и се намират точно под носовете ни. Автор: Дейвид Гелернтер Всяка микросекунда, сега К... прочетете повече..

Дискусии - Култура
Оливие Роа
16188

Когато религията и културата се разделят

Оливие Роа разговаря с Ерен Гюверчин по въпроси, централни за дебата около исляма в Европа, от революционното хилядолетничество до мюсюлманския лутеранизъм. Автор: Оливие Роа Ерен Гюверчин: мнозин... прочетете повече..

Видрица – Всичко накуп
Мария Станкова
72968

Genesis – Каин и Авел

Обикновено библейската история за Каин и Авел се тълкува в посока: убийство –  братоубийство – престъпление. Извършилият такова получава отметка (знак), който носи до края на живота си, за да бъд... прочетете повече..

Дискусии - Европа
Тони Джуд
14519

Какви са, и какви биха могли да бъдат, нещата

Да си измиеш ръцете от нечии проблеми беше нещо, на което се гледаше като на сериозен морален недостатък. Днес това е нещото, което Европа върши непрекъснато. Автор: Тони Джуд Интервю с британско-... прочетете повече..

Изгледи - Европа
Уолтър Ръсел Мийд
13275

Лисабонският синдром

Със споразумението за дългогодишен план за спасение на Гърция на стойност 110 милиарда евро, Европейският съюз успява, поне засега, да отблъсне катастрофата. Но проблемите си остават… Автор: Уолтър Р... прочетете повече..

Изкуство - Кино и фотография
Ларс фон Триер
19405

Аз съм американска жена

Датският режисьор Ларс фон Триер разговаря за сексуални фантазии, папата, робството в САЩ и за филма си Мандерлей. Автор: Ларс фон Триер     Ди Цайт: Ларс фон Триер, кой според вас и... прочетете повече..

Дискусии - Европа
Маркус Уокър
14651

Подкупите и гръцката криза

Зад бюджетната криза на Гърция се крие една загадка: защо една държава харчи толкова щедро, но събира данъци толкова зле? Мнозина гърци казват, че отговорът се нуждае само от две думи: fakelaki и rous... прочетете повече..

Видрица – Всичко накуп
Мария Станкова
20517

Genesis или По стъпките на Адам и Ева

Всичко започва от един диалог между Ева и Змията. Всичко започва от това, че Райската градина е прекрасно място, без болести, без смърт, без грижи или казано по друг начин: Едем не е истинският живо... прочетете повече..

Изкуство - Теория
Антоанета Алипиева
24106

Описването на съвременната българска литературa

След множество хоризонтални и вертикални прочити на българската литература, извършени в последните двадесетина години, ще отбележим, че те имат значение предимно в балканския регион, и най-вече – в гр... прочетете повече..

Резултати 1 - 27 от 27